This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, September 8, 2016

Harinya dah sampai - Cyst Laparoscopic Surgery

6.00am pagi aku dah bangun.
sebab nak kena makan balance ubat pekat masin payau tu.
untuk kali kedua kena makan, berkerut lagi muka aku tahan siksa.
rasa nak nangis pon ade.
Dr Rabin ngan kakak misi dah pesan, aku tak bole minum air dah sebab puasa.
Tapi aku langgar je.
Ko gila nak makan ubat masin payau serba hazab tu tanpa air?
yang aku ingat, aku minum around 2 gelas air sebab nak hilangkan rasa terok ubat tu.
Lantak la wey. Aku yang sengsara bukan korang tau.
sampai sekarang pon aku ingat lagi rasa die tau.
tetibe nak muntah pulak bila teringat..huhu
Serik gila.
Pastu aku siap2 mandi semua.
kemain wangi2 macam nak pegi jalan.
nak pegi operate je pon.
siap2 ngan baju hospital, kakak misi dah readykan since malam tadi.
menyampah tol pakai baju nie.
Die bertali2 kat belakang, leceh.
Lepas pakai aku tekan bell nak mintak tolong ngan misi ikatkan tali baju.
takkan nak kuar carik dorang pulak kan?
tebarai kang baju tu sape nak jawab?..hahahahh

Pakaian rasmi saya untuk pagi tu..hikhikk


7.30am macam tu papa sampai.
Papa amek cuti hari tu sebab nak teman.
Pastu Dr. Rabin pon sampai jugak.
Senyum2 tanye khabar aku.
Die soh aku ready pukul 8am.
Aku sengeh je la. Nak cakap ape lagi kan?
Dah memang sampai time kena serah diri.
8.00am tajam2 kakak misi datang bawak wheel chair.
Aku dok diam2 situ and kakak misi pon tolak.
Die cakap kat bilik OT tu nanti sejuk.
bukan sejuk sikit. Tapi sejuk banyak.
Aku dah agak dah. Mesti sejuk macam masa buat CT Scan tu..huhuu

Before gerak gi OT room, soh kakak misi modified jarum kat tangan.
Dah rasa sakit and bengkak. So kena tukar yang baru.


Korang rasa ape yang aku buat tu? nak nangis? malu? hahahaha..:D


Nie masa dalam lift. Aku blur je masa tu. Ngantuk ade laaa...haihhh..


Sampai kat luar bilik OT, kena baring atas katil sorong yang dorang dah ready untuk aku.
Kena interview dulu ngan assistant pakar.
die tanya nama, ic, ward and jenis operation yang aku nak buat.
Cerita sikit2 procedure operation and mostly aku paham la.
Sampai tahap tu je, pastu papa tak bole teman lagi.
Sedihnye masa papa nak tinggalkan aku sorang2..huhu
Masuk dalam bilik tu attendant sorong katil aku kat satu sudut.
maybe masa tu Dr Rabin and pakar bius tengah buat preparation.
Sejuknye ekon masa tu. Tahap gigil gaung la. Selimut pon tak cukup.
Ada sorang attendant tu tanye, sejuk eh?
pehhh…rasa nak tumbok2 je. Lagi nak tanye kan?
Die amek satu selimut plastik letak atas badan aku.
and aku tengok die pump angin dalam tu.
Selimut plastik tu bentuk bubble and kembang macam selimut.
Haaa..baru syok. Rasa panas sikit tak sejuk macam tadi.
Tetido aku kejap kat situ.
A few minutes lepas tu, rasa orang sorong katil aku.
Owhh okay, die nak bawak masuk gi OT Room.
dalam tu seram. Nampak lampu besar ngan barang2 operation.
ada dua orang assistant.
sorang pakar bius and Dr Rabin as aku punye pakar bedah.
Aku tak ingat nama pakar bius tu ape.
Tapi die tu kelakar. Tanye aku macam2 pastu aku bantai gelak je.
Psiko jer kot, sebab nak kurangkan rasa takut ngan gemuruh aku.
Die cakap, die akan bagi aku 2 jenis bius procedure which is aku akan pengsan seluruh badan. 
Eh betul ke tak ayat tu?
lebih kurang macam tu la.
Ada dua jenis bius, satu yang pakai oksigen, 
and satu lagi bentuk liquid die cucuk kat tangan nanti.
After pakar tu explain semua, mulalah assistant die buat keje.
Pakaikan aku oksigen and dorang suruh aku aku tarik nafas and sedut dalam2.
Okayyy..masa die dah sampai.
Hopefully semua dipermudahkan.
Yang aku ingat, dua kali je aku sedut oksigen tu dalam2 pastu aku dah tak ingat apa2. 
Pembedahan pon berjalan…..


