This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, February 6, 2011

IKAN BAKAR MUARA SG DUYONG - CNY FEB'11

At last..second night kat Melaka..dapat jugak aku pi makan kat Muara Sg Duyong..nak tahu jugak..apa yang bestnyer makan kat sini...ramai yg cakap makan kat sini murahhhh!!! sedappp!!!!..ye kerr???...


Aku tak reti sangat nak describe jalan masuk sini..yg aku tahu dia area Kak Long Chalet, Jalan Permatang...Kalau Kak Long Chalet belah kanan..medan ikan bakar tu belah kiri...ehh..ye kerr???..betul la tuh...


Nak masuk dalam tu jauh sikit ke dalam..jalan agak gelap and kena susur sungai..sunyi je rasanya...bila sampai jer kat sana..makkk!!!! ye ker tempat nieh..happening nyerr...ramai weh orang....sampai jer kebetulan ada meja kosong..rezeki aku 3 beranak..aku tengok org lain, ada lagi yg still berdiri tunggu giliran nak cop meje...heheheee....


Lagi sekali aku terkejut berok...woiiiii!!!!!!....betul ker apa yg aku tengok nieh????...mak aiii...panjangnyer org beratur nak pilih ikan...dah macam ulat gonggok dah aku tengok...nak tak nak aku kena beratur jugak..sebab dah sampai sana kan..kata nak rasa masakan kat situ..so, beraturlah jugak macam org lain..yg aku tahu lebih 1/2 jam aku beratur semata2 nak pilih ikan....nasib baik aku nie orgnyer penyabor...ngeeeeee....:)


Bila dah pilih2 ikan satu hal lagi nak tunggu diorang masak pulak..adoii!!!!!!....dahlah penat, perot dah lapor..kena sabor lagi....org yg datang jgn cakap..dah macam org rusuhan kat mesir dah...ramai yg amat....
bila dah ramai, mcm2 perangai aku tengok....


Yg best kat situ servis tip top...dalam 1/2 jam makanan dah siap masak..org ramai macam mana pon, semuanya sepantas kilat...bila dah macam2 dugaan ditempuh....apalagi.... jomlah makannn!!!!


Sampai jer..tak suspen lagi... 

Sempat snap gambo tanpa pikir apa2 lagi... 

Masuk dalam jerr...ya ampunnn!!! ramainyer orang...

nak pilih ikan pon sampai kena beratur....huhuuu :( 

 ikan pon tak sempat nak susun cantek2....asal letak jer kena sambo ngan org...

 sambal kicap ni sedap...

nasik lemak yg confirm sedap...lagi sedap dari alai ngan umbai... 

Org2 group nilah yg dah curik nasi lemak meja aku..suka hati jer amik nasik org tanpa permission...by the time En Papa tengah pandang2 dia..org baju belang tu pulang balik nasik lemak tu...kitorang ni baik hati..relakan jelah nasik lemak tu kat meja dia..nak sedapkan hati terpaksa cakap "takpelah..nanti kitorang mintak yg lain..."
nampak pakcik restoran tu terus kitorang mintak nasik lemak baru..then pakcik tu cakap "maaf nak..nasik lemak dah habis..nasi puteh jer ader..".."haaa!!!" melopong aku kejap.....
member baju belang terdengar terus bangun and bungkus balik nasik lemak yg hampir2 dimakan utk bagi balik kat famili aku...then, kitorang jawab lagi.."takpelah..makanlah..kitorang makan nasik puteh jerrrr..." dalam hati berbuku2....org macam ni pon ada kaaa....
A few minit lepas tu..pakcik restoran datang bawak nasik lemak 3 bungkus..."Nah nak..makan nasik lemak nie..jangan kempunan..." hatiku berbunga riang....ada jugak rezeki nak makan nasik lemak..ngeeeee.....
Tak sia2 dapat makan nasik lemak tu...memang sedapppp!!!!..

Udang masak cili...ni sedappp!!

Sayur campur goreng a.k.a chapchai....tak berapa nak kena tekak aku...

siput sepahat..aku panggil siput ronggeng jer...ni pon masak cili...rasa kenyal2..tapi sangat seddappp!!!!

ketam ni pon masak cili..serba serbi masak cili...hahahhaa...

jenahak 3 rasa...yg ni bila makan..meletopp!!!! bommm!!!!
sedappppp weyyyyy!!!!!

fresh orange satu jug basicly utk 6 org..tapi kitorang minum 3 beranak jer...ekekekekkkk.....

Conclusion yg dapat aku bagi..makan kat sini memang sedap dan berbaloi2...no wonder ramai cakap makan kat sini best!..so korang bila lagi nak cuba..cuma aku nasihatkan, datanglah petang..jgn datang malam...especially public holiday...jgn kata kena parking jauh...tempat makan pon kena tunggu...nak pilih ikan pon kena beratur..belom lagi silap bagi menu...nasik lemak kena rembat..aiishhh...macam2 lagi lah...yg aku tahu...tempat makan macam ni sesuai untuk org2 macam aku nie...org yg penyaborr....hehehheee...








2 comments:

  1. beb, makan kat sini memang sedap.. aku dulu pun orang yang recommend suh try sini.. memang berduyun orang yang beratur nak pilih ikan tapi nasib baik die masak cepat..

    ReplyDelete
  2. Haaahaha..aku tak boleh luper tang kena beratur pilih ikan tuh...org kanan kiri semua merungut penat beratur...aku jer kontrol..kontrol hangin satu badan..ngeeeee..

    ReplyDelete