This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, October 28, 2011

Gathering Version Potluck

Yeahhh!!!!
Bila dah siap itu semua cistat ngan rojak tauhu bagai..
kitorang pon siap2 nak gie umah Mimie..
konon2 semua dah janji nak jumpa kat sana kol 1pm.
Tapi aku biasalah..
alang2 dah siap tu, teros jer la keluar kann..
then dlm pukul 12++ mcm tu teros gi Setia Indah umah Mimie..

Sampai umah Mimie pukul 12.30pm..
aiikk..mana member2 lain?
belom sampai ka?
owhh..takper2..kejap lagi sampai la tu..
Mimie muker dah berseri2 sambut aku..
heheeee...feeling datin ngkoo...muahahahahaa..

Beborak nak rak ngan Mimie..
tengok jam..eh dah pukul 1pm..
awat tak sampai2 lagi bebudak nie..
perot dah lapor tahap gaung.
eeee...geram jugak..tahulah deepavali..
takkan nak janji deepavali jugak kannn..
takper sabo2..

Dekat2 pukul 2pm barulah sorang2 sampai..
Along naik kete Kerry..
pastu Tinie ngan Wai, Kak Liza pulak sampai..
ok..hati aku dah berbunga2 nampak diorang..
hilang dah marah..sebab rasa seronok sangat jumpa diorang..
rindu lama tak jumpa...hukk..hukk..hukk..

So, memasing dah tak cakap banyak..
siboklah menyeting lauk2 potluck memasing.
giler lapor ngko nengok makanan2 tu...
dahlah tak breakfast..
memanglah lapor tahap nak makan kambing sekor..hohh!!!


Bila dah setting2...mak aii..banyaknyer makanan..yg nak makan dlm seploh org jerr..
tapi makanannya mcm nak jamu org pegi haji..muahahahaaa..

Masing2 dah ditugaskan masak2.
actually aku ngeri jugak.
mintak2 diorang ni tak masak banyak.
bukan aper..
takot membazir ajer.
sebab aku confirm.
memasing sure lebih bercakap dari lebih makan.
sebab sambil bercakap dah kenyang sedut angin kannn...
manernya nak makan lebih2..

Tapi yg paling sedih aku tak sempat amek gambo asam pedas Wai.
yang aku ingat, masa aku sibok amek gambo tu,
dia boleh pulak bawak periok asam pedas tu pegi dapor.
konon2 nak tukar kat mangkuk cantek..
jadinya..selamatlah sudahh..
takderlah aku snap itu asam pedas..
sorry yek wai..tak sengaja..
tapi yg aku sure asam pedas pari ko tu memang meletopsss!!

Jom kita cerita potluck yg kitorang bawak hari tu.

Puding ngan daging masak kicap Along bawak..dia masak sindri okkayyy..sangat sedapp!!!

Mimie masak sayur kacang goreng ngan makaroni sup..story behind the scene : aku tak sempat nak makan makaroni sup tu..sebab dah kekenyangan makan nasik ngan lauk pauk yg melimpah ruah tu...yg tak bestnyer, balik umah aku teringat2 makaroni ngan sambal kicap mimie tu...huwaaaaaaaaaa!!!!!!

Ciken Boxing yg sangat terbaekkk!!!!! Tinie buat ..Wai ngan Kak Liza tolong...eh ye kerr???..

Sambal goreng ni feveret aku..Cikgu Keryy buat...eemmm..best!!

Rojak tauhu, bluberry cistat, egg tart aku buat..

Begambo2 tak abis2 tau...

Pose ngan Ciken boxing...auwww!!! Tinie ko ader tak pose mcm nie?..takder kannnn????

Cameraman hari tu setia betul  amek gambo kitorang...siap panjat2 kursi amek gambo...nanti aku nak bagi sijil penghargaan...ngeeee..

syok giler makan puding along niehh!!

gossip yerrr...sampai muncung2 mulot!

