This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, December 31, 2010

Al Quran vs Mcdonalds

Choyyyyy.....apa yang ko nak cerita nieh...rasa seram pulak dengar tajuk macam tuh....


Jangan salah faham ye...baca dulu sampai habis apa yang nak aku storykan nieh...


Nak dijadikan cerita...tadi aku pegilah makan kat Mcdonalds Seri Alam...yelah, tekak macam teringin pulak nak makan prosperity burger..makanan nie dahlah wujud setahun sekali jer..rasa rugi lak kalau tak makan...heheheee....


Kebetulan, meja yang aku duduk tu berhadapan dengan seorang budak lelaki (bujang kot..) umur dalam lingkungan 20an +- lah..senang cerita....atas mejanya hanya ada secawan medium size air coke ngan sepapan choc cadburry yang besor tuh....aku cuba perhatikan apa yang dia buat....eemmmm...rupa2nya dia tengah baca Al Quran yang sebesar 2 tapak tangan....tambah kagum lagi, sebelah Al Quran tu ada pulak sebuah tafsir Al Quran yang jugak sama besar dengan Al Quran yang dibaca tuh....sejuk hati bila tengok..


Perhati punya perhati, budak tu nampak tekun membaca...kadang2 jer dia pandang orang sekeliling...termasuklah pandang kat aku nieh...(yelah, aku ngam2 duduk sebelah dier..hikk..hikk..hik..)..sambil2 tu nampak dia pegang2 kepala..lagak macam orang tengah kusut...tak tahulah apa yang dia fikirkan......


Dalam hati aku berkata2...boleh pulak budak nie baca Al Quran dan tafsirannya sekali kat restoran Mcdonalds nie kann...bukanlah aku menidakkan keperibadiannya yang mulia tu...tapi aku rasa pelik..kenapa dia baca kat sini???...kan banyak tempat lain dia boleh baca..rumah ker..dalam bilik ker...surau ker..masjid ker...tapi kenapa dia pilih kat sini...wondering.....


Bukan apa...persekitaran yg aku nampak tak sihat kat situ buat aku rasa..."hisshhh budak nie..baca balik kat rumahlah..lagi tenteram dan damai"...tau jelah Mcdonald tu kan..bising...dengan suara orang lagi..budak2 lagi..lagu2 yg berkumandang lagi.....


Di satu sudut, ada seoarng budak pompuan dengan boiprennyer bergurau senda..sengol2an..cubit2an..sambil berWIFI ngan laptopnyer...


Satu sudut lagi, ada sorang pompuan yang seksi dengan short pantsnya yang tengah seronok mengunyah fries sambil borak2 ngan anaknya...


Satu sudut lagi, ada pulak sorang couple melayu..yang aku sendiri rasa nak muntah nengok...berpeluk2an yang amat...aku kategorikan ala2 18sx lahh..dah macam anak monyet bergayut ngan maknya...sampai anak aku pon tegur.."mama..sure org peluk2 tu tak kawen lagi kan?..."..choyyyyyyy...ini budak...so advancelah otak dier...encik papa pulak cakap.."hai budak nieh..depan2 org dah daring macam nieh..belakang orang lagilah 6 jahanam..."..tapi, apa yang aku pasti...aku agree sangat apa yg anak aku ngan encik papa cakap...logik tuh...


From that, kalau korang nak tahu..budak pompuan ngan lelaki yang main laptop tu kedudukan dia di depan budak baca Al Quran tu...couple yg peluk2 tahap gaung tu pulak di belah kanan budak lelaki tu..pompuan yg berseluor pendek pulak di belakang budak lelaki tu..aku pulak di sebelah kiri dia.....


Agaknyer no wonderlah budak tu suka pegang2 kepala dia....pening kottt...


So, dari apa yang aku cerita apa yg korang boleh simpulkan...eemmmmmmmm...










  

Monday, December 27, 2010

Sistem Barter????

Ha...nie aku nak cieta kat korang...jangan kata sistem barter tak laku zaman nieh..hehehee...laku beb!!..sebabnya..aku baru jer buat sistem nie tadi ngan kawan aku..Puan Salbiah Ali a.k.a untie Yot...ngeheheheee....


Nak dijadikan cerita...kebetulan anak Yot si Sofea tu naik darjah satu tahun depan = minggu depan lerr...so aku bagilah buku2 sekolah agama si Aleeya kat Yot untuk Sofea guna...buku2 tu elok lagi...daripada di simpan dalam kotak wat pekasam...baiklah bagi pewaris2 terdekat kannn...nak dijual tak retilah nak charge berapa...kalau beli 1 set buku2 tu..charges dia RM40..memang la tak mahal mana..tapi pikir2 balik buku tu pakai sekejap jer kann..better cari kekawan mana2 yang ader...kalau aku nak jual second hand..takkan nak jual RM20 kot..macam tak best pulak..so pikir punyer pikir baiklah aku wat sistem barter....


