This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, March 24, 2011

Bali Trip Ultimate - Day 4, 13/03/11

Day 4..

Check out from Wina Holiday Villa. Tak puas kot lepak kat sini. Future aku comfom lepak sini lagi..heheee...malam ni kita tido hotel Legian area pulak. Rasa hotel lain la pulak since dok sini pon lama kannnn..



Hari nie punyer plan nak gie Sukawati Market...pastu nak gi Ulun Danu...pastu Tanah Lot..excited nie nak gi Ulun Danu...kengkawan yg pernah pegi kata Ulun Danu tu sejuk ngan cantekk...eemm...on the way dalam kete tuh..sempatlah berangan..how is it Ulun Danu look like...:)


Jauh rupernyer nak ke Sukawati niehh..ingatkan area2 Kuta jekk...yg aku tahu pepagi shopping kat sini sangat bagus..boleh dapat harga pelaris...kena pandai bargain and jangan mengalah..kalau deme tak pagi jawabnyer memang tak bolehlah tuh..heheheee...



Shopping painting tak hengatttttt!!!!!!....tak menyesal rasanya tak beli kat Udud..rupenyer kat Sukawati nie lagi murah...since dah sampai sini dapatlah aku beli barang 5/6 pieces painting...best kann..total semua lebih kurang Rph500k jekk...compare to Ubud yg mungkin dah jejak Rph5 juta..huhuuu...nasib baik..
original ke tak???...sure ori la..pandai2lah nak belek2..ada certain kedai siap bagi certificate lagi...tapi yg aku sedey..ada satu painting yg aku suka tu tak boleh beli..sebab oil paintingnyer tak kering lagi..oh my...so frustratedd....rege dalam Rph150k jekkk...sedeyyyy....huwaaaaaaaaaaaa......

 Shopping lagi...huyehhh!!!


Lepas shopping2 kat sukawati...heading to Ulun Danu Temple...on the way tu ternampak makcik2 tepi2 jalan angkot2 batu atas kepala...
aku : dorang bawak apa tu yanto??
yanto : bawak batu gunung berapi kak...
aku : adoyaiiiii...terror ngkooo...
yanto : yer kak..tu lah keje org pompuan bali...
aku : kesiannyerr...nak buat aper batu2 tuh...
yanto : buat umah ngan temple kak...kebanyakkan temple kat sini mmg dibuat dari batu gunung berapi...
aku : lok oloh...ye kerrr.....


pastu jumper plak pakcik nie bawak daun2 ala2 pokok mengkuang yg buat tikor tuh...
aku : terrornyer org tu bawak daun mengkuang duri2 atas kepala....
yanto : tu bukan mengkuang kak...
aku : hahh!!!! abis tu haper???
yanto : daun pandannn....
aku : mak aiiii...giler gergasi daun pandan bali...kat mesia takder yanto...
yanto : eh yer kerrr...
aku : yerrrrrrr.....jakonnyer aku To......


aku : apa tu...dalam botol tu????
yanto : petrol kak..diorang jual utk moto...
aku : mak aiii....siyess scary...jual petrol dlm botol vodka tepi jalan siottt...hahahahhaaaa....

 Rumah tradisional orang Bali. Pintu masuk semua ada pintu gerbang. Macam2 rekabentuk, tapi kebanyakkannya rupa temple laaa..

 Durian bali..tak sempat nak rasa...

Babi guling...ada berani???


on the way tu...mata terang tengok sawah padi tepi2 jalan....canteekkk youuuu....sukerrr...


Ni kat Ulun Danu..nama dia Pura Luhur Temple ( betul ke Yanto???..) sori kalau salah...the best part kat sini is...udaranya sangatlah dingin...segar sesangat...lanskap cantek...jadinyer memang banyaklah gambor kitorang amik kat sini...nak nengok lebey2..masuk FB yerr...

sempat snap gambor nieh..merah menyala bunga canna nieh..

Okeh.Jom nengok gambor2 kitorang 3 beranak kat Pura tu.
Credit kat Yanto sebab dia yang tolong amekkan gambo pakai kitorang punya camera.
Gila2 cantek gambor semua.
Ada tu dah macam lukisan dah.