Adoiii...gossip tak hengat kannnn....

Second camerawoman..cikgu kerry

Last pic before nak balik...huhuhuuu...sedey...

Thanks to Tuan Tanah Kedaung a.k.a Tuan rumah..the banker of Puan Mimie..

3 orang nie memang syok giler main sendiri kat luar rumah..
yg baju merah tu kepala penyamunnyerr..Papa kata tekong besor...muahahahaa...
bagus2..anak2 nie semua baik2 betul perangainyer..memasing buat hal sendiri, sebab dia tahu mak2nyer tengah sibok sawan gossip dlm umah...


Alhamduliilah!!!
semua suksesssss...

Mintak2 future gathering pon best jugak macam hari tu..

For all my lovely friends,
Thanks for being a such a best freinds ever..
Love u all!!! muahhh!!!!









Tart For Gathering

Untuk gathering taon nie, aku ditugaskan utk wat tart
diorang semua nak makan blueberry cistat..
so, aku gigihlah buat itu shell monday lepas..
tu pon nyaris2 tak buat..
sebab itu shell kak anne pinjam..
jadinya emergency gi umah kak anne collect itu barang..
dapatlah aku wat cistat shell itu malam...legaaa...

shell nie kena buat awal2..kalau tak mahu tersungkur aku kat dapurnung nak buat semua dari A sampai Z..
tu pon aku wat start pukul 8.30pm..setel semua pukul 12.30am..giler lama kannn...
aku gentel benda tu sambil tengok cieta nujum pak belalang..jawabnyer ketawa lagi banyak dari buat keje..ngeeeee...

Filling ni buat masa pagi deepavali tu laa..konon2 nak fresh la kannn..
jadinya shell tu cruncy sikit..kalau ko dah masuk freezer, dah tak best dah..pada aku lerr..

cream cheese ni pon aku korek2 dlm freezer..malam sebelum tu konon nak carik kat jusco..tapi yg ado..boleh sold out pulak..sakit hati aku..nasib baik ada balance2 sikit dlm freezer tu..
cream cheese ni rata2 dah naik harga..jadinya aku rasa aku kena beli banyak2 and simpan wat stok laa...

before bakar.. nampak chumel jekk..

nie after bakar..ada kembang sikit itu cheese..tengah panas lagi la tu..

dah siap2 masuk kotak dah nak bawak pi umah Mimie..sukerr..

Shell crust ader lebih..jadi tangan pon gatal buat egg tart..buat egg tart nie giler senang..tapi bila time nak menjaga api tu..adoi...boleh kena sawan oven tau...


By that, mission aku accomplish!!
sangat suker..sangat senang hati.
Pala otak aku masa tu dah tak pikir apa dah..
yg aku tahu aku tak sabor nak jumpa kawan2 lama sekolah aku..
rindu bangat niehhh!!!!

Ok..tu jer aktiviti aku pagi Deepavali tu..
Selamat Hari Deepavali semua!!!




Wednesday, October 26, 2011

Rojak Tauhu


Rojak tauhu nie aku buat untuk gathering ngan kawan2 sekolah aku.
aku pilih dish nie sebab dia senang nak buat..ngeeeee..
lagi pon aku dah volunteer nak wat blueberry cistat ngan egg tart.
Tu yg aku sengaja choose rojak nie.

Balik dari dinner ngan kengkawan masa selasa malam tu,
teros gie singgah kedai beli tauhu nie.
Sampai umah, masukkan tauhu tu dalam tupperware dan rendamkan dia dlm air.
Pastu masuk dlm freezer.
Konon2 besok jer la nak goreng before gathering tu.

So, pagi2 dlm kol 8.00am aku dah start wat cistat.
Pastu wat egg tart pulak..
sambil2 wat egg tart aku pegi goreng ini tauhu.
Then teros wat sambal kacang dia.
kejap jer buat teros dah siap...suker ok...heheheee...