Sumber Pakcik Google. Nie contoh laparoscopic surgery. Kaedah meminimakan
luka pembedahan tapi awas, anda memerlukan tahap kepakaran yang super bagus 
kerana semua memerlukan daya mata dan tahap pemikiran yang hebat.
Perut aku macam nie jugak la. Kena masukkan gas dulu, pastu jadi gelembung macam tu.
Tu proses biar semua organ dalam perut tu mudah untuk dilihat dan dikerjekan..hahaaa
Pastu siap ko, balik ward je perut ko rasa sebu angin je..huhuu


Around 11.30am macam tu aku rasa macam ada orang kejutkan aku.
Tersedar, tapi mamai.
Yang aku tau masa tu aku nak muntah kesan ubat bius tu.
Kakak misi yang dah ready nak tolak aku masuk dalam ward tolong aku masa termuntah tu.
Dorang dah readykan plastic bag muntah kat tepi badan aku.
Masa tu sayup2 je dengar suara Papa.
After dah muntah tu aku pengsan balik..hahaa
Tetibe aku terdengar suara orang cakap2 keliling aku.
Owhh..dah sampai ward eh?
Dorang transfer aku kat katil ward from katil OT room tadi.
Bukak mata kejap, samar2 nampak Kak Long, Papa, kakak2 misi.
Ofismate pon aku nampak, Kak Anne, KC, Amoi..tapi semua blur2 je.
Dengar dorang berbual2 pasal aku.
Tapi tak pasti apa yang dorang cakap.
Yang aku tau masa tu memang aku mamai sangat2 rasa nak tido tamo bangun2.
Tetibe tesedar rasa nak muntah lagi.
Muntah2 sampai rasa nak tebarai perut. 
Pastu aku merengek cakap nak terkencing.
macam nak meletop dah pundi kencing aku tu.
kakak misi kate aku tak bole bangun lagi.
Ubat bius tu strong lagi, so aku still tak bole jalan.
Die soh aku kencing je atas katil tu, nanti die bersihkan.
Dalam mata tertutup tu aku membebel, 
Mane bole kencing atas katil, kencing tamo kuar kalo tengah baring.
aku dengar ada orang tergelak.
Eeee..bodo tau. Lagi nak gelak2. Tumbok kangg.
Orang nak terkencing laaaaa!!!
Dalam tak sedar, masa tengah membebel merepek cakap nak kencing tu,
aku tertido balik. Terpengsan lagi.
Tetibe terjaga lagi. Muntah lagi.
Adoii…siksanya…T___T
Lepas muntah, tetido balik.
Tersedar lagi.
Panggil Papa cakap nak gi kencing. 
Tapi mata aku tutup, mulut bercakap.
Papa cakap aku tak kuat lagi.
Die soh kencing je atas katil.
Yang aku tau, masa tu aku cakap aku nak kencing. Nak kencing. Tak tahan dah.
Papa cakap tak boleh gi toilet. Nanti aku jatuh.
Aku membebel lagi. Merepek lagi. Pastu tetido balik.
Aku celik mata, terus ternampak jam.
Pukul 2.30pm.
Rasa nak kencing lagi.
Panggil papa cakap nak kencing.
Papa tanye mata nampak tak?
Kuat tak nak bangun?
Aku cakap boleeee…pastu aku try bangun.
And yes, memang bole bangun tapi kemain payah plus ngan mamai lagi.
Papa tolong aku bangun and papah sampai toilet.
Masa tu memang bole rasa yang kaki aku tak jejak bumi.
Memang papa papah and pegang tak lepas aku la kiranya, takut aku jatuh.
Sampai dah siap kencing semua, aku gi cuci muka kejap.
Mak aii, leganya dah lepas hajat tu. 
Gila ko aku bertahan tak kencing dari pukul 8am tadi.
mau tak meletop pundi kencing aku tu..huhuu
Pastu gi katil balik.
Kepala letak atas bantal je terus tetido lagi.
Tak taulah berapa kali aku terjaga, termuntah, tertido.
gitu je la.
Dalam pukul 7.30pm macam tu, 
aku tersedar macam ramai sangat dalam bilik aku.
Nampak mak, adik2 aku, kak long, papa ngan anak2 aku.
Sengeh jap.
Tak mampu lagi nak cakap apa2 banyak2 sebab still mamai.
So aku mampu perati and dengar samar2 je dorang berbual.
Aku tak tau la apa jadi sepanjang aku tido tu.
yang aku tau, si kakak malam tu teman aku.
nak jaga mama die kate, since besok pon die cuti skola.
Dalam pukul 11pm macam tu aku tersedar.
rasa nak bangkit gi toilet sebab nak gi kencing.
tetibe dengar kakak jerit, mama nak pegi mane?
aku cakap la nak gi toilet.
Hishhh mama nie, cakap la nak gi toilet.
Jangan pegi sorang2 nanti jatuh.
Papa dah pesan macam2 kat saya soh jaga mama tawuu??
Aku sengih sorang je masa die cakap macam tu.
Memang consider die jaga and bantu aku la malam tu.
nak apa cakap jelah semua menjunjung titah..hehee


