This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, October 17, 2011

Paprik Ayam



Lama dah aku tak masak paprik ayam nie.
Makanan ni consider feveret aku la..
anak aku pon samer jugak.
kenapa aku suker?
mungkin sebab dish nie simple kot..


Kalau order paprik ni kat luar..
aku rasa dia mcm simple jer.
sebab tu aku suker.
pastu aku rasa dia tak heavy ngan sarat barat sangat.
just nice jer aku rasa
in terms of rasa, not bad jugak..
tu kalau ada seafood restaurant yg pandai masak laa..
kalau yg tak pandai masak tu..
rasa nak tebalikkan meje dia jerr..




So, memandangkan hari ni hari kemalasan aku sedonia..
is better aku masak nie jerr..
satu dish jer dah ok..
semua dah ader..
ayam..sayur..all in one..suker ok!
nak masak pon rasa mood tu berbunga2 jer, even tahap malash tu melampau2..
apa2 pown jom review recipe kat bawah.
ni aku dedicated untuk org yg bakal2 laa nak mewarisi tahap kemalasan sedonia mcm aku..ngeeeeee..



Bahan-bahan.

3 sudu cili blender
2 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu kicap - aku pakai kicap cak kipas udang jer.
1 biji bawang besor - hiris ikut suka korang
2 biji bawang puteh - ketuk jer
5 tangkai cili api kaler hijau
2 tangkai cili merah besar
1 batang serai - hiris
3 helai daun limau purut

3 ketul ayam - potong kecik2
carot
bunga kobis
kacang panjang

Cara Buat :
  1. Ayam goreng dulu. (Ayam tu aku letak sikit serbuk kunyit ngan garam before goreng)
  2. Tumis cili blender sampai garing lepas tu masukkan sos tiram, sos cili ngan kicap. Masuk garam ngan gula ikut citarasa korang. kalau rasa kering, masukkan air sikit.
  3. Masukkan bawang merah, bawang puteh, serai, daun limau purut. Tumis sekejap then masukkan ayam yg dah goreng tadi.
  4. Bila agak2 ayam dah sebati ngan kuah tadi, masukkan sayur2 kat atas tu. Gaul sebati and biar masak. Jangan overcooked, nanti lunyai pulak kacang panjang ngan kobis bunga tu tadi. Bila semua dah ok, tutup api..dah boleh makan dah...hehehee...


No comments:

Post a Comment