This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, March 31, 2011

Blueberry Cheese Brownies Kak Anne..

Hari nie aku sibuk menggila makan brownies kak anne..kena pulak ngan tekak aku..pastu celah2 bedah brownies tu ader pulak cream cheese ngan bluberryy...adoyaiiiii....kembang2 hidung aku bau itu brownies before brownies tu masuk dalam tekak aku...errkkk...

kalau ikot kater hati aku nieh..ada jugak org tak makan kek nie kangg...aku kalau dah membaham benda sedapp..free pulak tu..depan mata pulakkk...memangler merentan menggeletis gilerr...miang tol...

yang aku tau, nanti aku nak wat kat umah..aku dah siap2 amik resepi niehh..kalau dah ok nanti aku post dlm ini entry pulak..tak sabao niehh nak buat..muahahahahhaaaaa....

Aku jadik luper diri bila makan brownies nieh...imaginelah bila blueberry tu cair kat mulut...mak aiiiiii....tak hengattttt!!!!!!!!





**kak anne tu ofis mate aku lerr..dia suker wat kek..kalau dah wat dia musti bawak ofis soh kitorang makann...suker tauuuuu...:D

Wednesday, March 30, 2011

Sejuta Doa For My Darling Kid!!!

Hari nie lunch time bukak2 Fb jerr ternampak post from my darling BFF..Wowww!!!! dapurmamaiman dah register company...bangganya aku bila baca entry tu...

Aku tahu she sure can manage her dream..juta2 doa aku panjatkan untuk dia..moga dia sukses..moga dia berjaya dengan bidang baru yg memang dia idam2kan dari dulu lagi...:)

Buat Kid..tak salah kalau ko nak jadi chef..Chef Wan tu dulu pon akauntan gak..now, he is really success with his journey and life..yg penting kena kuatkan semangat and moving forward terussss.....  

U deserve to get it Kid!!!!



Nie blog kawan aku tuh...saper nak order kek2 boleh review blog dier @dapurmamaiman



Sunday, March 27, 2011

Action Fantasy Movie : Sucker Punch



Sinopsis : Movie nie sangat best and interesting...starting jer dah best....so apa nak dikata lagi....muahahhaaa...

Cerita nie mengisahkan BabyDoll yang dihantar bapak tirinya yg durjana dan jahat mcm setan ke pusat mental. Dia dikatakan gila dan cuba membunuhnyer setelah membunuh adiknyer. Tapi sebenornyer, ayah tiri Baby yg bunuh adik Baby...Baby yg usaha gila2 nak selamatkan adik dia..bapak dia yg kejam tu terus call polis and terus bapak dia create story...Semua gara2 kematian ibunya yg mewasiatkan harta2 ke atas Baby dan adiknyer..Bapak tiri yg jahat tu mereka cerita supaya boleh dapat harta2 Baby...sungguh kejam....ishhhh....


Untuk masukkan Baby dalam pusat mental nie, bapak tiri baby kena kautim ngan org jahat dalam tu yg juga perangainyer macam setan...

Semua jalan cerita more to situation kat dalam pusat mental...bermulalah detik2 fantasi Baby dan rakan2nya dalam misi untuk menyelamatkan diri dari tempat orang mental tu...Baby kena mengumpul barang2 yg ala2 treasure hunt kalau nak lepaskan diri dari tempat tuh...

Group Baby ada 5 orang...tapi yg selamat keluar dr tempat tu hanya 2 orang jerr...yg lain semuanya mati di separuh perjalanan utk mengumpul barang2 yg boleh tolong diorang keluar dr tempat tuh..



Kalau korang tengok cerita nie, sure tak senang duduk..sebab cerita nie banyak action and tak bosan kalau nak tengok...banyak teknik CGI..tapi sangat superbbb!!!!...


Rating Aku : *****
Recomended : Yesssss!!!!!!!!








Action Movie : World Invasion - Battle Los Angeles 2011



Superb movieee!!!!!!

