This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, November 28, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG


SAMBAL TUMIS UDANG

Udang size XL  1/2 kg dibersihkan
2 senduk cili kering
2 biji bawang besar 
2 biji bawang putih
1/2 inci belacan
sedikit air asam
garam & gula secukup rasa

Cara Membuatnya :

Cili, bawang merah/putih dan belacan dikisar kemudian di tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masukkan udang yg telah dibersihkan. Gaulkan hingga sebati hingga udang benar2 masak. Sedia untuk dihidang.



Melaka Holiday's Ultimate

Hari yang ditunggu2 pon tiba..jengg..jengggg..jengggg......

Setelah sesak nafas megungap tak kenal masa..setelah membazir air mata dek hal keja...setelah idup jadik tak tentu hala..dannnn.....tibalah masa untuk bersuka ria...melepaskan segala penat lelah yang selama ni aku telan2 walaupon aku tak rela.....

MELAKA.....the most charming and pretty damn places to be visited at least once a yearr...huyeaahhhhhhhh!!!!

Aku book hotel a month and half before the date that aku selected..previously nak lepak Mahkota hotel...(memang tempat lepak aku saban tahun....)..unfortunately, dah fully book..sedey sangat :(...then aku try tanya D'village..Bayview...Puteri...semua dah penohh!!!!....rasa nak tonggeng and nangis kuat2...di saat hati nie dah meluap2 nak bercuti..hotel penoh lakk...mulalah rasa nak salahkan diri..kenapalah aku tak pi book awal2....sobb..sobb..sobbbb.....

Nak dijadikan cerita, adalah sorang manager one of the hotel ni introduce aku satu hotel baru kat air keroh nieh..then aku try tepon..alhamdulillah dapat...yang paling kelakao aku boleh book hotel yang belom bukak and launch lagik...hehehee...lawak betul...hotel no takdekk..facebook takdek..web takdek...takot gak kalau hotel tu tak wujud.......ala...tawakal jelah...

Hari yg ditunggu pon tiba...benda pertama yang kitorang buat yelah, pi carik hotel baru tu....Alhamdulillah..wujud jugak ko yerr....itulah hotel yang dinamakan WORLD YOUTH HOTEL...doklah aku sefamily kat situ 3 hari 2 malam..ngan promo rate RM110 nett inclusive bekpes for 2 orang...

So, bermulalah hari2 yang sangat menyeronokkan selama kitorang kat Melaka tu...day 1, mandi2 kat WONDERLAND, check in hotel, tido2 and layan fb...makan2 seafud kat Alai-Umbai..then tidooo...zzzzzzzzz.......

Day 2, after took breakfast, jalan2 naik beca kat Bandar Hilir...naik River Cruise..pastu jalan2 cuci mata ngan shopping kat Dataran Pahlawan, Jusco, Tesco ngan Mydin.....ingatkan nak naik DuckTours..alahai..mahalnyerr..tak berbaloi rasanya..walaupon wit tu ader..tapi, idoklah aku..membazir jer rasenyer...kalau aku nak naik anak beranak 3 orang rate dia..more than RM100 just for 45 minutes...eeeeeeeee......merepekkk.....:p

Tapi apa yang aku tahu, aku enjoy sangat hari2 quality time aku ngan mr hubby and anak aku yg sorang tuh..very the enjoyable ones...dan itulah trip aku yang terakhir untuk tahun 2010 ( ye kerr???..december ada lagi nieh..)...hahahaaaaaa....

Dengan rezeki yang ada, tak ada salahnya kita peruntukkan sedikit untuk pi jalan2...tak perlu bermewah2..cukuplah sekadar sederhana..yang penting, segala moment tu dapat dikongsi bersama....



                         
          The time is begin....yeeehaaaaaa!!!!!

                            
                                     She is the most happiest person!


 See...told you before....sliding like never end...weeeeeeeeeeee!!!!

Nice huh!! special for kiddies..



Tomeyyyy kan mascot nie...pompuan nie dinosour niehh!!!


All resh item u cam simply find at seafood restaurant


Dinner seafood @ Alai-Umbai

Ronda2 Bandar Hilir ngan beca..


River Cruise

Ticket fee : Adult RM10 Child RM5

Relaxing and enjoying mocca mint at @ Starbucks
Christmas celebration @ new Jusco Melaka

Lunch @ Briyani Power, Tesco

Our dinner..simply delicious ayam penyet and pecel lele..

Me and My 2nd LOVE...

Perrggggghhh...rindu tahap gaung kat blog tercinta nieh...lama dah tak update...hati terpanggil nak update..banyak benda nak dikongsi..tapi tak tercapai dek hati yang lately nie rasa gundah gelana..tak ceria..huru hara...semua gara2 hal kerja opis yang tak sudah2 dengan masalah..jadiknya semua terrible..dan membuatkan hidup aku sangat tak bermakna...

Orang kata kalau hal kerja jangan dibuat balik ke rumah...tapi cubalah korang pikirkan, macam mana aku tak pikir walaupun dah balik ke ke rumah..

80% idup aku adalah kat opis..7.30am-6.00pm...
10% utk family 6.00pm-11.00pm.
and another 10% untuk tido...zzzzzzzz......

so, how could i simply forget for all my entire kehidupan opis...aku tak deny yang keja aku adalah cinta aku yang kedua...tapi bila dengan masalah yg melanda skarang nie..aku rasa macam cinta tu sesuai aku letak kat tapak kaki jer...aku rasa jadik fed up..rasa takde semangat..everything was gone...

Lagi2 bila MR SOO KARIM, my best finance manager tender resign...itu sangat2 buat aku rasa terduduk..terlentang..tertiarap...tertonggeng...bercampur2 perasaan..rasa dah putus harap ngan hal keja nieh..di saat2 aku dan kawan2 sedepartment sedang merangkak dan memapah untuk system accounts baru yang huru hara tu..di saat itulah kami akan ditinggalkan...maka, tergolek2lah kami tanpa bimbingan dan kata2 semangat...sangat sedihhhhh.....

Tapi apa yang pasti, kini aku dan kawan2 seopis redha dan cuba terima hakikat yang MR SOO akan meninggalkan kami..dan kami sedar itu adalah yg terbaik untuknya sebab hanya kami yang tahu kesengsaraan menjadi ahli accounts yang sangat2 penting dan menjadi tunjang dalam sesebuah company tuh..
Selagi ada kudrat...selagi ada kekuatan hati, akal dan fikiran..akan aku teruskan keja nieh..kalau tak..aku akan say gudbye....babai..sayonara...caucincau......

And probably, aku harap semua tu akan berakhir tahun nie..dan aku harap2 sangat 2011 akan buka lembaran baru yang lebih bermakna untuk aku..aminnn....

Banyak benda dah aku rancang untuk tahun depan...hopefully semua success..Alhamdulillah..my Mr Hubby sangat understanding..sangat membantu dalam memberi semangat..dan sangat2 membantu dalam menyelesaikan banyak masalah yang tertunggak dan mungkin yang bakal2 aku hadapi..kasih sayang dan perhatian dia betul2 buat aku rasa sangat dihargai dalam segala hal...LOVE U my darling!

Semoga Allah memberkati dan membekalkan semangat untuk aku teruskan perjuangan....Aminnn....


Babai Mr Soo...Best of luck for your future undertakings!