This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, January 30, 2011

Tat Cik Sal's Pastry Dah Sampai....

Sehari suntuk aku tunggu hujan ni reda...dah berapa hari hujan...hari ni boleh pulak hujan sepanjang hari...nasib hari ni hari Ahad....jengok2 kat tingkap....eehh..makin lebat pulak...bila pikir2, kesian pulak kat Untie Yot a.k.a sal's pastries...hari ni patutnyer dia hantar tat yg aku order...tapi hujan lebat pulak, sure dia lambat sikit...dengar kat tv ngan baca fb, hujan terlalu lebat..so jalan, highway jadik jem ngan banjir....eemmmm....


Last2 Untie Yot sampai jugak...walaupun jam dah pukul 10pm lebih...sian dierr...hujan2 pon sanggup datang umah aku...tq eh Untie Yot..hehheeee....apalagi...bila dah hujan2 macam nie..sejuk pulak...perut lak lapor..even tadi dah makan nasik tuh...apalagi kenduri tat lerr.....bismillah...jemput makannn yer..:)










First Timer - Ikan Haruan Masak Sambal....

    Hari nie aku nak masak ikan haruan masak sambal....ikan haruan disauk mak kat parit belakang umah...ni first time aku nampak betul2 depan mata..first time aku dapat pegang ...first time jugak aku membersih dan menyiangnyer...first time aku realized ikan ni susah betul nak dibersihkan..dan first time jugaklah aku betul2 masak ikan nie...dalam hati...ye tak ye jek aku masak ikan nieh..ngeheheeehe...and last but not least, as a first timer..apa rasa ikan nie ekk???!!...

mula2 scary nengok ikan nie...awat ler ruper ko macam nie..macam makhluk reptilia tu jerkk...nasib baik jiwa aku kental...ahh!!! takper...redah jerr...


nie lepas dibersihkan...mak aii..ada 1/2 kg tepung aku tabur kat ikan ni semata2 nak bersihkan lendir dia....dia punyer lendir...ya ampunnnnn!!!!!!....ikan keli pon tak macam tuh..


bedak2 kan sikit ngan kunyit and garam sebelum menggoreng...


chhengggg!!!!!...power bunyik dierr...


sementara tuh..tumiskan sambal...sat lagik nak golek2 ikan haruan yg dah digoreng kat dalam tu....


taraaa!!!!!dah siap ikan haruan masak sambal saya...rupa semenggah sikit..kalau tak...seram aku nak pandang....

Selamat menyantap hidangan ye kawan2...:)







Saturday, January 29, 2011

Sweetlilly Kitchen - Homemade Cakes

Semalam ada sorang kawan lama sayer tepon, dia sibuk tanya kat mana aku order kek masa adik ipor aku kawen tahun lepas...aku cakaplah aku order homemadenyer...yang buat tu namanya Nina..dia sibok soh aku buat post entry kat blog aku nieh...dia kata malas nak bukak facebook aku nak pi cari satu2 dalam album...hehheee...sian ngko.....

Yelah, utk ko aku wat summary sket a few cake yg aku pernah order ngan Nina tu...kat sidebar ada blog Nina -  sweetlilly kitchen...boleh try jalan2 kat situ...jangan rambang mata sudah ye....


Cupcake nie aku order untuk mak aku

Yang ni pulak order untuk Mak Mer aku.. 

Nie aku order untuk hantaran adik lelaki aku

Nie wedding cake steam buttercream...sangatlah marbeless..naik pening nak pikir design untuk bagi kat Nina untuk wat kek nie...story behind the scene, kek ni berjaya bertahan kat dalam kotak dalam bilik pengantin 48 hours without fridge....
almaklum, kalau dah wat kenduri kawen, manalah nak muat fridge kann..segala khazanah dah bertapa kat dalam tuh....dapatlah pulak kek ni nak menyelit kannn....:)

Nie Cupcake untuk jadi close friend wedding kek kat atas tu...

Bila dah susun2...dia jadik macam nie...cantek kannn???

Nie aku order masa anniversary aku 7 yrs..fully chocolate...ngan roses2 sekali chocolate....

Close up...The best about Nina...her roses looks so charming and natural...thumbs up to Nina!





Wednesday, January 26, 2011

Sauna Time!!!