Sinopsis : Mengisahkan Los Angeles yang dilanda bencana meteor..kemudian, sekumpulan tentera ditugaskan untuk mengawal keadaan dan juga responsible utk satu misi dari bos, yg group diorang kene selamatkan sekumpulan org awam di satu kawasan yg dipercayai balai polis...

Diorang nyaris2 tak percaya yg meteor banyak2 turun kat bumi tu sebenornyer kenderaan yg digunakan makhluk asing untuk memusnahkan dan menawan Los Angeles...then bermulalah peperangan antara tentera and makhluk2 asing tu...misi menyelamatkan org awam pon bermulaaaa...





Unfortunately, one of org awam tu mati sebab kena tembak ngan makhluk asing...masa ujung2 nyawa tu..sangat sedey...aku pon nangis masa tu...huhuuuuuu....

Ending cerita..diorang berjaya menyelamatkan LA even LA dah totally loss masa tuh...

Yang aku tau cerita nie sangattttttttt bestttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Rating aku : *****
Recomended : Yesssssss!!!!!


P/s : Confirm kena beli blue ray movie niehh...memang superbbbb!!!!!




KRU Movie - Merong Mahawangsa



Last week nengok movie Merong Mahawangsa nieh...

Review aku...ok lahhh...potong sket mood aku sebab gambo dia ader pecah2 sikit...understood cer to cer zaman dulu..consider ala2 kaler  suam gitu...

Sinopsis : Kisah mamat Merong nie yg merupakan pelaut yg hebat..pastu dapat responsibility jaga anak raja Rom and jadi kapten kapal...Merong responsible utk jadik pengiring itu mamat mat salleh utk berjumpa bakal isteri - puteri raja Cina..so happen cerita lebih pada misi menyelamatkan puteri raja yg dikidnapped oleh org jahat yg nama dia aku pon dah luperr..yg aku ingat org jahat tu banyak guna kuasa sihir..aku suka sangat watak mamat botak (saper namer dia nieee???...luper daaa....)

So, pertempuran yg hebat tu akhirnyer mengorbankan Merong...huhuhuuuu...sedeyyy...hero mati di akhir cerita......:(

Tapi, Merong sempat meninggalkan waris (hasil perkongsian hidup ngan Embok-Umi Nazeera) yg memanjangkan sejarah dirinya sebagai wira dan pahlawan yg menjadi lagenda di zaman langkasuka dahulu kala...






Rating aku : ***
Recomended : Yes

P/s : Bangga betul bila ada anak Malaysia yg boleh buat movie macam nieh...jgn dibandingkan dengan cerita hollywood luar...tapi bandingkan semangat jatidiri dan cita2 yg tinggi yg boleh dijadikan contoh pada yg lain....peacee....






2 Free Big Breakfast With Minimum RM5 Purchase



Last Friday dapat email dari Mr Soo (akunyer ex-finance manager..) pasal free voucher breakfast laaa...mula2 pikir..ye tak yerr jer Mr Soo nie..boleh cayer ker voucher niehh???...arrghhhh...pedulikkan aku musti guna ini voucher..since semalam tak sempat nak guna...hari nie mati2 musti kene guna...tak cuba tak tau kannnn.......

So pagi tadi kitorang semua anak beranak bangun tido siap2 nak gie breakfast kat McD tuh...tapi timing tu dah tak berapa nak lawa lerr..sebab masa tuh dah pukol 10.00am...gedebak gedebuk sampai McD dah kol 10.30am...weyyy..lagi 1/2 jam niehh..sempat lagi ker nak makan free niehh..????

Masuk jer entrance McD nak parking...nampak banyak kete kuor masuk...dalam hati..."ader parking kerrr nie.." memang rezeki pagi tu..dapatlah jugak parking dekat ngan pintu..ngeeeeee.....

Bukak pintu kaca...ya ampunnnn!!!!!...ramainyer manusia...nia semua gara2 voucher la niehh...compomm!!!! sohihhhh!!!!!....

