This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, August 28, 2010

Rojak Salad

Untuk berbuka puasa hari nie, kepala naik bengong memikirkan apa yang nak dimasak petang nieh..pikir punya pikir.."aku tak pernah masak lagi asam pedas sejak awal puasa niehh..masak asam pedas lah..."

By then bila dah masak asam pedas ngan bendi terpikir pulak apa yang nak dilawan makan ngan lauk feveret aku tuh..eemm...at last aku decide buat rojak salad jelah...

Saper2 nak cuba boleh cuba buat rojak salad nieh..double "s"..senang dan sedap...


rojak salad

Bahan-bahan:-

Bahan A - Sos kacang
Kacang tanah lebih kurang RM1
cili kering 12 tangkai
bawang putih - sebiji
sos tomato - 4 sudu besar
sos cili - 2 sudu besar
garam & gula

Bahan B
daun salad
tomato
timun
telur rebus

Cara-cara:-

  1. Kacang tanah digoreng
  2. blender cili kering yg telah dibersihkan bersama dgn bawang putih, garam dan gula sehingga halus
  3. blender bersama kacang goreng, sos cili dan sos tomato
  4. potong semua sayuran dan hidang bersama sos kacang


ala2 salad orang melayu...rasanya lagi sedap dari 1000 island salad...muehehheeeee....



                  
kerana kekenyangan makan berbuka, anak aku si Aleeya tertonggeng tido sambil buat homework..
patut pun mama panggil tak gerak2...alahai anak mama....


1 comment:

  1. Pasni boleh cuba....Hehe menarik!

    ReplyDelete