This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, January 21, 2016

First entry for year 2016.

Nak lempang tak?
nak lempang tak?
hahahahaaaa...

Adoyai...kangen bangat niehh!!

Napelah kurang zat besi aku nie bila bab2 nak update dalam nie.
sedih kemain jiwa raga nie.
nak kata bizi takdelah bizi mane.
pemalas je lebihnya.

Nie pon tak taulah kenapa tetibe mengade nak jengah.
hati tu macam berbunga2 nak update memacam.
tapi macam yang hadooo jek.

Aku gie kelebet2 pic dulu yer.
mane tau ada hawa nak update.

Tengah jampi diri sendiri nie.
fuhhh..fuhh...fuhhh..
datanglah segala kerajinan dalam diri.
ku seru kamoo dong.
mari la..mari laa..

Nak sambung cite baby kecik yang nak besor tu.
Ape kate kite wat maraton?
ngehhhh...

Start besok yer.
insya allah..

Chow dululah.
Carik hawa napsu doniawi nak menghapdet.

Tata.


Friday, July 3, 2015

Follower jadi kawan. Semua MH sayang.

Rupanya lama dah jadi blogger nie.
Even kejap ada kejap takde.
Rasa macam dah tua..huhuu
Tapi paling bersyukur, 
bila my follower jadi kawan,
Ada certain tu memang dah tak ingat.
Me so sori. 
sebab ramai sangat.
Ada yang tetibe interframe and tanya,
"MH ingat lagi tak?"
"Apa khabar MH?"
"MH sihat?"
"MH tak update blog ke?"
terima kasih tau sebab ingat kat MH lagi.
Appreciate sangat.
Apa yang jadi sebak bila ada certain follower tu jadi close ngan kita.
dah macam adik beradik.
kongsi cerita macam2.
tanya itu dan ini.
always tanya kabar.
kalau berjalan kemana2 tak lupa belikan something.
U know what, how appreciate to have all of you.
Rasa berbunga2 hati tu tau.
Rezeki MH,
korang2 semua nie tak pernah mengecewakan.
sangat berbudi dan berbahasa.
korang baik ngan MH,
MH boleh baik ngan korang 1000x tau.
sebab MH memang appreciate sangat orang2 macam nie.
Takde salahnya hubungan tu kalau semuanya berlandaskan keikhlasan.
Bila dengar ada follower2 MH yang dah berkawin.
syukurnya ya Allah.
mesti nak senyum sorang2.
Pastu tetibe dengar dah ada baby pulak.
happynyeee!!
hari nie pon ada sorang my follower dapat baby sulung.
Oh my…alhamdulillah.
baby selamat hari raya katenye…hikhikkk
teringat masa deliverkan anak yang sulung dulu.
Bulan2 puasa jugak...ngeee
Tu la bestnye jadi blogger.
boleh dapat ramai kawan.
dapat pulak kawan2 yang sekepala.
sesekali berbual macam tak cukup column,
sesekali komen kat FB, WC, IG..kemain je.
paling best kalo buat ape2 ade je orang nak sokong..muahahhaha
itu best…hikhikhik
For those yang still setia jadi kawan MH,
terima kasih ya.
tak tahu nak cakap apa lagi.
nak bagi hadiah..ramai pulak.
tetiba terpitam lak nanti.
tapi betul, thank you banyak2 sebab always ada and support.
Insya allah, kalo ada kesempatan memang nak sangat jumpa korang2 nie.
Tapi tak tau lah bila.
kalo ada rezeki la kan.
tak mustahil kot.
Hmmm..tq again and again…:) :) :)




Wednesday, June 24, 2015

Rindu Setengah Mati

Bismillahirrahmanirrahim.

Menggigil tangan aku nak type.
Ya Allah, rindunya...T__T

Tak boleh nak describe perasaan nie.
How tak responsiblenya aku ngan blog nie.
Im so sori. Please forgive me..T__T

Sebaknya dada.

Last update was 24/10/14.
Lama sangat dah.
Aku dah lama tercicir cerita yang best2.
Lagi2 hal ElsaZara.
Banyak moment die aku tak update.
Banyaknya salah aku...T__T

Please la kuatkan hati.
jangan abaikan benda yang selama nie ko tatang sampai ko lupa makan minum.
janganlah malas. Please la.

Tarik nafas.

Insya Allah, after nie aku nak jadi rajin and more responsible.
Please granted my wish Ya Allah.
Ameen...