Apalagi beratur ler aku...tengok tangan masing2 semua ader voucher...dalam hati lagi..."samalah macam aku..heheheee..." Ada yg baik hati siap distribute lagi voucher2 ngan org yg takder voucher..termasuklah aku jugak...menkepohkan diri mendistribute voucher kat org yg takder voucherr...muahahahahaaaa.....berlagak sikit lerr...since aku pon ader print banyak masa kat opis ari tuh...

Since ramai org...counter breakfast bukak sampai kol 12am..dalam hati.."owwhhh..sempat lagi..." muker pon ader sunyummmm......:)

Sunyum2 pon..sempatlah kitorang gadoh kejap ngan bebudak McD kat kaunter...bukannya aper...ada ker member dah amik order aku..tapi tak siap2kan order tu...tapi boleh pulak siapkan order kaunter lainnnn...tunggu 5/10 minit ok lagi...bila dah jejak 1/2 jam...aku dok berdiri kat situ dah macam patong cendana...jawabnyer rabaklah tekak aku....mengelatat bebudak McD siapkan barang aku...hah..padan mukerrr....ingat aku nie tugu negara ker hapaaaa.....hanginnnnn siottttt....

Bila semua dah settle, makanlah kitorang breakfast free pagi tuh ngan hanya beli minuman jerrr...heheheheeee.....sukerrr tauuuu...:)


Guna 2 jer voucher...so dapat 4 big breakfast...aku hanya beli 2 coffee..1 milo and 1 coke...breakfast cum lunch..makan kenyang2 sebab lepas nie nak tengok wayang kat TGV weeeeeee......:)






Friday, March 25, 2011

Makan @ Bali - MangEngking Restaurant



Superb Restaurant!!!!

First impression while coming here...what kind of place is this????...serious cantekkk okkayyyy.....dengan lampu2...ngam kolam2 ikan...everything looks natural...sukerrr...:)

Mata dah terpandang kat pondok2 tepi kolam...but, unfortunately tak dapat pon dok kat situ..sebab kitorang 3 org jer..pondok tu besor...tak sesuai utk kitorang..eeee...benci..........

At last dok kat meja payung2..oklah..cantek jugak tempat tu..still tepi kolam..heheheee...

Tengok menu..mak aii..semua sedap2 niehh..rasa macam nak order semua...perot dah lapor...sehari tak makan...tapi pikir2, ishhh...nafsu jerr...(alamak macam bulan puasa pulak nak pikir2 hal nafsu nie..)..Encik Papa kata.."Ma..takmo order banyak2..nanti tak abis kang...".."yelahh...order sikit jerr..."..

Tak sampai setengah jam..order kitorang pon sampai...giler cepat siottt diorang masak...aku dah lapor nie..bismillahirrahmanirrahim...moh makan...:)



 Kejap jer order dah sampai...giler lapor perot aku niehh...errkkk...

pisang goreng cheese....menariks takk???...yg ni kitorang makan tak abis..potong ahhhh....ada ker bagi aku pisang muda wat goreng...giler kelattttt!!!!!!!....kalau pisang masak confirm sedap...ngan cheesenyerr..ngan gula merahnyerr...hanginnn kannnn.....


Cumi goreng pedas...terbaekkkkk!!!!!!!


Gurame goreng bumbu mangga...nie lagi terbaekkkkkkkk!!!!!...makan sampai ke tulang...ngeeeee...


Pas makan jalan2 kat area restaurant...sempat plak snap gambo sink nieh..siyesss cantekk okkayyy....sukerrr...:)

I loiikee the deco....

Mem tengah bayor bil kat kaunterr....

so..saper2 yg datang Bali jangan luper datang sini untuk mencuci tekak korang...tak payah risau makan kat sini..confirm halal...soh jer tourist guide korang bawak sini..kalau deme tak tahu..soh deme pindah negeri jerr...:)


Thursday, March 24, 2011

It was my Day!!!

