This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, April 28, 2011

Oblong????


On the way balik umah dari opis tadi,
Lalu depan kedai..
Terasa nak makan berger pulak.
Konon2 nak buat sindri kat umah.
Tapi encik papa kata beli jelah yg dah siap..
Then, kitorang pon singgah kat one of the gerai berger depan kedai..

Masa nak order berger tu aku ternampak something..
then terus tanya adik yang masak berger tuh

Aku : Apa tu dik??
Adik berger : Oblong kak..
Aku : Eeeee....kenapa buruk nama diaaaa..apa rasa??
Adik berger : rasa mcm prosperity berger kak..
Aku : Owhh...nama scary..tapi rasa macam prosperity..hehehee
Adik berger : Nak kerr?
Aku : berapa henggett???
Adik berger : 4 hengget kak..
Aku : oiii..mahalnyerr...dahlah nama buruk...bolehlah..buat 1..nak try..
Adik berger : wokeyy...

Balik umah jer, mandi2...terus pi hadap itu oblong ngan itu berger...
wuuiiii....sedapppp...
tak sia2 aku beli ko oblong..
walaupon nama ko hodoh..burukss...
tapi tetap sedap..
kena sangat ngan tekak aku...muaahahahahaaaa.....

Ruper oblong....ngeeeeeeee.....
nampak sedap kannnn????

nie berger daging sayerr...makan tak hengat..
sebab dah lama tak makan..heheheeee...





Wednesday, April 27, 2011

My Homemade BB Cistat..

Ingat tak ari tuh aku gie belajar wat Cistat???
Haaa.....
Sekonyong2 nak test tangan sendiri,
buatlah kat rumah..
Rasa nak terbako badan buat benda nie kat umah..
kebetulan pulak last sunday tu, hari yg betul2 rentung..
bahang semacam..
nak tak nak terpaksalah teruskan misi...

Sekejap rasa muka nie nak tesembam atas meja..
sekejap rasa tangan ni nak humban jer doh2 cistat atas meje tu dlm longkang..
sekejap pulak tu rasa nak buat mould2 cistat tu buat main ceper..
hissshh..mcm2 perasaan lahh..

aku tak tahulah..
kenapalah aku begitu gah nak abiskan doh tuh..
2 adun ngkoo...
500gm marjerin..ngan 500g cheese cream..
rasa nak nangessssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 Start buat cistat nie dari pukul 11am...selesai semua dlm pukul 5.00pm...
pergghhhh....penat tah hengatttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!
tapi bila nengok dah siap cantek2 macam gini...bukan nak rasa nanges lagi dahh..
rasa nak guling2..nak jerit2...
sebab suker hati dah berjaya buat sendiri....suksesssss!!!

kecik ke beso????
tak kecik..tak beso...
aku wat medium size....
bila dah medium size, dapatlah menikmati keenakkan cheese cream yg lazat dan berkerimmm...sukerr!!


tak menyesal aku gie blajo...puas hati dowh!!





Friday, April 22, 2011

Lunch Asam Pedas Tak Hengattt!!!!

Asam pedas lagi??????
Betul2 mistik laaa....
hari tu asam pedas kat kota tinggi..
nie asam pedas kat kg pasir puteh pulak...sukerrr...

Dah lama sebenornyer tak lunch reramai kat luar..
asal time lunch jerr semua dok melangok dalam opis..
layan fesbukk..layan blog..
kali nie kaw2 punyer lunch..

lunch sampai tak hengatttt nak balik opis..
patotnyer balik opis pukul 1pm..
nie balik kol 1.30pm..amekk kawww!!!!!


 pewot semua dah lapor..jadilah insiden rebot merebot ikan antara 
kak anne ngan elly..
iyerr......
diorang berebotttt...tak cayer???
sila nengok gambo di atas..ngeeeeee....

mendidih otak nengok ini asam pedas....
giler punyer mistik laaaa...

kailan goreng

ni nasik aku...membuak pewot bila nak abiskan ini nasik...
tengok itu ikan pari..besor tapak tangan ngkooo....
seketul ikan pari nie 5 henggettt...
bolehlah kannnn...
feveret asam pedas punyer pasal...
mahal ker murah ker aku boo jerrr...
asalkan keinginan mistik aku tercapai...ngehh..ngehh..ngehh....





