This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, August 1, 2011

Appendicitis Operation Vs Cyst Drilling

Zillion thanx pada kawan2 ofis yg dtg melawat and bagi bunga org sakit nieh..

Betul2 holiday aku kali nie.
holiday melengkor atas katil gara2 penyakit yg tetiba datang.
memula tu ingatkan sakit pinggang biasa.
Yg best tu sakit pinggang tu belah kanan jer..
pastu sakit merebak ke depan belah kanan perut.
rabu mlm kamis tu jenuh lah aku menyapu minyak panas.
mati2 ingatkan sakit pinggang biasa.

Tapi bila bangun pagi nak pegi keje tu.
aku sakit perut lain macam.
batuk pon rasa perut tu menekan lain macam.
kepala mulalah pikir yg bukan2..
memandangkan malas nak pikir sangat.
aku pegi jugak keje macam biasa sambil tak care langsung sakit tu.

Sampai opis, rasa lagi tak selesa..
terus gugel simptom2 org sakit appendik..
dalam hati..yelah..macam betul jerr..
tapi simpan dulu.
buat keje macam biasa.
konon2 nak kuatkan semangat..since aku tengah pulun utk close account niehh..

Makin lama rasa makin tak best lak badan nieh..
hati rasa tak sedap.
Then pukul 10am tu turun tea break mcm biasa aku amek brunch teros..
pikir2 makan dululah..
mana tahu petang nie kena tahan kat spital..kena puasa lak..
makan takdelah banyak mana..sebab sakit kan..
ala2 utk alas perot jer..tapi bolehlahh.

naik atas teros wat keje mcm biasa 
then tergerak hati, teros calling Encik Papa
Nak pegi Hospital Penawar mcm tak kuasa..
jadinya aku decide gie Pakar Puteri jer laa..

Tengah hari tu teros balik tapi tak teros gie spital
balik umah dulu, kemas2 baju apa yg patot..
malas pulak nak pegi-balik semata2 nak amek baju..
1/2 jam jugak nak gi Puteri tu..
konon2 nak standby jer la kan dalam kete..

Sampai Puteri teros register and masuk klinik Dato' Kadir
lebih kurang 3.30pm mcm tu la..
check punyer check memang simptom appendik
tapi doktor cakap kena pegi jumpa pakar sakit puan jugak..
sebab takot penyakit lain pulak..
yelah..org pompuan kannn..
takot problem batu karang ker..buah pinggang jerr..rahim ker..
macam2 kann..

Jadinya before jumpa Dr. Noraini aku gie ultrasound dulu..
nengok2 apa yg ada dalam pewot aku nie..
ada dinosour kerr..cacin ker..sutun kerr..
scary jugak bila nengok doktor main kira2 beso kecik organ2 dlm badan aku nieh..
pankreas la..liver la..lung la....hohh!!! takottt!!!

Result keluar..aku sempat baca sekali lalu..
organ dalaman takder problem kecuali di penghujung ayat tu
ada sebut nama Cyst plak...mak aiihhhh...ngeri lagi..

Jumpa teros Dr Noraini
Dr kata nak wat Pap Smear.
adoiii mamposss....kena selok la nieh...
scary siot!!..

Doktor cerita entah apa2 ..ada certain tu aku tak boleh paham
abih dah sebut2 ayat scientifik..pahamlah pulak aku kann..
yg aku tahu, Doktor cakap aku ada problem Cyst..
tak terlalu merbahaya..tapi dia menyarankan aku utk buang jer..
since history aku yg dah 8 tahun tak dapat anak no 2 ngan period yg irregular..
Doktor kata, kalau operate insyaallah..
semua tu akan kembali normal..

dah discuss lebey kurang,
masuk balik bilik Dato' Kadir
discuss punyer discuss kena wat appendik operation..
sebab aku dah sakit sangat.. 
takot tak takotlah aku masa tu..turutkan jerr..
keluor jer..kakak2 misi uruskan ward aku..

turun bawah masuk emergency room..
tangan kena cucuk sana sini..
amek darah ler..nak masuk air ler..
sabor jerlah...


cucuk dulu nak amek darah..2 kali kena cucuk sebab tak jumpa urat..nasib baik misi tu soft spoken jer..kalau tak macam nak pelempang jekk..
bengkak2 tangan aku kena cucuk..

pose giler before dok kat wheel chair..sakit pon macam tak sakit..ngehh..ngehhh...

bila dah kena usung gi operation theater muker dah tensen dahh.....scaryyy siott!!!

dah siap semua, dok atas wheel chair standby pegi operation room..
tahu tak perasaan aku masa tu???
walaupon benda tu minor jer..
tapi rasa mcm nak mati jer...heheee..
takot siott..
manalah aku pernah pegi operate2 niehh..
asal misi check darah..memanjang naekk...
pheww..powerr..penangan nervous aku..
kakak misi tak abis2 tanya aku..
"Puan ada darah tinggi ke??"
adoyaiiii...

