This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, August 29, 2010

IFTAR Mutiara Hotel Johor Bahru

Alhamdullillah, tahun nie tercapai jugak hasrat mr hubby nak makan kambing golek kat Mutiara semalam, 28/08/10 bersamaan hari Sabtu.  Jangan kata kambing golek...rusa tergolek pon ader..muaakakaakakkaa......


So dikesempatan yang ada, makanlah mr hubby dengan seleranya..aku pon pelik apa istimewanya kambing golek  nieh..aku rasa biasa jer..tapi mr hubby suker giler makan daging kambing ...emmmm...wondering....


Walaupun ratenya agak mahal, tapi masakan yang disajikan sangat sedap..yelah orang Johor masak kannnn...dengan variety menu yang amat mengujakan...bermacam-macam jenis masakan dari yang local hingga ke international cuisine..semuanya amat memuaskan hati..ruang solat di surau juga tidak menghampakan...:)


Thumbs up to Mutiara!!!  



http://www.mutiarahotels.com/mutiara_jb/fnb_promo/ramadhan_tn.jpg




From 11 August until 9 September 2010
Hotel Mutiara Johor Bahru offer
113 dishes of traditional malay favourites
as well as contemporary favourites cuisines
in 7 rotating menus.
RM68 ++ for adult and RM40 ++ for
child ( 4 - 12years old)

Call : 607-3300300 for reservations
or email : fbjb@mutiarahotels.com

IFTAR Stadium Tertutup Pasir Gudang

Majlis berbuka puasa untuk kakitangan syarikat industri dan penduduk Pasir Gudang pada 25/08/10 Rabu bertempat di Stadium Tertutup Pasir Gudang.

Coupon dijual pada harga RM220 untuk satu meja (10 orang).

Fakta menarik yang aku nak kongsi.

Yang best :-

  • Rasa seronok sebab dapat berbuka puasa dengan kawan2 ofis. Ada K.Nor, Elly,Faiz n family, Abg Man, Lan, Nan, Ismail Ibrahim and Ibrahim.
  • Ada kumpulan Hijjaz buat performance. Lagu semua sedap ngan suara Munir yang menusuk ke kalbu..wahhh..
  • Kambing briyani yang sedap walaupon kuantitinya tak cukop..cehhh..
 Yang Sangat Tak Best:-

  • Orang berebut makan. Tak reti beratur kerr???...
  • Makanan tak cukup dengan orang yang sangat ramai.
  • Value yang dibayar sebanyak RM22 tak setimpal dengan makanan yang aku amik, since makanan dah habis. Value RM22 aku hanya dapat 3 biji kurma, seketul karipap, seketul kuih cara berlauk, 2 potong kecil tembikai, 3 ketul nasi himpit dan seketul kambing beriani..kelakar kannn????
  • Pengurus acara yg tak bagi announcement agar tetamu mengambil makanan untuk berbuka..semua tercangak2 sebab hanya sibuk dihidangkan dengan nyanyian Hijjaz..Jadinya semua menderu ke meja makanan untuk mengambil mana yg sempat utk berbuka..aisehhh...
  • semua dah balik seawal 7.30pm even majlis tak abis lagi..mungkin pasal makanan yang dah abis dan tak best..
  • kesian pada yang tak dapat makan..huhuuuuu....
Kesimpulannya, aku rasa banyak yang perlu diperbaiki oleh organizer agar majlis seperti nie dapat dimanfaatkan oleh semua pihak..tak manis rasanya bila ramai yang bercerita tentang keburukan dari kebaikan..renung2kan...

Coupon berbuka puasa. Company aku dok meja no.73.

Performance from Hijjaz.

 

Saturday, August 28, 2010

Rojak Salad

Untuk berbuka puasa hari nie, kepala naik bengong memikirkan apa yang nak dimasak petang nieh..pikir punya pikir.."aku tak pernah masak lagi asam pedas sejak awal puasa niehh..masak asam pedas lah..."

By then bila dah masak asam pedas ngan bendi terpikir pulak apa yang nak dilawan makan ngan lauk feveret aku tuh..eemm...at last aku decide buat rojak salad jelah...

Saper2 nak cuba boleh cuba buat rojak salad nieh..double "s"..senang dan sedap...


rojak salad

Bahan-bahan:-

Bahan A - Sos kacang
Kacang tanah lebih kurang RM1
cili kering 12 tangkai
bawang putih - sebiji
sos tomato - 4 sudu besar
sos cili - 2 sudu besar
garam & gula

Bahan B
daun salad
tomato
timun
telur rebus

Cara-cara:-

  1. Kacang tanah digoreng
  2. blender cili kering yg telah dibersihkan bersama dgn bawang putih, garam dan gula sehingga halus
  3. blender bersama kacang goreng, sos cili dan sos tomato
  4. potong semua sayuran dan hidang bersama sos kacang


ala2 salad orang melayu...rasanya lagi sedap dari 1000 island salad...muehehheeeee....



                  
kerana kekenyangan makan berbuka, anak aku si Aleeya tertonggeng tido sambil buat homework..
patut pun mama panggil tak gerak2...alahai anak mama....


Sunday, August 22, 2010

Tioman Island Ultimate - Sun Beach Resort

Macam biasa..cuti sekolah bulan June jer mesti aku and family gie holiday..normally kitorang jalan2 island jerr..tenang2kan fikiran..main2 pasir..mandi2 laut..snorkelling dan yg seangkatan dengannyer lahh...


