This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, February 27, 2011

Kuak Lontang @ Joram Pak Ngah, Kg.Lukut

Lamo dah den tak balik Kg. Lukut...


Kg. Lukut?..negeri sembilan??..
Sapo ado kek sano??...
Kenapo nak balik sano?..
Apo ado kek sano??...


Kg. Lukut tu kek Koto Tinggi yo...serpihan Lukut negori sembilan..org kek sini rato2 asal dari sano and memang loghat pon, longat org negeri...Kg tu actually umah mak mertuo den...ngeeeee....kg encik papa lerr.....ngeeeee....


Sememang yo dah lamo tak balik..since encik papa tersangatlah sibok ngan agendo kerjonyo, memanglah kitorang tak sompek nak balik sano...kebetulanlah an, semalam encik papa tak kejo, driftlah kejap ke kg lukut yg permai tu....


Cuaco sangatlah poneh...tu tando2 nak kemarau tu..bilo panas2 macam nie amatlah sesuai jiko dijalan an aktiviti berondam...hence, sebulat suaro..."jom mandi joram!!!!"....weeeeeee.....semuo muko ado sonyummmm....:)


Joram pak Ngah nie tak jauh laie umah mak mertuo den...dokat yoo....tapi nak masuk dalam tu...mak aiii...jahanamm keto...jalan tak berapo nak cantik...tapi memandangkan semua sibok nak berondam, rodah yolah....


Sampai sano, orang takdo laie....wuiiii.....kuak lontang gilo aku.....ngehhhhh...ngeh..ngehhh...

nielah org planet yang paling gumbira bilo jumpo air...

termasuklah aku...ngeh...ngehh..ngehhhh....


Encik Papa wat spa ikan...


Budak planet kecik nie tak pornah nak jumpo pasir kek mano2..tu yg bilo jumpo pasir..ala2 jokun yoo...  


best main air kat sini...tapi memandangkan cuaca panas..air pon kureng sikit...


korang tak teruja ker nengok air jeram nieh...dah penat2 keje...sesak nafas ngan bunyik2 kete..sekali-sekala masuk utan...main2 air..best kann....hilang stress...:)


lama dah tak nampak pepatung nieh..dulu kecik2 slalu carik haiwan ni tepi parit....




p/s : sori ler kalau bahaso nogori den merepeks...nanti encik papa baca entry aku nie sure kena gelak nieh....aku redha!!!...huhuhuuu...









Thursday, February 24, 2011

Tomyam Campur



Bahan2 :

Ayam dipotong kecik
sotong dipotong kecik
udang
jagung kecik
bunga kobis
tomato
carrot dipotong nipis
daun ketumbar
bawang merah dihiris
cili api dititik
serai
air limau nipis
kiub tomyam

Cara masak :

Masak dia senang jerr....
didihkan air and masukkan ayam
Bila ayam dah masak separuh, masuk semua bahan2 yang lain serentak
letak garam/gula/serbuk perasa
dah siapppp!!!!






Monday, February 21, 2011

My Cousin Ija Got Married...



Semalam wedding reception cousin aku belah abah...masa nikah sabtu tu tak dapat attend sebab dah sibuk  ngan anak skolah ngan kite festival...jadi kesempatan Sunday yg sungguh mendamaikan tu sure onelah kena pegi...umah pakcik tuuu..ko giler tak pegi???...

So happened, Encik Papa kijer..so kenalah menumpang Kak Long...heheeee...macam biasalah...jadi mem besor tunggu itu encik hyundai datang menjemput...i loikeee you...well, mak dara kann...bukan siap cepat ponnn..itu black car dah sampai aku still lagi dalam bilik tengah siap2...jangan marah eh kak long....wakakakaaaaaaa...

Sampai umah pengantin ngam2 tengah sanding..wahh..very the pinky one...suker youuu..my feveret kaler tu...
Happy betul bila jumpa pakcik2..makcik2..sepupu sepapat yg dah lama tak jumper..meriah rasanyer...

Anyway to pengantin...IJA & D'WAN...selamat pengantin baru and selamat melayari bahtera perkahwinan...love u'alls...muahhh!!