Againn!!!!! another one year to plus.....

23-03-11 was my birthday...slept as early as 11.00pm.. and suddenly Mr Papa woke me up and greeted me with warm and sweet "Happy birthday Sayang..." My heart said, "Owwhh..it's should be 12.00am huh??..".nevermind, it was my birthday..and for me, the wishes was so lovely...:)

I opened my FB early in the morning, and was so touched to see all the Birthday wishes from most of my siblings and friends. My mom and my brother in KL also called just to wish me a very happy Birthday. I'm so blessed...today is a really a day...

Now, I'm 32...

Be a woman in 30's was damn pretty good..I believed, there is a lot of "hikmah" when you turn to 30..Just hope that i can manage my self-assured decade and become a good ones to my hubby and a loving mommy to my kid..hope that everything will flew as beauty as i dream...Insya Allah...:)




Bali Trip Ultimate - Day 5, 14/03/11

Day 5...

Alamak besok nak balik Mesia dahh..sedeyy....kejap jer dah 5 hari...:(

Since hari nie last day..memang kena pulun abis2 pegi beli souvenier nie..since sampai sini, tak sempat beli satu hapa ponn lagi...

 Aleeya ni feeling hjalan sorang2 jer kat depan tu..haishhh..

 Masyarakat Bali kat sini akan bersembahyang pagi2 sebelum memulakan apa2 saja aktiviti..

Masa tengah jalan2 tu..ternampak hotel Bali Summer yang Cik Tjay pernah lepak dulu..emmm..strategik jugak hotel ni..ahkak suker u'olls..boleh dipikirkann...ngeeee..

By then, after breakfast pepagi..kitorang terus jelajah Kuta street (since legian tu takder aper2 sangat...) direct to Matahari Mall...kat situ kitorang beli banyak barang...abis Rph1 juta kat situ...dari beli kat kedai tepi2 tu..baik aku beli kat mall..takyah nak bargain2...harga pon oklahh..tapi aku banyak beli kat area groceries laa...murah sikit..

Kat situ kitorang beli Kopi luwak..Kopi Bali..Teh Bali..fridge magnet..bla..bla...blaa...boleh laa...drpd takder apa2 nak bawak balik kann..heheheee...

Lepas shopping2 kat situ, pi makan kat KFC..alaa..ayam dia kecik toett jerr..aku tak makan ponn...makan burger jerr..kebetulan, hujan pon lebat kat luar..lepaklah kat situ kejap...hujan dah renyai2 kitorang pon blahh..

Then heading to SPA..pegi balik ke Legian street..(pepagi tu..on the way ke kuta street kitorang dah survey spa tepi2 tuh...)..then kitorang realize spa tu agak best laa ...harga pon ok...jom review spa yg kitorang pegi....


Location : Benesari St Legian, Kuta..Trademark dekat ngan Mama Restaurant.. 

Kat sini kitorang amik package 'Romantic Honeymoon'
4 hours for :
1) Balinese Massage and body scrub
2) facial or foot massage or manicure pedicure
3) creambath..

Total semua 3 beranak Rph800k..RM300+-...kalau kat Mesia dapatlah pulak kann...confirm 4 jam RM3/400 punyerrr...tu untuk sorang jerr...aduyai..awatlah mahal kat Mesia niehh..heheheee...


Massage Oil yg sangat best..



Aku ngan Encik Papa guna bali lulur herbs..anak aku guna coconut lulur..more smoother for budak kecik..


Nie bunga2 yg akan ditabur dalam bath tub kitorang...kaler bunga dia sangat cantekk...best kannnnn...:)



Dah siappp.....ngan air panas lagi...


Budak nielah yg paling seronok berendam...mama mana??..sensored okkay!!!!..kitorang share satu tub..Encik Papa mandi kat tub lain...


