This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, June 14, 2011

Langkawi - Snorkelling @ Pulau Payar

Friday - 10/06/11
07.30am
wooo..excited siottt.. pagi2 dah turon bawah gie café nak melantakks niehh harus amek breakfast..
kalau aku lah.. lunch skip takper,
dah kenyang breakfast kann..
pagi tu breakfast simple jer..
nasi lemak ngan roti bakar..                    
oklah kann..
what do you aspect ngan budget hotel yg regenya RM120 jekk..
nasib baik ada breakfast 
kalau hotel lain ngan rege mcm tu ..yang adoo....wekk!!


nasik lemak yg so-so jekk... 



budak pompuan yg sangat gedikkss... 



ujan la kalau Aleeya makan roti nieh...main2 jek lebih..hohh!!

Pas makan kenyang2, naik bilik jap..
masa utk membuang apa2 yg patot dulu...
nanti dah start berjalan leceh kannn..
pastu tunggu kat lobby plak.. 
turun2 jek, Encik Tour ngam2 sampai nak amek kitorang
suker okkayyy....ngehh..ngehh..ngehhh..


08.45am
Naik je dlm van..
ramainyer mat salleh..
sonok eh korang jalan2 kat negara aku..
mentang2 wit ko besooo..
rasa kecik jek bila dok dalam itu van..huhuhuuu..
bodonyer aku..mcmlah kat opis aku tu takder mat salleh..
hello..boss ko tu semua mat salleh ok..gedik ehh!!!


09.00am
sampai kat jeti.
abg2 beach bagi briefing sikit..
entah..aku dengor tak dengor jekk..
sebab tak sabor dah nie nak gie main ikan..weeeee..:) 
bila nengok2..
makk aii..semua mat salleh jer yg pegi nie.. 
mana pegi yg lain2 nie.. 
maksud aku org2 kulit cekelat macam aku ler… 


 Package Pulau Payar.
Standard harga RM150 for adult and RM120 for child.
Tapi aku bargain nak rak..last2 dapat package RM320.00 utk 3 beranak..oklah kann..untung sikit aku..
Dalam package tu, kitorang dapat..
* Hotel transfer in/out
* Ferry transfer
* Insurance
* Packed Lunch
* snorkelling set gear


nie group aku..ongputeh2 yg kat belakang tu pon group aku jugak..


09.15am
owwhh..naik feri besor rupernyer.. 
ingatkan naik bot mcm snorkelling kat Tioman ngan Redang.. 
dalam hati..jauh ker??? 
pastu abang2 beach briefing lagik.. 
"journey will take approx 1 hour.." 
"Haaaaaaaaa!!!!...gila jauh…no wonder mahal ini snorkelling trip.." 


 ala2 macho jekk abg feri nieh..feeling steward ker hapa???muahahahhaaa...


 tak sangka pulak kena naik feri besor..ingatkan naik tongkang jekkk..hehehheee...macam nak balik kuala perlis pulak kannn...

 budak gedik lagi..





sempat plak menebeng atas feri..panas tuhh..idoklah aku wehhh!!!


10.15am 
Arrived itu Pulau Payar 
Woooo…Subhanallah..sangat cantek okkk… 
nak nangesss!!!!! 
siyes lawo ngkoo….suker.. :)
dalam hati...sampai jugak aku kat sini...
selalu dengor cerita org jekkk.
tapi real laaa...lawo giler okkk!!!!
nak nanges guling2..


sorga doniaaa...



 kena naik bot kecik dulu before sampai itu jeti pulau payar tuh..



 abg2 beach sibok punggah barang..dalam tu semua ada packed lunch kitorang..



dah tak pandang belakang ok..jalan trossss..