Masuk dlam operation teather..lagi seram..
Pakar bius ajak berbual..macam2 ler dia tanya..
pastu startlah dia cucuk ubat pastu bagi aku oksigen.
pastu...entah..dah tak ingat apa2 ntahh...ngeeeee....
gelap sudaaaa....

aku sedor2 jer teros muntah..
yg aku tahu masa tu dah masok ward
muntah nak rak..
semua tu kesan ubat2 bius tu..kuat giler kann..
then aku tak sedor apa..teros tido sampai ke pagi..
Papa kata aku dok kat operation theater tu 2 jam.
lama jugak ekk..


lepas operate..pengsan sudaaa...

Besok pagi aku still tak boleh bangun lagi..
mata berat giler.
tapi kakak misi soh bangun.
sebab nak tukar cadar katil.
yer la kakkk..spoil la.
dahlah perot aku sakit..susah nak bangun...rasa nak hangin jekk.
kalau straight bangun oklah kann..
nie kena senget2 badan dulu..
semua kena slowly2..barulah boleh bangun..
kalau main terejah jer, rasa nak terburai isi perot aku..


Lepas kemas2,
Misi kata kejap lagi doktor datang..
yelah...malas tol nak layan..mata ngantok giler nieh..
dahlah lapor..haus lagi..
tak boleh makan lagi ngkoo...
doktor kata ok baru boleh...aiseyyy...giler lapor aku...

satu jam lepas tu, Dato' Kadir sampai..
check2 perot aku..
rupernyer aku wat 2 operation..
satu appendik satu lagi buang cyst..
tapi yg aku perasan ada 3 lubang yg dah ditampal plaster la..
mungkin lubang utk camera kott.
aiseyyy...
hentamlah..2 in one..
bagus gak..sakit sekali..future tak yah datang lagi nak buang cyst kann..
costnyer pon dah berapa kannn...
layankan jer la...

Lepas doktor check, doktor tanya dah kentut lom?
laju lah aku jawab "dahh!!"
pastu doktor kata dah boleh minum ngan makan sikit..
Huii..korang tak tahu..
punyalah sakit nak kentut tu..
dengar macam senang jer.
tapi berehempas jugak aku nak kuorkan angin tu..
bila angin kentut tu dah keluar tu tandanya urat kentut aku oklah tu..hehehee..


Alhamdulillah...
Dokor kata aku dah boleh minum air..syukurrrrr..
aku punyer haus ngan lapor..tuhan jelah yg tahu..
tekak ni ala2 kebas lagi kesan dari ubat bius tu..
tapi, ada aku kesahhh..
yg aku tahu aku nak airrrrrrrr...


Kakak misi datang bawak air milo panas...
huhuhuu..sedap giler air milo itu...
tunggu deme bawak bubur pulak..
adoii..lapor tahap nak makan kambing sekor niehh!!!


 First makanan yg singgah kat tekak aku..abaikan ehh ayam2 tu..encik papa yg letak..

Nie lunch encik papa..lauk feveret aku...pucuk paku masak lemak cili api ngan ayam goreng rempah..aku ada curik sikit pucuk paku tu..sikit jerr..ngeeee...


dinner..aku makan bubur nie sekejap jer kenyang..2 jam lepas tu aku lapor balik...


Tu lerr experinces aku kena penyakit tak diundang nieh..
dulu2 anak aku kena..
nie aku pulak..
hospital operate pon yg sama jugak..
doktor jer lain..heee...


Thanx banyak2 pada family and kawan2 yg bagi sokongan..
bagi perangsang..
bagi doa...
datang melawat lagi...
appreciated that!!!


Thanx yer kengkawan yg bagi bunga....sukerr...:)


Skang nie aku MC seminggu kat umah sementara nak tunggu follow up check up..
masa tengah menaip nie..kesan rasa sakit kat perot tu ada lagi..
semoga semuanya cepat pulihlah kann..
Boleh aku pegi keje macam biasa..
bual hal2 rumahtangga macam biasa..
masak2..kemas2 umah..emmmmm..


ok..sempena bulan Ramadhan yg mulia nie..
Aku doakan korang semua dapat menjalani ibadah berpuasa..
Semoga semuanya dipermudahkan..Aminnn...:)


P/s : Bila dah sakit mcm nie..barulah tahu macam mana anak aku sakit dulu...huhuhuuu..kesiannya dia...masa tu dia kecik lagi..baru 6 tahun dah kena appendik....siann..:(


Year '09 : Aleeya pon admitted kat Pakar Puteri jugak...masa nie blom operate lagi..muka sengih2 jekk..
Sakit yg sama..appendik...huhuuuu...siannn anak mama...

after operate..muker ada masamm...sakit lagi tu...:(















No comments:

Post a Comment