Aku soh Yot beli je stationery gantikan buku2 tu instead off duit...Yot pon ok jerr..yang best tu siap request lagi tu nak soh beli aper...muahahaaaa....So, dapatlah Aleeya mechanical pencil a.k.a pencil tekan2...oklah tu kann...Untie Yot berbesar hati belikan Aleeya 2 pencil...thank you eh untie Yot..tahun depan kita kasi buku darjah 2 kita...untie Yot belikan lagi eh pencil tekan2 tuh untuk kita...hehehheee...suker tawwww......

Buku sekolah agama darjah satu Aleeya dah bertukar tangan..hehehee
Nielah pensel tekan2 yang Untie Yot belikan...thank you eh Untie Yot!





Sunday, December 26, 2010

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 3D



CHRONICLES OF NARNIA 3D (2010).....


Last activity aku masa Cristmas day...tengok ini movie...not bad jugaklah cerita nie...cuma aku rasa macam lama sangat dok dalam tu..nasib baik aircond  tak berapa sejuk...cerita classic macam nie ada rasa macam boring sikit...tapi oklah..just nice....
This time around, cerita pasal Edmund and Lucy Pevensie, along dengan their pesky and mulut bising sepupu yang namannya Eustace Scrubb. Diorang terswallowed into a painting yang ada kat dinding bilik. Nampak real masa air laut kat painting tuh berombak2...orang puteh kalau buat cerita..memang ler marbeless.
Without sedar, three of them joining forces once again dengan royal friend yang tersangatlah hensem (betul kata Yot..hehehee...) Prince Caspian and the warrior yang sangat2 comel..seekor mouse yang namanya Reepicheep, diorang whisked away on a mysterious and extraordinary mission to the Lone Islands, and island2 yang lain.... On this bewitching voyage that will test their spirits and four of them dengan magical Dufflepuds, sinister slave traders, roaring naga and enchanted merfolk. Bila diorang entirely uncharted perjalanan ke  Aslan’s Country, macam2 lagi yang berlaku...sampailah jumpa the 7 swords..barulah semua masalah settle...itupon dengan bantuan si mulut bising Eustace tu...
So, pada saper2 yang tak tengok lagi movie nie..pegilah tengok...lagi2 yang memang dah ikut cerita nie dari season one...sooooo...enjoyzzzzzzzzz....:)


Star Rating      :   ****
Recommended :    YES


Kopak lagi wit nengok 3D nie...
Si mulut bising, Eustace Scrubb...

Pcince Caspian the hensem guy..


Aku Dan Cuti Christmas

Christmas Day???..apa nak buat???


"Papa..jomlah pi jalan...jalanlah mana2pon asal tak dok umah..." First statement keluor lepas bangun dari tido...macam mengigau pulak aku nieh...muahahahaaaa....encik papa kata kata.."jomlah!!!"...laju jek aku bangun..masak nasik goreng buat sarapan pagi..pastu kitorang pon siap2 gie jalan..


Tempat pertama kitorang pegi...DANGA CITY MALL..cuci2 mata nengok barang IT kat situ, kebetulan terserempak pulak ngan boss encik papa..tengah survey laptop untuk anak dier yg dpt 8A masa PMR ari tu..pandai tol anak dia....ok..aku nak cerita nieh, dulu mall ni nama dier ..apa ekk..lupa plakk...owhhhh...sorry, BEST WORLD SHOPPING COMPLEX...bestlah sangat kannnn....hahahaaaa....tulah tempat singgah aku bila balik dari sekolah dulu..yelah saper  tak tahu..SIGS kan dekat sangatlah ngan mall tuh..turun jer bukit dari sekolah dah terpampang si bestworld...semua balik naik bas tunggu kat depan bangunan kaler merah tu...hehehee...teringat lerrr zaman dolu2...dah tawaf abis, rasa boring pulak..berpindah pulak kat ANGSANA..


Sampai jer kat ANGSANA....Makk aiiii....ramainyer orang2 kat sini...semua nampaknyer shopping last minit utk barang sekolah...bagus gak shopping kat sini, banyak pilihan barang..harga pon boleh compare2..ada murah ada mahal....pas makan mcd prosperity burger.. rasa macam nak gie tempat lain laaa...ajak encik papa pegi DANGA BAY pulakk...lama dah tak lepak2 kat situ...naik tram...makan aiskrim...