So, saper2 nak tahu recipe rojak tauhu nie boleh review kat bawah ni..

Bahan-bahan.

5 keping tauhu - goreng dulu yer..
1 biji timun 
toge dua posen - aku tak letak toge,kalau nak letak celur sikit dulu.

Sambal Kacang.

200gm kacang tanah - goreng dulu
5 tangkai cili api - kalau nak pedas lebihkan sendiri yerr..
1 biji bawang puteh
1 sudu air asam - optional
1 sudu gula
4 sudu kicap

Cara Buat

Satukan cili api, bawang puteh, air asam, kicap and gula then diblender. Bila dah nampak fine itu cili, masukkan kacang and blender lagi. Kalu rasa nak kasar sikit kacang2 tu. jgn blender lama sangat. If nampak mcm terlalu pekat, masukkan air sikit...Dah siap!!



Saturday, October 22, 2011

Nasi Briyani Untie Ngah

Owwhhh..sexy Saturday...
lama dah aku berangan nak buat aktiviti memasak tahap dewa nieh..
biasa masak biasa2 jerr..
this time round aku masak tahap indera kayangan..
consider tahap gaung punya dish..
ngko aderr????...muahahahaaaa....

Sumpah aku ngeri betul bila nak masak lauk pauk nie..
selalu masak2 biasa jer..lauk2 kampung..lauk2 bandar...
nie pecah tradisi..
aku masak lauk org kawen ngkooo...
kalau setakat ayam masak merah ngan acar timun nenas tu, biasalah kan..
tapi ni plus nasik briyani ngan daging briyani..
ada berani???

hohh!!!..rasa nak pengsan2 bila masak..
dalam hati asik berkata2..
jadik ke tak..jadik ke tak...makanan niehh...

Well...kalau dah tangan ajaib tu..ajaib jugaklah kann...
masak apa pon jadik jerr..ngehh..ngeh..ngehhh...

jangan marah..jangan marah...
tu memang statement berani mati aku..
sukalah kannn...
ni blog aku..suka hatilah nak tulis aper...muahahahhaaa...

Tapi, serious laa..
bila dah masak tu, takderlah susah sangat..
masak ayam tu mcm biasalah.
bab daging tu jerr..
rupa2nya macam masak rendang jerr..
bezanya dia pakai rempah briyani, tomato puree ngan sos cili..
pastu dia tak pakai santan mcm rendang..
yg lain samer jekk..
senang rupanya..
yg aku nie takot kemain..ingatkan payahlah nak memasak..
asalkan niat tu bersih nak mencuba and nak bagi family makan..
tu dah kira oklah kannn..ngeeeeee....

Pada saper yg nak tahu recipe nengok kat bawah yerr..
banyak yg aku dah ubah..
ikut kesesuaian tahap kemalasan dan kerajinan aku..
yang penting rasa tak berubah pownnn..still samer..
dont worry be happy..:D



Bahan2 Nasi Briyani


500gm beras basmati
family rempah tumis - kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih..blaa..bla..
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah 
1 inci halia
150gm rempah briyani
3 sudu minyak sapi - aku pakai planta sebab aku tak suka bau minyak sapi
1/2 tin susu cair
3 sudu air mawar
50gm daun pudina - aku tak letak...malas
50gm daun bawang - aku tak letak..malas
50gm daun ketumbar - pon tak letak..


Cara buat :

  1. Rendam dulu beras 10 ke 15 minit.
  2. Cairkan planta/minyak sapi, bila dah panas masukkan rempah tumis.
  3. Then masukkan bahan blender (bwg putih, bwg merah, halia). Tumis sampai terbit minyak, pastu masukkan rempah briyani. Masak sampai garing.
  4. Masukkan beras, kacau sebati then masukkan air. Kacau lagi then masukkan susu ngan garam.
  5. Terus tutup dan jangan bukak2 tutup periuk sampai nasi masak.
  6. Bila dah masak kacau slowly. Jangan kacau cepat/gelojoh, nanti nasi penyek atau patah..buatlah dengan penoh kasih sayang..
  7. Yeahh..dah siap!!..kalau rajin lagi..bolehlah letak gajus goreng..