Laksa Asam



mee laksa - rebus

kuah laksa :

ikan direbus - amik isi ikan and blender sampai halus
cili kering - blender
bawang merah - blender
bawang puteh - blender
halia sikit - blender
belacan
asam keping
daun kesum
bunga kantan

cara buat kuah :

satukan semua bahan kat atas and biar sampai mendidih
jangan luper garam and sedikit gula

bahan ulam :

salad
timun
cili potong
bawang hiris
telur rebus
limau kasturi

dah siapppp!!!



Bubur Kacang Durian


Kacang hijau
gula merah - masak ngan sedikit air pastu tapis
gula pasir
santan
daun pandan
durian

Cara buat :

rebus kacang hijau sampai empuk
masukkan santan, gula merah, gula pasir, daun pandan and durian
kacau sampai mendidih



Thursday, April 21, 2011

KC : My New Accounts Manager!

Dari sehari ke sehari aku nak update ini blog...tapi tak sempat lerr..kat opis sibok wat keje..kat umah dah penat pulak nak hadap ini lappy..sudahnyer memang tak ader story lerr...ngeeeee...


Aku nak cer nie...
Last monday manager baru aku masuk..
Nama panjang dier......???...luper sudaaa...
Nama pendek dierr???
Mr KC...
Tapi aku panggil dia KC jerr...


KC nie dulu study kat US, amik Bachelor Science Accounting..
Pastu dia sambung keje kat sana as Senior Accountant cum Auditor for 6 years..
Pastu lagi keje pulak kat Singapore for a year as Accountant jugak..
Then balik Mesia..keje Accounts Manager kat Kyocera..(mana ntah tempat tuh..aku pon tak tahu..)
Skang keje kat Sherwin Williams Malaysia jadi Accounts Manager aku and kengkawan...ngeeeeee.....


Masuk hari nie, consider dah 4 harilah KC jadik manager aku...
So far nampak ok...
Cuma aku dapat feel yg dia nie more systematic and particular person..
yelah..ex auditor kannn...
aku syak lepas nie banyaklah manual procedure baru dept aku..
tadi dia dah bagi hint sikit2..
rasa serem jugak...ngeh..ngehh..ngehh....


Hopefully semua oklah...tu jer yg kitorang harap..
Jangan dia buat yg bukan2 or yg luarrrr biiaasaaa...
enam jahanam kang kitorang.....


Truly, madly, deeply..
kitorang skang dah ader boss baru...
Mr Soo pulak, boss lamer aku jadik Accounts Consultant..
Konon2 mcm ader 2 boss laaa...


Moga2 Accounts dept menjadi ceria kembali...
takmo sedey2 lagi okkayy...
takmo...takmo...takmo.................:)















Sunday, April 17, 2011

Si Belangkas Yang Eksotik..

Lepas menyelesaikan perkara2 mistik ngan Peladang and Agro Bank.
aku ngan Encik Papa mula terasa nak makan belangkas pulak.
since opis PKK tu dah area2 situ jerr..
singgahlah kitorang kat situ.
perot dah lapor jgn cakap lahh.
dari pagi tak makan...


Sampai2 jer nasib baik org tak beraper ramai..sukerr..
tapi lauk dah tinggal sikit jerr..
takperr..yg penting lauk belangkas ader..
asam pedas ikan duri pon ader.
cukuplah tu kannn...
kena pulak ngan sambal belacan+kacang botol...
makan tak hengattttt!!!!!!!!!!!!!!!!!


Jom nengok makanan eksotik yg baru first time singgah 
kat tekak aku...
feeling????.....okkaylahhh....cubaan pertama..ngeeeee...