DANGA BAY...dah lain dahh...tak macam dulu...tapi yang pasti, kat sini cantik kalau nak amik gambor..tapi sayang, banyak benda kat sini tak dijaga dengan baik...rumah limas yang dibangga2kan tuh pun dah tak semenggah macam dulu...sayang betul....rasanya tak sampai 15 minit aku kat sini..sebab hujan dah turun....lebat pulak tuh...berpindahlah lagi kitorang..."Papa..jomlah gie jusco...hujanlah...tak boleh wat aper2 pon kat sini..." Encik Papa ok..so kitorang pon bertolaklah ker JUSCO TEBRAU..


Rasanya bulan nie dah lebih 5 kali aku datang JUSCO TEBRAU nie...tapi yang aku sure sangat2...tempat ni jer yg best kat JB nieh (pada aku laa)...kadang2 pelik, kenapalah JB nie takder tempat menarik nak pegi...tak macam Melaka...apatah lagi KL...
Dok pusing2 kat jusco, sampai kaki naik penat..."Pa..nengok wayang jom.."..
Then, kitorang pon pegilah nengok wayang..book ticket pukul 9.50pm..yang lain semua dah full..hentam jelah...
itulah benda terakhir yang kitorang wat hari tu..nengok wayang..cerita aper???...NARNIA 3D lah...next post aku cerita pasal cerita ni eh...


Habis dah satu hari cuti Cristmas aku heheehhee...SELAMAT HARI CHRISTMAS everybody!!...:D





Thursday, December 23, 2010

Story Of Appreciation

One young academically excellent person went to apply for a managerial position in a big company.

He passed the first interview, the director did the last interview, made the! last decision.

The director discovered from the CV that the youth's academic achievements were excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never had a year when he did not score.

The director asked, "Did you obtain any scholarships in school?" the youth answered "none".

The director asked, " Was it your father who paid for your school fees?" The youth answered, "My father passed away when I was one year old, it was my mother who paid for my school fees.

The director asked, " Where did your mother work?" The youth answered, "My mother worked as clothes cleaner. The director requested the youth to show his hands. The youth showed a pair of hands that were smooth and perfect.

The director asked, " Have you ever helped your mother wash the clothes before?" The youth answered, "Never, my mother always wanted me to study and read more books. Furthermore, my mother can wash clothes faster than me.

The! director said, "I have a request. When you go back today, go and clea n your mother's hands, and then see me tomorrow morning.*

The youth felt that his chance of landing the job was high. When he went back, he happily requested his mother to let him clean her hands. His mother felt strange, happy but with mixed feelings, she showed her hands to the kid.

The youth cleaned his mother's hands slowly. His tear fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that his mother shivered when they were cleaned with water.

This was the first time the youth realized that it was this pair of hands that washed the clothes everyday to enable him to pay the school fee. The bruises in the mother's hands were the price that the mother had to pay for his graduation, academic excellence and his future.

After finishing the cleaning of his mother hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother! .

That night, mother and son talked for a very long time.

Next morning, the youth went to the director's office.

The Director noticed the tears in the youth's eyes, asked: " Can you tell me what have you done and learned yesterday in your house?"

The youth answered, " I cleaned my mother's hand, and also finished cleaning all the remaining clothes'

The Director asked, " please tell me your feelings."

The youth said, Number 1, I know now what is appreciation. Without my mother, there would not be the successful me today. Number 2, by working together and helping my mother, onl! y do I now realize how difficult and tough it is to get something done. Number 3, I have come to appreciate the importance and value of family relationship.

The director said, " This is what I am looking for to be my manager.
I want to recruit a person who can appreciate the help of others, a person who knows the sufferings of others to get things done, and a person who would not put money as his only goal in life. You are hired.

Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates. Every employee worked diligently and as a team. The company's performance improved tremendously.

A child, who has been protected and habitually given whatever he wanted, would develop "entitlement mentality" and would always put himself first. He would be ignorant of his parent's efforts. When he starts work, he assumes that ! every person must listen to him, and when he becomes a manager, he would never know the sufferings of his employees and would always blame others. For this kind of people, who may be good academically, may be successful for a while, but eventually would not feel sense of achievement. He will grumble and be full of hatred and fight for more. If we are this kind of protective parents, are we really showing love or are we destroying the kid instead?*

You can let your kid live in a big house, eat a good meal, learn piano, watch a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experience it. After a meal, let them wash their plates and bowls together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parents are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thin! g is your kid learns how to appreciate the effort and experience the d ifficulty and learns the ability to work with others to get things done.

