This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, March 22, 2011

Bali Trip Ultimate - Day 3, 12/03/11


Day 3....

After breakfast...kitorang dah merayap gie Kuta Beach...5 minit jer jalan dari Hotel....patutnyer pagi nie kitorang jalan ngan Yanto...tapi Yanto ada hal..kesian plak kat dierr..dia nak carik side mirror yg dah pecah semalam...heheheee.....jadinyer kitorang jalan sendiri sementara nak tunggu Yanto amik pukul 11am...it's okay.. no hal punyerr....:)




The best part bila pagi2 sampai pantai kuta is..korang boleh nengok suasana gotong royong bersihkan kawasan pantai. Understood, every morning nielah aktiviti para peniaga yg berbisnes kat tepi pantai tuh..sama2 sapu sampah..kutip sampah...semua perkara dikongsi sama2..tapi pagi tu angin kuat sangat...cuaca pon ala2 mendung tanda hari macam nak ujan...semua peniaga tengah sibuk betulkan gerai memasing yg rata2 hanya pakai kanvas as a bumbung tempat diorang carik rezeki....


Jalan2 tepi pantai tuh kena follow plak ngan makcik wat rambut niehh..sibuk nao soh aku wat rambut anak aku..
"buat bepang bu....buat anaknyaaa...rph200 ribu sahaja...murah bukk...."
"wuiii...mahalnyer...." muncung mulut aku...
member ingat aku tak tahu rege patot2 kat situ...aku dah study awal2 laaa......
"boleh la bukkk...dibagi murah..bikin pelarissss...."
"tak nakk!!! mahal"....
"berapa ibuk mau...boleh dikurang....buat pelarisss...."
"rph20k...boleh???"
"haaa...tak boleh bukk...dinaik lagi harganya buk...naik lagi bukk..."
"tak boleh takperr...tak mauu..."
terus aku lari anak beranak....sekali member kejor laaa....
"iya bu.....iya buk......bolehlahh rph20k...bikin pelariss...."
sengih panjang aku.....kannnnn....betul...boleh punyer rege tuhhh.....konon 200k.....choyyyyyyyy.....


tempat nie confirm jadik tempat wajib amik gambo...kalau datang pagi takderlah berebut2 ngan org lain nak amik gambo...cuba kalau noon or petang sikit....sure beratur tuhh.....hehehheeee.....:)

"Papa... kuda!!!!....jom naik kuda....."
Encik Papa pon pegi bargain pulak...Yanto pesan, minimum charges kete kuda 80k pusing2 satu kuta...kalau deme tak bagi kuarang, jangan naik....
Encik Papa pon bargain....bargain punyer bargain....dapatlah 75k dari 150k...oklah tuh...Yanto kata 80k...aku dapat murah sikit lagi dari harga Yanto..heheheee....



Syiok naik kete kuda pusing2 satu Kuta....consider kat saner kitorang dapat naik kete kuda 2 kali...sekali naik siang..sekali naik malam...cukuplah tu kannn....ngeeeeeee.....

 Nie masa nak tunggu Yanto datang..kat area poppies lane..



Lepas dah puas jalan area Kuta,
Yanto calling kata keje dia dah siap.
So, dia kata dia on the way carik aku. Nice.
janji ngan dia kat poppies lane.
dalam pukul 11am mcm tu dia sampai.
Then dia kata jom pi nengok penyu.
Aku tanya kat mana tu?
dia kata Turtle island.
Kitorang okeh jekkk..ngeee..

On the way to Turtle Island...chartered satu glass boat..ni pon dapat harga kawan2 Yanto...harga asal 700k..kitorang dapat 400k...best..bestt......:)

 Budak nie terjerit2 tau...takut sangat kott...



penyu owh penyu...

Ehh..ehh..Encik Luwak pon aderr...comey la you..nak ikot balik Mesia tak????.....


Then dah puas jalan kat pulau kecik penyu tu then terus balik.
On the way balik tu hujan pulak.
basah pulak baju2 kitorang.

laut bergelora sikit, sebab hujan kan..angin kuat jugaklah masa tu.. 

yeah..sampai dahh...masa ni hujan dah renyai2 sikit..

Lepak2 jap kat situ.
Borak2..minum air makan jajan bagai.
sebab nak keringkan baju kan..hujan tadi kott.
Tanya Yanto nak pegi mana.
tengok jam masa tu baru pukul 2pm.
Yanto kata nak pegi GWK then Uluwatu tengok Kecak Dance.
Tapi since Kecak Dance start pukul 6.oopm masa sunset time,
Yanto kata dia nak anto kitorang gi mall jap.
Jalan2 buang masa dulu sementara nak tunggu pukul 5pm.
Emm...iolls okeh jerrr...:)
Jom pegi Discovery Mall!!!!!