Here si belangkas yg eksotik...tokey kata masak sambal...tapi bila aku makan rasa ala2 asam pedas yg ader feel manis2 sikit...
telur belangkas nie kenyal2 rasa dier...
isi dia pon tak berapa banyak...ala2 ketam...
bezanya isi ketam halus dan manis...tapi isi belangkas kasar sikit and takder rasa aper2....


wooooo...yg nie memang aku tak boleh tahannn...
aku makan asam pedas nie feeling tak hengattt doniaaa....
encik papa yg fussy person tu ponn kater sedap..
TERBAEKKKKKKK!!!!!!


set lunch yg simple..tapi korang akan makan sampai korang tak sempat
nak pandang kanan kiri..
believe or not..encik papa makan 2 1/2 pinggan nasik kat sini...muahahahaaaaaa!!!!


ni nama gerai tu..tepi jalan jer...location dekat2 ngan kipmart kota tinggi...
femes oooo......

p/s : 

aku kena charge RM30 ngkoo....
mahal kan makan utk 2 org...
tapi nak wat camner...bayor jelah...
tapi tekak ni terasa macam nak makan lagi..
bukan pasal belangkas punyer penangan..
tapi itu asam pedas yg aku tak boleh tahannn...
mistik jugak kerrrr?????


Mistik disebalik projek kelapa sawit..

Last Friday aku ngan encik papa cutie.
Cutie sebab nak menyelesaikan masalah berkaitan dgn projek tanah 6 ekar ngan persatuan Peladang (PKK)..


Terasa diri aku nie mcm dah tua sangat okkay..
sebab kena investigate hal2 berat ngan matang mcm niehh..
tak terpikir plak pala otak aku nie nak kena involve benda mcm yg aku rasa sangatlah menghuru-harakan otak bergeliga aku ngan encik papa....kui..kuii..kui...


Semuanya bermulalah bila kitorang mengvolunteer memprovidekan tanah sbyk 6 ekar kepada PKK utk dimajukan..utk tanam kelapa sawittttt...
Kononnyer itu semua atas usaha ketua kampung utk memajukan kampung...(????????)
Yang bestnyer pulak encik papa menjadi peminjam utk amt rm15k dari Agro Bank utk PKK gunakan sebagai modal bangunkan tanah 6 ekar tuh..


nak dijadikan cerita, tempoh pinjaman dan penglasaian itu pinjaman dah tamat iaitu selama 5 tahun..konsider itu projek pon sepatutnyer dah membuahkan hasil...
sebab yg aku tahu..kelapa sawit tempoh membesar dan mngeluarkan hasil cuma makan masa 3 thn jerr..


Daannnn...aku ngan encik papa pon pegi Agro Bank semalam utk
mengecheck baki settlement pinjaman 5 tahun tuh..sekaligus nak amik balik geran tanah...
unfortunately, geran tu tak boleh dikeluarkan sebabbbb byk prosedur yg perlu bank buat sebelum geran tu
boleh release.....ku kechiwaaaaa....:(


Dannnn..pegi pulak ofis PKK..directly jumper pengurus besor...
sebab aperr???
sebab nak tahu progress tanah tuh...
dah ader pokok kerr..
pokok dah besau kerr..
dah berbuah kerr..
soalan yg best aku nak tanyer..hasil buahnyer manerrr????????


Huhh!! panjangnyer cerita aku....
Takper sambung lagi...


Si pengurus besau tu cakap..


"sebenarnyer encik...
betul tanah tuh dah abis tempoh pinjaman 5 taon....
tapi ada berlaku sesuatu dimana dalam tempoh 3 tahun awal...
tanah tu tidak menjadi dan mengeluarkan hasil..."


sambung pengurus tu lagi...


"sebenarnyer encik..
tempoh awal tu kita subkan projek pada KOPERASI kg utk jalankan...
tapi, malangnyer semua tak jadi...
jadi, kita PKK terpaksa amek balik projek nie dan jalankan semula...
semai dan tanam balik pokok yg baru..."


soalan kitorang..."saper yg incharge itu koperasi???"


jawab pengurus "Ketua Kampung a.k.a ketua unit..." (???????????)


