This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, June 29, 2011

Jambul Si Boboi Kena Potong

Last saturday umah mak aku wat majlis cukur jambul 
cukur jambul si Boboi anak Encik Toyota lerr..
Boboi nie cucu sulung lelaki dalam family aku.
so bila nengok majlis dia nieh..meriah jugak..
tak macam majlis anak aku ngan anak sedara aku yg lagi 2 org tu..
bukan meriah aper..
nampak ramai orang datang..penoh dalam umah..luar umah bagai..
seronok gak..
tapi pecah tradisi la..
bulan lepas baru wat kenduri..
kenduri utk cik zila org umah encik toyota sempena nak menyambut baby baru
yg kenduri ni pulak utk baby baru yg dah keluor tu...superb kannn!!


 kak long a.k.a auntie long sedang gigih mengongkang kelapa muda utk letak rambut masa
cuker jambul tu..motifff????
aku pon tak tahu..org2 lama kannnn..
nak letak jugak dalam buah kelapa nieh..ikotkan jerrrr...

 Nie yg dah siap...tangan aku pi gatal, selit2 pulak bunga anggerik kat celah2 bedah kelapa tuh..
hohhhhh!!! buruk jer aku rasa..

 menu hari tu..mak masak lauk pauk hari raya..ketupat segera, rendang daging, kari ayam, sambal kacang ngan soto.
Soto tu aku yg request yerr....muahahahaaa...
yg dalam bekas purple nieh untuk belah pompuan punyerr..so kaler dia ala2 pompuan laaa....miamiamiahhahaa..

 yang atas tu mee hoon utk soto laa..bawah tu ketupat...
nie nampak banyak melampau sikit..sebab utk group lelaki pulak..makan banyak kannn..
so , tempat ngan isinya sure kena besor...

first time nieh aku jumpa kuih nie..bungkus cantek2 macam nagasari..sekali bukak dalam dia...hohohohoooo...best ngko...
luar rasa tepung beras ala2 nagasari..kat dalam kaler ijau tu tepung pulut ngan kelapa..ala2 kuih koci..
marbeless youuuu....nama dia pon mistik and special PUTERI SEBILIK...auwwwww...i rela youuu...kihh..kihh...kihhhh... 

Nielah budak dompot tuh...Boboi a.k.a Harith Uzair..tido jer manjang..pic nie taken after potong jambul la..kain bedung dah kena bukak..tangan2 semua superhero punyer patern la kannn..

Aku suker masa nie jekk..sesi menderma wit syiling ngan gula2..suker youuu...
Cik Zila berhempas pulas menabur wit pastu dia pulak yg menggila kutip wit tu balik..utk anak dia kononnyaa..choyyyyy...

Tapi bestlah kann...
kenduri ni utk menyambut Ramadhan jugak..
Al hamdulillah..moga2 semua diberkati..

tu jer nak update..
babai..

Tuesday, June 28, 2011

Makan2 Selamat Hari Raya???




Semalam wat makan2 selamat hari raya..
Bukan utk selamat hari raya...
makanannya jer ruper lauk hari raya..miamiaiahahaaa..
suker ok..


Actually, wat makanan tu sempena ke-last day'an Mr Soo kitorang la..
Mr Soo suker makan ketupat ngan rendang daging..
so, kitorang gigih ler masak2 kat umah
nak jamu Mr Soo makan ler
lepas nie tak tahulah bila lagi Mr Soo boleh makan..(mode sedey..)


Biasalah kann..takkan semua aku nak masak kann..
jadiknyer masing2 agree wat pot luck..
ok aperr..
jom nengok apa kitorang masak utk mr soo..hehehee...