Bahan2 Ayam Masak Merah

1 ekor ayam
3 senduk cili kering blender
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 botol kecil tomato puree - nak pakai sos tomato pon boleh jerr..
1/2 tin susu cair - aku tak letak
garam and gula

Cara buat :
  1. Ayam goreng dulu ngan kunyit+garam. Jangan garing sangat..nanti keras..
  2. Tumis cili ngan bahan2 blender - bwg putih, bwg merah, halia, lengkuas, serai. Make sure sampai garing and naik bau.
  3. Then masukkan tomato puree. Masuk garam gula. Then sebatikan.
  4. Masukkan ayam. Kacau rata2 and biar dalam 5 minit ++..baru boleh hidang. Dah siap!!

Bahan2 Daging Briyani

1kg daging batang pinang 
1 senduk cili kering blender
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1 peket rempah tumis - kayu manis, bunga lawang, cengkih..bla..bla..
200gm rempah briyani
1/2 tin kecik tomato puree
4 sudu sos cili
50gm daun pudina
50gm daun ketumbar
2 peket kecik bawang goreng

Cara buat :
  1. Tumis rempah tumis - family bunga cengkih, kayu manis dan segala bagai..
  2. Masukkan bahan blender - cili kering, bawang2, halia, lengkuas, serai. Tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan rempah briyani. Masak sampai garing.
  4. Masukkan tomatoo puree ngan sos cili. Masuk garam ngan gula. Kacau rata.
  5. Masukkan daging and masak sampai sebati and daging empuk.
  6. Masukkan segala daun ngan bawang goreng.
  7. Kalau pekat, masuk air sikit..
  8. Biar daging betul2 empuk pastu dah boleh hidang and makannn..yeehaaaa....

Bahan2 Jelantah/Acar Timun Nenas

1 biji timun - aku buang empulur and hiris
3/4 nenas - hiris jugak
1 biji bawang - mayang
1 biji cili merah - hiris
garam & gula
Cuka - aku tak letak, sebab nenas dah ader, dah cukup masam..buat apa nak letak cuka lagi..
  1. Campur semua bahan2 kat atas tu dlm satu mangkuk. Letak garam ngan gula..rasa dia masam2 manis..sedappp...:)




Tuesday, October 18, 2011

Lense Portrait Baru..AF NIKKOR 50mm 1/1.8D

Lepas dah menyopping spek mata baru,
kitorang gie kedai camera pulak..
menebeng kat situ adalah lebih  kurang 1 jam..
tanya tu tanya nie...
member kat kedai tu naek pening nak menjawab soklan kitorang..
well...apa boleh buat..
dah ko keje kat situ kann..
surelah ko lagi advance dari kitorang nie..

Konon2 gie sana nak survey jer lense dompot tu..
tapi ntah macam mana, boleh terbeli pulak......ngeeee...


actually ader 2 option..

*AF Nikkor 50mm 1/1.8G 
yg ni ada motor then harganya dia kaw2 jugak lerr..
dlm RM600++ gitu laa..
complete ngan filter ngan hood ader la dekat2 seribu ler rege dier...amboii..
bendanyer keshik jerr..

*AF Nikkor 50mm 1/1.8D 
Yg ni pulak..takder motor..
tapi murah sikit la..RM350++ jerr..
yg ni ok gak..cuma rupernyer..alaaa...loheii..
dompot betul..cittt..
tapi memandangkan buget aku ciput2 jerr..
aku ameklah yg nie..hehheee..
total masuk filter ngan hood aku kena dalam RM550 jerr..
boleh laa..dari yg seribu tu kannn..tak suka..

