This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, March 22, 2011

Bali Trip Ultimate - Day 2, 11/03/11

Yeaahhh!!!...here the second day in Bali...ngeeeeee.......:)

First day morning jer dah bangun lambat...alarm boleh tak bunyik...semua tido tebongkang tak hengat duniaa..tau2 jerr kat luor dah terang benderang...eeerrrkkk...

"Cepat bangunnn!!!!!...mandi!!!!!..nak breakfast lagi...nanti Yanto datang kol 8.30am..tak sempat kanggg!!!!!....rabaklah tekak aku kejap pagi tu...exercise mulut kononyerr...heheheee...

After dah siap breakfast..Yanto pon sampai..first place yg kitorang gie, nengok Barong lerr..Barong nie kat area kuta jugak..10 minit jer dari hotel kitorang.....


Sampai2 jer..gambor dulu...rupanya pegi mana2 semua diorang amik gambo..bila dah siap jual balik gambor tu kat kiter...ayakkk!!!! tipah tertipu!!!!!...so, belilah jugak walaupon regenya Rph70k..mahal tuhh...lepas nie tak nak tetipu lagi....:(


Carik tempat duduk dulu before orang ramai..


Muzik gamelan yang sangat sedap didengar...nielah muzik backup barongan tuhh...



Aweks nie cantekk kannn...admire ngan kulit dierr..putih..halus..mulus...jeles youuu...


muker crook jer kannn...tapi kalau ikut asal barongan memanglah seram..tapi yg aku perasan diorang dah buat ala2 lawaks sikit..bior semua tak boring...consider tak original sangat lerr..tapi pada aku, enjoy jugak nonton barongan nie..walaupon tak paham maner...just kepoh2, sibokkan diri kat situ pon dah ok...ngeeeeeee...
Entah apalah yg diorang cakap..sepatah haram pon aku tak paham....huhuhuuuu....


Jom nengok gambo sepanjang persembahan barongan tu.








Lepas dah setel layan barongan,
terus gerak pi Ubud area.
Sini femes ngan oil painting ngan ukir patung tu.
tapi awass..kebanyakkannya adalah mahal okeh.
coci2 mata adalah digalakkan.
kalau nak beli pikirlah doploh lapan kali.





Ni kat Ubud painting...kat area ubud ni consider perkampungan painting original laa...memang banyak pusat2 pameran ngan jualan...tengok dari jauh jerr..mak aiiii....lawoooo siottt!!!!...hati ni dah excited giler nak beli...
"berapa ni pak??..."
"1.5 juta bu...."
"hah???....adoi......"
"ni pulak berapa????...."
"850 ribu bu...."
"errkkkk....ngerinyer dengor...."
pastu nak tanya lagi pon dah takot.....heheheeee.....
"boleh bu...boleh dikurang lagi...buat pelarisss...."
"yg nie dapat 80ribu??...."
"mana bisa bu...dinaik lagi bu harganya...bikin pelariss....disini paling kurang hanya 100 ribu..."
"owhh yerr...tak apalah...."
senyum sumbing jerr aku....kalau dilayan nak beli jawabnyer abis ler juta2 wit aku kat situ....idok lerrr...
Tapi yang yg pasti semua cantek2...ada gambo bunga2...buah2...scenery..semua cantekk...tapi wit aku tersangatlah tak cantekkk.....waaaaaaaaaaaaaaaa.........:(


Nie feveret painting aku...tapi apakan daya..tak boleh beli..sebab gambor org2..mak ngan abah musti marah sama sayer kalau sayer letak gambor ni kat dinding umah...jangan kata marah...sure dapat pakej pelangkong sekali....tak nak kena pelangkonggggggg....
amik gambor je lah....tak yah beli pon takperrr...beli tempat lain jelah..(ayat pujuk hati..)




Tegalalang...kat sini kejap jer..amik2 gambor...snap saner..snap sinir..menandakan aku dah sampai sini...heheheeee.....

 Kebal betul kepala makcik2 nie angkat benda jual2....aaishhhh...

Kat sini pon ader jual2 barang..


Gambor ni Encik papa accidentaly snap dari dalam kete..yanto cakap org2 ni nak pegi temple..mungkin ada sembahyang ngan kenduri..usually deme akan naik lori ramai2 yg datang pick up kat rumah...
Yanto cerita lagi...kat sini byk jugak kes eksiden masuk gaung..sekali masuk gaung, satu lori sekali selamattttt....selamat terus jadik kenduri...


Lepas Tegalalang singgah kat kebun agro kopi pulak...kat sini ada macam2 tumbuhan herba...yg paling femes kopi lerr...lagi2 kopi encik luwak...

Encik Luwak yang comel...

Nie biji kopi yg dah ditelan encik luwak pastu dah kena digest...biji kopi tu diasingkan ngan t***knyer..pastu dibasuh dikering dan dimasak...masak atas daour kayu okkayyy.....pastu tumbuk ngan lesung....segala benda manual korang boleh nampak kat sini....no machine2 at all.....


Try lerr bermacam jenis kopi..teh ngan koko...sedap ngko...minum jer jangan malu2...semuanyer gratiss!!!! dan comfom sedapppp!!!
lepas korang puas hati ngan aper korang minum...pasnie boleh beli kat kedai dierr...


kopi aper niehh??? sori ehhh...nie tak percuma...kena bayar satu cawan Rph50k..nielah KOPI LUWAK...belilah jugak secawan nie....nak rasa punyer pasal kannn...kat Mesia tak jumper kopi2 eksotik nieh....


lepas dah minum sample boleh ler beli kat sini...semua bahan alami tanpa pengawet okkayy...tapi aku tak beli ponnn...mahal siot regenyerrr....
paling murah kat sini Rph40k...tu pon ciput jerr...sekali hadap jerr..


Aku beli nie jer..buat syarat..hehheee...consider paling murah dan aku comfom musti sedap...kehkehkhehh..





Lepas enjoy kopi free..yanto bawak gie nengok volcano pulakk...ni area Kintamani...udara kat sini sejuk dan tersangatlah bestt..nasib tak baik sangat sebab tak nampak puncak volcano tuh...awan tebal...tapi it's okkayy..no hal...yg penting aku dah sampai.....ngehh..ngehh..ngehhhhh....

Kat sini senang kena kerumun...macam artis ngko....teringat masa kat Bandung dulu....kena kepong ngan pedagang sampai aku tak boleh lari....kahh..kahhh..kahhhh...


Si Yanto yg sangat gedikkss....
saper nak amik Yanto jadik tourist guide boleh contact dier +6281558289999

Shopping kat Krisna..


 dress Aleeya nie memang serious murah giler...aku rembat 2 pasang..

Kat sini barang murah...tapi tak boleh bargain laa...belilah sehelai dua baju si kecik tuh...nak beli barang2 lain, terasa belom sampai soon pulak nak menyopping...bolehh???

Then heading to Seminyak Beach...lebih kurang jer macam Pantai Kuta, aku tak boleh luper aku kena sergah kat sini...kena sergah sebab duduk atas kerusi baring mat salleh...manalah aku tahu nak duduk atas kerusi tu kena bayor...tak pasal2 kena sergah...choyyyyyyyyy......

 Tunggu sunset yg tak kuor2..malu kottt..



suker yerrr...

Nielah tempat dinner kitorang malam tuh...deco yang sangat2 cantekk...
nanti aku wat post detail pasal tempat makan nieh ehh....tempat wajib korang kena datang kalau datang Bali niehh..yeeehaaaa!!!!! makan time!!!!


To be continued....





No comments:

Post a Comment