 Cik Elly McBeal sponsor air...betol2 cuci perot di pagi hari..this type of orange juice, me loiikeee okk..

 brownies nie kak anne buat..

sambal udang ngan sambal kacang+ikan bilis kak anne masak..penat2 balik umah perantin pon sempat lagi masak...kesiiiannnn...  

 kuah kacang yg super duper marbeless..mak cik killa masakkan..haros mintak recipe ok..

 nie cik zue-kiah masak..dia memang dah ikat contract rebus ketupat kat sini sampai dia retire..
zue-kiah dan ketupat segera mmg tidak boleh dipisahkan..huhuhuuuuu..

rendang daging nie aku masak..


Hari nie Mr Soo last day..
pejam celik dah 3/4 bulan Mr Soo jadik account consultant kat sini
cepatnyer masa berlalu (mode sedey lagi.....)


Mintak2 lepas nie accounts team tak huru hara lagi
banyak tol dugaan tahun nie..
semua gara2 oracle sengal nieh..
kena doa banyak2 biar semua baik2 mcm dolu2..
hoping sangat2 nieh...


Puasa around the corner.
so, by that aku nak feeling advance puasa nieh...
suker puasa..tapi bab nak bangun masak sahur tu....
adoyaiiiiiii.....tak boleh tahan!!!











Thursday, June 23, 2011

Nasik Ayam Ekspress??..Boleh laa...

Balik kijer jer teros gie supermarket Maslee.
nak beli ayam lerr.
semalam cik Aleeya dah order soh masak ayam ari nie.
Tulah aku beria pi beli ayam.
hohhh! ayam mahal giler ngkooo...
7 hengget 30 sen sekilo..mahal babas.
apalah gomen dah buat ngan ayam2 kat Mesia nie sampai semua jadik mahal..
mistik betul laaa....

Yg aku tahu aku beli barang sikit jer..
tapi jejak 80 hengget wit aku terbang.
pelik betul...barang sekarang nie semua dah naik ke hapa??? (sajer jer tanya diri sendiri..sebenarnya dah tahu pon yg brg skarang semua dah naek gila nak mamposs)

Sampai umah jer dah dekat2 pukol 7pm.
kelam kabut aku masuk dapor..
kena masak cepat2..sat lagi anak dara aku balik..
tahu2 nak makan jer..
bersilat..berkungtau bagai aku kat dapor..

Ngam2 kol 7.45pm semua siap..
budak kecik tu seploh kali masuk dapor..

Aleeya : mama!! dah siap masak blom??
Aku : blom..ngaji dulu..nanti balik ngaji baru makan ehh..
Aleeya : alaa..mama nie...lapor laa...

Sementara tunggu dak kecik tu pegi ngaji
aku siap2kan apa yg patot..
balik nanti tinggal makan jerr..


 nasiknyerr..

 cili sauce..

ayam madu goreng 

tadaaaa...nasik ayam utk dinner ini malam..
actually nasik ayam nie Aleeya yg request..semalam dia komplen aku sebab aku hari2 masak ikan..dia tanya kenapa mama dah lama tak masak lauk ayam????...aiishhhhh....

p/s : korang tak perasan ker sup takder...
haaa...itulah maknanya aku dah tahap pemalas nak masak sup..
so, makan jer apa yg ader..jgn nak mengada..agak2 nak tercekik, minum jer air masak tu...











Feeling nasik ayam penyet..terbaekk!!!

Kalau setakat kat Pasir Gudang nie, bersepah2 kedai makan yg jual ayam penyet nie..
Pilih jerlah nak makan kat mana..
tapi, yg pasti rasa memang ler lain2..


Tapi, ada satu kedai nie..
kedai pakcik nie dalam 2 km jek dari opis aku,
masakan kat situ memang aku suker..
kalau satu hari tu kekadang aku boleh jumper pakcik kedai nie 2 kali..
sekali masa breakfast sekali lagi masa lunch..


Makan pagi memang superbb!! 
lontong yg giler sedap ngan nasik lemak daun pisang yg sure nanges bila makan..terbaekkk!!
bila lunch pulak, makan nasik ayam kerr..briyani kambing ker..ayam penyet kerr..korang takkan nyesal punyerr...