Lepas nie nak jadi rajin update entry...huhuu




Friday, October 24, 2014

ELSA...Frozen sangat orang kate.

Dalam masa Papa bercoti paternity tu,
macam2 la yang Papa setelkan.
Kalo terkial2 kang ada je benda yang tak terbuat.
Jadinya, sume Papa wat cepat2.

Dalam masa yang sama Papa jadik driver tukang urut aku.
berambik beranto.
pastu jadik driver aku pulak berulang alik gi klinik kesihatan check jaundice baby.
Hari ke 6 gi pejabat pendaftaran baby pulak.

Cite pasal nama. Siksa gila nak carik nama baby.
yelah..benda nak pakai seumur hidup kan.
sure kena cerewet.
Jadinya, macam2 nama berlegar kat kepala.
macam2 buku wat reference.
tapi konon2 dengan kuasa jari, 
teros tekan henpon carik google.
carik nama via google uollssss.
kemain orang zaman sekarang.
senang cite katanya.
tak semak otak.

Dapat yang berkenan, teros discuss2.
makna pon bagos.
jari akak nie jugak la yang pegi tulis itu borang pendaftaran.
al maklom tulisan i cantek katenya....kahkahkahkahh..

So, kitorang decide letak nama HAIFA ELSAZARA.
Haifa sebab nak follow nama kakak dia.
Elsa sebab bapak dia berkenan.
Zara pulak aku yang berkenan.
masing2 dapat peluang yang berkenan. Fair kan?

Bila publish and declare kat orang nama baby,
kemain sume cakap FROZEN sangat nama tu...hahahaa
i is okeh je.
yang penting anak aku dah ada nama.
pastu nama dia orang senang nak sebut and panggil.
lagi satu nampak comel je sesuai sangat ngan dia yg comel kecompot.



Nie la si comel Elsazara kecompot saye.

Dahlah tu entry 2nd preggy nie.
berjela2 dah aku rase.
kemain pentamak aku nie sume nak cite.
tapi aku cite untuk simpanan masa depan aku jugak..hehee

oklah. Jumpa lagi kat lain entry.
tu pon kalo aku rajin la kan..hahaaaa

Babai.






Nie cara aku berpantang. Cara ko aku tak tau.

Haa...gile panjang kan tajuk tu.
tetiba nak wat macam tu.
konon2 rare sangat la..hahahaha

Aku nak sambong cite berpantang aku.
tak tahulah best ke tak cite tu.
tapi aku nak wat entry jugak.
later2 aku bole baca balik, 
mengenang kenangan berpantang.
Lepas nie tak taulah ada peluang berpantang lagi ke tak..hehehe

Masa aku tengah type nie aku dah 37 hari berpantang.
ada lagi 3 hari.
Tu pon kalo follow 40 hari pantang la.
Tapi Insya Allah, 
ada certain pantang tu aku nak wat sampai 60 hari.

Pantang aku simple2 je.
ikot mak cakap and aku rasa logik, aku buat.
tapi ada certain part aku langgar jugak.
apa yang aku langgar tu?
nanti aku cite..kihkihkihh

Lepas balik dari hospital tu teros amek mak bawak balik umah.
serious, aku memang dah collapse dah.
sebab aku tak cukup rehat, badan sakit2.
nak describe pon tak tau.
sebab aku yang rasa sakit tu.
semua gara2 lepas beranak kena tahan 3 hari kat spital.
so, aku bole rasa satu badan memang sengal sangat.
rasa dah masok angin bertan2 pon ye...huhuu

Mak jaga aku kat umah dalam 7 hari je.
pastu bila badan aku dah segar sikit,
baby pon dah tanggal pusat, baru mak balik.
ye laaa..orang tua kan, 
mana bole tinggal rumah dia lama2.
since aku pon dah tak melepek sangat. 
Aku ok jew.

Since day 1 mak jaga tu, memang aku dah kaw2 kena.
malam pertama kat umah tu jugak, badan aku dah kena uli.
tengok mak macam tak sabar nak kejekan aku...huhuu
mungkin sebab nampak aku dah teruk sangat.
muka pucat lesi,
melepek macam ape.