Suratan atau kebetulan?
Tahun 2011 operation appendiks ngan ovarian drilling. Tahun 2016 
operation cyst. Beza lima tahun. Tarikh sama...:D

Habis dah cerita untuk hari pembedahan tu.
Sambung lagi next entry eh.
Babai.

Hari berehat dan makan2 before cyst operation

Day 2 kat ward.
Consider hari releks2, senyum2, makan2.
Awal2 pagi aku dah terjaga.
Tapi pelik mata tak ngantuk sangat even malam tadi tak cukup tido pon.
agaknye sebab dah biasa kot.
Orang bekerje kan. 
Memang la hari2 bangun pagi.
Masa bangkit tido tu mamai2 capai towel terus mandi.
lepas siap mandi tu Papa call tanye nak breakfast ape.
aku cakap nak nasik kerabu kat bawah pokok area umah tu.
Papa kate okay and nanti die tapaukan.
Tak sabar nak makan nasik kerabu tu.
memang sedapppp!!!
Around 7.30am macam tu Papa sampai bawak breakfast.
Papa tarik meje gerak roda2 tu letak breakfast atas tu and ajak makan sama2.
Aku pon excited la nak makan. Acah2 dah lapor.
Masa bukak plastik tu, hati tu tetibe macam tak  best.
Eh, akak nasik kerabu tu bungkus tak macam nie?
kenapa beso sangat nie?
kenapa macam berat sangat nie?
Then aku pon bukak pack tu, ermmm..comfom!!
bukan nasik kerabu yang aku nak tu.
sedih…:(
Aku tanye papa, beli kat mane?
Papa cakap beli kat Dahlia. Yang kat umah tu takde.
Pastu aku cakap, kalo takde tak payahla beli.
Papa cakap nak makan ke tak? Kalo tamo, tak payah makan.
Pastu aku sedih sangat.
Aku cuit2 je nasik kerabu tu…T___T
Bila Papa dah gi keje, tinggal lagi aku sorang2.
Meh la hadap tv sampai lebam
bosan hadap tv, hadap henpon pulak
datang kakak misi kuar masuk bole la sembang2
takpon sembang ngan makcik cleaner, pon bole.


