This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, October 26, 2011

Rojak Tauhu


Rojak tauhu nie aku buat untuk gathering ngan kawan2 sekolah aku.
aku pilih dish nie sebab dia senang nak buat..ngeeeee..
lagi pon aku dah volunteer nak wat blueberry cistat ngan egg tart.
Tu yg aku sengaja choose rojak nie.

Balik dari dinner ngan kengkawan masa selasa malam tu,
teros gie singgah kedai beli tauhu nie.
Sampai umah, masukkan tauhu tu dalam tupperware dan rendamkan dia dlm air.
Pastu masuk dlm freezer.
Konon2 besok jer la nak goreng before gathering tu.

So, pagi2 dlm kol 8.00am aku dah start wat cistat.
Pastu wat egg tart pulak..
sambil2 wat egg tart aku pegi goreng ini tauhu.
Then teros wat sambal kacang dia.
kejap jer buat teros dah siap...suker ok...heheheee...

So, saper2 nak tahu recipe rojak tauhu nie boleh review kat bawah ni..

Bahan-bahan.

5 keping tauhu - goreng dulu yer..
1 biji timun 
toge dua posen - aku tak letak toge,kalau nak letak celur sikit dulu.

Sambal Kacang.

200gm kacang tanah - goreng dulu
5 tangkai cili api - kalau nak pedas lebihkan sendiri yerr..
1 biji bawang puteh
1 sudu air asam - optional
1 sudu gula
4 sudu kicap

Cara Buat

Satukan cili api, bawang puteh, air asam, kicap and gula then diblender. Bila dah nampak fine itu cili, masukkan kacang and blender lagi. Kalu rasa nak kasar sikit kacang2 tu. jgn blender lama sangat. If nampak mcm terlalu pekat, masukkan air sikit...Dah siap!!



No comments:

Post a Comment