Cuma yg tak bestnyer..kalau terlambat sikit jer..
sure makanan kat sini cepat abis..
pada saper2 yg mengidam ala lembab2..ala sengal2..
kem salam ketat2lah yer..
jgn kata rupa..bau pon takder...


Tapi lunch tadi tekak nak makan ayam penyet..
memang best.
RM5 hengget jerr..
Feeling tak hengattt!!!!
besok2 nak makan lagi....weeeeeeeeeeee:)


 nasik ayam penyet..memang best...kalau yg original, nasi tu dari beras huma atau padi bukit yg sangat sedap dan lembut..pastu dimasak sikit ngan santan..nanti rasanya lemak2 sikit..supnya pon ader lemak santan sikit..
tapi pakcik nie punyer kedai pulak, dia serve nasik putih yg lembut..tapi sup bagi 2 jenis pulak..satu yg sup putih satu lagi yg sup santan (rasa mcm ala2 masak lemak kuning cili api)..yg pakcik nie lagi best..sebab korang takkan muak bila makan sebab dia dah separatekan nasik ngan lemak santan tu...best kann???

yang nie briyani kambing...yg nie pon super nanges bila makan..memang sedap dowwhh!!!


kat PG nie, sana sini bersepah ayam penyet nie..
sama gak ngan pecel lele..
tapi yg aku pelik, masa aku pegi
jakarta, bandung ngan bali..
tak nampak pulak aku makanan nie..
eemmm..musykil gak...

takperr..benda sedap takper..
suka hatilah nak datang dari mana pownn..
yg penting, future aku nak nengok,
ada tak makanan macam nasik liwet ngan nasik bakar
yg macam aku makan kat bandung tu...heheheee..







Monday, June 20, 2011

Birthday And Fathers Day Dinner's For Papa




Today is a Fathers Day.
So, amek kesempatan celebrate this sweet day with my lovely Encik Papa and Aleeya.
Since Encik Papa's birthday pon bulan yg samer..so kita celebrate both la yerr..

Fenin gak memikir kat mana nak dinner
sebab sure kena carik tempat yg Papa suka makan kann..
Aku pulak tak kisah sangat..sebab aku mmg suka try segala macam makanan
suddenly  teringat pulak Cik Shaza, yg suka makan Arabic cuisine  
Emmmm..idea best jugak kannn
Since Papa pon memang feveret makan segala hal yg related to encik kambing,
atau nama saintifiknyer mr lamb..miahmiahahaha..

So happen kat Pan Pac ada satu Arabic Restaurant
yg aku rasa aku patot bawak Papa gie saner..
Last Friday, mcm nak rak aku gugel 
sampai ler aku terjumpa ini HADRAMAWT Restaurant..
suker okkayy.. 

Restaurant nie located kat 3rd Floor..
consider korang kena pegi lobby dulu kat 4th floor,
than turun bawah guna tangga kat depan cafe hotel tu.


Papa sangat happy..love u papa!!

Abang arab tu sangat malu ok..tuang air pon sampai terteleng kepala..
takper, yg penting tak tercurah kat kepala aku..hohh!!

jumper pure Mr Lamb..sangat suker suker ok..muahahahaa

Aku try ini Arabic Tea..such a nice aroma and taste..satu pot nie boleh minum sampai 5/6 kali..
yer la..gelas dia comel jer..rasa dia ala2 mistik sikit..sebab korang boleh rasa cengkih ngan daun pudina dalam tu..bestlah jugak..abih, asyik2 minum teh lipton ngan boh jekk..nie layan herb tea pulak....satu pot nie RM10 jekk..

Ini budak memang tak boleh dipisahkan ngan mushroom soup..

Lamb Madghout..rasa dia not bad..lamb tu sangat soft and korang boleh rasa kemanisan isi lamb tu..nasi tu dimasak ngan tomato sauce..kalau kita ala2 nasik tomato laa...takderlah rasa masam macam tomato tu..just nice jer..Harga dia RM20.00
korang boleh choose jugak kalau nak 500gm or 1kg yg boleh dimakan untuk 4/5 orang..portion banyak sikit laa..

bila dah korek2 nasik tu..tersembul itu Encik Lamb yg sangat besau itu..

