This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, December 19, 2010

Makan @ Bandung, Indonesia

Post entry kali nie aku nak cerita pasal tempat2 makan kat bandung yang korang boleh pegi..ramai request post nie..so aku berbesar hatilah berkongsi ngan korang tempat2 makan best kat Bandung tu..


Overall kalau nak makan kat sini, tak payah risau sangat..since almost penduduk kat sini beragama Islam...senang cerita, rata2 orang kat sini dari bangsa or kaum SUNDA..so makanannya pon sunda style lah..korang should try...maka dengan itu, almost restaurants is HALAL..dont worry be happy..korang takkan mati kebulur kat sana..muahahahaaa....


Jom kita review restaurant yang korang boleh pegi kat sana...cubalah tanya tour guide korang, sure diorang tahu..lagi satu, tak payahlah korang belanja guide korang makan sekali..sebab trend kat sana, guide tu pon dapat makan free as a commission utk diorang sebab bawak customer datang untuk makan kat kedai dorang....so, layanzzzzz...........




SAUNG ANDIR RESTAURANT - Restoran nie korang boleh singgah kalau nak pegi atau balik dari KAWAH PUTEH. Restoran ni berbentuk pondok yang dikelilingi sawah padi...suasana yang sangat peaceful and cozy...angin dia sejuk you kat sini...boleh try makan nasi timbel atau nasi liwet..sangatlah sedap..jangan lupa order ikan gurame goreng (kalau kita panggil ikan kaloi)...boleh gigit ikan tu sampai ke tulang..sangatlah crispy...nyummmm!!!!






JOGLO KITA RESTAURANT -  Kat sini korang boleh nampak furniturenya 100% is kayu jati..tempat makan nie dalam kawasan bandar bandung..jalan apa tak tahu..suasana kat sini pon dingin..tersangatlah selesa...persekitaran bersih and sangat cantik..rasa macam tak nak balik....kat sini korang boleh try Nasi Bakar....




 KARAMBA SUNDANESE BISTRO RESTAURANT...makan sini pon best...tempatnya kat tengah bandar bandung..kat sini macam2 ada..kat sini jugak baru aku jumpa air milo..hehehee...jangan lupa order gurame bakar yang ditabur kacang panggang di atasnya...juice strawberry jangan luper...freshh gilerr...sedap wehhhh!!!!!






KAMPUNG DAUN RESTAURANT - tempat makan nie antara tempat makan mahal kat bandung...suasananya, alahai...cantik sangat...sejukkk pulak tuh...makanan kat sini pon not bad...korang patut cuba...datang siang cantik..malam pon cantik...lagi satu kalau nak datang sini better booking dulu..sebab tempat nie sangat wanted dan famous..cubalah google yer..



FOOD COURT PASAR BARU - nielah tempat makan paling murah..hehehehe...satu set makanan nie boleh makan 3-4 orang lebih kurang RM15..murah kan...ayam panggang yang tertiarap tu memang ler marbeles..



RUMAH MAKAN RAJA MELAYU - 50% masakan kat sini adalah masakan orang melayu..lebih kurang tekak kitalah,orang M'SIA..kat sini, deco dia...sangatlah aku sukerr...cantik youu...





ETC STEAK CAFE RESTO - kalau dah boring makan makanan sunda, boleh try makan kat sini...mahal sikit la...tapi not bad jugak..cuma aku takut ada yang tak kenyang pulak makan kat sini...kang kena return makan kat tempat lain ..muahahahaha.....


Tulah antara tempat2 makan yang korang kena cuba...lagi satu jangan lupa cuba makan PIZZA..pizza kat sana variety..sampai korang sendiri pening nak pilih...spagetinyer pulak sangatlah banyak dengan meatballs yang tergolek2 kat atas spagetinyer..sorry yer takder gambor...tak sempat amik gambor...yang penting aku nak ingatkan korang, bawaklah sos dari M'sia yer..sos peket2 kecik jer..biar senang nak bawak..sos kat sana  sangatlah tak sedap..confirm tekak korang tak boleh terima...

Anyway, selamat menjamu selera yer kawan2 semua..yeehaaaaaaa!!!!!!!!!









2 comments:

  1. Yummy tummy...

    Sis,
    Kalau teringin nak makan Seakan-akan Ikan Gurame @ Gurami,
    Kat Malaysia ni tak tau nak cari kat mana lah...
    tapi dekat Bangsar,
    restoran ni ada jual Ikan Nila,
    Rupanya seakan-akan Gurami @ gurame,
    Rasa tak pasti plak sama ke tak..

    Tapi Ikan Nila ni memang Sodap.. ♥♥♥

    Kedai ni mmg recommended.. ♥♥♥

    http://www.dancingfish.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kasih..suka akak dengar..nanti kalau akak ke bangsar akak singgah..:)

      Delete