Mak urut satu badan, kasik longgar sikit urat2 aku.
pehhhhh..dia punya sakit jangan cakap.
serious urat aku sume dah stress ngan cramp.
pastu, macam biasa before tido kena pakai bengkung.
bermulalah malam pertama yang hazab.
hazab sebab perut kena pakai limau ngan kapur pastu bengkung ketat2.
punyalah panas benda tu plus ngan mengenyam babas.
tambah lagi susah nak bangkit dari tido bila nak susukan baby.
tu sume gara2 bengkung tu ketat.
nak duduk siksa yang amat.
jadinya, terpaksalah pujuk hati,
bertabahlah perot untok beberapa hari yer....huhuhuu

Bila dah masok 3 malam berbengkung kapur ngan limau nipis tu,
memang senyum lebor la. 
Super osem orang kate.
perot aku teros hilang. Leper kemain.
mak kate dah nampak kemas perot tu.
dia check rahim aku kat dalam pon dah cantik and kecut.
alhamdulillah.
tapi nak cantik memang hazab la kannnnnn.
jadinya, aku berbengkung cara tu 5 malam je.
tu je yang aku mampu.
nak masok malam ke 6, aku dah surrender.
sebab kulit perot aku dah gatal2 tak bole terima.
mak kata, dah ok dah tu.
tak payah berkapur lagi.
as long as perut tu dah kempis, dah cukup bagos.
baiklah mak.

Bila siang aku berbengkung jugak sepanjang hari, 
tapi pakai lotion pati halia je.
tu pon same.
dia punye panas pijor macam nak lompat bintang seratos kali.
bila panas menyengat datang, aku wat bodo je.
siap cakap lagi.."tebako la ko lemak degil!!!"
gituuu..drama sangat kannnnn..kahkahkahahhh




Aku pakai bengkung Dherbs tu RM28. Tapi dapat pakai 7 hari je. Masok hari ke 8 dah tak bole pakai sebab perut dah kecik. Tali tu dah bercantum dah tak bole ikat dah. Kalo ikat pon dia tak ketat, apa barang kan?
so sementara nak beli one set corset yang baru, aku beli dulu bengkung cangkuk tu RM13 kat mydin. As long as bole control perot and rasa ringan kat situ dah bagus dah.


Day 2 kat umah baru aku start urut satu badan betul2 ngan tukang urut.
cadangnya nak amek 5 hari.
tapi since cuti Papa dah tak lama gara2 aku lambat kuor spital,
urut tu pon tinggal 3 hari je.
tapi takpelah.
mak ada. Nanti mak bole sambung urut badan aku.
Apa yang aku rasa, aku memang betol2 nak urut kaw2.
nak kasik segar badan.
nak kasik badan ringan dari angin2 yg berkoyan tu. 

Bila berpantang nie. memanglah dah jadi macam tuan puteri.
makan berhidang, nasi dah bersenduk.
pehhhh...best gaung kotttt.
tapi tu la, macam pantang anak pertama jugak.
selera makan tu tak kunjung tiba.
jadinya aku makan ala2 je.
tu pon paksa diri sebab takmo susu badan kering.

Bila mak jaga, semua berjadual.

06.30am - mandi air daun
07.30am - breakfast
11.00am - lunch
04.00pm - makan petang
05.00pm - mandi air daun
06.00pm - dinner

kesannya, bila mak jaga dalam 7 hari tu,
aku dah lost 10kg.
suke takkkkk?????
gile ko tak suke...kwengg..kwengg..kwengg...

Tapi tu 7 hari mak ada je.
lepas mak dah takde, ada satu benda tu aku langgar.
Apa tu?
waktu makan aku laaa..
ye la..mak takde, dah kena masak sendiri kan.
tu la jadinya makan tak jaga.
mak ada, makan nasik 2 kali sehari.
mak takde, aku makan nasik sekali je...heheee

Benda yang lain2 aku still follow.
1. pakai stokin.
2. baju lengan panjang.
3. tak makan benda sejuk, berbisa, seafood.
4. bertungku
5. berbengkung. 
6. mandi air daun

Ubat2 aku start makan after baby dah tanggal pusat.
kalo belom tanggal tak berani aku nak makan.
tapi aku makan pon bila nak masuk minggu ke 3 berpantang.
tu pon takot2 jugak.
sebab baby nyusu badan kan.
tapi since aku support baby ngan susu formula,
risau tu ade kurang sikit la.



Nielah ubat2 yang aku consume masa dalam pantang. Aku tak beli yang satu set tu sebab aku percaya mesti aku tak pakai habis. Sure membazir. 
So, aku beli benda yang aku rasa perlu and memang aku akan guna ketat2.
Meh aku cite harga dia, mana tau korang nak beli kan.