Sesi bertenang, berangan dan makan2

Petang Dr. Rabin datang tanye condition aku.
Then explain pasal procedure operation besok.
malam kang dah kena start puasa, makan ubat bersihkan usus semua.
Aku dengar and angguk je la. Konon2 paham.
Kang kalo tak paham aku tanyelah lagi kakak misi..heheee
Bila dah tau nak kena puasa, aku kemain mengade la.
semua benda nak makan masa siang tu.
lagipon lepas operation tu dah kena berpantang kan?
So haroslah telan je apa yang nak ditelan.
Dr Rabin dah pesan start pukul 6pm dah tak bole makan heavy.
The most is aku Cuma bole makan bubur kosong je pukul 7pm tu.
Iyo lahhhhh….
Memang betul pukul 7pm tu dinner aku sampai.
bubur putih kosong ala2 bodo je.
aku pon pandang je la. Kuis2 ngan sudu jek.
Pastu tutup balik ngan cover.
tengok pon takde hawa. 
7.30pm Papa sampai ngan si kakak.
Heyyy...die bawak KFC laaaaaa.
ko rasa aku nak tengok jee?
memang tak la kan. 
Tangan aku laju je rembat seketol KFC tu..hahahaaa
Pastu papa jeling.
Papa cakap, nie patern orang degil tamo dengar advise doktor.
nanti merasalah masa nak proses bersihkan usus perot tu.
Haihhhhhh….bising jerrrr..
Dalam pukul 9pm macam tu, kakak misi datang bawak 3 botol beso air mineral.
kat tangan die pon ada botol kecik kaler putih.
die pon mula pesan.
Sekarang dah bole start minum air nie, makesure abiskan 3 botol.
Pastu minum separuh botol kecik ubat nie. Lagi separuh pukul 6am besok.
Aku senyum je la. Okayy boss!!
Aku pon start minum air ubat tu.
makkkk!!! Masin likat rasa die. Payau lagi. Choiiii sangat!!!! T_____T
minum sampai kuar air mata.
buruk siot rasa die.
tu ubat bersihkan usus. 
Lepas nie hamek bahagian mencirit la ko...T_____T
Kakak misi tu pesan tadi, air tu kena habiskan sebelum pukul 12am.
Huwaaaaaa…..nangis lagi aku.
Memang giler la kan kena abiskan 3 botol air dari start pukul 9pm - 12am.
dengan suhu bilik aku yang kemain sejuk tu.
air tu pon sejuk sangat jadinye.
aku dahlah tak minum air sejuk macam tu.
tahap menangis kuar air mata darah nak mengabiskan..huhuu
Start pukul 11pm aku dah start masuk toilet.
gila la weyyy..berapa kali nak berak ngan kencing nie?
dari aku pakai suar panjang sampailah aku kena pakai kain batik..adoiii!!
gilaaa…gilaaa..gilaaaa!!!
Dalam pukul 2am macam tu baru perut tu rasa okay sikit.
Dah tak rasa nak berak ngan kencing semua.
Die punye letih ngan stress tu toksah cerita la.
Kakak misi pon kuar masuk bilik nak check condition aku.
Cuma bole pujuk aku soh sabar je sebab dah memang procedure macam tu..huhuu
Bila rasa perut tak meragam baru bole lelapkan mata.
sambil tu otak pikir untuk esok sebab nak kena operate perut nie.
entah ape yang aku pikir pon tak taulah.
Takut? Tak kot.
Sebab dah pernah ada experience buang appendiks dolu2 kat KPJ Puteri.
Takpe, kite tunggu je besok eh.
Sambung lagi next entry eh.
Babai.

Wednesday, September 7, 2016

Pengalaman procedure CT Scan yang kemain hazab.

Nie pengalaman aku warded kali kedua kat KPJ PG nie.
First time warded masa preggy Elsazara 5 months.
That time aku kena food poisoning.
Luckily tak muntah2 tapi Cuma kena diarrhea jek.
Pon siksa jugak masa tu.
Takut anything happen kat baby, so kenalah warded..huhu
Yang nie pulak consider 2nd time la.
sakit lain pulak..haihhhh
bezanya tak preggy la. 
normal condition jek.
Sambung balik cite tetangguh tu.
Around 5pm macam tu, baru bilik aku ready.
naik mengantuk tunggu kat ruang admission tu.


Selamat beristirehat..:)


Dok dalam bilik sorang2 sementara nak tunggu papa datang.
Papa balik keje pukul 6.00pm.
Tapi die kena balik umah dulu uruskan anak2.
Dah settle baru die datang ward.
Sambil2 tu main whatsapp ngan anak dara aku yang sorang tu.
kesian pulak die tinggal sorang2 kat umah.
Since die pon tak tau yang mama die nie dah masok spital..hahaha


Budak bertuah!!!


Around 7pm macam tu Dr Rabin datang visit.
die nak check aku dah dapat bilik ke belum.
Die pon ada tanye aku nak buat CT Scan malam tu or pagi besok?
Of cos la aku nak malam tu jugak since aku dah penat tunggu.
Alang2 penat, biar penat terus.
Dalam pukul 8.00pm macam tu aku kena salin baju hospital kaler hijau putih tu.
Macam biasa, bila nak pegi scan nie serupe jugak macam nak x-ray.
segala besi or barang kemas tak bole pakai.
No pakaian dalam..no..no..no…
silalah berbogel dalam pakaian hospital tu yer.
padan muke aku.


Sempat lagi nak selfie before gi CT Scan tu..:P



8.30pm macam tu, kakak misi datang bawak wheel chair.
gi duduk sane diam2 tunggu kakak misi bawak gi bilik diagnostic.
Aku bole dok membebel and nyanyi2 lagi masa kakak misi sorong wheel chair tu.
Suke yer? Nyanyi2 yer? Die tak tau ape yang tunggu kat bilik CT Scan tu.
hadap la ko nanti meyahoney..kahkahkahhh
Sampai bilik diagnostic ade lagi sorang staff tunggu.
Senyum kat aku and confirmkan nama aku and tujuan CT Scan tu.
Aku sengeh je…hehee
Die cakap, CT Scan tu akan dibuat dari paras dada sampai paha ikut jenis penyakit.
before masuk bilik tu ada procedure yang aku kena follow.
procedure jenis ubat2an untuk bagi effect bombastic masa CT Scan tu tengah buat keje nanti.
Aku angguk je. Sebenarnye sambil dengar tu aku menggigil.
Bukan takut tapi sejuknye ekon kat situ..haihhhh