 Sementara nak tunggu mama wat facial, Papa lak wat foot massage..Aleeya wat manicure pedicure..emmm..dia sangat suka...:)

 Sambil kakak nie wat pedicure..sambil tu la dia syiok nao amek gambo sendiri..kuikuikuii..


Manicure ngan pedicure anak aku...comel kannn???....heheheee..sekolah cuti boleh laaaa...nak sekolah nanti dah kena padam dah bunga2 tu....



Before balik bergambor dulu...cheeseeee....:)
semua puas hati...bagilah sikit tips kat diorang...:)))))

Okeh..nie dia spa yang kitorang pegi tu..area jalan Legian jer..senang nao nak carik..
future memang kitorang datang sini lagi....oooo..terasa rindu pulak kat sana...sobs..

Lepas dah siap semua. Terus balik. Malas dah nak singgah mana2. Balik nanti nak mengemas lagi kan.
Dinner pon belum nieh. Nak tah balik pegi Mcdonald..adoyai..malasnyer nak jalan kaki. Jadinya semua decide makan maggi jer la kat hotel nanti.


Dah siap packed!!..nie jer barang kitorang. Bag tak beranak pinak pon. Barang2 shopping semua gigih papa sumbat dalam beg tu semua..hahahhaa..

Bila semua dah siap. Dah boleh tido. Dalam hati berkata2..besok dah nak balik Mesia..huhuu..sedihnya..bila lagilah nak datang sini balik???
ooo..sentappp..






Bali Sorgawi Hotel, Legian, Bali

Here a bit info about Bali Sorgawi Hotel, Legian...lepak kat sini for 3 days 2 night..summary about this hotel review kat bawah yerr..hehehee..

Good things about this hotel :

1) Location dekat ngan tempat jual2..walking distance..a lot of spa2 kat sepanjang legian..pilih jer mana yg korang nak..yg murah..yg mahal semua ader..sedia wit jer okkay..
2) Location aman sikit compare ngan hotel lain yg sesak ngan jem and bising ngan club2..
3) Kebetulan aku amik deluxe room, dia punyer deluxe sangatlah spacious..memang best..
4) Breakfast sangatlah simple..using ala carte..no buffet okkay..tapi pd aku it's better enough..sebab nasik goreng tu sedap..heheeee...no varieties menu..ala kadar jer..tapi..bolehhhlahhh......

Bad things about this hotel :

1) Mintak deluxe yg ader bath tub..tapi dapat yg takder bath tub...sangat sedeyy...
2) Air Cond bilik kitorang ekon baru..tapi tak sejuk ponn..brand ah chong agaknyerr..then kitorang complaint..tapi org hotel wat bodo jerr...hangin aku satu badan...sampai kitorang check out, ekon still tak sejuk...huhh!!
3) Org2 yg keje kat situ tak berapa nak friendly..kecuali ada sorang tu jer yg baik hati yg bagi permission kat kitorang amik air panas kat dapur sebab nak rendam maggi...(bilik hotel takder coffee facilities..)
4) Kalau nak jalan kaki ke Kuta agak jauh sikit...ada malam tu kitorang nak makan mcd..tapi tersesat tak jumpa jalan ke mcd poppies kuta..dari hotel ke mcd tu 1 jam..penat okkay jalan kaki...kesian anak aku...:(

Conclusion:
Aku ngan Encik Papa tak berapa suker hotel nie..rate yg aku boleh bagi 1* instead of 5*...heheheee...

Tapi pada sesaper yg tak cerewet mcm aku..boleh gak stay kat sini..depends laa.....:)



 Entrance hotel..nampak macam seram sikit...tapi kat dalam ok jerr..


 Nie bilik deluxe kitorang...sangat besorr..king bed provided..

Bathroom pon ok...but no bath tub..(dlm web ader..tipu tauuu...)

Exercise facilities...dah sibuk berjalan tak sempat nak exercise langsung...huh!



Swimming pool yg comel...pon tak sempat mandi...T__T

caffe for breakfast...



Our breakfast..simple yet tasty...:)