1. Gamat tu beli kat mydin groceries RM17 (Harga kotak RM40)
2. Jamu bidan kampung beli online RM30 (Harga botol RM70)
3. Harum Malam beli kat kiosk luar mydin RM25 (Harga botol RM33)
4. Lotion Pati Halia beli kat mydin RM12 (Harga kotak RM24)
5. Collagen Drink beli online RM60 (Harga jar RM70)
6. Manjakani blender sendiri RM4.00


Kenapa tak bagi fully breastfeed?
niat hati tu memang bergunung.
tapi air susu kurang.
baby tak puas minom. Asik mengamok je.
tu yang support susu formula.
asalkan dia selesa, perut kenyang, najis dia pon cantik, ok la tu kan?



Baby aku sesuai sangat ngan susu nie. Newborn S26-SMA Gold 600gm.
Kena rajin survey harga. Sebab aku notice harga dia tak sama, tapi average harga dia between 
RM65-RM70 untuk kotak nie.

Start bagi susu formula pon gara2 masa dia kena jaundice.
baby yang kena jaundice, kena banyak minom susu.
demam tu bole kuor cepat kalo baby banyak kencing ngan berak.
jadinya memang kena support ngan susu formula.
selain tu, support lagi ngan anggur hijau.
lagi cepat turun bacaan darah jaundice tu.
recommended gile anggur hijau tu.

Tapi Alhamdulillah.
even mak dah takde, aku survive pantang sorang2,
aku cuba takmo derhaka sangat ngan pantang.
sebab badan sendiri kan.
kalo sakit, padan muka aku.

Now, aku cuba kawal makan.
nak wat diet macam dulu kawal kalori.
aku nak turun lagi 10kg. 
Ok dah tu kalo dapat turun lagi 10kg.
takmo kurus sangat.
apa yang aku nak badan ringan and sihat.
mintak2 impian tercapai la.
tapi aku percaya, beauty is pain...huhuuhu


Okeh. Stop dulu.
Baby nanges nie nak susu.
Last entry nanti kite cite pasal nama baby yerrr.

Jumpa lagi.
Daaaaaaa.......



















Thursday, October 23, 2014

Sambong lagi 3 malam.

Aku nak sambong balik entry after beranak tu.
jangan kata dah selesai.
sebab ada cerita lagi yang mana aku kena check in lagi 3 malam kat situ.
kenapa 3 malam?
sebab ada benda yang tak boleh dielakkan.
aku takmo tanggung risiko.
jadinya aku follow je la.

After dah keluar dari labour room tu.
terus check in kat ward baru.
dapat lagi kawan baru kat situ.
tapi tak sempat berbual sangat sebab paham2 jelah,
memasing keletihan lagi sebab baru melahirkan.

Ngam2 masok ward baru, memang waktu lawatan.
jadinya meriah la ward aku.
mak datang...MIL datang..Kakak ipor aku dari melaka pon datang.
sengih manjang jer aku.
lupa dah sakit beranak tadi..huhuuu

Bila semua dah balik,
rasa sunyi pulak.
tapi takpe.
malam tadi aku sorang2.
malam nie dah ada baby.
giler excited aku...ngehhh

Since even dah lama tak ada baby,
alhamdulillah, takdelah nampak kekok and bodoh mana kannnn.
iollss ok jewww.
malam tu tido tak berapa nak tenang.
bukan pasal baby buat perangai.
tapi pasal misi2 kat ward situ memekak.
ntah kenapa la dorang tu bising and berbual macam kenduri.
tak tau ke yang orang2 lepas bersalin nie semua nak rehat.
perhhhh..gile annoying siot.

Entah pukul berapa aku terlelap malam tu.
tapi yang aku perasan macam pagi la.
pukul 3 ke 4am macam tu.
Pukul 6am terjaga, sebab bunyi azan.
teros bangun and mandi.

Misi datang tukar cadar and selimut.
pastu breakfast.
dalam pukul 7am macam tu doktor datang check.

Hati aku sebenornya berbunga2 nak jumpa doktor.
sebab hati tak sabor nak balik kan.
baby consider dah berak ngan kencing.
jadinya insya allah takde masalah.
bole discharge la kalo macam tu.
belom ape2 aku dah senyum berangan dulu..hehehee...

Masa doktor check tu,
ada perkabaran tak best dia bagitau.
jatuh lagi semangat aku..huhuhuu..

Doktor cakap aku dah boleh discharge, tapi not baby.
hah? Apeeeee????
Tekejut bangang aku kejap.
terkulat2.