You would have forwarded many mails to many and many of them would have back mailed you too...but try and forward this story to as many as possible...this may change somebody's fate...

Tuesday, December 21, 2010

Encik D90 : My Dreams Come True!!!!

Weeeeeeeeeeeeeeeeee..........

DSLR maniac is coming!!!!!!


Look..how smart my Encik D90...


See...after a couple of months, searching like hell all about DSLR...finally find out one of the orang gila hobi...it's really gila tahap gaung u know....what can i say somemore..i manage to buy a really personal gun for myself...*wink*.....

Surveying all over shopping mall....tiring moment when you cant find out the main thing that you eagerly want..but for me, it worth!!..My Encik D90 yang sangat elegant, now entered my life preciously...i'm too happy to share with all my entire friends....weeeeee......

For the time being, i do really smartly study all about the functions...hopefully i can graduate with a flying colours..hahahaaaa...thanx to mr hubby who're really willing to teach me the meaning of my Encik D90...Thanx darling..muahhh!!!

For those yang masih tercari2 the best price for all kinds of DSLR (especially JB area) try to survey and find out at Angsana JB. Got a few shoplots that you can bargain and negotiate pertaining to the rate or price. Some other kedai give a slightly higher rate...but dont worry, at Angsana..the price it's really reasonable..trust me!!

One more, dont forget...do asking the gifts that you can get, especially the memory card..some other kedai just manage to give for 4gb instead of 8gb...kalau dapat 4gb, consider kena tipu ler...tapi for me, the best kedai which can give the best rate is Kedai Johan level 4 nearby the UO. Unfortunately, kat sini barang selalu cepat sold out...
Tapi takper..just try other kedai such as Kedai Mee Too and Fotokem...tak salah kalau nak seek advise from them.....

Wokey...after i dah master i will post out all the pics ok...wish me luck!!!

TRON Legacy Again???

AGAINNNNNN!!!!!!

Yelahhhh...tak percayee????


For the second time, i'm watching again ngeheheheheee....but, with encik hubby...for this time round, 3D lah..biar bermakna sikit....muahahahaaa....


Ticket a bit mahal..tapi sangat puas hati..just wanna say..
it is amazing!!!!

SIMPLY AWESOME!!!!


Star Rating       : *****
Recommended  :  YES



Sunday, December 19, 2010

Makan @ Bandung, Indonesia

Post entry kali nie aku nak cerita pasal tempat2 makan kat bandung yang korang boleh pegi..ramai request post nie..so aku berbesar hatilah berkongsi ngan korang tempat2 makan best kat Bandung tu..


Overall kalau nak makan kat sini, tak payah risau sangat..since almost penduduk kat sini beragama Islam...senang cerita, rata2 orang kat sini dari bangsa or kaum SUNDA..so makanannya pon sunda style lah..korang should try...maka dengan itu, almost restaurants is HALAL..dont worry be happy..korang takkan mati kebulur kat sana..muahahahaaa....


Jom kita review restaurant yang korang boleh pegi kat sana...cubalah tanya tour guide korang, sure diorang tahu..lagi satu, tak payahlah korang belanja guide korang makan sekali..sebab trend kat sana, guide tu pon dapat makan free as a commission utk diorang sebab bawak customer datang untuk makan kat kedai dorang....so, layanzzzzz...........




SAUNG ANDIR RESTAURANT - Restoran nie korang boleh singgah kalau nak pegi atau balik dari KAWAH PUTEH. Restoran ni berbentuk pondok yang dikelilingi sawah padi...suasana yang sangat peaceful and cozy...angin dia sejuk you kat sini...boleh try makan nasi timbel atau nasi liwet..sangatlah sedap..jangan lupa order ikan gurame goreng (kalau kita panggil ikan kaloi)...boleh gigit ikan tu sampai ke tulang..sangatlah crispy...nyummmm!!!!






JOGLO KITA RESTAURANT -  Kat sini korang boleh nampak furniturenya 100% is kayu jati..tempat makan nie dalam kawasan bandar bandung..jalan apa tak tahu..suasana kat sini pon dingin..tersangatlah selesa...persekitaran bersih and sangat cantik..rasa macam tak nak balik....kat sini korang boleh try Nasi Bakar....




 KARAMBA SUNDANESE BISTRO RESTAURANT...makan sini pon best...tempatnya kat tengah bandar bandung..kat sini macam2 ada..kat sini jugak baru aku jumpa air milo..hehehee...jangan lupa order gurame bakar yang ditabur kacang panggang di atasnya...juice strawberry jangan luper...freshh gilerr...sedap wehhhh!!!!!