Nie pulak nama dia Mixed Grill..compilation of beef, chicken and lamb...ada jugak fries ngan roti yg dok kat bawah tu..roti tu kena makan cepat2..baru sedap..kalau korang makan lambat, roti tu jadik keras sebab dah sejuk kannn..satu set mixed grill nie RM30.00...korang kana cuba nieh!!


Nie pulak Lamb Mendy..nasik dia ala2 nasik briyani..tapi takderlah sama rasa mcm briyani..nie arab style laa...Encik Lamb tu also nice..very juicy..yg ni harga dia RM24.00

Ooopsss...naper tu???
heheheeee...Aleeya tak suker ini mushroom soup..bila aku rasa..aahhlahhh..memang tak sedap..
so, korang jangan order ini side dish yer..tak recommend langsung..jadiknyer ini soup tak abis dimakan..
satu bowl nie rege dier RM8.00..sedap lagi mushroom soup campbell ngan vono..

Here the restaurant's entrance..Kat Raja Chulan pon ader restaurant nie..deko kat Raja Chulan lebih cantik sikit..kat Pan Pac nie consider branches laaa..tapi, korang boleh cubalah makan sini...highly recommended!! cuma aku nak pesan, korang kena twist sikit kepala ngkoo..jgn nak kompelin macam2 pulak..set mind ko, yg ko tu nak makan Arabic Cuisine..jgn pulak sambil makan tu sibuk nak carik acar buah la..kuah dal la..kari la...semua tu tak ader okk...Arab style nie semua yg berasaskan olive oil, herb and sangat kering2 semua makanannya..consider diet cuisine la...sesuaii ok..

So, untuk semua ayah2..abah2..daddy2..papa2..abi2 seluruh dunia..
selamat HARI BAPA...
terima kasih kerana menjadi pasangan yg terbaik kepada isteri2..
semoga kalian dikurniakan kesihatan yg baik dan sentiasa dilindungi olehNya..aminn..













Sunday, June 19, 2011

Waja langgar babi???

Berita semalam yg aku dengar,
ofismate aku abg pezal eksiden kat tol highway desaru
aku tau pon sebab abg pezal calling2 encik papa tanya pasal procedure claim eksiden.. 
masa tu tak salah pukul 8pm+++
aku nak tengah dinner kat luar masa tu..


Bila terdengar tu
terperanjat jugak..
yelah..aku pon consider baru balik dari desaru jugak..
aku sampai umah area pukul 4pm macam tu..
ngeri siot dengor story macam tu..
tapi yg paling penting anak2 ngan isteri dia tak apa2..
tapi sure terkejut jugak kann..
sure trauma giler..


Encik babi tu pon satu hal
maghrib2 dok umah sudah ler..
taulah tak boleh semayang..kan dah gelap..
tak payahlah nak main lari2 kat tengah jalan..susahkan org jerr..
sian abg pezal..tak pasal2 langgar ngkoo..


ishhh...tak tahulah tu nak kena samak ke tak waja tu...fenin..feninn....




rongak teruk depan kete nieh..babi tu besor anak gajah ker hapa..




Saturday, June 18, 2011

15 minit ker Desaru?????

Giler tak percaya aku.
hari ni try highway baru dari umah aku ke Desaru
nengok jam..hoh!! baru 11.30am
dalam hati berapa lama ek nak sampai saner nanti
dengar banyak sangat cerita
ada yg kata 1/2 jam ler
40 minit ler
45 minit ler
banyak tol..
pada aku depends pada berapa laju korang bawak pulak kannn..


Tapi journey aku hari nie
memang kaw2 aku kautim ngan jam aku..
sambil beborak ngan Papa..
tetiba aku dah nampak tol.
Eh!! dah sampai???
tengok jam MAKKKKK!!!!!!!
11.45am...
giler kentang tol!!!
mau aku guling2 kat situ jugak..