Doktor kata anak aku ada kes pecah air ketuban.
baby dah dok dalam tu 24 hours without air tu.
And dia pon dah teberak kat dalam.
Jadinya, baby kena tahan.
dorang nak check if baby got blood infection.
So baby kena cucuk utk amek darah within 48hours.
Nak tak nak aku redho je la.
follow je all the procedures.

Doctor advise soh aku balik, berehat.
baby je tinggal kat ward. Dorang akan jaga.
Tapi, tidaklah aku.
Tak sampai hati nak tinggal dia sorang2 kat sini...huhuu..

Jadinya dalam pukul 11am macam tu,
pindahlah aku anak beranak gi tingkat 8.
Untuk malam ke 4 aku kat situ lagi.
Ward baby pulak.

Bermula episod baby kena cucuk sebab nak amek darah.
aku notice byk kali dia kena cucuk.
sebab kat tangan ngan kaki dia memang belambak kesan kena cucuk.
kat tangan pulak kena letak tiub sebab nak masok antibiotik.
gile tak sampai hati aku tengok.
asal nak bedungkan dia, tukar baju ke..mesti aku seram.
takut tersentuh tiub tu kang, sakit pulak anak aku..T__T

Besoknya pulak, sambil2 wat treatment untuk blood infection,
doctor check jaundice sekali.
ok, sedih lagi.
Baby punye bacaan darah is 14. Not so good.
jadinya baby kena tido bawah lampu,mata tutup.
mula2 tu aku rasa sedih jugak tengok dia macam tu.
dah lama2 tu rasa nak tergelak pon ade.
sebab dia nampak comel macam tu...kikikiiii


Sian baby mama...cuba tengok kaki dia tu, banyak bekas cucuk amek darah. Tu blom kat tangan lagi..huhuuu


Konon2 best la tu dok bawah lampu biru...haishhhh



Tapi yang aku risaukan,
berapa lama lagi aku kene menebeng kat ward nie.
sampai tahap berapa bacaan darah tu baru boleh discharge?
macam2 aku pikir.
Paling tak best, bila badan aku yang dah sedia sakit tu bertambah sakit.
mana taknya, lepas beranak kena buat semua tu sorang2.
dengan tak cukup rehat. Tak cukup tido.
Ada masa2 tu rasa macam down.
senang sangat nak menanges.
tipis gila kot hati ngan perasaan aku tu.
mungkin sebab aku dah rasa penat. Rasa sakit.
huru hara rasa perasaan ngan badan tu.
Kalo kat umah nie, aku dah start berurut ngan bertungku dah.
Gila sedih bila pikir...T__T

Tapi takpelah.
dah memang ditentukan tu bahagian aku.
sabar and redho je la.
yang paling penting anak aku sihat.
aku sakit takpelah. 
aku pon dah tua compare to anak aku yg baru nak tengok donia tu.

23/09/14 - Selasa.
Macam biasa, pagi2 doktor pakar datang check.
satu badan baby kena belek sambil doktor baca report.
And benda paling seronok yang aku dapat pagi tu,
baby dah boleh discharge.
Pehhhh..macam nak menanges pon ade.
sebab happy sangat.
Doctor cakap, jaundice baby dah turun 13, darah pon bersih takde infection.
Alhamdulillah...syukur sangat.
Doktor cuma pesan, buat daily checkup baby kat klinik kat tempat aku checkup.
Okeh doktor. Arahan diterima.

Doktor setel check je, aku teros call Papa.
berbunga2 hati cakap ngan Papa cakap baby bole discharge.
kebetulan Papa pon kate dia baru kuor umah.
okeh, happy berganda2.
hati tak sabo nak balik.

Sementara nak tunggu Papa.
Aku sempat pegi urut badan kejap.
Urut adalah free, sebab aku beranak kat situ.
kebetulan dah buat appointment semalam,
pegi jelah kan. 
Lagi pon nak tunggu proses discharge pon amek masa.
baik aku pegi urut.
kasik release sikit semua urat2 aku yang penat tu.
baby aku tinggal jap kat bilik waiting room.
kat situ misi bole jagakan sementara aku takde.

Dalam satu jam lebih macam tu aku balik ward after urut.
Papa dah sampai uruskan discharge baby.
Aku terus tuju kat katil konon2 nak kemas barang.
Tapi masa aku sampai semua dah siap, 
separuh barang dah siap anto kete lagi.
magic sangat aku rasa...muahahaha..

