This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, August 20, 2010

Memories...Holiday To Jakarta, Punchak & Bandung February'10

Seperti biasa agenda aku setiap tahun dengan family tercinta aku...it's should be holiday laa....pusing2 makan angin...cum to celebrate our wedding anniversary...

This year aku and hubby decide gie kota shopping tegar iaitu BANDUNG..everything buat sendiri..start dari carik ticket promo AA murah yg aku dapat hanya RM79 sahaja, sehinggalah ke tourist guide Pak Koswara...carik punyer carik dapatlah package rate yg paling murah iaitu RM350/person utk transport+guide+hotel untuk 5 days 4 nights...best kan rate tuh..murah bangatttttt...jangan membazir carik pakej mahal..baik wit tu buat pegi shopping...weeeeeeee....

Yang paling best lagi, holiday aku ni jugak diserikan lagi dengan geng2 baik sekolah aku..saper lagi kalau bukan untie2 kesayangan anak aku si Aleeya tuh..Untie TeeJay, Untie Liza, Untie Timah, Untie Wai and the cute superboy Fariz... 

Attached a few pics taken during the trip...
Line sangat lembap..maka dengan itu, asal boleh jelah aku upload..ngehhhh...heheee.... 








After 2 hours dalam flight, our trip departure Jakarta Airport dulu..touchdown around 9am..gedebak gedebuk out from airport at 10.30am...pastu satu hal lagi nak carik Pak Kos pulak....hadoiii....Pak kos takder tag pulak..member confirm jekk kenal muker aku...at last nasib baik nampak Pak Kos lambai2 kat kitorang..heheheeee....





Jalan2 kat Punchak dulu after lunch kat Simpang Raya...Ladang Teh dia memang ler cantekk..kalah Cameron Highland tuh...sejuk jgn cakap lerr..berkabus2 pulak2 tu...rasa macam taknak balik...huhuuuuu...






Ni pon kat Punchak jugak..sejukk..tak boleh imagine org2 kat sini dok dalam keadaan berkabus 24 jam..lagi sejuk dari Cameron ngan Genting..


Kitorang lepak kat sini - Hotel Baltika


kat sini..King size bed provided...sesuai bebeno untuk aku 3 beranak..ngeeeee...kalau tambah lagi sorang, ada yg kena mengalah tido bawalah jawabnyerr....saper tu??? jengg..jengg..jengg...






Our first dinner at Restaurant Raja Melayu..sedap makan kat sini..menu ikan gurame goreng a.k.a kaloi goreng, daging dendeng, gulai ayam and sambal ijo..
kat sini deko dia mak aiii....kalau kat KL memang tak jejak kot...nengok pon tau, confirm mahal....tapi kalau kat Bandung, sesuka hati jer masuk dalam tu...murah ngkooo.....








Kat ladang strawberry before gie Kawah Puteh @ White Crater, Ciwidey.

 Strawberry nie lebih kurang Rph9000, RM3 hengget..murah kannnn...


budak ni tak abis2 makan stoberi cekelat










Kawah Puteh a.k.a White Crater. Kawah gunung berapi yang dimana air kawah bercampur dengan sebatian sulfur atau belerang..area sini bau dia ala2 merecun @ bunga api..agaknyer kalau campak api kat dalam tu, sure meletop ekk...
Kat sini sejuk..somemore masa tu hujan rintik2..sat lagi sure kabus lagi banyak..ini pukul 1.00pm dah sejuk..kalau gie pagi lagilah sejuk sampai ke tulang...







Nie barang2 yang ada jual kat kawah puteh tu..

On the way back balik dari Kawah Puteh, pi lunch kat Saung Andir. Aku suka sangat makan kat sini..dahlah sedap pastu tempat ni cantik dan sejuk..belakang kitorang tu sawah padi...best kannn...











Here our food sets lunch..Nasi Liwet ngan Gurame goreng yg dicicah ngan sambal kicap..simply the best..terasa2 kat anak tekak nieh..