World Kite Festival - Part 2

Okkayyy...sambung balik cerita aku PART 2 @ Bukit Layang2...actually anak aku sekolah hari sabtu tu..sekolah ganti CNY ler...jadinya, tak bawaklah aku anak dara yg sorang tu..yelah..bior dia menyahut seruan sekolah untuk menuntut ilmu...jadinya, aku ngan Encik Papa haruslah memanfaatkan masa yang ader untuk beronggeng...naik jer budak busuk tu atas bas...apalagi, kelam kabutlah kitorang bersiap2....ngeeeee....

Sampai kat saner jer orang dah ramai...tapi macam biasa bab parking..no hal punyerrr...well, you know right??? rezeki memang selalu depan mata....heheheeee...parkinglah kitorang kat tempat yg sangat strategik...takderlah nak parking jauh2...basah ketiak kang nak berjalan jauh2...dengan matahari yg tepacak atas kepala...sendiri imagine lerr...

Nak gambo banyak2 pegilah review dlm FB aku...kat sini seadanyerlah yer...utk kengkawan yg takder FB boleh ler layan kat sini...nak letak2 pics banyak2..mintak maaflah yer..aku nie tak sesabor mana nak melayan kerenah line berukband aku nieh...yang kadang2 mengungap tak tentu hala....jom!!!..kita enjoysssss....:)




Atok nie very the friendly one..came from JAPAN...apa yang aku perasan most of the kiters yg foreigners laa..semuanya veteran2....tapi aku paling suker Atok Jepun nieh...layang2 dia semua yg jenis comel2 tapi sangat cantek...ada kupu2..rama2..bunga2...senang cerita semua yg kiut2 dia punyerr...heheheeeee....

Cuba teka..saper nie??..nielah Atok Jepun tu..dia dah tukar costume dah..baju dia comel.....sekali pandang macam baju tido..ngeeeee....

Nie lagi satu... atok jugakk....bukan OKU okkayy...dari maner, aku tak sure...mungkin dari Austria or Australia...terror atok nie, dia main lelayang pakai beskal roda tiga nie..atok yg hebatt!!!

Nie shot dari jauh...asal dia nak tergolek jer aku sure terjerit...ngeri siot...tapi dia tak pernah tergolek ngkoo...tayar dia terjongket jer lebih..tapi control baek punyerr...


Nie layang2 perdana menteri malaysia dari yg pertama sampai ke.....sorry....tak ingat daaa....(ssyyyy...jangan aku dibuang daerah sudaaa...kena bukak kitab balik  niehh...)

Spongebob pon ader...cute kan dia...nasib baik dia tak bawak geng..Encik Patrick ngan Cik Sandy...tapi kalau ader, sure best kentang...

Cik sotong kurita nie melayang2 kat udara...tetiba jer, tali dia berlanggar and terus berpintal...gedebak..gedebuk..keceperrrrrrr.....tersangkut la pulak...jawabnyer meloheeee...kahh!!kahh!kahh!!!....berlagak nao terbang2 kat atas tuuu....amek kauu!!

Jalan2 kat booth keliling bukit tu terjumpa plak makanan selamat hari raya...perut dah lapar..lunch blom lagi...muker aku dah berseri2 nengok benda tu tergantung2...feveret aku pulak tuh....jawabnyer bontot aku pon melabuhlah kat one of the kerusi kat booth tu...melekat sudaaaa....makan ketupat sampai tak hengattt!!!!
Encik Papa terkulat2 makan..member muker dah boring...takder maknenyer nak lemang kat situ...makan jer ketupat yang ada...huh!

Syok2 makan sambil dengor bunyi siren MB ngan TMJ datang..tetiba hujannnnnn......hadoiiii....sedih pilu rasa hati orang2 kat situ..termasuklah aku...bila hujan dah semakin lebat, jawabnyer semua tertangguh....doklah aku ngan encik papa bawah booth ketupat tu sampai hujan ala2 manja kelebantanya...

hujan still tak berenti...sederhana lebat..tapi sebab nak meneruskan majlis...bebudak sekolah tetap disuruh menaikkan lelayang...3000pcs lelayang nak dinaikkan serentak masa tengah hujan and takder angin..boleh kerr???...semuanya semata2 nak masuk Malaysia Book Of Records...conclusion, memang la tak boleh....angin tu penjana utama..angin takder, nak terbang macam mana....sadissss....
Keberangkatan pulang TMJ selepas perasmian...Lamborgini you....i loiikeee the sexy car...auwwww.....

