This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, September 30, 2011

Nasik Goreng Kampung 3 bulan..




Nasik goreng kampung yer pagi2 nieh..hehehheee..
sangat suker ok..
lama dah aku berangan nak makan nasik goreng nieh..
barulah hari ni aku sempat masak..
so, dapatlah semua org tapau..
Papa dapat tapau..
Aleeya pon dapat tapau pegi childcare..


Tapi yg pasti. aku syak dah dekat2 3 bulan kott aku tak masak nasik goreng nieh..
giler lama kann..
tapi oklah..at last aku masak jugak hari nie..
jadinyer, tak sabor pulak nak makan kejap lagi..
rasa2 nak buat nescaffe 3 in 1 jugak lerr..
baru ader marii..
kat luar pulak gelap plus hujan pulakkk..
rasa sesuai betul dpt makan ini nasik goreng...
feeling tak hengattt!!!


Ok..aku nak share recipe nasik goreng aku ngan korang..
mungkin samer mungkin tak samer..
tapi rasa confirm tak samer..tangan lain2 kannnn..hehheee..
jom nengok akunyer ingredient..
resepi bawah nie consider utk 5 org ok..





Nasi sejuk - kalau masak tu lebey kurang 2 pot kecik tu laa...


10 tangkai cili api ijau
1 tangkai cili merah besor
2 ulas bawang besor - kalau guna bawang kecik dlm 5/6 bijik gitu..
2 ulas bawang puteh
1/2 inci belacan
ikan bilis sikit
3 bijik telur 
garam


Semua yg kat atas tu harus ditumbuk ok..nasik tu tak payahlah tumbuk..merepek la tu.. 
nak blender pon boleh..tapi aku tak galakkanlah..
rasa dia ada kureng sikit nanti..
after dah tumbuk tu terus tumis, masuk terus garam...
bau dia heaven ngkooo..
separuh masak, masukkan telur..
agak2 telur dah masak and bahan tumis dah nak garing terus masuk nasik..
kacau2 sampai rata..pastu apalagi..teros ler sapedekk!!





















No comments:

Post a Comment