Toko Laris @ Pasar Baru...kat sini nak shopping telekung pon dah berejam..abis Rph350k..lebih kurang RM130..dapat 7 pasang telekung yg sulamnyer cantik2...rambangggg mataaaaa...credit to Kak Lina sebab suggest Toko Laris ni pada aku...i loiikeeeee...
Sesi tawar menawar...sori, aku tak pandai..but Encik Papa memang terror..aku surrenderlah bab bargain2 nieh..it's not my expertise! 





muka dah boring tunggu aku shopping...muahahhaahaha..
Kat sini pon best shopping kain..cantik dan murahhh..nama kedai nie KRISH, kalau tak salah kat lantai 2..boleh giler aku kalau kat Pasar Baru nieh...dengarnyer org2 Bandung kata..kedai2 macam nie org2 kaya Bandung jer singgah...org2 biasa tak mampu nak masuk...aku senyum jer dengar....pada aku kedai nie harga kain dia standard arked kat jalan TAR jekk...so, sesuai sangatlah ngan aku...ngeeeeee....


Baju kat pasar baru banyak sulam2...semua handmade..lawa2...boleh pengsan nak pilih..nampak yg itu nak..yg ni nak....hadoiiiii....feninnnn.....

Kat sini aku dapat rembat 4 pasang...tak boleh tahannnn...kalau boleh nak beli satu kodi..tapi nanti excess luggage saper nak bayar????...heheee..yg paling best, second time nak return, dah tak jumpa dah kedai nie lagi....sesat barat carikk....moral of the story : kalau dah suker..bargain and beli terussss...jgn garu2 kepala...otherwise, korang takkan jumper lagi kedai tuh....owwwhhhhh..sadisss...



Lunch kat Food Court Pasar Baru..makan sini pon murah..sedap pulak tuh..set ayam panggang ngan lauk pauk macam nieh RM15 jerr..cukupppp puas hatiiii!!!!!!!




Antara FO around Jalan Dago..FO sini semua walking distance jerr..




Dinner at Kg Daun Restaurant...nak dekat malam dah..kebetulan CNY..lampu2 yg ada kat sini memanglah cantek2....tahan sejuk sampai menggigil....





Siann anak mama...sampai tertidur lepas makan...penat tak hengatt berjalan sehari suntuk....


Masjid Bandaraya Bandung..aktif masjid ni..everyday ada aktiviti..






Pak Kos sempat bawak kitorang jenjalan kat Maribaya Waterfall...mak aiii..nak cakap pon jerit2...air deras giler siottt....kenapa tak mandi sini????...walawehhhhh....giler kentang aperr!!!!



Rumah Mode....shopping lagiii......heheheee.......








Jalan2 lagi kat Cihampelas Walk..jalan dan jalan dan jalannnn...sampai kaki melecet..huhuuuu....

kat Cihampelas Walk ni famous ngan jeans2...tapi aku tak beli ponn...jalan2 nengok superhero yg banyak kat area sini...excited you.....heheheee...


Lunch kat Karamba....kat sini baru jumper milo....huhuuu..rindu giler nak minum milo....


Sedihnyer nak tinggalkan bandung....babai...see you againnn....huhuuuu....


babai...waaaaaaaaaaa............:((((







3 comments:

  1. bape eyh range price makanan kat saung andir kat kawan putih tu? cam best jer...huuu~~~

    ReplyDelete
  2. boleh tahanlah harganya..ikan gurame tu lebih kurang dalam rm18..tapi memang sedap..meletop!!!..sambal kicap dia memang tak sama ngan kat sini..sedapp wehh...

    ReplyDelete
  3. Assalam sis,

    ♥♥♥ all your posts,
    Especially about vacation... ♥♥♥ ;-)

    Tapi sis,
    A few of your posts,
    yg ada pic tak nampak,
    I'm not sure cana boleh jadi mcm tu..

    Tak semua,
    tapi almost sis..
    ada yang nampak,
    ada yang tak..

    Enjoy reading it,
    tp without pic, speechless.. ;-)

    ♥♥♥
    just let u know..
    may be only me,
    yang tak dapat tgk,
    I pon tak sure.. ;-)

    ♥♥♥

    ReplyDelete