Ubat pertama aku kena hadap is kena minum 3 cawan air ubat.
Pakai straw yer.
Tengok kaler kemain cantik. Ala2 kaler oren macam air twister gitu.
Sekali bila dah sedut straw tuuuuuu.
Makkkkk!! Pasaipa rasa dia buruk lagu tuu?
Bohong je kaler oren tu, buat perasa je.
Tapi rasa pahit ngan bau die, giler hazab…T____T
Bila dah habis minum tu, lega sangat.
Even ada masa2 macam nak muntah pon ade..huhu
Masa tengah nak tarik nafas lega,
staff diagnostic cakap, jom masuk bilik scan.
aku pon tak tau nak cerita macam mane bilik tu.
Yang pasti, die punyer sejuk dah tahap macam ko mandi dalam tasik salji.
Sejukkkkk bak hanggg!!!!
Die suruh aku baring atas platform tu sambil mengiring.
sambil tu aku dah tarik selimut menggigil sejuk.
Staff tu cakap aku kena buat 2nd procedure before scan.
sebab tu la die suruh mengiring.
Ada tiub getah panjang die nak masukkan ubat ikut bontot.
Adoyaiii..hazab lagi!!
3 kali ubat masuk. Macam rasa nak teberak pon ade.
Serious terok rasa die..huwaaaaa…T___T
Staff tu senyum je tengok aku.
Muka aku dah terkulat2 dah masa tu.
Then die pon cakap, dah bole mula scan.
Die suruh aku baring tegak2 diam2 tangan letak kat atas.
Pastu die bagitau yang aku ada lagi last procedure untuk masukkan ubat dalam badan.
rasa mulut nak menganga.
Hazab apekah lagi??
Staff tu cakap during scan nanti die akan masukkan ubat tru tiub kat tangan tu.
That time aku still tak bole imagine. 
Yang aku bole pikir rasa die sama je macam masuk air tu.
So proses scan pon berjalan.
keluar masuk platform yang aku baring tu dalam terowong kecik tu.
tetibe staff tu announce dari dalam bilik kecik cakap nak masukkan ubat.
Die cakap, sakit sikit yer.
Haa?? Sakit??
3rd procedure ubat berjalan.
tetibe aku rasa sakit macam nak meletop tangan aku.
Okay, die tengah masukkan ubat using tiub yang berlingkar2 tu.
tetibe lagi aku tejerit sakit. Auto tejerit.
Pehhhhh..giler sakitttttttt!!!!!!!
masa tu aku rasa macam nak cabut2 wire kat tangan tu.
masa tu jugak aku rasa macam nak bergolek jatuhkan diri dari platform tu.
rasa nak tebarai2 tangan aku tu masa ubat tu masuk.
ternangis kejap.
hazabnye…huhuu…T___T


Sumber Pakcik Google. Macam nie la rupe CT Scan tu.
Cara baring and angkat tangan tu sama je macam aku buat.


Tu la procedure CT Scan paling jahanam, paling hazab.
Ko imagine, urat darah ko yang halus tu, dorang paksa masuk ubat laju2.
tahap kete ferrari racing 500km/jam
kalo ikut normal 50km/jam tu pon dah rasa acah2 laju..huhuu
orang dah rasa je tau sakitnye macam mane.
bila teringat tetibe rasa macam nak nangis pulak.
memang giler sakit la…:(
Siap semua procedure baru bole balik ward.
duduk balik atas wheel chair and tunggu kakak misi ward aku datang amek.
tak sabor nak balik ward nak cite ngan Papa..huhuu
Balik ward terus mandi and bersihkan diri.
Papa dah bawak semua kain baju untuk holiday kat sini.
rasa fresh and baru rasa lapar nak makan.
Sehari suntuk tak makan.
Papa tapaukan dari luar.
Around 10pm macam tu Dr. Rabin datang visit.
tanya condition aku macam mane.
then die explain result darah and CT Scan tadi.
Dr Rabin cakap, result darah aku semua okay.
Takde simptom cancer or whatsoever.
Okay, lega sangat. Alhamdulillah.
Then Dr Rabin bagitau result Ct Scan. 
And comfom, CT Scan menunjukkan yang aku memang ada problem cyst.
Cyst aku dah bengkak dgn diameter 8cm x 5cm and perlukan operation.
tapi Dr Rabin tak bole buat operation besok sebab die ada 2 appointment operation. 
So, die kate die bole buat lusa, which is hari Jumaat.
Then, aku ada masa satu hari untuk rehat and berpuasa before operation.
Dalam hati berkata2, ermmm..memang lama la aku dok menebeng dalam ward nie..huhu
Habis dah satu hari aku yang memenatkan dan menakutkan.
hopefully malam ni bole tido lena.
sebab rasa nak tebarai badan sebab kepenatan..T___T
After settle semua, Papa pon balik.
Malam tu aku tido sengsorang jek.
It's okay since aku pon bukan sakit terok bebeno sampai nak ade orang teman.
Kakak2 nurse yang lawo pon ramai.
tekan je button kalo ade problem..hehee

