This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, August 22, 2010

Tioman Island Ultimate - Sun Beach Resort

Macam biasa..cuti sekolah bulan June jer mesti aku and family gie holiday..normally kitorang jalan2 island jerr..tenang2kan fikiran..main2 pasir..mandi2 laut..snorkelling dan yg seangkatan dengannyer lahh...


But this time round, we went there as a rombongan Mak Eton.Last year pegi bertiga..this year pegi 13 orang...termasuk mak, abah, family kak long, pozie & dila..and also my younger brothers adik and achik..so happening..so exciting..=)


Macam tahun lepas jugak, resort yg kitorang pegi SUN BEACH RESORT..aku prefer pegi sini sebab..satu murah..(for this year package aku dapat special rate sebab last year aku dah pernah pegi sana..terbaekkkk..), makan kat sini pon sedap..homemade you...chalet yang lawa, specious, clean and sangat selesa..kawasan persekitaran yang terjaga dan bersih..senang cerita semua best la..very recommended!!!


Here the link that you can search :  www.sunbeachresort.com.my



Waiting ferry kat jety Mersing...




Sampai jer kat resort, muker semua ada sunyummm...boring kot dok dalam ferry..almost satu jam...huhuhuu...


my feveret pics..Encik Papa merangkap organizer ngan staff resort..





Begambo dulu before moving check in


Cantik kann...sebab tu suka datang sini..everything well maintained..



Tengok budak2 nie main pasir dari depan chalet jerr..

suker yerr...

 Huuu...makanan selamat hari raya...sambal goreng..kari ayam ngan ketupat segera..

Mak akan pastikan yang anak cucu menantu semua takkan kebulur tak makan...she will aways super duper power in terms to care of our perott..

Lepas dah makan semua.
aktiviti masuk bilik dan tido.
mana yang nak menjelajah..mulalah jalan2 kaki keliling resort.
nak mandi laut or main air still tak sesuai.
di kala tengah hari berdengkang.
saper lak yang nak melegamkan kulit kann.
kiter lepak2..gossip2 adalah lebih bagus..:)

 Masa ni sesi ronda2 ngan Papa..

 Scenery chalet from jetty..



Wooo..banyaknya ikan..

Petang dalam pukul 4.30pm semua dah sibok amek life jacket.
goggle jangan lupa.
sesi utk mandi-manda..yahoooo!!!!

Mana yang tak pernah snorkelling,
boleh try and training2 yer.
besok tak terkapai2 masa nak carik coral ngan ikan..hahaha..

Okeh..nielah masanya.
Bila semua dah siap2, sementara nak tunggu maghrib.
semua dah dok depan chalet..nak tunggu sunset.
Ohh..di sini adalah heaven ok kalau nak nengok sunset.
Memasing dah standby camera...emmm..

 Taken from Lumix..it was great right?


 Taken from my Nokia E72..awesome..

Just in front of our chalet..it was amazing..

Lepas dah solat2 semua.
pagi dinner pulak.
malam ni kita bbq yer.
kebetulan tempat makan hanya sebelah chalet.
so tak yahlah nak jalan jauh2.
sangat best.

malam tu bbq dinner ada ayam, kambing, sotong, hotdog, mee goreng, nasi goreng cina, desert.
everything superb dan sedap sangat..tak rugi datang sini untuk kali kedua..



Dik..ko blom snorkelling betul2 lagi besok..tapi dah melegam..apa kess??

Dah siap dinner.
semua dok melepak jer.
aku macam biasa ronda2 ngan Papa lagi.
yang lain dok hadap tv kat chalet kot.

Sun Beach from jetty..

Dah penat meronda.
Balik chalet.
Borak2 jap then terus tido.
Tak sabor betol nak snorkelling besok..weeee..

 breakfast dulu yerr..nanti nak kuok lentang..

 semua dah excited ni nak berkuak..masa ni Aleeya demam..kesian dia..sebab tu muka ada monyok..

Yahooo..we're happy family..

lepas dah siap2 gambo, terus move.
Amboi..muka semua ada shining2..
suker yerr..
Okeh..pengumuman..
sila carik plastik untuk tadah muntah.
append below banyak gambor ala gedik yer.
semua gara2 nak tunggu feri yg nak angkot kitorang semua gie snorkelling tak sampai2..
jadinya semua menggedik tak hengat.
sila muntah darah..





Here my siblings and my niece..



Tulai Island..yang menyimpan 1001 khazanah hidupan darat dan laut..



Nasib tak baik..baru jer nak snorkelling kat Tulai dah kena libas ngan jelly fish..pengalaman betul...bisa and pedih..ubatnya cuma cuka..barulah aku tau...hehehee...Dah beberapa kali gi snorkelling nilah first time bersuai kenal ngan jelly fish...







Dah kena libas ngan jelly fish..pi main2 air ngan snorkelling ikan2 kat Pantai Pasir Panjang..crystal clear water..i looikeee.....

admirer betul air kat sini...

Pas dah berkuak2 kat Pantai Pasir Panjang,
semua move gie Marine park pulak.
kat situ boleh tengok ikan lagi besau2.
berani ngan tak  berani jer nak pi selam.


Ok..kena naik bot kecik dulu before transfer naik feri..

Bila dah sampai Marine Park.
semua terkujat.
Tak sangka ada lagi air laut yang lawo2 kaler hijau2.
ikan2 pon besau2.
gila takot kalau tengok.
but dont worry..
ikan tu tak menggigit.
semau daj spesies jinak..heheheee..

Mak ngan Abah tengok jer yer dari atas..anak cucu menantu semua nak berkuakk lagi..




Main ngan ikan besau pulak..


Balik tu sampai chalet dalam pukul 4.00pm.
semua dah kepenatan.
tapi muka happy jekk.
ingatkan memasing nak balik mandi terus tebongkang.
yang hadoo.
sambung berkuak pulak depan chalet.
selagi tak  melegam..T__T

 Hohohoo..tak bestnya dah nak balik..sekejap jer 3 hari kat sini..

Mohlah balik..semua dah rupa orang asli laut dah..



Ole2 dari Sun Beach..ni Papa aku kutip kat resort..kat sana rata2 pokok mango..free jer..dia jatuh gedebuk2 atas bumbung chalet..saper cepat dia dapat...dia punyer rasa..mak aiiii..semeriah kalernya...marbelessss!!!!!



1 comment:

  1. Semua marbeles....seronok aku tengok ko dan family yang suka cuti2 malaysia....hehe

    ReplyDelete