Saper budak nie?? aku pon tak tahu..anak saper ntahh...accidently snap..ngeeeeee....budak nie actually tengah makan nugget..tapi yang best dia boleh duduk dan makan sambil tido....pakej ngkooo.....

Macam donut Big Apple kann...kaler2 warna dier...teruja nak gigit...oopss!!

sotong nie wat masak sambal sedap nieh...

nampak tak cik buaya tuh...dah macam cicak tokek dah...wakakakakakaaaa.....
haiwan2 dalam air yg sibok terbang2...weeeeee.....ubah habitat pulak...


Nie abang naga....tengah setting nak pasang kepala kat layang2 panjang dia...pic bawah ader gambor naga ni tengah terbang ngan asap2nyerr...


Ikan koi yang malu2...auwwww......


Sponsor besor!!!! KFC and the gang....dialah yang sponsor 3000pcs layang2 kat bebudak sekolah tuh...


Dak rimau kat belakang tuh sengaja nak menolak and consider sedang melakukan konspirasi terancang a.k.a mensabotaj si bear2 kat depan tu...nasib baik tak tersungkor ke depan..kesian bear2 kaler merah tu..muker dah ala2 nak terpenyek dah...siannn....
Nielah  layang2 kepala naga...ala2 naga yang tinggal rangka..tapi dasyattt..keluar asap dari mulut dia tawww....


Aku zoom dekat sebab nak amik gambor ikan jaws tu...tu jelah ikan yg nampak gigi ngan lidah...yg kaler biru sebelah tu sajer jer nak show off bibir dia yang seksi...seksi kerrr???
Kipas nie wanteddd...tapi bila ader angin jer dier pusing2...kalau takder angin...yang adoooo....doklah kat depan kipas kalau nak dia pusing2 takpon soh abah bawak kete laju than tala jer kipas tu kat tingkap kete...sure pusing tak hengatt punyerr...ngeeeee.....


Syyyy....ada rahsia nieh....bunga ni kan baru tanam tauu...tanam sebab nak wat kite festival nielah.....dulu takder pon bunga nieh...bunga taik ayam pon bunga taik ayam lah kannn....yg penting cantek and kaler dia sangatlah happening..ngeeeee...


Masa balik nak ke kete baru nampak ribuan kete yg parking kat merata bukit tuh....wahhh!!!banyak sungguh....sampai kitorang sesat nak carik jalan keluar...kanan kiri, depan blakang kete..kete..kete....


P/S : sampai sekarang anak aku tak tahu yg mama ngan papa dia nie pegi beronggeng tanpa dia kat Bukit layang2 tuh....kalau dia tahu...haruuuu...ekekekekkkk....





Sunday, February 20, 2011

World Kite Festival - Part 1

Last friday, cuba skodeng layang2 nieh dari tingkap ofis...alaa....macam tak banyak jer layang2 tahun nieh..
cuma nampak si kurita ngan sang buaya jerr...mana yang lain2...tu yg dalam hati lagi rasa tak sabor nak pi nengok tu...takper2, petang nanti balik keje boleh singgah jap...

Bukit Layang2 ngan ofis aku tu dekat jer..jalan kaki pon sampai..naik kete tak ler sampai 5 minit...kalau nak balik umah, mesti kena lalu situ ponnn...tu laa..bali keje friday tu nak tak nak Encik Papa kene singgah jugak...ngeeeeee....