KAMPUNG DAUN RESTAURANT - tempat makan nie antara tempat makan mahal kat bandung...suasananya, alahai...cantik sangat...sejukkk pulak tuh...makanan kat sini pon not bad...korang patut cuba...datang siang cantik..malam pon cantik...lagi satu kalau nak datang sini better booking dulu..sebab tempat nie sangat wanted dan famous..cubalah google yer..



FOOD COURT PASAR BARU - nielah tempat makan paling murah..hehehehe...satu set makanan nie boleh makan 3-4 orang lebih kurang RM15..murah kan...ayam panggang yang tertiarap tu memang ler marbeles..



RUMAH MAKAN RAJA MELAYU - 50% masakan kat sini adalah masakan orang melayu..lebih kurang tekak kitalah,orang M'SIA..kat sini, deco dia...sangatlah aku sukerr...cantik youu...





ETC STEAK CAFE RESTO - kalau dah boring makan makanan sunda, boleh try makan kat sini...mahal sikit la...tapi not bad jugak..cuma aku takut ada yang tak kenyang pulak makan kat sini...kang kena return makan kat tempat lain ..muahahahaha.....


Tulah antara tempat2 makan yang korang kena cuba...lagi satu jangan lupa cuba makan PIZZA..pizza kat sana variety..sampai korang sendiri pening nak pilih...spagetinyer pulak sangatlah banyak dengan meatballs yang tergolek2 kat atas spagetinyer..sorry yer takder gambor...tak sempat amik gambor...yang penting aku nak ingatkan korang, bawaklah sos dari M'sia yer..sos peket2 kecik jer..biar senang nak bawak..sos kat sana  sangatlah tak sedap..confirm tekak korang tak boleh terima...

Anyway, selamat menjamu selera yer kawan2 semua..yeehaaaaaaa!!!!!!!!!









TRON : Legacy (2010)

The day before today?


Ala...yesterday lah...Saturday day ever..since our beloved daughter (me and kak long) having a great time with their Nek Wan at kampung, we enjoy ourself to watch movie together...hahahahaaa...sounds interesting????...should be lah...chatting like never end..gossiping..laughing..all in one.....muahahaaaaaa...


Once we arrived at Jusco...buying tickets la....


We were wondering..what is the best movie haa??...alamakkk...wasting time to keep thinking what should we choose to watch...seek advise from a cashier lady...she said, try TRON lah kak...walawehhhh...cerita kartun ker???
no lah kak...best cerita tuh..cubalah tengok dulu....oklah dik..since ko kata ok, give me two tickets...layan jerr....


i thought that cerita kartun tu tak best...but ultimately, wahhhhh....it's beyond my imaginations...bukan kartun lah...it's real story maaa...weeeee....falling in love sudahhhh...


We saw the footage..yess..that is the new TRON movie. The graphics were amazing, the trailer was based around the tron cycles, and pretty much included everything you know. We even got a glance of Jeff Bridge's face through the mask. This is probably one of my favorite movies for the year and I cant even wait for next trailer to be released publicly (kalau ada lah...)..




I really love the new Tron suits, and seeing the suit and helmets (it is not mat rempit helmet okkay...nampak gorgeous you...).The one thing that has really caught my eye with this particular movie is the blue over the green, the colours do wonders for each other and really makes the movie stand out...really loves this movie la...cant wait to buy blue ray cd for encik hubby..


For those who still not watching yet...try to take some quality time with your family members..it worth!!..highly recommended!!



Star Rating       : *****
Recommended  :  YES




Friday, December 17, 2010

Babai 5S Team!

Ada berita gumbira????
Yessss!!!!


Aku dah resign dari jadi internal auditor for 5S Team..yeaahaaaaa!!!!!!...rasanya hilang sudah segala ketul2 batu atas kepala nieh...kepala ini rasa sangat ringannnn...eemmmm.. :)


Kepada member auditor yg lain..especially Faiz, Elly and Evelyn...babai..sayonara..caucincau...berakhir sudah tugasku yang sangat2 menuntut banyak masa untuk diluangkan..Thanx for your guidance eh...


To my boss, Franky Chen..thanks for your understanding for took out my name from this team..appreciate it!!

Encik2 auditor semua..tolong keluarkan nama saya dalam ini
cerita yer.....hehehhee...i loiikeeee!!!!!


