This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, September 12, 2010

Thursday, September 9, 2010

The Day Before Raya..Khamis 09/09/10

Hari nie cuti semata2 sebab nak buat kek..besok dah raya..ikutkan hari nie kena keja, ada conference call dari US..tapi memandangkan memasing dah tak sabor2 nak cuti raya, so terjadilah insiden tipu sunat..hehehee...cakap ngan bos, kamis confirm declare raya..convincekan dia sikit2..at last postpone ler conference call tuh..bertepuklah semua org dalam acc dept termasuklah aku..muker ader sunyummmm....

So hari nie buat kek..first time wey buat kek lapis tanpa ada apa2 experience or belajar dari mana2..try and error..pada aku okaylah utk first timer macam aku...macam tak caya jer aku buat kek nieh..muuaahahahaaaa...

Kek Lapis Sarawak Happy Day

Kek Lapis Prune

Consider penat tahap gaban hari nieh..tapi happy sebab dapat buat 3 biji kek lapis..sambil2 kemas atas..kemas bilik belajar aleeya..mop dapur..isi kuih raya dalam balang..lap tangga..vacuum umah..kemas baju balik kg..hai macam2 lagilahh...rasa tak cukup nyawa pulak...nak sedapkan hati terpaksalah cakap..aku nie org bekerja..consider bagus lah tu dapat buat semua sendiri..settlekan rumah..buat biskut ngan kek raya..gubah bunga..serba serbilah semua buat sendiri..mr hubby punyer part of courselah bab cuci mencuci an those maintenance matter dlm umah niehh...

Anyway..selamat hari raya..semoga bergembira di hari penuh yang ceria nieh...

Sunday, September 5, 2010

Famous Amos Cookies


Famous Amos Cookies

1 cup butter
2 cup flour 
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1 cup castor sugar
1 cup brown sugar
2 1/2 cups blended oatmeal (measure oatmeal & blend in blender to a fine powder)
12 oz chocolate chips
1/2 tsp salt
9 oz cadburry bar (grated)
2 eggs
1/2 cups chopped nuts (your choice)

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla, mix together with flour , oatmeal, salt, baking powder and soda. Add choc chips, cadburry bar and nuts.
Roll into balls and place to inches apart on a cookie sheet. Bake for 10 minutes at 375 degrees. 

Tat Bungkus??

Seperti biasa..bila tahap kemalasan melanda memang inilah jelah yang jadi..hati nie berkobar2 ni nak buat kueh raya..tapi apakan daya...:(

Tat jadian yang aku buat nie sama macam tahun lepas jugak..bukannya taknak buat tat gulung..tapi aku nie orangnyer cepat fed up..lagi2 tak ada kawan gaduh nak buat samer2 kat dapur..tukang pengacau adalah..tapi oklah tuh..dapat jugaklah tolong aku buat 10 biji..pastu hilang ntah kemana..tahu2 jer dah terbongkang tido depan tv..aduyaiiii....last2 aku buatlah sorang2 kat dapur bertemankan cuaca panas..bilalah mr.hubby nak pasang kipas siling nieh..boleh rentung mak...

Pengacau tegar..semua yang dibuat aku kena modified balik..suka2 jer buat besor2...panjang2...rugilah inti nenas tuh...kalau tak bagi..muka muncung sampai s'pore..

here the tat bungkus..rupa tak sama..rasa tetap samer..

Biskut Tat Recipe

Bahan:
250 gm butter
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
jem nanas

Bahan glaze/pengilat:
2 biji kuning telur
pewarna kuning
sedikit air

Cara:
  1. Gaul butter, gula sampi rata
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung jagung and tepung gandum, gaul sebati
  4. Bentuk ikut suka..buat bunga ke..bungkus ke..gulung ke
  5. Sapu glaze telur atas tat
  6. Bakar dalam oven suhu 180'c hingga kuning. Ikut kesesuaian oven masing2..





IFTAR TS Hotel

Berbuka sama2 ngan rakan sedepartment memang ditunggu2 saban tahun..so, this time round Alhamdulillah semua berjalan lancar..last minute punyer planning..nasib baik ada kosong lagi masa buat reservation..

Asalnya our boss Mr Soo Karim yang nak belanja buka puasa..tapi bila dipikir2 tak patut betul asyik2 dia jer yang belanja kitorang makan..so, kitorang decide kita jelah yg belanja Mr Soo makan..heheheeee.....bukan selalu pon...

Masing2 bawak family sendiri..Wee Kiong ngan superheronya yang comel..Kak Anne ngan dua org anak daranya yang meletop, Abang Faisal ngan pilot2 TUDM tegar yang 4 orang tuh..Zue ngan sepasang anaknya yang ala2 malu tapi mau..aku ngan Mr Hubby and Aleeya and last but not least my super duper sporting boss ever, Mr Soo Karim..

Buffet kat Ts Hotel nie sederhana jer penyediaannya..tapi okaylah..simple but nice..variety makanan yang not bad..tak bestlah nak compare ngan Mutiara and Paragon kannn...but the most important is, kita boleh makan ramai2 ngan suasana yang gembira dan penuh rasa kekeluargaan..

nasik ayam memang marbeles, ada sotong sambal, sotong goreng tepung, salmon fillet thai, udang nestum, udang masak indonesia, rendang daging kering (sedap nieh..) pari bakar, tahu jepun oyster sauce, weyyy..banyak lagi...belum desert lagik..aku paling admire desert agar2 honey dew ngan rojak buah..weee..sodapp!!! 



Buffet Adult : RM24.80
          Child : RM12.80