Bila kitorang dengar itu nama ketua kg....kitorang senyum sesama sendiri....
dan kitorang jawab..."kes yg sangat complicated"....


dan yg lebih mengharukan lagi....pengurus tu cakap..


"encik punyer geran PKK terpaksa hold sebab projek nie belom selesai...
dan memandangkan PKK pon dah suntik modal baru untuk tanah2 tu...memandangkan RM15k tu dah
habis digunakan utk 3 tahun pertama.."


adoiiiiiiiii....ternganga kitoranggggg....


apa jadi geran 6 ekar tanah kitorang tu????


"PKK akan tahan dalam 10 tahun lagi sehingga semuanya selesai...."


Tipah tertipu......kata 5 tahun...nie dah jadi 10 tahun...(??????????)


pengurus sambung lagi...


PB: Tu semua termaktub dalam agreement antara PKK dan penama tanah..
Aku : maner agreement..saya tak dapat ponn...boleh bagi saya copy awak??
PB : sepatutnyer encik ada 1 copy..sebab pihak PKK dah serahkan semua pada penama tanah
Aku : Excuse me...saya memang tak ada...tengok tak pernah..sign pon tak pernah..
PB: tu saya tak tahu..yg saya tahu semua dah diberi..
Aku : ok..takper..kalau saya takder..sure awak ada 1 copy..boleh buat salinan saya 1 copy..saya nak tengok saper makhluk yg sign agreement tu..sebab saya tak pernah sign aper2 selain agreement bank..
PB : maaf cik..simpanan kami takder lagi..semua dah hilang masa banjir beso ari tu...
Aku : ??????????? (alasan kuat yg agak mistik bagi aku..)..
PB : malangnya, pihak Agro Bank pon dah hilang itu agreement..semua masa banjir beso jugak...
Aku :???????????? (walaweeeeeiiiii...mistik lagi...) jadinyer, apa bukti saya setuju ini semua projek????...agreement tu sendiri saya tak nampak..huh!!


Sangat complicated kannnnn....persoalan yg sangat2 buat aku rasa dah tua....huhuhuuuuu.....


Perbincangan bersambung lagi dengan dihadiri Pengerusi PKK seorang yg berpangkat Dato', ketua kampung (KK) itself dan mak mertua aku...


Perbahasan menjadi semakin hangat..dan aku dah rasa aku dah jadi lawyer on behalf mak mer aku..dan encik papa jadi agent CSI..heheheeee...


Persolan utama..siapa yg setuju agreement tu???
siapa yg pegi sign??
kenapa aku tak dapat copy??


Dato' : kat mana ari tu kita sign itu agreement??
KK : owhh...kat balai...ramai2... 10 penama ader sign siap saksi..
CSI : kat balai?????
KK: aahlahh...semua ader....
CSI : perasan tak ayah saya masa tu...mesti perasan kannn...penama bukan ramai      ponn..10 org jer termasuk ayah saya...
KK : ehh..entah ekk..saya tak perasan pulak..sebab tahun 2006..dah lama tu...mana ingat..tapi saya pasti semua ada..kalau tak sign mana bank boleh proceed loan..
CSI : 10 org jerr..takkan tok tak ingattttttt???????
KK : yer la...ayah kamu mesti ader...tak mungkin dia tak ader...dialah yg sign agreement tu...
Lawyer : Tokkk...ayah sayer tu sakit...uzur...dah berapa tahun dia tak keluar rumah...jalan pon tak boleh..mcm mana pulak tok boleh kata ayah saya yg sign...saper pulak yg dokong dia pegi balai sign itu document??????????????.....
KK : tu saya tak tahu...yg saya tahu memang agreement tu dah disign....saksi pon ader sign....


Mistikkkkk lagi...???????


bapak aku anto antu raya ker pegi sign itu agreement....sangat2 mistik okkkaaayyyy....
tapi aku tetap tak puas hati sebab aku tak nampak siapa yg sign itu agreement...


Off record ***
PKK dapat tahu yg tanah2 area tu semua sebenornyer tak sesuai utk dibangunkan..lagi2 nak tanam kelapa sawit...sebab aper tak sesuai?????
sebab muka bumi tanah tu kebanyakkannya tak rata...kedudukan jauh ke dalam...banyak cost selenggara yg perlu utk bangunkan tanah tu...


