This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, September 27, 2011

Laksa Johor My feveret Ever..


Last Sunday aku wat laksa Johor nie..
kebetulan bebudak HR nak datang umah..
Family encik Papa dari Singapore pon nak datang jugak..
so aku rasa sesuai kot masak makanan nie..
dah boring pulak asik2 makan ketupat rendang ngan soto manjang..
ubahlah selera makan spagetti pulak kann..

saper nak try masak boleh try recipe bawah nieh..
Ni utk hidangan 7-8 org yerr..

Bahan Tumis :
30 tangkai Cili kering - kalau nak kalernya cantik and pedas sikit lebihkan lerr..
3 biji bawang besar
3 biji bawang puteh
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 sudu besar rempah kari ikan
1 peket udang kering (nak letak 2 peket pon buleh..)

Bahan lain:
1 biji santan (kalau pakai santan kotak - 1 kotak jer..)
3 keping asam keping
sepeket kecik kerisik
garam and gula

sepeket spagetti - rebus ala dante pastu letak minyak nad garam sikit
1kg ikan kembong/ikan mata besor

Bahan ulam :
1 biji timun - mayang cantik2..buang empulur kat dlm tu
toge 
bawang besar yg dimayang
daun selasih
daun kesum
lobak asin - yg kaler coklat tu yg biasa org mkn ngan bubur

Sambal Belacan :

3 tangkai cili besar merah
4 tangkai cili kecik merah
1 1/2 inci belacan bakar
2 biji air limau kasturi
sedikit gula (aku x letak garam sbb belacan dah masin)

Cara masak :
  1. Tumis semua bahan2 yg dah blender sampai garing/naik minyak/naik bau...pakej ok..
  2. masukkan isi ikan yg dah direbus ngan diblender sampai halus.kacau sebati.
  3. Masukkan santan, asam keping, garam gula bagai
  4. dah mendidih sikit masukkan kerisik
  5. biar lebih kurang 5 minit baru boleh tutup api..
  6. dah boleh makan..yeeehaaaa!!!
P/s : Make sure kuah jgn cair..mesti nak pekat..ni bukan laksa penang ok..








No comments:

Post a Comment