This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, October 28, 2011

Tart For Gathering

Untuk gathering taon nie, aku ditugaskan utk wat tart
diorang semua nak makan blueberry cistat..
so, aku gigihlah buat itu shell monday lepas..
tu pon nyaris2 tak buat..
sebab itu shell kak anne pinjam..
jadinya emergency gi umah kak anne collect itu barang..
dapatlah aku wat cistat shell itu malam...legaaa...

shell nie kena buat awal2..kalau tak mahu tersungkur aku kat dapurnung nak buat semua dari A sampai Z..
tu pon aku wat start pukul 8.30pm..setel semua pukul 12.30am..giler lama kannn...
aku gentel benda tu sambil tengok cieta nujum pak belalang..jawabnyer ketawa lagi banyak dari buat keje..ngeeeee...

Filling ni buat masa pagi deepavali tu laa..konon2 nak fresh la kannn..
jadinya shell tu cruncy sikit..kalau ko dah masuk freezer, dah tak best dah..pada aku lerr..

cream cheese ni pon aku korek2 dlm freezer..malam sebelum tu konon nak carik kat jusco..tapi yg ado..boleh sold out pulak..sakit hati aku..nasib baik ada balance2 sikit dlm freezer tu..
cream cheese ni rata2 dah naik harga..jadinya aku rasa aku kena beli banyak2 and simpan wat stok laa...

before bakar.. nampak chumel jekk..

nie after bakar..ada kembang sikit itu cheese..tengah panas lagi la tu..

dah siap2 masuk kotak dah nak bawak pi umah Mimie..sukerr..

Shell crust ader lebih..jadi tangan pon gatal buat egg tart..buat egg tart nie giler senang..tapi bila time nak menjaga api tu..adoi...boleh kena sawan oven tau...


By that, mission aku accomplish!!
sangat suker..sangat senang hati.
Pala otak aku masa tu dah tak pikir apa dah..
yg aku tahu aku tak sabor nak jumpa kawan2 lama sekolah aku..
rindu bangat niehhh!!!!

Ok..tu jer aktiviti aku pagi Deepavali tu..
Selamat Hari Deepavali semua!!!




No comments:

Post a Comment