Tapi kan malam tu, masa tengah syok2 tido tetibe aku terjaga.
bukan jumpe hantu ke ape laaa.
tetibe tangan aku yang cucuk2 tu sakit berdenyut2.
Kuat denyut die sampai aku tak bole tido..huhuu
aku suspek urat aku kat situ bengkak sebab masuk ubat pecut laju2 masa CT Scan tadi.
memang giler sakit la. Tarik nafas panjang2 jugak masa tu.
Dalam masa membebel sakit tu entah pukul berapa aku tido balik pon tak taulah.
sedih sangat. Dahlah sorang2. Sakit pulak tu…T___T
manje kededek sangat aku nie..haihhhh


Tangan nie la yang sakit sangat tu. Berdenyut2 kemain. Rasa nak cabut je..huhuu

Panjang sangat dah nie entry aku.
Nanti sambung next episod eh.
Lapo. Nak makan..hehee
Babai.


Tuesday, September 6, 2016

Sakit meleret and berkunjung ke hospital tak sudah.

Okay, jom sambung balik cerita haritu.
Dengan surat refer pakar tu, aku bawak gi KPJ area umah aku nie.
nasib dekat ngan umah. Alhamdulillah.
kemain pagi masa tu.
sampai sane, klinik pakar tu tutup.
rupanya doktor tu ada seminar.
nasiblah seminar tu dalam bangunan KPJ tu je.
PA doktor kesian tengok aku, die pon panggil doktor consider emergency.
aku senyum je..hehheee..sayang doktor!!
Okay aku panggil Dr. Nik je.
very motherly type. Rasa selesa je nak sembang.
macam biasa, untuk entah keberapa kalinye aku kena cerita balik masalah aku tu.
then Dr. Nik terus soh aku baring and start buat ultrasound dari dalam.
tak berapa nak seram sebab 5 tahun dulu aku pernah buat procedure yang sama masa appendiks.
Aku kemain kepoh bertanye, and Dr. Nik gigih explain.
die memang best sangat. Satu2 die explain.
memang ada benda bulat dalam perut aku tu.
Tapi tu hanya rahim yang kosong. Nothing inside.
Tapi bila berkaitan ngan kesakitan perut aku tu, doktor nak buat checkup jugak melalui darah.
So, first step die soh aku check darah sebab nak tau platlet darah aku.
bila semua dah ready and okay, doktor advise and bagi aku antibiotik.
hopefully okay la kan masalah aku tu.
Lagi 2 hari hari Dr. Nik soh datang balik sebab nak check darah lagi.
In a meantime, dapat 3 hari MC soh rehat kat umah.
Dapat pulak nak MC kan?
aku gi keje je macam biasa sebab keje aku banyak.
tapi sametime sakit perut tu still ada..huhuu
owhh lupe nak cakap.
sakit perut aku tu belah kanan.
so kalo sakit tu datang, aku cuma tekan kat area situ je.
kalo berjalan pon kadang2 sampai terbongkok2.
pehhh…sadisss!!
Sampai hari ketiga tu follow as appointment aku gi lagi KPJ.
Pagi2 dah tercongok kat KPJ tu nak amek darah.
Amek darah kejap je tak sampai berapa minit, lepas tu aku masuk keje balik.
PA doktor soh datang balik pukul 2pm sebab nak baca result.
aku cakap okay jek.

Breakfast dulu depan hospital before nak check darah.

Sampai ofis buat keje macam biasa.
kemain ramai pulak tanye nape aku masuk lambat haritu.
malas tol nak jawab..hehh!!
Buat la ape2 keje yang patut sementara nak tunggu pukul 1pm tu.
Dalam kepala, dalam hati still pikir bukan2.
sakit perut ada lagi tapi buat bodo jek.
Jejak KPJ around 1.30pm macam tu.
Papa teman since masa tu lunch time die
tunggu doktor kemain lama. Okay sabar.
Dr. Nik sampai klinik around 2.30pm.
Papa tak boleh tunggu lama sebab lunch time dah abis.
So, die jumpe doktor kejap je pastu tinggal aku sorang2 kat situ.
bertabahlah…:(

Dok diam2 sampai Dr Nik datang.


