This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, October 15, 2011

Choc & Cheese Brownies Lagi!!!

Kannnnnnnnn.......
aku dah bilang...
aku tak boleh start baking membaking nieh..
kalau aku dah start touch down itu oven
jawabnyer beturut2 ler itu oven aku kejekannn..

Jadiknyer..
bila soon rajin datang
penat2 balik keje pon aku boleh layan mixer aku

Tapi this time round
aku wat brownies nie ala2 bodoh ngan buruks jer..
campak2 jer segala barang kek tu..

nak dijadikan cerita
serba serbi brg aku tak cukup..
butter tak cukup gram
castor sugar pon tak cukup gram..
jawabnyer semua aku boooo jer..muahahahhaaa...
bila tahap kemalasan dah datang, nak switch on mixer pon aku bekiraaa..
jawabnyer aku pakai whisk ngan sendok kayu jerrr..
lagi melampau punyer perangai..
huduh ok..

Tapi, ada aku kesahhh???
brownies aku..
suka aku la nak wat mcm maner kannn...
kalau aku mandremkan itu brownies,
ada korang tau???
tak tau kannnn???????

well....kalau aku dah bawak & jamu korang makan tu..
makan jelah diam2 yerr..
kalau sedap cakap..
kalau tak sedap..jgn cakap aper2..diam jerr..
so, lain kali aku boleh wat yg lain pulak..
mandrem pon pattern lain jugak..muahahahahhaaa....peace:)





Bahan Brownies


250gm butter
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair/susu segar
1 1/2 cawan castor sugar
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum - aku guna tepung kek
1tsp baking powder
1tsp soda bicarbonate - ayak sekali ngan tepung+baking powder
1tsp esen vanilla


Bahan Cheese


250gm cream cheese
1 cawan castor sugar
1 biji telur gred B


Cara Buat :

  1. lenser tray size 10x10 dengan butter, alas dgn kertas minyak, kertas minyak pon lenser jugak dgn butter. Panaskan oven 175c (aku punyer oven 150c)
  2. Brownies : cairkan butter guna double boiler then masukkan koko and kacau sampai rata. Dlm mangkuk lain, kacau gula castor+telur dgn whisk sampai sebati. Then masukkan dalam bancuhan koko+butter, kacau rata. Then masuk susu cair, kacau lagi. Masuk esen vanilla. Bila semuadah sebati, masukkan tepung sikit2 then gaul sampai rata. Tuang dlm tray, bakar 25-30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Cheese : Putar creamcheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar sampai berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Sambung bakar selama 15-20 minit lagi atau sampai masak. Biar betul2 sejuk baru dipotong.
P/s : brownies kat atas tu, aku tak buat cheese as toping..tapi aku letak tengah2 kek and bakar sekali. Nak lagi sedap, korang boleh layer sekali ngan blueberry..sangat best!!!







No comments:

Post a Comment