This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, July 11, 2011

2nd Baking Class - Steam Buttercream

Nie aku nak story baking class aku
yg aku rasa paling lama durationnyer compared to 1st class aku..
kenapa lama?
heheheeee...banyak sebab2nyaa...:)


Steam buttercream nie gila horror ok..
aku nie consider dah terlompat class.
sepatotnyer kena join class Buttercream Basketwave dulu.
Nie boleh feeling bagus masuk steam buttercream pulak..
jawabnyer...2x kena sekolahlah..
first trial cake steam aku tak jadik..
kena wat sampai second trial..
nasib baik aku nie jenis yg super penyabor punyerr..
jadinyer, kena bising ngan cikgu ponnn..
ada aku keshahhh?????
masok kanan keluar kiri..
berbakol kena bising pon aku redho
asalkan aku dapat belajor.... ngeeeeeee...)


Woopppsss..luper plak nak cakap
kelas kali nie best sikit
sebab aku bawak puak aku..
jadinya memang huru hara ngan tekak kitorang nie..
ada Kak Anne ngan Kak Ros..
lepas tu bawak pulak anak daranya,
si Sarah ngan Azreen.
lagilah huru hara..
tapi takper..meriah aperrr...suker ok.


Yang paling tak best kat kelas nie
cikgu boleh terclash 2 kelas pulak..
actually aku dah booking awal class steam BC nie..
tapi itu cikgu boleh terlupa plak..
seminggu before dia boleh pulak nak bukak kelas roti..
adoyaiiii..
nasib baik aku telepon ingatkan dia..
tapi nak buat mcm mana..
cikgu dah terlepas cakap kan..
jadiknyer, dah ada pulak register utk class roti..


By that boleh imagine tak??
dalam satu hari ada 2 kelas..
giler penat itu cikgu nak mengajar 2 kelas..
satu kelas kat dalam utk steam BC.
pastu satu kelas lagi kat luar utk roti.
giler terrorlah itu cikgu..
berlari2 mengajar kitorang.
nasib baik tak terpengsan kat celah pintu..huhuhuuu....


jom kita tengok gambo..
aku nak story sekali apa itu steam buttercream...


apa2 hal pon kena wat cake dulu...untuk steam BC nie, kek yg paling sesuai ialah sponge kek..butter cake tak berapa sesuai gitu...


Ni rupe choc sponge cake yg dah siap..kema make sure betol2 sejuk..

Suka hatilah nak belah berapa ponn...akunyer kek belah 2..tepek sket ngan cream ngan blueberry..

nie pulak nak wat buttercream...

yang nielah namanya teknik steam tu...
lepas buttercream tu dah siap..kena double boil kat atas air panas..
kacau sampai lembut sikit sebelum curah kat atas kek.

nie ruper kek yg dah dicurah steam BC tuh..akunyer failed sket..sepatutnya halus mulus macam fondant..
tapi oklah..budak baru belajo kann..kejap lagi aku tepek2 bunga utk ilangkan itu yg buruks2..ngeeeee..

first time wat roses..sangat bersememeh ok..tapi aku tetap berbangga ngan hasil kerja aku..
sukalah kann nak wat macam mana pownnnn....

lepas letak roses tepek2 sket ngan daun2 tipu..tutup segala rupa yg huduh2..

nie bile yg ala2 nak siap..hehehee..

ok..nielah rupa kek2 yg ala2 budak baru belajor...ok aperrr...lawo  kannnn....


Next entry aku paste gambo kek aku yg betol2 siap punyerr..
atas tu sajer jer paste gambo jauh..
bior korang tertanya2 skett..
mcm mana ruper dekat2 kek steam BC aku tuh..heheheheeee..

To be continue...




No comments:

Post a Comment