Bila badan rasa2 tak sedap jek, nielah kejenya...dok dalam benda kaler pink nieh...berasap2 ala2 awan panas gunung merapi..tapi yg nie takderlah sampai boleh wat mati@rentung...panas ala2 manja jer....dok dalam tu 15-20 minit betul2 wat badan rasa lega ngan ringan...


Lepas sejukkan badan berurut pulak...mak aii...feeling ngko...hilang penat lelah keje kat ofis tu...


Berapa harge seketul sauna tu??? Entah aku pon tak tahu...muahahahaaa....sauna ni aku calling2 jer...nanti datanglah servis ke rumah...best kannn...ngehehhee...sauna+urut lebih kurang +-2 hours...boleh sangatlah...lagi2 wat kat rumah sendiri...lagi selesa and mesra alam...tak yah drive penat2 gie spa...all in one kat rumah...sedia duit jerr...


So saper2 nak rasa spa+urut nie bolehlah contact GieGie...harga sauna+urut tu tetap, yg berubah2 tu cuma pada harga jauh dekat destinasi yang nak dituju tu....:-)



Sauna&Urut +-2hrs untuk area Pasir Gudang macam umah aku nieh RM50 jerr..tak percaye?????....





Sunday, January 23, 2011

Owhh Ikan Haruan Owhh Ikan Puyu...

Nielah aktiviti yg paling best kalau kat umah mak...bila lewat2 petang, mulalah kitorang meronda keliling umah..carik ubi kerr...carik daun kari ngan daun kesum wat tapau balik umah kerr..jengok2 cili api ker (pon wat tapau jugak..heheheee..)..and yang nie carik ikan dalam paritttt....weeeeeee...syok wehhhh...:-D


Bila air parit dah tinggal sikit memang senang bak carik ikan2 nie..especially puyu..haruan..sepat...cuma kena sanggup meredah lumpur laaa...kekadang nampaklah ikan tu lompat2 sebab nak amik oksigen, yelah air kan dah tinggal sikit..ala2 nak kering..jadik nampaklah ikan tu tergolek2 kan dalam tuh...


Bebudak nie posing sakan...yeye oo..pakai payung..bukan ujan maner ponn...

Nielah orangnya yang memang super power bab menangkap ikan..saper tuh???
MAK sayalah...heheheee...hebattt kannn!!!!

Hohohoo.....mak saya memang hebattt!!!!!
Yeahhh!!!hidup mak!!!!

Inilah ikan haruan pertama yg berjaya disauk mak...

ni lagi 3 ikan haruan..yeehaaaa!!!

besar kan ikan nieh....bestt wooooo!!!!!!

Nilah ikan2 yang mak dapat sauk...dalam masa tak sampai 1 jam...eemmm....saya bangga ngan mak saya!!!!

Ni gambor ikan2 yg dah masuk besen....haa..baru clearr....



Birthday Adik a.k.a Pok Ucu

Hari nie 23.01.2011 besday adik aku yang ke 15 thn...mak sibuk nak wat masak2 untuk dia..jemput pon tak ramai, setakat pakcik2 terdekat jer..since dia jelah budak kecik yang tinggal dalam adik beradik aku...even umor dia dah 15 thn, tapi aku still anggap dia budak kecik lagi...satu sebab dia nie anak manja..dua sebab dia jelah adik kecik yg aku ada..tiga sebab anak2 sedara dia suker panggil dia ala manja2.."pok ucu!..pok ucu!"...hehehee...tulah dia adik bongsu aku Muhammad Nur Akmal..Semoga panjang umor dan diberikan keberkatan hidup dunia dan akhirat..jadi anak yang soleh dan semoga berjaya dalam kehidupan dan pelajaran...aminnn...


Aku sibok2 amik gambo sampai muker aku pon takder dalam ini gambor...alahai...takper, yg penting aku ada dalam event nieh...hahahhaaa...


Attached a few gambo yg sempat aku snap before aku pon sama2 membaham pulut kuning tuh ngan sambal udang feveret aku...ngeheheheee.....


Ni dia besday boy..no cake haaa...mak wat pulut kuning jer...

Happy celebrating 15 yrs...hope all your dreams come true...

Pulut kuning a.k.a sticky rice...



