This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, April 11, 2011

127 Hours..

Semalam, aku boleh terajin plak masak macam2 benda kat umah...


Pagi tu pukul seploh aku dah rebus kacang ijau..konon nak buat bubur kacang letak durian..tu pon buat pepagi bute sebab anak akuk dah dok merengek dari semalam nak makan bubur tuh....telinga tak tahan dengor, tu yg pepagi dah buang tebiat masak bubur tuh..


Jangan kata bubur kacang jer aku buat..laksa penang pon aku masak okkayy..rasa macam dah lama giler aku tak masak makanan nieh...


Tapi sorilah..aku bukannya nak cer pasal benda2 yg aku masak tuh...
Aku nak cer pasal satu movie nie yg aku tengok semalam sambil2 makan laksa penang tuh..tajuk movie nie 127 Hours..





Aku tak tahulah..tengok cover kat cd tu macam best..tu yg soh Papa bukak cer tu..(sowwwyy..sejak pakai blueray ni aku tak reti langsong bukak itu cd...bengong betul...)


Syiokkk siott movie tu...tutup lampu..tutup pintu..gelapkan umah..bukak sound home theater besau2..pastu layannnzzz.....suker..


Apa yg best sangat pasal movie nie??


Yg aku tahu director dia yg bikin itu filim Slumdog..yg menang byk oscar tuh..cerita nie plak base on true story..suker okkayy...yg paling best, pelakon dia sorang jer ngkooo...confirm...tak lari budget...confirm actor tu dibayor banyak..muahahhaaaaa........


nielah pelakon tuh...sengsorang jerr belakon..


Movie to cerita pasal sorang lelaki nie yg idup dia suker benda2 outdoor activities..lagi2 yg panjat turun bukit...masuk gua keluar gua..panjat gunung turun gunung..consider extreme laaaa........


Ada satu hari tu dia pegi merayap lagi kat area macam gurun2 batu la..tak salah nama dia BlueCanyon..tempat tu memang cantik ngkoo...aku pon excited masa tengok dia layan batu2 kat situ....masa tengah merayap2 tu dia nak explore satu celah gua..tapi nasib tak baik dia terjatuh dlm celah bedah batu gua tuh..and terjatuh sekali ngan sebiji batu kat celah gua tu..


Nielah celah bedah gua tu..consider celah lantai gua laa..

The best part tu..batu tu dah penyekkan tangan dia..and nasib tak baik tangan dia tersangkut kat celah batu tuh...scary okkay...


So bermulalah cerita, mcm mana dia nak survive...macam2 buat semua tak jalan..air minum dah nak abis..makanan pon dah abis..then, nak mintak tolong ngan saperr???..kalau kat tengah2 padang gurun gua tu..


127 hours tuh meaning....hours yg dia dah gunakan utk survive alone kat situ..di saat2 nak selamatkan diri..nak elak dari mati kering kat situ..dia takder choice..tau aper dia buat??


First, dia patahkan sendiri tulang tangan dia and bila dah confirm patah...daging tangan tu dia potong ngan pisau kecik yg dia bawak...bukan pisau tajam ok..tumpul nak mampos pisau tuh..boleh imagine tak??? siksa siott mamat tu nak potong tangan dia tuh....aiseyyy...darah belambak2 kuorr...


Aku teringat2 lagi bila mamat tu tahan rasa sakit masa potong tangan sendiri...ishhhhh.....


proses memotong tangan...ayaakkkk!!!!

Aku rasa, korang kena tengoklah movie nie...how bersemangatnyer si mamat nie nak lepaskan diri..the way dia trying utk survive betul2 buat aku rasa excited nak tengok sampai abis...


tapi memang la..pada aku cerita tu memang best gilerr..trylah tengok koranggg....ngeeeeeeee....


P/s : Last part..aku jadik hangin lepas tengok movie tuh..sebab aper??penat2 aku masak bubur kacang tu..anak aku tak makan ponn...dia makan duriannyerr ajerr...hangin sunggohh!!!!











No comments:

Post a Comment