Pukul 1.30pm macam tu semua setel.
tetiba rasa sedih nak tinggalkan spital nie.
6 malam okeh aku kat sini.
berpindah randah ward.
Banyak tol kenangan pahit manisnya.
Tapi semua tu aku jadikan pengalaman hidup yang tak mungkin dapat kat tempat lain.
tu la hikmah yang aku dapat. Pengalaman hidup.

Rezeki aku sepanjang kat HSI memang aku dijaga baik.
servis dah macam kat hospital swasta dah.
semua misi baik2. Lemah lembut. Bersedia nak menolong.

Selama aku hidup aku dah rasa warded kat 
1. Hospital Sultanah Aminah
2. Hospital Sultan Ismail
3. Hospital Pakar Puteri
4. Hospital Pakar Pasir Gudang

Hamekkkkkk!!!!
4 spital aku dah rasa tido.
paling lama kat HSI laaa.
tapi, Alhamdulillah. Semua baik2 je.
Aku puas hati.
6 malam kat HSI, dengan ward 2nd class,
total expenses aku cuma RM350.
tu hospital kerajaan.
kalo hospital swasta korang rasa berapa?
lebih 10k kot. Selamat wit aku.

Apa pulak aku merepek pasal hospital nie.
tapi memang betul la.
tulah cerita sebenornya..hehehee..

Siap semua, marilah kita tuju ke umah mak.
dah call mak tadi soh siap2 nak bawak balik PG.
mak kate okehh. Dia nak siap2 masak dulu.
dalam hati tak sabor nak balik.
nak makan mak masak...hikhik

Dan bermulalah episod berpantang kat umah sendiri.
entry pantang aku update later okeh.
penat sudah nak type nieh.
ngantok pon yer jugak.

Jumpa lagi la eh.
daaaaa...
















Wednesday, October 15, 2014

Datangnya si comel dari syurga.

Macam biasa.
Awal pagi dah tersedar bila dengar bunyi azan subuh.
dok melangok jap atas katil.
dalam hati cakap, bestnya tido malam tadi.
tak pernah rasa lena macam tu.
rasa macam fresh je...syok betol la..:)

Masa nak mandi tetiba sakit pinggang.
tanda dah sampai ke?
aku cepat2 mandi.
owhh serious....masa nak bersiap tu,
sakit dah menyengat.
tapi still bole control laaa.

Doc datang check macam biasa.
aku cite yg cerry berry dah recover.
now aku dah contraction, cuma belom kerap je.
but it was a good signal indeed la pada aku.
Doc take note apa yg aku cakap and soh aku pegi bilik saringan kejap lagi.

Aku breakfast cepat2 then terus pegi bilik saringan.
kalo tak salah masa tu dah pukul 8am.
contraction makin kuat.
kejap2 nafas aku putus nak tahan sakit...huhuu

Masok bilik saringan,
macam biasa marilah baring dan mengangkang..hahahaa
standby la tarik nafas nak kena selok dengan jari jemari doc tu.
hopefully jari doc tu panjang la kan.
jadinya takdelah aku hazab sangat nak kena godeh.

Sambil doc menggodeh kira bukaan serviks aku,
gigih la aku tarik nafas.
muka tahan sakit jangan cakap.
kat bawah tu jangan cakap la dah terbarai darah.
gila ko tak terbarai kalo dah kena selok godeh kuasa dua kan??
doc kena buat cepat2 sebelom contraction aku datang balik.
sambil2 godeh, keluar la bahasa sains doc.
ada yang aku paham, ada yang aku tak paham...huhuu..

Bila dah siap semua,
aku tanya doc progress serviks aku.

Doc cakap,
Puan punya bukaan dah 4cm.
consider dah bole ke labour room.
Tapi labour room penuh sekarang,
jadinya kita bookingkan dulu atas nama Puan.
nanti kita update Puan bila semua dah ok yer.
lagi satu, memandangkan kes puan waterbag broke,
kita harap puan alami normal contraction.
kalo sakit tu tak kuat, kita akan induce.
tapi doa2 la sakit tu datang normal ya.
baby puan dah berak, tapi dalam condition selamat lagi.
sebab warna yang saya check masih hijau cair yang tak pekat.
insya allah semua ok nanti.

Aku nak senyum pon tak bole.
sebab tengah tahan sakit.
aku mengiyakan je la apa yang doc tu cakap.
dlm hati aku, biarlah semua berakhir hari nie. 
aku risau sangat pasal baby kat dalam tu...huhuuu..

Balik ward, memasing kepoh tanya.
dah bukak berapa?
dah bukak berapa?
aku sengih je jawab...4 jerrr..
lepas sengih kejap, terus tunduk separuh rukuk pegang pinggang.
tu maknanya contraction aku datang..heheheee..