Here Cik Umat's family.. 

Ni budak busuk yg nakal tuh...geram tol ngan budak niehh... 

Mee goreng my fevereto...

Choc cake baked by mak..



Udang Harimau yang Marbeles...

Before...

After...

Nielah udang yang aku beli kat pasar malam jumaat hari tu...dia punyer besau bolehlah aku ibaratkan XXXLLL..heheheheee...sekilo RM35...beli cuma 8 ekor dah RM15... so balik tu cepat2 aku bersihkan and letak garam sikit then terus goreng....nyummmmm....marbelesss..wooo...dia punyer sedap...makkk aiii...kalaulah siku tu boleh dijilat...muahahaaa......




HORROR MOVIE 2011 - KHURAFAT





Best wooo movie nieh!!!!


Compare ngan DAMPING MALAM...macam tak sampai hati nak cakap...huhuhuuuuu.....


KHURAFAT ni mengisahkan tentang JOHAN yang baru saja berkahwin ngan pompuan pilihan yang namanya AISHAH...since kawen macam2 benda pelik berlaku dlm hidup diorang...since kawen jugak, ex-girlfriend Johan, ANNA tak abis2 meroyan macam org gila talak, sebabnya Johan kawen ngan Aishah, sedangkan diorang bercinta nak rak tapi kesudahannya tak kawen...


Everyday Johan ngan Aishah kena ganggu ngan hantu pompuan yg mukernyer..aduyaiii....seremmm.....nasib baik aku bawak shawl..boleh ler sekejap2 tutup mata ngan shawl tuh.....hehehheee....


In between cerita tuh, Anna bunuh diri sebab tak sanggup menanggung sengsara jiwa yg dirinya tak diperlukan lagi oleh Johan...dah merayu melutut pon Johan mati2 tak nak terima dia..alasannya dia dapat perempuan yg lebih baik dari dia...eemmm...kesiann....


Nak dijadikan cerita, mak Anna bagi amanah pada Johan untuk uruskan jenazah Anna...masa dlm perjalanan balik ke kampung Anna nak kebumikan dia, barulah terbongkar semua rahsia...


Rupa2nya si Johan ni dah guna2kan si Anna (Anna ni kaki clubbing and sombong arnab)..awalnya Anna tu tak hingin ngan Johan nieh..tapi Johan ni sangguplah jumpa Tok Bomoh..terjadilah benda khurafat nie..dan terjadilah juga perjanjian antara syaitan ngan si Johan... 


Perjanjiannya, once Johan dah berjaya mendapatkan Anna, dia tak boleh tinggalkan pompuan tu walau apa pon yg terjadi...kerana Anna dah consider bersatu ngan roh mayat yg dah digunakan untuk dibuat minyak senyonyong...jika Anna ditinggalkan, Johan akan diganggu dan dihantui ngan roh mayat yg digunakan utk buat minyak tu sampai dia mati....senang cerita, Johan tak boleh main2kan dan tinggalkan Anna la...memandangkan dia tinggalkan Anna dan berkahwen ngan Aishah..tu yg macam2 benda2 berlaku tu...


So, kesimpulannya Johan kena membayar perjanjian ngan syaitan tu dengan nyawanya sendiri memandangkan  Anna pon dah mati...tak ada apa yg boleh balikkan keadaan seperti sedia kala kecuali dia kena bayar semua apa yg telah dijanjikan....
















Sunday, January 16, 2011

Gong Xi Fa Chai Craft

Bila nak dekat2 raya Gong Xi Fa Chai nie..macam2 lah si Aleeya bawak balik umah barang2 dari sekolah...tahun ni dia bawak bom mercun buatan tangan pulak...aku tengok ponn, besaunya bom nie..macam mana masuk dalam beg skolah nieh???....balik skolah jer lepas mandi dah sibok ngadap bom raya..suka hatilah nak...bila dah siap nampak cantik pulak..heheeehehe.....


ni raw materialnya...

Dah siap...

Boleh imagine tak kalau bom nie idop...kababommmm!!!!!!