But this time round, we went there as a rombongan Mak Eton.Last year pegi bertiga..this year pegi 13 orang...termasuk mak, abah, family kak long, pozie & dila..and also my younger brothers adik and achik..so happening..so exciting..=)


Macam tahun lepas jugak, resort yg kitorang pegi SUN BEACH RESORT..aku prefer pegi sini sebab..satu murah..(for this year package aku dapat special rate sebab last year aku dah pernah pegi sana..terbaekkkk..), makan kat sini pon sedap..homemade you...chalet yang lawa, specious, clean and sangat selesa..kawasan persekitaran yang terjaga dan bersih..senang cerita semua best la..very recommended!!!


Here the link that you can search :  www.sunbeachresort.com.my



Waiting ferry kat jety Mersing...




Sampai jer kat resort, muker semua ada sunyummm...boring kot dok dalam ferry..almost satu jam...huhuhuu...


my feveret pics..Encik Papa merangkap organizer ngan staff resort..





Begambo dulu before moving check in


Cantik kann...sebab tu suka datang sini..everything well maintained..



Tengok budak2 nie main pasir dari depan chalet jerr..

suker yerr...

 Huuu...makanan selamat hari raya...sambal goreng..kari ayam ngan ketupat segera..

Mak akan pastikan yang anak cucu menantu semua takkan kebulur tak makan...she will aways super duper power in terms to care of our perott..

Lepas dah makan semua.
aktiviti masuk bilik dan tido.
mana yang nak menjelajah..mulalah jalan2 kaki keliling resort.
nak mandi laut or main air still tak sesuai.
di kala tengah hari berdengkang.
saper lak yang nak melegamkan kulit kann.
kiter lepak2..gossip2 adalah lebih bagus..:)

 Masa ni sesi ronda2 ngan Papa..

 Scenery chalet from jetty..



Wooo..banyaknya ikan..

Petang dalam pukul 4.30pm semua dah sibok amek life jacket.
goggle jangan lupa.
sesi utk mandi-manda..yahoooo!!!!

Mana yang tak pernah snorkelling,
boleh try and training2 yer.
besok tak terkapai2 masa nak carik coral ngan ikan..hahaha..

Okeh..nielah masanya.
Bila semua dah siap2, sementara nak tunggu maghrib.
semua dah dok depan chalet..nak tunggu sunset.
Ohh..di sini adalah heaven ok kalau nak nengok sunset.
Memasing dah standby camera...emmm..

 Taken from Lumix..it was great right?


 Taken from my Nokia E72..awesome..

Just in front of our chalet..it was amazing..

Lepas dah solat2 semua.
pagi dinner pulak.
malam ni kita bbq yer.
kebetulan tempat makan hanya sebelah chalet.
so tak yahlah nak jalan jauh2.
sangat best.

malam tu bbq dinner ada ayam, kambing, sotong, hotdog, mee goreng, nasi goreng cina, desert.
everything superb dan sedap sangat..tak rugi datang sini untuk kali kedua..



Dik..ko blom snorkelling betul2 lagi besok..tapi dah melegam..apa kess??

Dah siap dinner.
semua dok melepak jer.
aku macam biasa ronda2 ngan Papa lagi.
yang lain dok hadap tv kat chalet kot.

Sun Beach from jetty..

Dah penat meronda.
Balik chalet.
Borak2 jap then terus tido.
Tak sabor betol nak snorkelling besok..weeee..

 breakfast dulu yerr..nanti nak kuok lentang..

 semua dah excited ni nak berkuak..masa ni Aleeya demam..kesian dia..sebab tu muka ada monyok..

Yahooo..we're happy family..

lepas dah siap2 gambo, terus move.
Amboi..muka semua ada shining2..
suker yerr..
Okeh..pengumuman..
sila carik plastik untuk tadah muntah.
append below banyak gambor ala gedik yer.
semua gara2 nak tunggu feri yg nak angkot kitorang semua gie snorkelling tak sampai2..
jadinya semua menggedik tak hengat.
sila muntah darah..





Here my siblings and my niece..



Tulai Island..yang menyimpan 1001 khazanah hidupan darat dan laut..



Nasib tak baik..baru jer nak snorkelling kat Tulai dah kena libas ngan jelly fish..pengalaman betul...bisa and pedih..ubatnya cuma cuka..barulah aku tau...hehehee...Dah beberapa kali gi snorkelling nilah first time bersuai kenal ngan jelly fish...







Dah kena libas ngan jelly fish..pi main2 air ngan snorkelling ikan2 kat Pantai Pasir Panjang..crystal clear water..i looikeee.....

admirer betul air kat sini...

Pas dah berkuak2 kat Pantai Pasir Panjang,
semua move gie Marine park pulak.
kat situ boleh tengok ikan lagi besau2.
berani ngan tak  berani jer nak pi selam.


Ok..kena naik bot kecik dulu before transfer naik feri..

Bila dah sampai Marine Park.
semua terkujat.
Tak sangka ada lagi air laut yang lawo2 kaler hijau2.
ikan2 pon besau2.
gila takot kalau tengok.
but dont worry..
ikan tu tak menggigit.
semau daj spesies jinak..heheheee..

Mak ngan Abah tengok jer yer dari atas..anak cucu menantu semua nak berkuakk lagi..




Main ngan ikan besau pulak..


Balik tu sampai chalet dalam pukul 4.00pm.
semua dah kepenatan.
tapi muka happy jekk.
ingatkan memasing nak balik mandi terus tebongkang.
yang hadoo.
sambung berkuak pulak depan chalet.
selagi tak  melegam..T__T

 Hohohoo..tak bestnya dah nak balik..sekejap jer 3 hari kat sini..

Mohlah balik..semua dah rupa orang asli laut dah..



Ole2 dari Sun Beach..ni Papa aku kutip kat resort..kat sana rata2 pokok mango..free jer..dia jatuh gedebuk2 atas bumbung chalet..saper cepat dia dapat...dia punyer rasa..mak aiiii..semeriah kalernya...marbelessss!!!!!