Balik ke katil, dok diam2 cuba tenangkan diri.
tarik nafas pelan2.
Owh..tak boleh jadi.
menyengat sangat sakit nie.
bilik ada ekon pon aku berpeloh2.
Try baring mengiring pulak.
kaki silang sikit, sebelah tangan pegang katil.
bila sakit datang, aku teran kuat2.
tu la aku buat banyak kali.
one of the method nak besarkan bukaan serviks tanpa ada koyakan.
aku try banyak kali.
mintak2 menjadi la method nie.
tadi check 4cm.
bila dah sakit kuat macam nie,
aku harap2 at least dia dah tebukak 6cm.

Makin lama makin sakit.
sakit sampai aku tak bole kuor air mata dah.
last2 aku bangun.
dalam hati, baik aku berjalan.
biar lagi senang bukak jalan serviks tu.
sakit pon sakit la...aku tak kira.
tengok jam masa tu dah pukul 10am.

Mari bertawaf dalam ward tu.
Jalan sambil pegang besi kat dinding tu.
bila sakit aku stop pegang besi tu kuat2.
bila tak sakit aku jalan balik.
perghh..dia punya sakit...tak payah cakap la.

Masa melintas depan kaunter misi,
ada sorang doc pompuan cantik tegur aku.

Doc : Puan, nak pegi mane tu?
Aku : (tak cakap pon..muka berkerut tahan sakit)
Doc : Puan yg kes waterbag kan? kenapa berjalan2 Puan.
Aku : (Diam lagi, tapi sempat senyum)
Doc : Puan nie sakit, kena berehat. Jangan banyak bergerak.
         Meh saya hantar Puan ke katil.

Tetiba aku rasa sebak.
baik sangat doc nie.
lembut je layan aku.
dia pimpin tangan aku sampai  katil.
tolong aku naik atas katil sambil cakap,
"saya tau Puan sakit, sabar sikit ye..zikir banyak2. 
Nanti saya checkkan labour room untuk Puan.
Sabar Puan... Sakit sangat yer?"

Menitis air mata aku masa tu.
nafas dah huru hara.
bila doc keluar, aku dah mengerekot balik badan aku.
sakitnya Allah je la yang tau.

Bila aku dah gelisah sangat atas katil tu,
Kak Tinie datang jengah.
dia tanya aku ok ke tak.
aku cakap tak ok and sakit sangat, tak tahan dah.
Dia cakap nanti dia panggilkan misi.
dia tanya aku bole jalan ke tak nak check lagi kat bilik saringan.
aku geleng kepala sambil nangis.
dia cakap, takpe..nanti dia panggil misi dulu.

Masa tengah tahan sakit tu,
kelibat Kak Tinie hilang.
doc yang baik tu datang balik.
dia cakap,
Puan...sabar yer.
tak payah pegi bilik saringan.
Saya boleh check Puan kat sini je.
Syukur sangat masa tu.
sebab aku memang dah tak mampu nak berjalan.

Doc and misi tarik langsir tutup katil aku.
sila la kangkang lagi yer.
tengok doc gigih tunggu sebelah aku.
tangan dah siap pakai gloves.

Doc : Puan, tenang yer. Tarik nafas. Kalo sakit, saya tak check.
         saya tunggu sampai Puan reda sakit. Tarik nafas yer...

Aku tarik nafas.
Bila tak sakit lagi, cepat2 cakap ngan doc yang aku dah ok.
Lajulah doc tu buat keje.
sebelum sakit aku datang balik, baik dia buat cepat2.

Air mata aku turun lagi.
semua gara2 doc cakap, bukaan aku masih 4cm.
dugaan apa lagi nie?
aku dah sakit separuh mati.
tak sanggup dah.
aku target ngan sakit teruk macam tu, bodo2 pon bukaan patut dah 6/7 cm.
serious semangat aku dah down gila.

Doc keluar and cakap something ngan misi.
dalam aku kesat2 air mata tu..(perghh..macam drama kan)
misi datang and cakap nak bawak aku pegi labour room.
tengok jam dah pukul 11am.
aku teros wasap Papa cakap aku dah ready nak gie labour room.
Papa kata dia tunggu kat luar ward.

Misi siap2 nak pindahkan aku katil.
Masa misi tolak aku atas katil nak gi labour room.
air mata mengalir lagi bila terpandang jiran2 katil aku.
semua pandang kat aku sambil senyum.
masing2 cakap, moga selamat sambil lambai kat aku.
sebak jangan cakap. Aku tutup mata rapat2.
dalam hati aku,
moga Allah permudahkan juga urusan kawan2 aku tu. Aminn..

