This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, April 17, 2011

My First Baking Class

First baking class aku hari nie..
suksesss...suksesss.....
sukerr...

Nak bagi reward kat Encik Papa sebab jadi sponsor besor utk class aku hari nie..
Thank you yerr papa.......
Nanti sponsor lagi okkayyy....ngeeeee...:)

Class hari nie belajo wat 4 jenis tart ; blueberry cheese tart, fruit tart, chocolate tart and egg tart...
simply the best ngkoooo....sukerrrr...:D

Blajo pon tak ler stress sangat...
sebab student yg lain pon eager nak blajor benda yg samer..
cikgu sweetlilly pon ala2 kepala gonjeng mcm aku jugak..
so, takderlah banyak masalahnyerr...

lepas nie,
confirm aku tak jeles lagi ngan org lain yg pandai wat tart..
sebab aku dah pandai wat...
takyah susah2 lagi nak xerox recipe kat internet..
Lagi best,
pastu aku dah absorb semua tips ngan petua yg cikgu nina dah bagi..

class nie aku betul2 dpt blajo wat tart yg memang superbb..terbaekkkk!!!!!

The best part is aku dah ready nak wat sindri kat umah..
nak bagi Encik Papa ngan Aleeya aku makan...
bior dorang gemoks makan cheese....ngeeeeeee......:)

Jom nengok pics yg aku sempat snap masa kat class tadi...

proses wat crust...aku rasa nak nangesss wat ini crust...ngantok okkayy...
seketul2 nak bentuk dalam ini mold...tak boleh nipis..tak boleh tebal...org sabor jer boleh buat..
aku ni penyabor pulaklah kannnnnn.....

Nie crust yg dah kena QC...

crust yg going to bake...cucuk dulu ngan garpu utk elak gelembung angin...

crust dah siap bake...dont worry be happy...dok lelama kat luar pon takper...
takkan lemau punyerr...pakai marjerin terbaekkkkk!!!!!

creamcheese filling...

art time...weeeee....sukerrr..:)

 ready to bake for second time...sweetlilly kater...
jgn bake more than 15 minutes okkayyyy....otw it will overbaked...
tak lawa.....

dah siap baked...nice texture...kilat and gelembung2....lawa kannnn....:)

nie pon terbaekkk!!!!!



crust kecik dah abis wat BB cistat...kenalah guna crust yg besau punyer utk chocolate..
it should be using the smaller one...pada aku ok jerr...
muai sket makan chocolate kannnnn...?????

Egg tart...
pada aku yg nie ok....tapi cikgu sweetlilly kater, yg nie fail okkayyy!!!!
telur terlebih masak...bergelembung jadinyerr...
memang fail sebab tart crust pon tak boleh kuor dari mold....oowwhhh...sungguh sadisss!!!

cikgu sweetlilly kater, ini yg terbaeekkkkk!!!!!!
yeehaaaaa!!!!! sukerrrr......ngeeeeee....

 double2 terbaekkkkk!!!!
isi telur yg sangat cantekkk dan muluss.....

setelah berhempas pulas 6 jam...dapat cert pulak dari sweetlilly..
berbaloi2......

Moral of the story : saper nak belajau gielah belajau...tak rugi kuor wit sikitt...apa yg kita dapat lebih bernilai 
dari apa yg kiter dah kuorkannnn....sodap weyyy cistat niehhh.....:)





2 comments:

  1. akak belajar kat mana ek?kelas kek/pe2 je kelas..berminat ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kat Jb yang..kelas ni kat Taman Rinting Masai =)

      Delete