Tuesday, January 11, 2011

73 Kesan Dera....

Malam tadi tengok buletin utama, hati rasa sayu bila keluar berita pasal kematian seorang budak perempuan yang umurnya baru 3 tahun...sedihnya dengar berita2 macam nie...sebaknya dada..apalah salah budak tu...:(

Pagi tadi sambil2 iron baju, tengok pulak MHI..pon cerita yang sama macam tadi..sedih lagi hati ni...

Pegi keje..singgah dulu kantin minum pagi sebelum  masuk ofis...pon cerita benda yang sama..

Sampai ofis, dok jer depan PC..Gie2 datang bawak tabung derma...

"kenapa?.."
"Anak budak FG meninggal kak hari ahad lepas.."
"berapa tahun umur dia?..sakit apa?..kesiannya....."
"entah ek tak tahu sakit apa..abang man yang cakap..tu yang buat derma ni.."
"owhhh..."

Aku pon menderma seikhlas hati...dalam hati berkata2 jugak..apalah sakit budak tu..kesian dia...kecik lagi..

Tetiba, nampak muka kak nor, HR manager aku kat balik pintu..

"Maria!!!"
"Ha...naper??"
"Budak yang kita gosip kat kantin tu...anak dialah yang meninggal..budak tulah yang mati kena dera.."

Aku apalagi..berlari ke HR nak kepoh..Kak Nor bukak file nak confirmkan nama lelaki yg dimaksudkan beserta nama anaknya sekali...

"Ya Allah! confirm diaaaaa......."

Berdiri bulu roma aku...rupa2nya orang yang dimaksudkan ayah kepada mangsa dera tu rakan sekerja aku yg lain department...dan derma yang aku hulurkan pagi tadi, adalah untuk anak dia.....

No words to say...speechless...

Tulah tajuk hangat yg diperkatakan sekarang..baik dalam negara malaysia..apatah lagi johor...dan lebih2 lagi kat tempat keje aku ni....

Apa yang akuharapkan..orang yang bersalah diberi hukuman setimpal...dan buat sayang qistina..semoga rohnya dicucuri rahmat...aku pasti, mungkin itulah tempat yg terbaik untuk dia..Allah lebih sayangkan dia dari orang2 yang sepatutnya lebih menyayangi dia....Al-fatihah...

Monday, January 10, 2011

New Baby Born...

Last saturday 08 Jan 2011, aku nyer sister in law yg anak aku panggil Untie Dila selamat deliver baby girl yang comel sangat2 kat HSI tepat kol 4.38pm...berat baby 3.0kg...nama tak tahu lagi...hehehheee....


For that, bertambah lagilah anak sedara aku...belah encik papa dah 3 orang...belah aku 2 orang, coming soon tambah lagi sorang...(dalam hati..wuihhh, selamat lagi wit raya aku...muahahahahha)...aku pulak bila lagi????...Insya Allah, kalau ada rezeki tak kemana...dapatlah Aleeya adik..dia pon dah puas dah manja2 ngan mama ngan papa..kalau takder pon, syukur jugak... Alhamdulillah...at least aku ada jugak sorang anak...kalau pikir2..ada lagi kawan2 aku yang takder rezeki lagi nak menimang anak....


Semoga tahun 2011 ni, melimpahkan rezeki yang melimpah ruah buat aku dan kawan2 yang lain...aminnnnnn....


Wednesday, January 5, 2011

Pecel Lele Berempah




PECEL LELE BEREMPAH


Bahan-bahan:


Ikan keli yang dah dibesihkan
kunyit hidup
halia
bawang putih
ketumbar
jintan halus
jintan kasar


sambal ikan :


cili merah
sedikit cili api
sedikit bawah merah
belacan
air perahan limau kasturi
gula


Cara buat :


Ikan diperap sementara ngan kunyit, halia, bwg putih, ketumbar, jintan halus, jintan kasar, garam (yg dah ditumbuk)
Kemudian digoreng hingga garing.
Semua bahan sambal digoreng dengan minyak. Lebih kurang 5 minit diangkat dan diblender. Letakkan air limau ngan garam secukup rasa.
Bahan ulaman yang sesuai dimakan, tomato dan timun..