Apa beza dua2 tu..
Yg aku tau bezanya cuma motor ngan size jer..
yg lain2 condition tu..sama jerr..
mintak2 aku tak salah pilih lerr..


Musti korang pelik kan kenapa aku beria nak lense dompot nie..
aku pon tak tahu kenapa..muahahahahaha....

Well, aku sebenornyer suker amek2 gambo potrait..
lagi2 gambo anak aku..
lagi satu lense ni kalau amek gambo perantin..memang cantekk..
bokeh power tu...
tu yg best..

Yang tak bestnyer..buget ciput..
kalau buget power..lagi power la lense yg aku beli..muakakakaa..
takper2..saborr...

Lepas ni tinggal nak beli yg 70-300mm pulak..
kumpul wit dulu...
tak sabor niehh...ngeeeee....

Papa jadik model...testing power doe..ngeeee...

power kan bokeh????...sukerrr....

Soriii..
lupa nak cakap..
aku beli lense ni kat Kedai Johan kat Angsana tu..
level 3 ker 4..tak ingat pulak..
tapi dia dekat ngan pintu masuk UO tu.
saper2 nak beli lense ker camera ker..
boleh beli kat saner..
harga..terbaekkkk!!!!...





Monday, October 17, 2011

Cuti Terkejut

Tetiba pagi tadi baru terperasan.
yang anak aku punyer exam sekolah agama start kol 9.30am.
Woiiii!!!! bior betol!!!
hangin aku sekejap..


Paper start kol 9.30am..habis kol 11.00am..
perghhh!!!!
enam jahanam....


Kepala hotak aku dah pening..
kalau paper abis kol 11.00am..
kol braper pulak nak pegi sekolah petang..
adoiiii!!!!!
benci betol la nak pikir benda2 macam niee...
sengal betol sekolah agama ni tau..bodo!!!


Nak tak nak terpaksa aku gi sekolah pagi tadi.
konon2 nak pi kompelin ngan cikgu kat situ.
tapi bila pikir2..
kalau aku sorang ker yg beria kompelin nak jadi aper..
sure diorang tak layan punyer..
nanti aku yg hangin double2 pulak.


geram betul aku..
diorang ni tak pikir betul masalah budak sekolah lain..
anak aku ni dahlah skolah luar biasa sikit.
bukannya sekolah kebangsaan kat area2 situ.
tapi dia skolah jauh.
macam2 perasaan betul la yg terbuku dalam hati ni..


Tak pasal2 aku kena tunggu anak aku kat sekolah.
takut dia terlambat pulak kang nak pegi sekolah petang.
so hari ni aku kena monitor closely apa dia buat pagi tadi.
yang best tu aku nie dah mcm org aper jek tunggu kat kantin skolah tu.
lagi2 ngan uniform keje..
adoiiiii....benci tau..


Bila dah macam tu, kenalah cuti terkejut.
Emergency leave laaa...
tak best betul kalau kena cuti2 tekejut niehh..hohh!!1


Pepagi aku dah dok menebeng kat skolah.
aku ngeri betul kalau anak aku tak sempat pegi skolah petang nanti.
kenapa aku risau sangat??
sebabnyer,
exam pagi abis pukul 11.00am..
van skolah nak anti balik taska..
gedebak gedebuk sampai taska pukul 11.30am.
Pakcik Tumin bas skolah petang sampai taska pon pukul 11.30am.
so..saper nak jawab tu?????
Lagi sadisss...sekolah petang pon exam jugak hari nie...haisshhhh...


hati panas pon abis jugak air milo satu gelas nie...bila dah minum2 kat kantin skolah ni, teringat pulak zaman dulu2..zaman skolah lerr....ngeeee...


Nak tak nak terpaksalah tunggu anak aku sampai abis paper.
Ngam2 pukul 11am dia balik,
apalagi..merempit la anto dia balik taska.


