This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, September 14, 2011

Raya & Ronggeng S'pore lagi!!! (Part1)

Ok..aku sambung balik cer raya yerr...

Lepas gie umah Salleh ari tu,
Jam dah pukul 3.30pm mcm tu laa..
risau jugak...dlm hati, jem tak ek kat causway tu..
tapi, mmg susahlah nak predict jem tu..
kalau nasib baik tak jemlah..
nasib tak baik..sure berkuak punyerr...

 

Jadinya lepas isi white card tu teros gerak pi bandar..
sampai area Pandan jerr..
adoyaii...banyak giler kete..
dah slow sudaa semua..
luar pulak hujann..
so korang boleh tak imagine apa yg paling best buat masa tu??
sure la kannnnn...
sorilah Encik Papa..
bagi sayer tido dulu ok..
sesuai sangat tido nie ngan perut yg gile ketat kenyang
pastu sejuk2 ala Bandung jerr..
sukerrr...hohohohooooo...

Tengok jam..woii..dah 1 jam jugak aku tido..
masuk CIQ yg sempit tu..rasa sakit hati tol..
dahlah ruang tu ngam2 kete jer..
ngan jem lagi..
blom lagi kete2 malaun yg potong queue..
rasa nak sepak2 jer kete2 tu..
takder manners langsung...tsk..

Dah cop pasport bagai..
then dah lepas part2 scan kete..
rasa lega teros..
Entahlah ek..
aku selalu rasa seram sejuk kalau lalu kat kastam nie..
jangan kata kastam johor..kastam s'pore..
kalau kat airport pon samer..
dia punyer seram lain macam sikit..
takot siottt!!!!
tapi bila dah lepas oklah kannn...Alhamdulillah..hehheee..

Dalam hati tak terasa pon nak berjalan2..
rasa teros nak gie umah sedare aku jerr....
woopps..sori lerr..
lupa nak bagitau apa agenda aku masuk s'pore nie.
biasa aku masuk spore utk beraya umah family belah abah aku..
tapi this time round aku beraya umah family belah Encik Papa pulak.
weekend ni jer yg aku ada masa masuk sini..
weekend2 depan dah sibok benda lain pulak..

Ok sambung lagi..
Tempat pertama kitorang terjah is rumah makcik encik papa aku lerr.
nama makcik aku tu "MAKWE"..nama jer yerr..bukan yg awek tu..
umah Makwe kat area Bukit Panjang..
sampai saner jer teros terjah umah Makwe..
tetiba jer..pintu berkunci..
takder org ngkoo...
bior betul...

So, dlm keadaan yg panic2 sikit..
itu dua orang, Encik Papa ngan adik ipor aku Pozie
gi menapak gi carik umah sepupu meke..abg Boi..
nasib baik abg Boi ader..
buat muker tak malu, jerit panggil nama Abg Boi dari bawah flat...
adoyaiii...malu mak ok...

Takperlah..terjah dulu umah Abg Boi..
rupa2nyer Abg Boi wat open house..
wahhh...makan lagi..seronoksss..
pastu ternampak pulak makcik Encik Papa kat situ..
OOoo..patot pon rumah berkunci..
kat sini rupanya..

So, lepak kat umah Abang Boi sampai malam..
Pas dah siap makan mandi semua..
kitorang gie raya umah Abang Wadi ngan Kak Ipah dulu kat area2 situ jugak..

Kat umah Abg Wadi..makan lagi..
ketat gaung perot mak nokkk...
tapi jamahlah sikit..
org dah masak kann..
tak best laa kalau tak makan.

Sesi makan kueh tak hengat kat umah Abg Wadi..


Lepas umah Abg Wadi teros balik umah Makwe
badan penat sudaaa..
mata dah kelat2 ngantuk..
abih, beraya dari pagi pukul 9am kann..
ni dah pukul 10pm..mamposss..
13 jam dah kitorang sakan raya...giler gaung!!!


Makwe and Kak Ani
Sampai umah Makwe tak teros tido..
bergosip dulu ngan anak Makwe, Kak Ani..
aku tak sedor sampai pukul braper aku bergosip.
tapi yg aku perasan masa tu mungkin dlm pukul 1am kottt..
aku rasa Kak Ani pon cakap sorang2..
sebab aku rasa masa tu aku dah tetido dah..muahahahahaa..
Sian Kak Ani teraniaya sudaaa.....

To be continue..

No comments:

Post a Comment