The truth is, i'm feel so free and from now onwards, hope that i'll be able concentrate to my own job tasking...well, seems everything will be back to normal again.....:)





Saturday, December 11, 2010

AEON Jusco Tebrau Member's Day

Bukak2 facebook jer nampak pasal Jusco member day from 9th Dec, 10 - 10th Dec,10...haiyaaa....ini sudah sangat baguss..directly call encik hubby buat appointment gie Jusco ini malam after balik kerja..Alhamdulillah, application granted!!!yeeehaaaaaa.............:-)


Aku bukan nak sangat shopping2 nie...sajer jer nak cuci2 mata..(eh..ye kerr?)..tapi syyiookk nengok org ramai2..yang macam2 gelagat..macam2 kerenah..macam2 perangai..termasuklah aku...well...aku pon golongan consumer+customer jugakk kannn........


Memandangkan kalau berjalan malam nie suntuk..mengejar masa tak abis2..tau2 jer dah pukul 10pm..so kitorang pon bergegas balik..since besok pon keje lagi...bukan hari sabtu ponn...orang dah macam cacing kerawit..nak pilih2 pon susah..at least agenda utama aku ngan encik hubby success jugak..iaitu membeli seketul beg travelling..masa jusco day jer beg nie boleh beli, sebab murah..kalau tak ya ampunnn..tak tergamak aku nak membelek tag harganya..dengan discount 50% berjayalah encik hubby membeli beg ini...

Kalau tak kerana beg lama yang dah terkoyak..terabak..terbarai..takder maknernya aku nak beli yang baru nieh...ini consider 'kerna terpaksa'..kalau tak kang..asal berjalan jer kenalah bungkus kain baju ngan beg platik kang..hahahahaha...


Even beg lama tu dah masuk tahap obsolete item..tapi beg tu dah banyak berjasa..Alhamdulillah...even baru 6 tahun dah macam2 negeri..macam2 negara..macam2 pulau..dia dah singgah..banyak jasa tu....lepas ni bolehlah aku simpan dalam muzium buat tukun.....ngeheheheheee....


So, for our new travelling bag..most welcome for you..jaga diri baik2 eh..nanti aku beli chasing ko..kalau tak, ko pon akan terima nasib yang sama macam sedara ko yang lepas..dibanting abang2 crew cargo...huhuhuu...sebelum apa2 berlaku, akan aku pastikan keselamatan ko ditahap yang paling terjaminnnnn....

Thursday, December 9, 2010

DSLR owhhh DSLR...


Kebelakangan nieh aku ngan encik hubby gila sungguh mencari2..survey2..searching2...pasal DSLR nieh..makin banyak searching..makin meronta2 pulak hati nie nak membelinya..lagi2 nengok gambor kekawan yang dah advance DSLR.. boleh muntah darahlah aku kalau menengoknya...berangan giler...suker giler tahap gaung kalau nengok gambo2 orang kreatif nieh...

Aku ada survey a few NIKON..la nie tengah hangat di pasaran si cantik molek D3100 yang eksyen ngan full HDnyer..(ada pulak tu org compare dalam you tube D3100 ngan Canon EOS 550D)..mak aiii...nangis saper2 yg pakai 550D tu kang...rege dah terang lebih seribu dari D3100...function lebih kurang sama...walauwehhhh...sssyyyy....mintak2 takderlah owner 550D baca post entry aku niehhh...eeeee..scaryyy.........

Sambung story balik...most of NIKON's maniac suggest D7000...perrggghhh..aku tak nafikan, memanglah bagus itu encik D7000 tuh..tapi apakan daya..aku nie bukanlah profesional..baru beginner level..tak sesuai rasanya nak memegang itu encik D7000...auwwww...senang cer..tak logiklah orang macam aku nak pakai benda tuh..baik wit tu aku guna buat downpayment honda city hybrid takpon caldina impian aku tuh...lagi berbaloi rasanya....

Kalau cerita pasal encik CANON pulak...la nie aku dengor banyak yang suggest pakai 500D ngan 550D..tapi regenya pon boleh wat downpayment kete jugak..tapi kurang sikitlah compare tu encik Nikon D7000 tu...

Jawabnyalah kan..kalau pening2 jugak between encik NIKON ngan encik CANON..kenelah aku solat istikharah...bior tenang sikit jiwa wat decision kannn...tapi apa2 hal pon...kumpul wit dulu...alang2 nak beli, beli yang bagus sikit...bak kata geng DSLR kat FB tu...kalau dah target D3100..kumpul la lagi sikit wit tuh..sambor terus D5000..takpon D90.....ayakkkk!!!!...perlukahh????

Tapi lately nie aku suka baca post blog dari encik Zahir..photograper profesional you...dia sangatlah tak kedekut ilmu dan tersangatlah baik hati untuk memberi sedikit tunjuk ajar mengenai bidang yang sangat2 dia suka nieh...bawah nie ada sikit post entry dari encik zahir pertaining to DSLR nieh...selebihnya korang cari sendirilah dalm blog dia nie ye...sekadar untuk perkongsian ngan korang...


