This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, December 9, 2010

DSLR owhhh DSLR...


Kebelakangan nieh aku ngan encik hubby gila sungguh mencari2..survey2..searching2...pasal DSLR nieh..makin banyak searching..makin meronta2 pulak hati nie nak membelinya..lagi2 nengok gambor kekawan yang dah advance DSLR.. boleh muntah darahlah aku kalau menengoknya...berangan giler...suker giler tahap gaung kalau nengok gambo2 orang kreatif nieh...

Aku ada survey a few NIKON..la nie tengah hangat di pasaran si cantik molek D3100 yang eksyen ngan full HDnyer..(ada pulak tu org compare dalam you tube D3100 ngan Canon EOS 550D)..mak aiii...nangis saper2 yg pakai 550D tu kang...rege dah terang lebih seribu dari D3100...function lebih kurang sama...walauwehhhh...sssyyyy....mintak2 takderlah owner 550D baca post entry aku niehhh...eeeee..scaryyy.........

Sambung story balik...most of NIKON's maniac suggest D7000...perrggghhh..aku tak nafikan, memanglah bagus itu encik D7000 tuh..tapi apakan daya..aku nie bukanlah profesional..baru beginner level..tak sesuai rasanya nak memegang itu encik D7000...auwwww...senang cer..tak logiklah orang macam aku nak pakai benda tuh..baik wit tu aku guna buat downpayment honda city hybrid takpon caldina impian aku tuh...lagi berbaloi rasanya....

Kalau cerita pasal encik CANON pulak...la nie aku dengor banyak yang suggest pakai 500D ngan 550D..tapi regenya pon boleh wat downpayment kete jugak..tapi kurang sikitlah compare tu encik Nikon D7000 tu...

Jawabnyalah kan..kalau pening2 jugak between encik NIKON ngan encik CANON..kenelah aku solat istikharah...bior tenang sikit jiwa wat decision kannn...tapi apa2 hal pon...kumpul wit dulu...alang2 nak beli, beli yang bagus sikit...bak kata geng DSLR kat FB tu...kalau dah target D3100..kumpul la lagi sikit wit tuh..sambor terus D5000..takpon D90.....ayakkkk!!!!...perlukahh????

Tapi lately nie aku suka baca post blog dari encik Zahir..photograper profesional you...dia sangatlah tak kedekut ilmu dan tersangatlah baik hati untuk memberi sedikit tunjuk ajar mengenai bidang yang sangat2 dia suka nieh...bawah nie ada sikit post entry dari encik zahir pertaining to DSLR nieh...selebihnya korang cari sendirilah dalm blog dia nie ye...sekadar untuk perkongsian ngan korang...


"Saya buat post ni sbb ada rakan yang bertanya iaitu saudara Shaharil yang bertanyakan beberapa perkara berkenaan pemilihan DSLR untuk beginner.. Saha harap post ini dapat menjawab semua persoalan yang ada berkenaan model DSLR untuk sesiapa yang baru nak start dunia DSLR...
Dalam soalannya, dia bertanya berkenaan DSLR yang mempunyai mode Auto, senang guna, gambar cantik n murah.. 4 persoalan ni la yang selalu beginner cari untuk start dalam fotografi ni.. So kita elaborate satu - persatu ye...
Auto : Sbenarnya persoalan ni agak spesifik.. Sebab boleh dikatakan semua DSLR dikatakan automatik sbb semua DSLR sekurang - kurangnya ada mode P,A,S & M... Daripada 4 mode ni, 3 daripadanya adalah automatik iaitu kita setkan salah satu value untuk exposure, kamera akan setkan secara automatik value2 yang lain.. Kalau dalam mode P bleh dikatakan semuanya automatik.. Sebab kamera dah uruskan soal aperture n shutter speed iaitu bahagian paling penting untuk exposure gambar.. Cuma dalam mode PASM ni ISO je yang tak automatik, tp dalam kebanyakan kamera Nikon dan Canon skarang dah support Auto ISO iaitu kita cuma setkan nilai tertinggi ISO n minimun shutter speed utk naikkan ISO dari nilai yang lebih rendah.. Tu semua kalau function automatik dari Mode PASM. Kalau kamera untuk entry level biasanya disediakan sekali dengan Scene Mode selain dari PASM.. Contohnya Nikon kategori entry n mid level ada scene mode seperti mode Malam (kamera fully automatik utk bg gambar cantik utk exposure malam), Sport (kamera fully automatik untuk ambik gambar objek yang high speed, untuk freezekan pergerakan, biasanya kamera akan bg priority kepada shutter speed yang tinggi berbanding aperture), Potrait (Kamera akan bg priority untuk aperture yang lebih besar untuk berikan gambar dgn efek blurred background n gunakan color yang lembut2)... Dan begitulah seterusnya.. Tp dalam scene mode ni satu je yang jadi masalah iaitu kita xleh nak adjust formate file antara JPEG & RAW.. Dalam scene mode kita bleh guna JPEG je.. Tp rasenye untuk beginner tak jadi masalah la...
Senang guna : Senang guna pun banyak berkait dengan mode kat atas jugak, n saya rasa untuk yang btol2 beginner akan start try guna Scene mode dulu, then slowly beralih ke mode PASM dalam masa yang sangat singkat.. Dorang akan guna scene mode untuk tengok camane kamera bleh buat gambar lawa, then lepas tu dorang akan start try n error (cara belajar yang paling efektif) dgn PASM mode then lepas tu skill akan meningkat berkali2 ganda.. So bg saya scene mode tu dalam 10% je penting.. Kalau xde pun xpe.. Antara faktor senang guna yang lain adalah menu yang ringkas dan tak banyak.. Contohnya kalau dibandingkan D40 n D300 saya, menu D300 hampir 5 kali ganda lebih banyak dari D40, so kalau beginner mesti pening kepala dgn setting2 camtu.. Apa yang beginner nak just minimum setting, compose gambar n dapat gambar yang centik.. Lagi satu susunan button kat body kamera pun penting jugak.. Tp rasanya kalau beginner xpe sebab memang kene belajar untuk guna n tau location button tu dari buku manual iaitu start dari bawah.. Kiranya macam kain putih la, kalau kita cat dgn warna pertama memang tu la yg akan kain putih tu dapat sehinggalah ada warna lain pulak yang dicat padanya... Maksud saya kalau beginner belajar pasal Canon, memang die akan biasa dgn menu Canon la, kalau jumpe Nikon die kene belajar balik dari awal pasal susunan menu n button tu.. So utk consider senang guna ke x kene tengok menu n button, DSLR utk entry level ada manu yang sikit dan ringkas n button sikit je, yang mana patut je..
 Model Yang Highly Recommended (5 November 2010)
1) Nikon D3100
2) Nikon D5000
3) Nikon D90
4) Nikon D7000 
5) Canon 500D
6) Canon 550D
7) Canon 50D 
MOHD ZAHIRUDDIN ZOLKIFELI Zahir Turion Photography (TR0100122-P)
www.zahir-photography.com
www.zahir-turion.blogspot.com zahir_turion@yahoo.com.my  

Takper2....sabor yer hati...tahan sikit nafsu tuh...insya Allah dapat..kuatkan usaha..chaiyokkk!!!!





1 comment:

  1. beb, kalau dah berkenan, angkat le satu.. sekarang ni dslr dah murah tau.. masa aku beli dulu lagi mahal..

    ReplyDelete