Transit dulu kat Coral Park..
pastu naik bot kecik pegi beach.. 
Owhh..cuaca tak cantek sangat.. 
tetiba mendung plak bila tetiba mendung..
ayakkk!!!! ujan turun sudaaa… harusss…. 
itu Aleeya dah merentan nak main air.. 
tak boleh kata tidak…nak jugakkk..ishhh..
nak marah nieh.. 

hujan ngkoooo....

last2, kalah jugak aku.. 
tengah hujan2 tu dia main air laut jugak.. 
nasib baik hujan tak lama..adalah dlm 10-15 minit gitu.. 
hujan manja2 jekk..oklah kann.. 
apa nak takot..hujan tu air..bukannya api.. 
somemore bukan macam kat Pasir Gudang nie.. 
hujan yg menakotkan..penoh ngan chemical ngkoo…benci… 




 wuuuuuuuuu....banyak kannn ikannnnn!!!!!!!





 budak pompuan nielah yg paling happy sekali..





  Encik Papa memang animal lover..kena gigit ngan ikan pon..ada aku kesahhh!!!

ikan putih tu besau tau...tapi tak gigit orang,,yg warna kuning tu gigit...Aleeya kena gigit sampai 3 kali...hehehee..siannnn...



 macam toooooottttt kannnn...actually nielah sea cucumber a.k.a timun laut..sepupu sepapat encik gamat...first time nie aku jumpe depan mata...lembik ngkoooo...hehehee..


 

 dok jer tepi2 tu...ikan datang sindri..tak yah ko nak kuak lentang beriaaa kat tengah2 laut mcm kat Tioman ngan Redang tu...kelassss kannnnn!!!!



 Ni kaki budak gediks...tu pon kalau tak panggil naik atas..buat bodo jekkk..org dah siap2 nak balik pon
dia buat selamba jekkkk...geram toll!!! nengok tu..kaki dah macam moyang neneak kebayan sudaaaa...


01.00pm 
lunch time..
everything packed nicely..suker.. 
takderlah sedap maner.. 
tapi oklah..kalau dah makan kat tengah2 pulau nie dapatlah pulak ko nak makan McD ngan Pizza..
takpon nasi puteh ngan asam pedas.. 
hempok kang kalau gediks lebih2..makan jekk!!!.. 



Nie packed lunch kitorang.simple jekkk..tapi oklah...dah penat main air, sedap jerr...


01.30pm 
baby shark start datang..
lepas sekor..sekor datang.. 
makin lama makin banyak…wuuuuuu… 
geram ader..takot pon ader…heheheee.. 
matahari tegak atas kepala nieh.. 
panas jgn cakap..dalam hati…rentong woiii!!!!! 
main ngan ikan tak hengattt.. 
lagi happening dari Tioman ngan Redang 
tak kisahlah tak nampak coral yg penting dapat main ngan ikan..
sangat sukerr!!!! 



 baby shark yg comel..:)
tengok tu baby shark..dialah yg paling besor kat situ...

 Jalan2 jap kat tepi2 pulau tuh..








02.30pm 
siap2 nak balik dah hampeh..
air dalam changing room semua air masin 
melekitlah kalau nak mandi.. 
jawabnyer aku anak beranak mandi air hujan yg dorang takong dlm drum.. 
pastu siap bilas ngan air mineral lagi.. 
ala lebih kurang jek laa..
nak mandi bersih2 kat hotel la nanti..choyyyyy… 




crystal clear water....me loike okkk..


 pose lagi before balik...rasa sedih jek masa nieh....bila nak datang sini lagi???

 Legam dah tangan ko nakkk...haishhhh..

Oke Papa??..cukup2 ehh...



03.15pm  
naik feri sudaaa…. 
gerak balik pegi Jeti Kuah 
dalm feri, semua terbongkang tido kepenatan


04.15pm 
sampai kat Jeti terus naik bas and balik hotel 
sunggoh puas hati ini snorkelling trip 
dalam hati berkira2..
kalau datang sini lagi confirm aku pegi lagi ..
simply superb!! 


To be continue  










              

No comments:

Post a Comment