Nampak kelibat Papa kat luar labour room.
rasa lega sangat.
tapi Papa tak bole follow lagi sebab diorang kena siapkan aku dulu.
masuk labour room, macam biasa, macam2 wire kena pasang.
cucuk air kat tangan.
pasang scan check degup jantung baby.
sakit jangan cakap..tak terperi.
misi ajak aku berbual2.
nak hilangkan rasa sakit.
serious rasa takot tak pernah ada,
sebab sakit melampau tu dah mengatasi segala.

Bila aku dah start nak mengeluh sakit,
misi datang hulur aku oksigen.
"Puan pakai nie, tekan punat tu and sedut dalam2"
laju aku capai and terus tekan and sedut tak stop2.
serious sakitttttttt.....T___T

Doc selok lagi, 11.30am masa tu.
Dia cakap bukaan masih 4cm.
Ya rabbi. Aku dah sakit nie takkan 4cm lagiiiiiiii?

Untuk pengetahuan, general knowledgnya,
1cm = 1 jam.
bila pukul 11.30am baru 4cm,
maknanya aku kena tunggu lebih kurang lagi 6 jam.
sebaik2 bukaan adalah 10cm.
lagi sekali aku bagitau...10cm hokeyyyyyy.
jadinya estimate aku deliver kemungkinan pukul 5.30pm.
dengan hazab sakit macam nie,
korang rasa aku boleh bertahan tak sampai pukul 5.30pm??
nanges kuor air mata darah la kalo bole bertahan...huwaaaaa...T____T

Dalam sakit2 tu, aku dah merayu2 soh misi panggil Papa.
aku dengar misi tu page misi kat luor.
kejap lepas tu Papa sampai.
lega yang amat, tuhan je yang tau.

Masa pon berjalan.
sama jalan ngan sakit yang melampau.
ada masa aku macam tak sedar diri.
mungkin sebab sedut banyak oksigen tu.
dalam tak sedar tu, sakit still ada.

Sakit kali nie tak sama ngan sakit beranakkan Aleeya.
Aleeya tu aku sakit pinggang macam nak terputus.
Kali nie pulak, aku sakit pangkal paha, 
pon macam nak terputus jugak.

Aku bole rasa kepala baby turun.
menyesak dada.
contraction hilang.
yang aku tau masa tu aku cakap "nak berak..nak berak.."
kelam kabut aku tengok misi tu memasing pakai apron plastik dia.
sila kangkang kaki luas2.
aku dah dok diam.
takde suara.
tapi dapat rasa benda memaksa nak keluar kat serviks.
macam blur sekejap.
tak teran..tak tarik nafas.
yang aku tau aku dengar Papa cakap.."sikit je lagi sayang.."
aku dah macam mamai2.
tau2 nampak baby kaluar.
nangis slow jer.
lepas tu misi bawak lari baby.
aku terus tutup mata.
dalam hati, Alhamdulillah.

A few minit lepas tu,
misi bawak baby.
dia bukak baju aku and letak baby atas dada aku.
nak suruh baby rasa panas badan aku.

Baby sangat putih and pinkish kulit dia.
cantik bersih.
aku nangis2 masa peluk dia.
cakap ngan Papa.."cantiknya anak mama.."
air mata tak abis2 turun.
syukur Ya Allah.
berbaloi 10 tahun aku.

Si comel aku dari syurga dah depan mata aku.
ini betul2 punya kejadian.
bukan dongeng eh.
rasa nak lempang2 diri sendiri..huhuuu..

Misi siapkan aku before transfer kat ward baru.
aku dah tak kisah.
ko nak buat apa, buat la.
yang aku tau, hal aku dah selesai..syukur..

18/09/14 pukul 1.45pm tarikh aku keluarkan si comel...:)




Comel busyuk mama.


** Kuasa Allah, sebetulnya aku patut deliver lebih kurang 5.30pm,
    tapi sapa yang dapat menandingi kekuasanNya.
    rezeki aku, 1.45pm aku dah melahirkan...T___T

** Papa kate, pada pandangan mata dia, 
    kali nie punya deliver tak makan masa yang lama. 
    Nampak mudah compare to deliver yang pertama dulu.
    Aku tak tau..sebab aku yang sakit, bukan dia yang sakit.
    kannnnnnnnn.....