"Saya buat post ni sbb ada rakan yang bertanya iaitu saudara Shaharil yang bertanyakan beberapa perkara berkenaan pemilihan DSLR untuk beginner.. Saha harap post ini dapat menjawab semua persoalan yang ada berkenaan model DSLR untuk sesiapa yang baru nak start dunia DSLR...
Dalam soalannya, dia bertanya berkenaan DSLR yang mempunyai mode Auto, senang guna, gambar cantik n murah.. 4 persoalan ni la yang selalu beginner cari untuk start dalam fotografi ni.. So kita elaborate satu - persatu ye...
Auto : Sbenarnya persoalan ni agak spesifik.. Sebab boleh dikatakan semua DSLR dikatakan automatik sbb semua DSLR sekurang - kurangnya ada mode P,A,S & M... Daripada 4 mode ni, 3 daripadanya adalah automatik iaitu kita setkan salah satu value untuk exposure, kamera akan setkan secara automatik value2 yang lain.. Kalau dalam mode P bleh dikatakan semuanya automatik.. Sebab kamera dah uruskan soal aperture n shutter speed iaitu bahagian paling penting untuk exposure gambar.. Cuma dalam mode PASM ni ISO je yang tak automatik, tp dalam kebanyakan kamera Nikon dan Canon skarang dah support Auto ISO iaitu kita cuma setkan nilai tertinggi ISO n minimun shutter speed utk naikkan ISO dari nilai yang lebih rendah.. Tu semua kalau function automatik dari Mode PASM. Kalau kamera untuk entry level biasanya disediakan sekali dengan Scene Mode selain dari PASM.. Contohnya Nikon kategori entry n mid level ada scene mode seperti mode Malam (kamera fully automatik utk bg gambar cantik utk exposure malam), Sport (kamera fully automatik untuk ambik gambar objek yang high speed, untuk freezekan pergerakan, biasanya kamera akan bg priority kepada shutter speed yang tinggi berbanding aperture), Potrait (Kamera akan bg priority untuk aperture yang lebih besar untuk berikan gambar dgn efek blurred background n gunakan color yang lembut2)... Dan begitulah seterusnya.. Tp dalam scene mode ni satu je yang jadi masalah iaitu kita xleh nak adjust formate file antara JPEG & RAW.. Dalam scene mode kita bleh guna JPEG je.. Tp rasenye untuk beginner tak jadi masalah la...
Senang guna : Senang guna pun banyak berkait dengan mode kat atas jugak, n saya rasa untuk yang btol2 beginner akan start try guna Scene mode dulu, then slowly beralih ke mode PASM dalam masa yang sangat singkat.. Dorang akan guna scene mode untuk tengok camane kamera bleh buat gambar lawa, then lepas tu dorang akan start try n error (cara belajar yang paling efektif) dgn PASM mode then lepas tu skill akan meningkat berkali2 ganda.. So bg saya scene mode tu dalam 10% je penting.. Kalau xde pun xpe.. Antara faktor senang guna yang lain adalah menu yang ringkas dan tak banyak.. Contohnya kalau dibandingkan D40 n D300 saya, menu D300 hampir 5 kali ganda lebih banyak dari D40, so kalau beginner mesti pening kepala dgn setting2 camtu.. Apa yang beginner nak just minimum setting, compose gambar n dapat gambar yang centik.. Lagi satu susunan button kat body kamera pun penting jugak.. Tp rasanya kalau beginner xpe sebab memang kene belajar untuk guna n tau location button tu dari buku manual iaitu start dari bawah.. Kiranya macam kain putih la, kalau kita cat dgn warna pertama memang tu la yg akan kain putih tu dapat sehinggalah ada warna lain pulak yang dicat padanya... Maksud saya kalau beginner belajar pasal Canon, memang die akan biasa dgn menu Canon la, kalau jumpe Nikon die kene belajar balik dari awal pasal susunan menu n button tu.. So utk consider senang guna ke x kene tengok menu n button, DSLR utk entry level ada manu yang sikit dan ringkas n button sikit je, yang mana patut je..
 Model Yang Highly Recommended (5 November 2010)
1) Nikon D3100
2) Nikon D5000
3) Nikon D90
4) Nikon D7000 
5) Canon 500D
6) Canon 550D
7) Canon 50D 
MOHD ZAHIRUDDIN ZOLKIFELI Zahir Turion Photography (TR0100122-P)
www.zahir-photography.com
www.zahir-turion.blogspot.com zahir_turion@yahoo.com.my  

Takper2....sabor yer hati...tahan sikit nafsu tuh...insya Allah dapat..kuatkan usaha..chaiyokkk!!!!