Sampai2 jer kat sini.....OMG!!!...lawanyerrrrr......
first time aku jumper shopping mall tepi laut yg lawa macam nieh...boring dok dalam mall, boleh dok luor pulak berangan2....layan angin yg fresh...tengok scenery yg cantekk...kenapa Mesia takder mall tepi laut mcm nie eakk????...tapi yg pasti, memang aku jakon kejap bila kat sini....heheheee....


Nama mall nie Discovery Shopping Mall...sempat gak aku shopping sikit kat sini..beli sandal nike anak aku kat Sogo dalam niehh after convert dalam RM60 jerr..kat Mesia RM130 okkayy...giler murahhh!!!!...branding Barbie utk dress..tshirt..jeans..pon murahh....adoi....confirm kena beli niehh....ngeeeee......:) 
Kat sini tak lama..dalam 1 jam setengah jekk...sebab nak kejarkan GWK ngan Kecak dance kat Uluwatu...cakap kat Encik Papa..."Pa..nanti nak kena return lagi nieh...banyak benda tak beli lagi...heheheee"
Encik Papa pon cakap..."yelah...memang kena return lagi..."
senyum lebor aku.....ngehh..ngehhh..ngehhh....



Nie kat GWK - Garuda Wishnu Kenchana...dengarnyer, patung2 nie nak dijadikan patung paling tinggi kat dunia...nie blom siap lagi...nanti dah siap patung nie akan duduk atas garuda...tapi tak tahulah bila siap projek nieh..dengar org setempat berbual..benda nie pon dah makan banyak tahun dah...masuk sini pon boleh tahan mahal...Rph50k/person...





Nie kat GWK jugak...baru2 nie ader konsert Iron Maiden kat sini...lanskap boleh tahan cantek jugakkk...hijau jerrrr...segor bijik mata aku yg rabun niehh...





So happened, bertembung pulak ngan satu upacara aku pon tak tahu...masa tuh kitorang dah nak balik dah...awek2 Bali memang cantek....




After GWK gie plak kat Uluwatu....Uluwatu nie atas bukit..agak tinggi jugak..location pon tepi laut..yg aku perasan..Bali nie, mukabumi tebing laut dia kebanyakkannya batu...pastu tebing2 batu nielah deme buat temple...mungkin sebab nak mengadap sunset kottt.....



Sini pemandangan dia memang cantekkk...emmm..sukeeee...:)



Before 6.00pm kitorang berkejar pulak nengok Kecak Dance...kalau datang Bali, nielah benda wajib korang kena nengok...enjoy gilerr...cuaca masa tuh ala2 mendung nak ujan...tapi yanto kata tak yah risau sebab tok pawang dia kuat halau ujan...bila kecak dance berlangsung tak pernah lagi turun ujan..setakat renyai2 tu adalah....So happened, masa tengah nengok tu hujan turun..renyai2 jerr..consider ramai yg nak cabut lari...tapi lepas tu hujan terus berenti...betul kuatlah tok pawang dier...heheheee...


anak aku memang tekon giler sepanjang 1 jam kecak dance tuh...panggil2 pon wat bodo jekkk....


yang aku tahu..kecak Dance mengisahkan epik Ramayana...tapi sampai cer tu abis aku tetap tak paham....sama gak macam barongan tuh...ngeeeee....


Nielah tuan puteri yang jadi rebutan tu...serious ahhh..kulit orang bali nie cantek betol...

 Encik Monyet nie tengah joget2 kat tengah alam...untuk kaum hindu deme pecaya yg monyet kaler putih membawa maksud yang baik....

pastu kacau orang2 yang dok kat tepi2 tuu...

Lepas 1 jam kat Uluwatu tu..kitorang heading ker Jimbaran...unfortunately, tak boleh makan kat tepi laut pulak...angin tersangatlah kencang...so, kitorang makan kat dalam restaurant jerr..makan kat sini takderlah best maner...best lagi seafood kat Melaka ngan Senibong..nanti aku wat post makan2 kat Bali...kalau rajin laa....ngehh..ngehh..ngehhhh...:)

 Ada certain restaurant kat Jimbaran nie buat performance joget2 tradisional..

kat luar pulak ada nyanyi2..kat area sini consider happening laaa...

Malam tu dinner simple jer..eemmm..puas hati ke tak??..so-so jer kot..future kalau datang lagi Uluwatu, aku tak nak singgah sini lagi laa...

Lepas dinner terus balik hotel.
sampai hotel dalam pukul 9.00pm gitu.
Badan rasa nak lunyai.
rasa tulang2 ni semua dah terbarai.
penat gila kott.
Banyak tempat kitorang pegi hari nie.
Giler2 puas hati. Tak boleh nak cakap dah.
Speechless.

Otak ni penat gak nak load gambo banyak2 nie.
Tapi demi reader ngan kenangan untuk diri sendiri.
aku gigihkan jugak.
tapi serious puas hati..
later2 kalau bukak balik cerita Bali nie..sure baca senyum sorang2.

Ehh..awas ehh..
cerita Bali blom abis lagi.
Sila baca di next entry yer..kwang..kwang..kwang...


To be continue...












No comments:

Post a Comment