Dr Nik scan lagi sekali perut aku tapi bahagian atas je.
and die compare ngan yang record lama.
die tanye bleeding okay tak, sakit lagi tak?
aku jawab bleeding tak stop and sakit still ada lagi.
muka die suddenly berubah.
die cakap, supposedly aku tak sakit lagi sebab antibiotik tu bole tolong.
sambil2 tu die baca result darah aku yang amek pagi tadi. 
Overall reading darah okay, takde masalah.
Tetibe die cakap aku ada masalah lain, and need further and complete checkup lagi.
Die call another doktor which is pakar sakit puan jugak kat situ, Dr Rabin.
Dr. Rabin datang senyum and greeting aku.
sweet smile.
duduk sebelah aku, and bermulalah discussion antara Dr. Nik ngan Dr. Rabin.
ada yang aku paham. Ada yang tak paham.
So aku sengeh jek duduk situ diam2.
giler ko, memang la tak paham. 
Dorang banyak cakap guna terms medic.
Korang ingat aku tau??
After dah discuss, Dr. Rabin pandang aku and advise yang aku kena buat another scan.
aku tanye nape?
Die cakap, scan yang aku nak buat nie nama die CT SCAN which is more clear and almost tepat bacaanye.
and for CT Scan aku kena warded.
pastu keluar tande soal ????? Kat kepala otak aku.
macam blur jap.
Dr. Nik bagitau die kena pass kes aku pada Dr. Rabin sebab die more specialise ngan jenis penyakit aku.
Owhh okay..barulah aku tau yan Dr. Nik tu specialise untuk maternity part.
Okay paham.
Then Dr. Rabin invite aku pegi klinik die sebab nak buat further discussion and explanation.
Sampai klinik Dr. Rabin, mulalah die kuarkan semua image tru google and story sikit2 masalah aku tu.
Ada certain tu die lukis2 atas kertas sebab nak bagi aku paham situation aku yang sebenar.
Aku kemain tanye macam2 sebab nak tau sangat apa masalah yang aku hadap nie.
Dr. Rabin explain satu2.
Saya nak puan warded. Buat procedure CT Scan untuk tau masalah sebenar.
At this moment, yang saya bole cakap puan ada masalah Cyst yang membengkak.
benda tu berhampiran kilang telur or ovari belah kanan puan.
Tu yang sebabkan puan selalu sakit sebelah kanan perut.
Jika comfom, kita akan buat laparoscopy operation untuk buang cyst puan.
Dr. cakap cyst nie tak bahaya, tapi bole jadi bahaya kalo die pecah kat dalam.
Boleh bawak mudarat and certain cases bawak kematian. Oppsss!!!
Lebih kurang macam tu la Dr. Rabin cakap.
Entahlah..masa tu aku tak rasa pape.
yang aku tau aku jawab okaylah Dr. I follow je.
sengal tak?..hahahaa
Aku suka Dr Rabin nie.
Even doktor lelaki, tapi sangat soft spoken.
cakap slow and sangat berhati2 .
Very informative.
Pastu aku suke die sebab die melebihkan kebajikan pesakit die.
Consider memang best la. 
rezeki aku dapat doktor best yang incharge penyakit aku.
So, macam biasa buatlah procedure insurance semua.
sementara tu aku kena cucuk kat tangan sebab nak amek darah.
Nak buat complete test untuk semua result darah Dr. kate.
Dok melangok lagi sorang2 nak tunggu bilik sambil tu tengok perangai orang
kuar masuk pastu senyum sorang2..heheee


Meanwhile nak tunggu insurance approve and dapat bilik tempat aku nak lepak tu,
aku pon bagitau papa and ofis pasal kena warded.
memasing macam tekejut jugak.
Yerlah tak sangka kan penyakit aku nie sampai kesitu tahap seriusnye..huhuu
Okay stop kejap.
nanti aku sambung experience CT SCAN aku yang super hazab kaedahnye.
janganlah ada sakit apa2 lagi lepas nie. Serik giler aku..hohh!!
Okay, babai.