Spageti Bolognaise Untie Ngah


SPAGETI BOLOGNAISE UNTIE NGAH

Bahan-bahan :

spageti mee
minyak zaitun/jagung

sos spageti:

cili kering
bawang merah & putih
tomato
daging cincang
cendawan butang
udang basah/sotong
sos tiram
sos tomato
garam/gula

Cara buat :


  • rebus dulu spageti ngan sedikit minyak zaitun sampai empuk
  • blender cili kering, bawang merah ngan bawah putih lepas tu tumis sampai garing. Masukkan sos tomato, sos tiram
  • masukkan daging cincang (yg dah direbus sikit), cendawan butang, bawang merah dan tomato yang dipotong dadu, udang/sotong. Masukkan garam gula.
  • Kuah dah siap dah boleh letak atas spageti...dah siap..








Monday, January 3, 2011

Horror Movie : DAMPING MALAM


DAMPING MALAM was the first horror movie yang aku tengok untuk tahun 2011...


How to summarize????....tak excited sangatlah nak cerita sebab movie nie tak besttt...huhuhuuu...boring gedegekk...:(


Apa yg aku dapat simpulkan kat sini, director dia si Ahmad Idham tu macam dah kehabisan idea...jalan cerita ada...tapi aku rasa banyak sangat ruang kosong...tak boleh feel la cerita tuh....


Cerita dia pasal si isteri usahawan nama dia Lira@Ku Aa yang amik pendamping untuk jaga dia ngan keluarga dia...kononnya agar pendamping tu boleh jadikan keluarga dia lebih sejahtera dan aman bahagia..tapi dia silap...sebab dia banyak langgar pantang, tak patuh pada janji dan perjanjian yang dah dibuat...arwah bonda sebelum meninggal pernah pesan, jgn sekali2 amik pendamping (ikut sejarah keturunan mmg ada pedamping..tapi mak dia dah buang..)..nanti buruk akibatnya..tapi kerana pentingkan diri sendiri, dia amik jugak pedamping tuh..


Hanya kerana nak selamatkan diri dari diketahui semua rahsia2nya..Ku Aa sanggup tuduh penjaga a.k.a makcik dia sendiri Enda@Umi yang dialah yang membela pendamping dan tujuannya nak memecah belahkan kelurga dia....apalah punya pompuan...


Kesudahannya, anak Ku Aa jadi korban dari sifat khurafat dia sendiri...Ku Aa tak boleh buang and settle pendamping yg dia ada sebab tok bomoh yg turunkan ilmu tu dah pon mati...semua penyelesaian hanya ada pada tok bomoh tu jer...menyesal tak abis Ku Aa...


Tu jelah yang aku boleh cerita..yang lain korang tengok sendiri eh..tapi korang nak tengok kerrr?????.........muahahahahaaa......


Star Rating        :  **
Recommended  :  NO






Sunday, January 2, 2011

Adik Jiran Sebelah Umah Aku Kawen..

Bertempat di stadium tertutup, wedding pertama yang aku attend untuk tahun 2011...saper pengantin tu?...tulah adik Amir & Awin..jiran sebelah umah aku..anak makcik Linah yang ke-4 dari 5 org yang kesemuanya pompuan...belah pompuan hanya buat majlis nikah dan makan kecil2an saja...walaupun kecil dan simple tapi tetap nampak meriah...tak kisahlah kecil ke besar ker...yang penting ijab kabul tu harus didahulukan...itulah yang wajib sebenarnya kann...


Majlis di stadium pulak adalah sebelah pihak lelaki, konsider majlis bertandang untuk pihak pompuan.....suka tengok majlis resepsi ni sebab nampak lain dari yang lain...nampak simple sangat..tapi sweet...theme, ala barat...rasa berbesar hati jugak dijemput untuk menjadi tetamu walaupun di pihak orang lelaki...thanks yer Syieda and Fakhrie....


Buat kedua pengantin..semoga bahagia hingga ke akhir hayat...aminnn....


Pelamin yang simple tapi nampak sangat cantikk..

kek pengantin pon cantik..

makan berdamai takder..makan berhadap jer..candle light dinner you...romantik kannn...

Ketibaan pengantin...

Selamat Pengantin Baru Syieda & Fakhri...nampak comel Syieda...

sama cantik......

Acara potong kek...

Sajer amik gambo budak nieh...suara dia memang marbeles...boleh pulak nyanyi lagu meet uncle hussein..ayoooo....best sangattt!!!...