Kesian anak aku..
sampai taska dah 11.10am.
kelam kabut dia nak bersiap pegi skolah petang pulak.
kejap lagi 11.30 bas pakcik Tumin sampai...huhuhuuu...sadisssss...


Bila semua dah ok..
aku pon balik.
ingatkan nak pegi keje.
konon2 nak half day jerlah..
tapi rasa badan mcm dah penat pulak.
mood nak keje pon takder.
jadinya sambunglah cuti lagi 1/2 hari lagi..heheheee..


Pastu rasa..ehh..
dah alang2 coti nie baik aku wat spek aku yg dah enam jahanam tu..
so aku ngan Papa pon gerak gi Angsana..
perrghhh..jauh betul nak wat spek kann??..ngeeee.....


Sebenornyer..nak carik benda lain jugak..
tetiba rasa mengidam nak lense baru pulak.
bukan lense kaler2 yg pakai kat mata tu ok.
nie lense encik D90 aku..
teringin pulak nak potrait lense..eemmmm...
dapat kerr???....heheheee...






Paprik Ayam



Lama dah aku tak masak paprik ayam nie.
Makanan ni consider feveret aku la..
anak aku pon samer jugak.
kenapa aku suker?
mungkin sebab dish nie simple kot..


Kalau order paprik ni kat luar..
aku rasa dia mcm simple jer.
sebab tu aku suker.
pastu aku rasa dia tak heavy ngan sarat barat sangat.
just nice jer aku rasa
in terms of rasa, not bad jugak..
tu kalau ada seafood restaurant yg pandai masak laa..
kalau yg tak pandai masak tu..
rasa nak tebalikkan meje dia jerr..




So, memandangkan hari ni hari kemalasan aku sedonia..
is better aku masak nie jerr..
satu dish jer dah ok..
semua dah ader..
ayam..sayur..all in one..suker ok!
nak masak pon rasa mood tu berbunga2 jer, even tahap malash tu melampau2..
apa2 pown jom review recipe kat bawah.
ni aku dedicated untuk org yg bakal2 laa nak mewarisi tahap kemalasan sedonia mcm aku..ngeeeeee..



Bahan-bahan.

3 sudu cili blender
2 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu kicap - aku pakai kicap cak kipas udang jer.
1 biji bawang besor - hiris ikut suka korang
2 biji bawang puteh - ketuk jer
5 tangkai cili api kaler hijau
2 tangkai cili merah besar
1 batang serai - hiris
3 helai daun limau purut

3 ketul ayam - potong kecik2
carot
bunga kobis
kacang panjang

Cara Buat :
  1. Ayam goreng dulu. (Ayam tu aku letak sikit serbuk kunyit ngan garam before goreng)
  2. Tumis cili blender sampai garing lepas tu masukkan sos tiram, sos cili ngan kicap. Masuk garam ngan gula ikut citarasa korang. kalau rasa kering, masukkan air sikit.
  3. Masukkan bawang merah, bawang puteh, serai, daun limau purut. Tumis sekejap then masukkan ayam yg dah goreng tadi.
  4. Bila agak2 ayam dah sebati ngan kuah tadi, masukkan sayur2 kat atas tu. Gaul sebati and biar masak. Jangan overcooked, nanti lunyai pulak kacang panjang ngan kobis bunga tu tadi. Bila semua dah ok, tutup api..dah boleh makan dah...hehehee...


Sunday, October 16, 2011

Stress Sunday

Dua hari ni aku stress giler.
biasa stress pasal keje.
tapi kali ni aku stress pasal anak aku.
kenapa anak aku?
sebab dia nak exam besok.
final exam ok.
even baru darjah 2.
aku dah stress giler.
pening jugak.
kalau dia dah besau, lagi aku stress melampau.


Orang kata anak aku kecik lagi.
buat apa2 nak stress2.
helloooo...kalau ko tak tegas dari skarang pasal hal belajar anak2.
bila lagi ko nak mula.
nanti budak tu dah lemak.
ko lagi double2 lemak.