Kalau nak datang sini sebaik2nya datang pagi atau sebelum tengah hari.
Elakkan datang petang.
kat sini biasa time petang jer akan hujan.
So, kalau hujan korang takkan enjoy ngan scenery yang lawa kat sini.
lagi satu cuaca kat sini memang cozy.
rasa selesa sangat..memang best!!!

Dalam 2 jam spent kat situ terus gerak nak pi Tanah Lot.
Desinasi terakhir kitorang kat Bali nieh.
Before gi Tanah Lot,
makan dulu kat Taliwang.
Sedap gila makan kat situ.
Puas hati. Makan macam nak nanges guling2 dowh!

Taliwang tu kat pintu keluar Pura Luhur tu jek.
Dekat sesangat.
Dengar kata kat KL ada branch ala2 Taliwang tu,
tapi tak sure pulak kat mana.

Rumah Makan Taliwang




Kitorang makan Ayam bakar Taliwang, ayam Peleceng, set nasi 3 orang, ikan gurame goreng ngan gado-gado.

Nie gado-gado. Super sedap u'olls. Aku tak pernah makan gado-gado yang sedap macam ni. Pernah makan kat Jakarta ngan Bandung, tapi still tak boleh lawan gado-gado rumah Taliwang nie..heavennn....:)

Lepas makan terus gerak pi Tanah Lot.
masa tu dah pukul 2.30pm.
Emmm..just nice..
Macam mana rupa Tanah Lot tu eakk..
yanto pon dah janji nak bawak pegi tempat sawah padi kat Tanah Lot nak amek gambo.
sukerrrrrrrrr okehhh!!!!!

 On the way nak ke Tanah Lot tu, coci mata ngan pemandangan yang menggetarkan jiwa...

 Emmm..tenang jer kannn..

 Nie dah sampai kat Tanah Lot..beli ticket dulu..before amek angin kat tepi laut tuh..

  Shopping sat..kat sini harga barang dia pon boleh tahan murah...tapi kena pandai bargain jugak laa...hahahahaa..


 Belilah keychain nie wat souvenior..meletopss u..hahahahaa...


Jagung bakar...
takderlah mahal sangat..ok2 jer harga dier..
special about jagung bakar nieh, korang boleh mintak mcm2 perasa..
ada perasa masin...pedas..manis..bbq..blackpaper...mcm2 lagi lerr...
aku mcm biasa..pilih yg letak marjerin ngan garam jerr..
rasa samer mcm kat Mesia...
bukan taknak cuba perasa lain..
takot rasa jagung tu lari pulak kalau aku mintak perasa bbq...dah tak bestlah kannn????


Jom masuk dalam tu...kita tengok apa yang ada..

This is a famous temple at Tanah Lot...tak boleh amik gambor dekat2..masa tuh ombak sangatlah besor...takot siot nengok ombak dierr....so amik gambor dari jauh jerr..dah abis zoomlah nieh..macam biasa..nak nengok lebey2, masuk ler FB sayer..kehh..kehh..kehhh...




Budak kecik pompuan nie..kalau bagi posing bagilah kat diaa...hohh!!!

Dah habis pusing2 kat Tanah Lot.
Shopping sikit2.
Then mohlah balik ke hotel.
Nak kata penat takderlah penat sangat nak compare ngan semalam.
jam pon baru pukul 5pm.

Macam yang dijanjikan Yanto, dia kata nak bawak pi sawah padi.
Nak amek gambo kat sana.
Wuuuu...suka akak u'olls..

First time masuk dalam sawah padi..nie pon kat Tanah Lot jugak...sangatlah suker ini gambor...


Jeles tak tengok gambor niehh..kui..kui..kui....




p/s : sayang sangat kat Yantohood sebab amik gambo kitorang cantek2...bagi Yanto bintang banyak2....weeeeeeeeee.........




4 comments:

  1. best best... nak minta no yanto tu boleh? mahal tak dia charge?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahmah..boleh check no Yanto dalam Bali tips entry...:)

      Delete
  2. salam kak,, bole tau bape yanto tu charge,, sy nk gi bali bulan 2 taun depn,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. That time Yanto charge Rp350k...tapi tu harga dulu kan..kalo taon depan sure harga tak sama dah..bettertanya dia sendiri. No Yanto ada kat entry Tips Bali

      Delete