Tapi, persoalannyer...dah tahu tanah tak sesuai kenapa nak bangunkan jugak....motiffff????????


LU PIKIRLAH SENDIRI!!!!!!!!!!!



My First Baking Class

First baking class aku hari nie..
suksesss...suksesss.....
sukerr...

Nak bagi reward kat Encik Papa sebab jadi sponsor besor utk class aku hari nie..
Thank you yerr papa.......
Nanti sponsor lagi okkayyy....ngeeeee...:)

Class hari nie belajo wat 4 jenis tart ; blueberry cheese tart, fruit tart, chocolate tart and egg tart...
simply the best ngkoooo....sukerrrr...:D

Blajo pon tak ler stress sangat...
sebab student yg lain pon eager nak blajor benda yg samer..
cikgu sweetlilly pon ala2 kepala gonjeng mcm aku jugak..
so, takderlah banyak masalahnyerr...

lepas nie,
confirm aku tak jeles lagi ngan org lain yg pandai wat tart..
sebab aku dah pandai wat...
takyah susah2 lagi nak xerox recipe kat internet..
Lagi best,
pastu aku dah absorb semua tips ngan petua yg cikgu nina dah bagi..

class nie aku betul2 dpt blajo wat tart yg memang superbb..terbaekkkk!!!!!

The best part is aku dah ready nak wat sindri kat umah..
nak bagi Encik Papa ngan Aleeya aku makan...
bior dorang gemoks makan cheese....ngeeeeeee......:)

Jom nengok pics yg aku sempat snap masa kat class tadi...

proses wat crust...aku rasa nak nangesss wat ini crust...ngantok okkayy...
seketul2 nak bentuk dalam ini mold...tak boleh nipis..tak boleh tebal...org sabor jer boleh buat..
aku ni penyabor pulaklah kannnnnn.....

Nie crust yg dah kena QC...

crust yg going to bake...cucuk dulu ngan garpu utk elak gelembung angin...

crust dah siap bake...dont worry be happy...dok lelama kat luar pon takper...
takkan lemau punyerr...pakai marjerin terbaekkkkk!!!!!

creamcheese filling...

art time...weeeee....sukerrr..:)

 ready to bake for second time...sweetlilly kater...
jgn bake more than 15 minutes okkayyyy....otw it will overbaked...
tak lawa.....

dah siap baked...nice texture...kilat and gelembung2....lawa kannnn....:)

nie pon terbaekkk!!!!!



crust kecik dah abis wat BB cistat...kenalah guna crust yg besau punyer utk chocolate..
it should be using the smaller one...pada aku ok jerr...
muai sket makan chocolate kannnnn...?????

Egg tart...
pada aku yg nie ok....tapi cikgu sweetlilly kater, yg nie fail okkayyy!!!!
telur terlebih masak...bergelembung jadinyerr...
memang fail sebab tart crust pon tak boleh kuor dari mold....oowwhhh...sungguh sadisss!!!

cikgu sweetlilly kater, ini yg terbaeekkkkk!!!!!!
yeehaaaaa!!!!! sukerrrr......ngeeeeee....

 double2 terbaekkkkk!!!!
isi telur yg sangat cantekkk dan muluss.....

setelah berhempas pulas 6 jam...dapat cert pulak dari sweetlilly..
berbaloi2......

Moral of the story : saper nak belajau gielah belajau...tak rugi kuor wit sikitt...apa yg kita dapat lebih bernilai 
dari apa yg kiter dah kuorkannnn....sodap weyyy cistat niehhh.....:)





Thursday, April 14, 2011

Kepek from Bangkok sudah mari...

Pepagi aku dah dapat kepek...
Bukan sebarang kepek tau..
kepek aku order dah lamer..order keww????..kah..kah..kahhhh..
taklah..
aku pesan jer kepek tuh...
kepek from bangkok you....ngeeeee...
Tq to encik hubby kak anne yg belikan itu kepek.