Sakit di musim raya

Bismillah..
Lamanya tak berkunjung dalam nie.
Tetibe dah bulan September. Macam magik weyy.
Skill nak story pon dah ke gaung.
Mehla slowly2 kite bukak story eh.
Hopefully lepas nie bole beranak pinak teros storynye..hehee
Knowing kan. Raya syawal baru je berlalu.
As for aku nie, tak berapa nak syok raya tu since condition tak berapa nak best.
Semua start masa bulan puasa hari kedua.
jeng..jeng…jengg..
Nak dijadikan cerita, aku datang bulan dah lambat sebulan.
So happen, masa bulan puasa day 2 tu tetibe aku notice macam aku terperiod.
Okay, rasa susah hati dah hilang.
Then, period tu macam biasa la. 
Cuma yang tak bestnye, quantity die tak normal macam biasa.
Die macam spot2 je.
Paling tak best lagi, proses tu melarat dari 7 hari ke 14 hari ke 21 hari dan seterusnye.
Mulalah nak menggelabah and terus nak carik klinik.
Kalo tak salah masa tu lagi 4 hari nak raya.
Kebetulan masa tu pon aku kena attack sakit perut sekali.
Okay. Aku pon cite masalah aku kat doktor tu.
so doktor check2 die kata aku kena gastrik and die bagi ubat stop darah for period aku tu.
Aku balik umah dengan senang hati yang konon2 masalah aku dah settle.
Dalam otak pikir nak raya je.
Kemain makan ubat dengan berhemah yang kononnye nak baik cepat.
wehh..nak raya tawuuuu?
Opkos la nak sihat je kan.
Since umah pon tak siap housekeeping lagi nie.
tebarai2 umah aku tu bersepah2.
Besoknye, dengan badan yang tak berapa best gigih jugak nak housekeeping sempena raya.
Tapi in the middle surrender sebab sakit perut tu datang.
So, si kakak ngan Papa je la yang kejekan umah sampai selesai.
Aku jadi mem jek. Arah itu dan ini. Ku bahagia..kahkahkahh
Tiba syawal pertama, jadi hal lagi.
Baju raya aku bole tebako masa iron.
Pehhh..nak nangis kuar air mata darah T___T
Nasib ada baju second option.
Lantak la, jadi tak bertema kaler sudahnye.
Raya tetap raya.
bargambo tak sudah. Selfie tak sudah.
takpe, buat kenangan je kan.
bab makan2 pon jangan cite la.
makan saje la kejenye.
Lupe sekejap yang perut aku tu gedik tengah sakit.


Budak happy dapat raya ngan baju kurung and hand bag.

Family pic. Tengok tu anak dara aku, dah beso naw2 kan? Effect duduk depan nampak
die lagi beso dari mama die. Walauponnnn....;P


Berbalik pada sakit aku tu,
nasib aku baik, bleeding pasal period aku tu dah stop.
Cuma sakit perut tu tak berapa nak stop.
benda yang aku ingat gastrik tu ku kaborkan kat mak.
mak macam biasa buatkan aku air 'teh halia yang mencengkam kehidupan.
minumlah aku sambil berpoloh2. Pedas.
biasanye kalo kena gastrik, tu je lah ubatnye.
memang baik punye lepas tu.
A few days after tu bleeding aku keluar balik.
ermm..okay. Petanda tak best nie.
Mulalah aku cargas gugel sana sini carik info.
makin lama baca and carik info, makin menakutkan aku pulak.
Ko giler, semua info tu pasal penyakit pompuan yang bawak mati.
takot siott!!
lama2 aku stop gugel.
tapi otak still pikir bukan2.
ada certain masa time malam2 before tido aku teringat lagi.
pastu mulalah nak pikir merepek, hujung2 aku nangis.
kenapa? Sebab aku takut..huhuu
Aku decide nak gi Pakar je buat check up.
tapi masa tu raya, Pakar tutup cuti raya.
Okay sedih lagi.
Aku usaha dulu jumpa doktor pompuan kat klinik lain yang biasa aku buat checkup.
cerita balik masalah aku dari A-Z. 
drama sikit2 buat muka sedih dan kekeliruan.
then die advise manje2 and bagi ubat yang strong sikit.
lagi seminggu die advise datang lagi untuk further checkup.
Lepas seminggu tu, aku datang balik and cakap ngan doktor bleeding tak stop.
then doktor macam pelik theb decide buat scan.
Doktor notice ada 2 benda bulat dalam perut aku.
but, yang sohih bukan fibroid.
doktor advise and soh aku refer pakar.
sebab die kate aku kena buat further ultra sound yang complete.
aku okay jek sebab rasa macam tak sabar nak tau apa yang jadi sebenarnye.
Alaaa..ngantuk
nanti aku sambung lagi eh next entry.
Babai.