Sampai saner jerr dah pukul 6pm...jalan jem sikit...kete banyak pulak berduyun2 nak gie bukit layang2...tapi biasalah, bab2 parking ni..Encik Papa memang penyabor..even kena bepusing 10 kali pon dia tak kisah...tapi kekadang takyah pusing byk2 kali...biasanya kitorang memang dapat tpt parking VIP lagi...maknanya parking kete dekatlah..takyah nak jalan kaki jauh2...kalau dah rezeki kannnn....:)

Yg sedihnyer sampai jer kat sana, layang2 semua dah turun....ayakkkk!!!!..terlambatkah aku???..ilang sikit mood...takpelah, jalan2 sikit kat booth2 sini yg dah macam baazar ramadhan dah...snap gambo pon sikit2 jerr..takder mood kannnnn.....

Takperrr...besok aku return lagi...sure dapat nengok layang2 gergasi tuh...sure dalam hati Encik Papa cakap..."isshhhh...mengalahkan budak kecik"....tapi dlam hati aku pon berkata jugak.."ada aku kesahhhh!!!".....
Usually pesta layang2 nie 5 hari....suka hati korang lah nak datang hari aper...
Kalau korang nak menyibok sekali main lelayang tu pon boleh..sajer2 jer meramaikannya...kat sini banyak booth jual layang2..harga boleh tahan murahlah...pilihlah apa2 katun or idol yg korang suker..semua ada...

One of the booth layang2 yg korang boleh singgah...harga dari serendah RM5 sampai ke berpuloh hengget....layang2 besor, wit pon besor lerr....

Kalau korang lapor, KFC pon ader...jgn kata KFC..Pizza Hut, Ayamas, A&W dan segala macam fast food ader kat sini...tapi yg aku perasan booth KFC yang paling besor dan selesa...siap ada meje ngan kerusi makan yg ala2 korang makan kat restaurant KFC kat Mall...sebab aper KFC lebih nampak charming dari yg lain???..sebab KFClah penaja paling besor...hehehheee....

Aku paling suker nengok booth jual bola nieh...bola dia kaler2..cantek2..harga pon tak mahal maner ponn...

Bola kecik nie tak salah aku rege dia RM5...kalau aku beli saper nak main pulak kat umah tu?...takyahlah...buat sepah umah jerr...

See..kan aku dah cakap...tak banyak gambo...alaaa..lagipon masa takder...dahlah nak maghrib, aku ngan Encik Papa pon kena rushing balik..sebab sat lagi anak dara aku balik sekolah...kitorang kena sampai umah sebelum dia sampai..kalau tak, jawabnyer doklah dia depan gate...saper nak jawab????








Saturday, February 19, 2011

Ayam Kentang Masak Kicap



Bahan2 :
Ayam
kentang
bawang besar
bawang putih
cili api
serbuk lada putih
kicap
garam/gula

Cara masak :
Ayam bersihkan and goreng dgn minyak
kentang dihiris and digoreng jugak 
tumis bawang, cili sampai naik bau and lepas tu letak sedikit serbuk lada putih
letak garam and gula sesuka hati korang
masukkan ayam and kentang yg dah digoreng and gaul sebati
last sekali masuk kicap
kacau lebih kurang and dah siapp!!




Friday, February 18, 2011

Ikan Patin Masak Lomak Cili Api




Bahan2 :

1 ekor Ikan patin
kunyit hidup
1 inci belacan
segenggam cili api
santan
asam keping
garam/gula

Cara masak :

Ikan patin dibersihkan dan digoreng dengan kunyit
Blender kunyit, belacan and cili api and terus masukkan dalam periuk and masak sekejap
masukkan santan and kacau jgn sampai pecah santan
masukkan ikan and asam keping, garam, gula secukup rasa
pada yg suka letak belimbing buluh pon boleh letak
takpon letak tempoyak...(yg nie cheq tak suka naaa..hehehe)





Tuesday, February 15, 2011

Seat Tinggal 2????

Seat tinggal 2???...owhhh...sedeynyerr....huhuhuuuu.....

Since tomorrow semua orang cuti, cadangnya nak pegi jalan2 USS...yelah, bukan senang nak dapat cuti serentak ngan Encik Papa saya...by then, peluang yang ada tu naklah dihabiskan bersama..kononnyalah...tapi agaknya memang takder rezeki, ticket bas yg kitorang nak beli tu dah habis...yg aku tahu Cik Laila staff Odessey tu cakap ticket tinggal 2 jekk..tu pun separate seat...
Owwhhh...pilunya hatiku....

