This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, January 11, 2011

73 Kesan Dera....

Malam tadi tengok buletin utama, hati rasa sayu bila keluar berita pasal kematian seorang budak perempuan yang umurnya baru 3 tahun...sedihnya dengar berita2 macam nie...sebaknya dada..apalah salah budak tu...:(

Pagi tadi sambil2 iron baju, tengok pulak MHI..pon cerita yang sama macam tadi..sedih lagi hati ni...

Pegi keje..singgah dulu kantin minum pagi sebelum  masuk ofis...pon cerita benda yang sama..

Sampai ofis, dok jer depan PC..Gie2 datang bawak tabung derma...

"kenapa?.."
"Anak budak FG meninggal kak hari ahad lepas.."
"berapa tahun umur dia?..sakit apa?..kesiannya....."
"entah ek tak tahu sakit apa..abang man yang cakap..tu yang buat derma ni.."
"owhhh..."

Aku pon menderma seikhlas hati...dalam hati berkata2 jugak..apalah sakit budak tu..kesian dia...kecik lagi..

Tetiba, nampak muka kak nor, HR manager aku kat balik pintu..

"Maria!!!"
"Ha...naper??"
"Budak yang kita gosip kat kantin tu...anak dialah yang meninggal..budak tulah yang mati kena dera.."

Aku apalagi..berlari ke HR nak kepoh..Kak Nor bukak file nak confirmkan nama lelaki yg dimaksudkan beserta nama anaknya sekali...

"Ya Allah! confirm diaaaaa......."

Berdiri bulu roma aku...rupa2nya orang yang dimaksudkan ayah kepada mangsa dera tu rakan sekerja aku yg lain department...dan derma yang aku hulurkan pagi tadi, adalah untuk anak dia.....

No words to say...speechless...

Tulah tajuk hangat yg diperkatakan sekarang..baik dalam negara malaysia..apatah lagi johor...dan lebih2 lagi kat tempat keje aku ni....

Apa yang akuharapkan..orang yang bersalah diberi hukuman setimpal...dan buat sayang qistina..semoga rohnya dicucuri rahmat...aku pasti, mungkin itulah tempat yg terbaik untuk dia..Allah lebih sayangkan dia dari orang2 yang sepatutnya lebih menyayangi dia....Al-fatihah...

3 comments:

  1. Al-fatihah untuk adik tu.. takziah pada family die.. yang mendera tu memang kijaammm.. harap2 dapat hukuman yang setimpal..

    p/s- aku pun tak tau kenapa die nak mendera?? sebab budak tu anak tirikah??

    ReplyDelete
  2. so sad....T_T....Alfatihah

    ReplyDelete
  3. entahlah...manusia sekarang nie dah tak ada hati perut...

    ReplyDelete