This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, September 16, 2011

Tangan menggigil first time wat wedding cake..

Besok adik ipor aku a.k.a adik pompuan Papa nikah.
Sanding mcm biasa..hari ahad..
So, since aku ni kakak yg ala2 baek kann..
jadi aku pon willing mensponsor wedding cake utk perantin..
kemain suker perantin ok..
sebab kononnya dia x payah kuor wit beratus utk wedding cake tu..


Bab sponsor nielah yg aku nak cerita..
Sponsor tu bukan maknanya aku pi order ngan cake house..
sponsor dlm erti kata lain..aku lah yg bake sendiri..
tak percayer????
korang kena percayer...miamiamiahahahaaaa..


Aku ni taklah hebat sangat nak membaking2 nieh..
apatah lagi nak mendeco..
that day aku pi belajor..banyak benda yg aku dah luper..
sebab tak praktik kann..
jadinya aku kena study balik kat you tube..
pastu study balik jugak note2 yg sifu bagi..
sangat scary ok..
first try maaaa...
dia punyer takot rasa mcm nak nangess!!!!


Wednesday semalam aku dah start wat cupcake..
buat basic cupcake dulu..
kalau dah siap..bila2 nak deco pon senang..


Thursday, aku wat sponge cake pulak..
tu utk kepala penyamun yer laa...
kengkonon nak wat kek sekilo sebijik..
pastu nak wat cupcake pusing2 kat bawah kepala penyamun tuh..
macm bagus jer kann..
dahlah first time nak buat..
pastu nak wat macam2 pulak...hohhhh!!!!


Lepas wat sponge cake tu rasa mcm sekejap pulak siap..
pastu teros layan mix buttercream pulak..
kengkonon nak try2 tepek jerr..
rupa2nya aku layan buat sampai habis semua tu..
sampai 2am aku menggila menepek buttercreamm..
menggila2 jugak..dia punyer menggigil tangan tu..
jgn cakaplah..
asik tersalah buat jerr..
rasa nak tepek jer buttercream tu kat muka!!!


Bila dah penat..
nengok pulak outcome tak semenggah..
pastu kena kacau pulak ngan Papa..
member merepek meraban sampai aku naek hangin..
aku geram teros tindakan refleks berlaku..
jadinya bertepek badan Papa ngan buttercream..
aku pukul dia ngan spatula yg ader buttercream laaa..
aku pedulik aperr..geram betul.. 
suker kacau2 orang..
pas incident tu Papa teros tak kacau lagi..muahahahahaaaa....
lepas nengok dia terkial2 nak bersihkan badan dia..
aku ketawa terkekek2 sorang2..padan mukerr!!!


Jom ahh nengok cake aku tu..
tengok jer ehh...jangan kutuk okk...tak sukerr!!!


cream2 nie semua buat aku nak nanges masa mengemas...
tak pasal2 kena masak air panas nak merendamm..kalau tak selori sabun pon tak cukup nak cuci..

 nasib baik dah wat cupcake awal2..so malam tadi aku tinggal deco jerr...sukerr!!!

 tepek dulu ngan rose nieh..perantin kater theme dia merah puteh..
so sepuas2lah aku nak letak kaler merah kat cream tuh..

 kesian aku..takder pon tempat wat roses..jadinya terpaksalah aku pinjam chopstik anak aku ...
terasa mcm mcgyver pulak...kreatip ko nokkk!!!

 nie bila dah siap...

 sangat puas hati ok!!

close up sikit...what say you???...beginner maaa..dont expect to much haaa!!!

 cucpcake lagi...nak wat couple yg cupcake yg ader roses tuh..

ni kepala penyamunyerr..

20 kuntum awal roses semua melepek jatuh....
terpaksalah pujuk hati sendiri kuatkan semangat teroskan keje...huhuhuuu...nangesss!!!

Bolehlah kannn...sememeh sikit...mas ni dah pukul 2am..so setandinglah ngan masa tu..
bila dah penat..hangin satu badan...outcome taklah semenggah manerr...huhuhuuu..

Ok..tu jer yg aku sempat upload..
nak tido kejap..sat lagi nak kemas kain baju masuk dlm beg..
malam ni dah nak gerak pi rumah ibu mertuaku..
nanti bila kek2 tu dah susun masa hari sanding tu nanti,
aku upload lagi yerr..

ok..choww!!!


















No comments:

Post a Comment