Maka dengan itu,
pagi ni dapatlah aku kepek itu...suker..suker..sukerr..

Kepek aper???

tekalah!!!...

*

*

*

*

*






*

*

*

*


kepek DURIAN!!!!!


yeeeeahaaaahhh!!

Kalau korang nak tau..aku ni memang peminat durian..
tapi durian itself la..yg raw punyer..
tapi..
kalau durian tu dijadikan makanan lain..
contoh : jadik inti kelapa kerr..halwa kerr..
bubur kerr..especially tempoyak!!..
or any other food lah..
sori ler kalau aku nak makan..
tak suker okkayy...
tapi berbeza ngan ini kepek durian..
kepek ini nama jer kepek durian...
tapi tak rasa durian langsung..
rasa dia..heaven you...muahahahaa...
lemak dan manis...
bau durian pon takderr..
tak tahu pulak mesia nie ader tak pesen kepek nieh..
tapi siyess..

sedap okkayy!!!!muahahahhaaaa......










Wednesday, April 13, 2011

Bila Mimpi Ngeri Jadi Kenyataan..

Korang....

Ingat tak pasal post entry aku AEON Jusco Tebrau Member's Day..Betul2 malang lah...
itu travelling beg yg aku beli betul2 dah enam jahanam...

Baru beli..tak sampai berapa bulan..baru sekali pakai dah kopak itu tapak roda...
Semua gara2 org cabin AA yg mencampak beg aku tu kat dalam kargo...
sedeynyer aku...

Tak baik itu orang...buang beg aku sesuka hati..
kalau tak kerana ada tali tersangkut kat tayar masa baru balik dari bali ari tu..
aku ngan encik papa pon tak perasan...
so happened org AA pon ader kat situ..
memanglah kena kompelin ngan aku..
berbakul2 kompelin aku...
encik papa pulak buat nasik ngan lauk tambah..kaw2 kitorang memekak kat situ..

siyess ahh..hangin betul aku...
tak pasal2 kena buat banyak keje..
nak kena buat report..
nak submit complain form..
nak kena pegi jusco nak claim warranty...
siott ahh..bodoh betul...

mimpi ngeri aku tu betul2 jadik kenyataan..tak sukerr..

Skang, beg aku tu kat KL..kena masuk workshop..
entah aper org2 beg tu nak buat ngan beg aku..

Ultimately, semalam org jusco call encik papa..
dia cakap beg tu tak boleh wat aper2..
encik papa hangin..

"beg tu sayer beli mahal...bukan barang 50 hengget"
"sayer tak beli beg tu kat pasar malam..saya beli kat jusco.."
"takkan barang jusco takder quality???"
"somemore beg saya ada warranty..apa yg warranty tu boleh buat???"

aku rasa org jusco tu terkebil2 agaknyer bila encik papa dah hanginn...

Last2 dia soh aku fax itu receipt masa beli itu beg..
jangan kater aku fax receipt..damaged report AA pon aku fax...gambo beg tu pon aku fax jugak..

Encik papa cakap kat org tu...

"buatlah aper2 yg patot..yg sayer tahu sayer nak hak sayer.."
"kalau tak setel saya report kat tribunal pengguna.."

Ni nak claim balik ngan AA pon tak tahulah dapat ke tak..
yg aku tahu beg tu ader cover insurance..

betul2 malang laaaa.....sedey siotttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!




Moral of the story :

Jangan kata beg mahal tu berkualiti...beg bodo beli kat giant tu lagi bagus ngan tahan lamerr....bengonggggggg!!!!!!

Tuesday, April 12, 2011

Red Velvet D'Cuppies


Hari nie makan red velvet kek pulak...first time makan nieh..hehehhee..
saper buat??
saper bawak??

Aku???...bukan lerr..
biasa lerr..tokey kek ler bawak..kak anne sweetiesaqi yg memang rajin ke dapur membakor kek...hehehee..

Aku???
makan jer ler..takkan nak pandang jer kek tu pulak kannnn...kek tu tak bersalah.
harus di makan segera...ngeeeeee....