So a few day ni aku lantakkan anak aku wat exercise jer..
semua subjek aku soh dia buat.
tapi yg aku hangin bila dia buat sambil lewa.
buat exercise main2.
nyanyi2..tengok tv..sambil makan..
sudahnya..semua banyak salah.
tu yg aku angin.
tu yang aku stress.


Stress tu menjadi2 bila aku sendiri tak paham dengan exercise2 tu.
semua dalam bahasa cina.
jadinya aku jadi makin tension.
jalan selamat, aku review jer kat jawapan belakang exercise tu
tu jer yg aku boleh buat.
yang lain yg adoo...
aku superb ajar BM ngan BI jerr..


betul2 suffered nak tunggu anak aku abis exam ni.
lepas nie aku nak holiday kaw2.
lama dah tak pegi jalan2.
dah berminggu aku dok kuarantin kat umah.
since Papa pon ader class.
hohh!!!sangat stressed aku dok kat umah nie.
aku really2 nak therapy...help!!!!



















Saturday, October 15, 2011

Choc & Cheese Brownies Lagi!!!

Kannnnnnnnn.......
aku dah bilang...
aku tak boleh start baking membaking nieh..
kalau aku dah start touch down itu oven
jawabnyer beturut2 ler itu oven aku kejekannn..

Jadiknyer..
bila soon rajin datang
penat2 balik keje pon aku boleh layan mixer aku

Tapi this time round
aku wat brownies nie ala2 bodoh ngan buruks jer..
campak2 jer segala barang kek tu..

nak dijadikan cerita
serba serbi brg aku tak cukup..
butter tak cukup gram
castor sugar pon tak cukup gram..
jawabnyer semua aku boooo jer..muahahahhaaa...
bila tahap kemalasan dah datang, nak switch on mixer pon aku bekiraaa..
jawabnyer aku pakai whisk ngan sendok kayu jerrr..
lagi melampau punyer perangai..
huduh ok..

Tapi, ada aku kesahhh???
brownies aku..
suka aku la nak wat mcm maner kannn...
kalau aku mandremkan itu brownies,
ada korang tau???
tak tau kannnn???????

well....kalau aku dah bawak & jamu korang makan tu..
makan jelah diam2 yerr..
kalau sedap cakap..
kalau tak sedap..jgn cakap aper2..diam jerr..
so, lain kali aku boleh wat yg lain pulak..
mandrem pon pattern lain jugak..muahahahahhaaa....peace:)





Bahan Brownies


250gm butter
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair/susu segar
1 1/2 cawan castor sugar
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum - aku guna tepung kek
1tsp baking powder
1tsp soda bicarbonate - ayak sekali ngan tepung+baking powder
1tsp esen vanilla


Bahan Cheese


250gm cream cheese
1 cawan castor sugar
1 biji telur gred B


Cara Buat :

  1. lenser tray size 10x10 dengan butter, alas dgn kertas minyak, kertas minyak pon lenser jugak dgn butter. Panaskan oven 175c (aku punyer oven 150c)
  2. Brownies : cairkan butter guna double boiler then masukkan koko and kacau sampai rata. Dlm mangkuk lain, kacau gula castor+telur dgn whisk sampai sebati. Then masukkan dalam bancuhan koko+butter, kacau rata. Then masuk susu cair, kacau lagi. Masuk esen vanilla. Bila semuadah sebati, masukkan tepung sikit2 then gaul sampai rata. Tuang dlm tray, bakar 25-30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Cheese : Putar creamcheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar sampai berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Sambung bakar selama 15-20 minit lagi atau sampai masak. Biar betul2 sejuk baru dipotong.
P/s : brownies kat atas tu, aku tak buat cheese as toping..tapi aku letak tengah2 kek and bakar sekali. Nak lagi sedap, korang boleh layer sekali ngan blueberry..sangat best!!!