Aku ni anak beranak 3 orang..mana mungkin mahu duduk itu kerusi yang hanya ada dua....oh tidakk!!!
Jadinya Cik Laila offer aku ticket bas pukul 10am...terang2lah aku reject...tak naklah aku...kang tak pasal2 sampai sana kang pukul 12pm..takpon 1pm...takpon 2pm...heeee..buang karan jerr...dengan jamnyer..ngan kastamnyer ...carik penyakit la...pastu petang USS dah tutup..abih aku nak jadik aper..gigit lidah jer nengok org naik rides..aku terkedek2 lagi nak beratur...eeeee...idoklah aku...

Senang cer..postpone jelah jalan2 carik pasal tuh...hari lain kan ader..s'pore bukan jauh maner ponn...kalau malam ni aku pegi sana, malam ni jugak boleh sampai..bukannya macam langkawi...kalau malam ni gerak, besok tengah hari baru sampai...yg best dari bulan sampai ke matahari mata ni boleh nampak...

Mata ni dah gatal2 dah skodeng calender...apa tarikh best nak pegi sana ekk???..yg penting mesti weekdays...weekend???? takmo..takmo....dahlah ticket masuk mahal, org pon ramai...nanti nak naik rides berebut...nak begambo berebut....tak best woi....planning mesti mantap, semua tu mesti dielakkan sama sekali....no..no..no....

Takper..malam ni mimpi dulu gambo ngan geng madagascar...eemmmm....:)



Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul



" Tiada Harapan Selain Allah...
Tiada Idola Selain Nabi...
Tiada Kata Seindah Al Quran...
Tiada Perjuangan Selain Islam...."




Sunday, February 13, 2011

Bila Isteri Menangis....



Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu…


Tetapi, jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi,
dia akan menjadi lemah!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya .


Wahai suami2…
jika seorang isteri pernah menangis karenamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu
sepanjang hidupmu,
disaat kau terperuk terlalu dalam.


Wahai suami2…
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya…
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.


Saat dia menangis didepanmu,
saat dia menangis keranamu…
Lihatlah jauh kedalam matanya.

Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKITnya
yang disebabkan perbuatanmu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN…
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya…
PELUKAN dan CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN
bagi kamu dan anak2mu…

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa…
Dia TERHARU dan MENANGIS
bila melihat KESENGSARAAN pada org2 yg dikasihinya…
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya…
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN…
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 perkara.
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”.




p/s : Dapat artikel ni dari email yang diforward oleh my BFF...rasa tersentuh jugak hati bila baca...





Saturday, February 12, 2011

Layang-layang Terbang Tinggi

Pagi2 lagi dah call Untie Long wat appointment nak main layang2 petang nanti....nasib baik Untie Long ok...then, pepagi jugak Aleeya dah excited giler siapkan semua kerja2 dia...mandi..breakfast..wat homework..basuh kasut..siap ngan tido lagi..biasa dia tido petang pukul 2 atau 3pm..coz over excited nak main lelayang..pukul 11am dia dah tido...ngeeeee.....

Suddenly, 4pm..cuaca mendung lak...Aleeya dah start nak sedey...dia kata "mesti Auntie Long cancel main layang2 nieh..."..Agaknyer dah rezeki kan..pukul 5 lebey cuaca dah ok pulak...sengih panjang Aleeya..

5.30pm Auntie Long sampai..Caca dah jerit2 dari dalam kete.."Untie Ngah!..Untie Ngah!!..cepat sikit..."
Terkedek2 aku nak tutup tv...nak kunci pintu....nak mangga gate....

Tapi yang penting, dapat jugak Aleeya main lelayang...hehheee...

Mak aiiii.....seret beret jer lelayang tuh.....

Weeeeeeeee....suksesssss...sukksessss......
zoom overlah...pecah sudah gambo....

gambor ni pon gegar..pasal zoom ker pasal kak long erin lari menggegar bumi...hualaweeyyyy....