Nie aku punyer cuppy...jemput2....bismillah...





Monday, April 11, 2011

127 Hours..

Semalam, aku boleh terajin plak masak macam2 benda kat umah...


Pagi tu pukul seploh aku dah rebus kacang ijau..konon nak buat bubur kacang letak durian..tu pon buat pepagi bute sebab anak akuk dah dok merengek dari semalam nak makan bubur tuh....telinga tak tahan dengor, tu yg pepagi dah buang tebiat masak bubur tuh..


Jangan kata bubur kacang jer aku buat..laksa penang pon aku masak okkayy..rasa macam dah lama giler aku tak masak makanan nieh...


Tapi sorilah..aku bukannya nak cer pasal benda2 yg aku masak tuh...
Aku nak cer pasal satu movie nie yg aku tengok semalam sambil2 makan laksa penang tuh..tajuk movie nie 127 Hours..





Aku tak tahulah..tengok cover kat cd tu macam best..tu yg soh Papa bukak cer tu..(sowwwyy..sejak pakai blueray ni aku tak reti langsong bukak itu cd...bengong betul...)


Syiokkk siott movie tu...tutup lampu..tutup pintu..gelapkan umah..bukak sound home theater besau2..pastu layannnzzz.....suker..


Apa yg best sangat pasal movie nie??


Yg aku tahu director dia yg bikin itu filim Slumdog..yg menang byk oscar tuh..cerita nie plak base on true story..suker okkayy...yg paling best, pelakon dia sorang jer ngkooo...confirm...tak lari budget...confirm actor tu dibayor banyak..muahahhaaaaa........


nielah pelakon tuh...sengsorang jerr belakon..


Movie to cerita pasal sorang lelaki nie yg idup dia suker benda2 outdoor activities..lagi2 yg panjat turun bukit...masuk gua keluar gua..panjat gunung turun gunung..consider extreme laaaa........


Ada satu hari tu dia pegi merayap lagi kat area macam gurun2 batu la..tak salah nama dia BlueCanyon..tempat tu memang cantik ngkoo...aku pon excited masa tengok dia layan batu2 kat situ....masa tengah merayap2 tu dia nak explore satu celah gua..tapi nasib tak baik dia terjatuh dlm celah bedah batu gua tuh..and terjatuh sekali ngan sebiji batu kat celah gua tu..


Nielah celah bedah gua tu..consider celah lantai gua laa..

The best part tu..batu tu dah penyekkan tangan dia..and nasib tak baik tangan dia tersangkut kat celah batu tuh...scary okkay...


So bermulalah cerita, mcm mana dia nak survive...macam2 buat semua tak jalan..air minum dah nak abis..makanan pon dah abis..then, nak mintak tolong ngan saperr???..kalau kat tengah2 padang gurun gua tu..


127 hours tuh meaning....hours yg dia dah gunakan utk survive alone kat situ..di saat2 nak selamatkan diri..nak elak dari mati kering kat situ..dia takder choice..tau aper dia buat??


First, dia patahkan sendiri tulang tangan dia and bila dah confirm patah...daging tangan tu dia potong ngan pisau kecik yg dia bawak...bukan pisau tajam ok..tumpul nak mampos pisau tuh..boleh imagine tak??? siksa siott mamat tu nak potong tangan dia tuh....aiseyyy...darah belambak2 kuorr...


Aku teringat2 lagi bila mamat tu tahan rasa sakit masa potong tangan sendiri...ishhhhh.....


proses memotong tangan...ayaakkkk!!!!

Aku rasa, korang kena tengoklah movie nie...how bersemangatnyer si mamat nie nak lepaskan diri..the way dia trying utk survive betul2 buat aku rasa excited nak tengok sampai abis...


tapi memang la..pada aku cerita tu memang best gilerr..trylah tengok koranggg....ngeeeeeeee....


P/s : Last part..aku jadik hangin lepas tengok movie tuh..sebab aper??penat2 aku masak bubur kacang tu..anak aku tak makan ponn...dia makan duriannyerr ajerr...hangin sunggohh!!!!