15 minit?????????
betul2 aku tak percaya ngkooo....


Mana taknyer..
kalau jalan biasa yg kitorang guna,
kalau dari PG ke Desaru
ada cekik masa 2 jam nak sampai desaru..
ni tak..
15 minit jerrr....huhuuuuu...nak nangess!!!!


Jawabnyer..bercuti sokmolah ke sana yerr...yeeehaaaa!!!!!!!!
bila dah sampai..apa kata kita berkuak lentang ke Batu Layar..


Batu Layar ni one of the famous pantai kat Desaru nie..
but dont aspect to much la kannn...
sekadar mandi manda, it's ok.
ramai jugak yg camping2..sewa2 chalet..bbq...
best aper..


But today, aku just sightseeing jerr..
malas la nak main2 air..
baru balik langkawi mandi laut kannn..
time nak cerahkan kulit balik..
future2 lah kita main2 air lagik...


Yg pasti aku sangat suker bila ini Desaru dah jadik short distance..
tak payahlah lagi nak bergelumang ngan kete2 and lori2 seanjang jalan Kota Tinggi ke Desaru tuh..
semua jadik best sangat2...weeeeeeeeeeeeeeee....:D













Thursday, June 16, 2011

Baron Hotel and De Baron Resort, Langkawi



* Standard room for 1 nights kat Baron Hotel    
   rate weekdays RM90nett inclusive breakfast    
   rate weekend RM120nett inclusive breakfast 


* Standard room for 1 night kat Baron Resort    
   promo rate RM160nett  inclusive breakfast    
   publish rate RM228nett inclusive breakfast 


Arrived jer kat sini terus check in kat Baron Hotel 
lepas dah 2 malam kat saner tukor hotel lain pulak 
sajer jek nak tukor hotel sebab nak rasa dok kat hotel baru 
Dulu aku datang, hotel nie under construction lagi 


So, kali ni aku datang dah siap sudaa… 
Then, bolehlah try kannnnn.. 
since dia baru lagi, promo rate dier not badlah.. 
tapi aku nie, bab2 hotel kedekut sikit 
jadinya aku akan jadi terlebih rajin utk search internet rate 
so, Baron Resort hari tu aku book via Asiaroom.com rate RM140 jekk..
bolehlah kann.. 


Baron Resort nie located kat area Pekan Rabu 
kalau korang dari Jeti nak ke Pekan Kuah, dia belah kiri.. 
ngam2 tepi laut.. scenery cantek..
dari hotel dah boleh nampak Eagle Square .. kapal2 layar…nengok sunset..
memang best laa..me loike ok.. 


Cuma tak bestnyer tempat nie panas sikit.. 
sebab tempat baru, takder pokok2 sangat.. 
tapi pada aku..benda tu small  matterlah.. 
as long as tempat tu cantik and bersih pastu location plak superb.. 
memangler masuk check list aku ngehh..bgehh..ngehh.. 


Jom layan pics yg sempat aku snap masa kat saner 

 Front Desk



 Lobby




 Standard room with king size bed
 spacious kann....suker okk..ada astro ngan WIFI jugak..




 bathroom also spacious..shower area...superb!!


 swimming pool





 relaxing area







buffet breakfast


Kalau korang dah lepak sini.. 
tak payah risau pasal tempat makan 
lot bawah pekan rabu depan hotel tu banyak kedai makan 
jalan berapa tapak jer dah sampai..senang sangat.. 


hari tu aku makan kat restoran nie. 
location, sebelah hotel jekk. 
Jalan sikit laa. 
makan kat sini pon sedap..macam2 ader. 
local cuisine..western..seafood..
pilih jer la.. layankan ajer tekak tu..heheheee..
In terms of rasa, not bad. Sedap jugak.. 


Saji Restaurant 


 chicken chop



sirloin beef steak 



siakap 3 rasa