Tuesday, December 7, 2010

Sweet Sour Ikan Merah




Bahan-bahan:

Ikan Merah/siakap/bawal
1 senduk cili kering yang dikisar 
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
3 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
garam & gula

Cara membuat :

Ikan digoreng dengan kunyit dan asingkan. 
Tumis cili kering, bawang merah/putih sampai garing. Kemudian masukkan sos cili dan tomato. Masuk garam dan gula secukup rasa.
Setelah sambal siap, curah di atas ikan yang telah digoreng tadi dan sedia untuk dihidangkan.

Asam Pedas Ikan Duri



Bahan-Bahan :

Ikan duri/mayong
2 senduk cili kering
3 biji bawang merah 
2 biji bawang putih 
1 inci belacan 
1 inci halia 
1/2 inci kunyit hidup 
daun kesum
6 biji bendi
air asam secukupnya
garam


Cara membuatnya :

Cili kering, bawang merah/putih, belacan, halia dan kunyit dikisar. Kemudian tumis hingga garing. Masukkan air asam, ikan dan daun kesum. Setelah mendidih sedikit masukkan bendi dan garam secukup rasa. Biar mendidih anggaran 5 minit, kemudian bolehlah dihidang.



Salam Maal Hijrah

Dengan izin dan limpah kasih sayangNya jualah dapat kita sekali lagi menikmati keberkatan hidup di tahun baru yang saban hari dinanti-nantikan seluruh umat islam di seluruh dunia...SALAM MAAL HIJRAH untuk semua..Di lembaran baru ini, semoga kita diberi kekuatan dan keberkatan untuk sama-sama bermuhasabah diri dan memperbetulkan segala kekurangan dan kekhilafan demi menjadi seorang insan yang lebih baik, Insya Allah...

Jadilah lebih baik dari semalam..dan jadikanlah hari ini dan esok, hari yang sangat menggembirakan untuk diri kita  dan orang-orang yang kita sayangi...Semoga kasih sayang Allah menjadi penguat semangat untuk kita sebagai hambanya yang sentiasa bersederhana dan bersyukur atas setiap kurniaanNya...Amin...



Friday, December 3, 2010

Sweet 50th Birthday for Mr Soo Karim..

For this time round, aku terpanggil untuk bercerita pasal boss aku ajer..tak kiralah korang suka ke tak nak baca..tapi yang pasti aku nak tulis jugak...hehehee...banyak sebab kenapa aku nak bercerita ngan korang nieh...satu..sebab boss aku tu memang best...dua...sebab bos aku tu memang double2 best...tiga..sebab boss aku tu memang double triple best....weeeeeeeeeeee.....:-)


Nielah first time and the last time kitorang planning surprise birthday party untuk MR SOO...Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..dan party tu senang cerita memang betul2 suprise laa...hahahahaaa....everybody dalam department aku took part..sorang tukang book cake..sorang tukang tempah makanan..sorang tukang mintak sponsor (kak annelah tuh..thumbs up for her...i looikeeee...)...sorang tukang import makanan..banyak betullah sorangnyerr...tu ler kelebihan accounts dept..kitorang bukannya expert pasal wit2 ngan account  jer...tapi jugak expert pasal teamwork buat keje2 merepek macam nieh...muahahahahaaaaaa......


Kitorang target party tu untuk department kitorang jer..tapi tak sangka pulak jadi party besau..dimana semua department pon ader...export dept ader...purchasing dept..sales dept ader..Mr Yeo the sporting of ex-director pon ader...makanan yang cadangnya hanya untuk 10 orang jadinya cukup pulak untuk 25 orang...Alhamdulillah..rezeki untuk semua orang...:)


Yang penting matlamat kitorang tercapai...di hari2 yang tinggal beberapa hari lagi ngan MR SOO nie..better buatlah sesuatu yang menggembirakan hati dia...apa yang aku ngan geng2 accounts nak cuma, memberi sesuatu kenangan dan penghargaan untuk MR SOO yang sangat2 kitorang sayang and hormati..and definitely kitorang akan rindu ngan gelak ketawa dan kemesraan dia yang sangat natural dan ikhlas pada semua orang yang mengenali dia...


For my charming MR SOO...happy sweet 50th birthday...may all your wishes come true..have a wonderful journey with a lovely family...also good luck and all the best wishes for your future undertakings...u will always in our heart!!!!!!...