This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, November 26, 2011

Sipot sedott kat umah mak...Melakee's short break.

Hari ni bangun pagi lewat sikit.
Semalam dah warning kat Papa.
Air cond takmo letak timer.
Bior kita yg tutup sendiri.
Since Saturday cuti, apa barang kan nak bangun cepat.
kan syok tido and bangun lambat2 ngan suasana sejuk yg mencengkam rasa.
Best kann..


Pukul 9am mcm tu, barulah rasa nak bangun and mandi.
Siap2 and terus kejut Papa ajak gi brekpast kat masai.
Tempat feveret roti canai aku.
Sedap woo..makan kat situ..


Pas makan, gerak teros gie Smart.
tekak kengkonon nak makan sipot sedot.
Jadi harus beli and bawak teros pegi umah mak.
Biasalahh...sohlah mak masak kannn..
tak kuasa aku nak masak.
Yg aku tau aku nak makan jer..


Tapi malangnyer, aku jugak yg kena mengetok bontot sipot sedot tu.
Dusshhh!!!..sangat menyampah ok.
naik kebas pinggang aku buat aktiviti mengetok tu.
Banyak giler sipott tu.
berlumpur pulak tu...haissshhhhhhh!!!!!


berpeloh2 nak menyedut ini sipottt...sangat marbelesss!!!!!!


Dah siap semua.
Mak gigih masak kat dapur.
buat ayam penyek bagai.
Aku paling suker ngan sambal ayam penyek mak.
Super marbeles.
Yg tak marbelesnyer, aku sampai sudah tak pass2 buat itu sambal.
sangat tak power ini tangan..
whatttfffever..


Dok kat luar layan Kak Long.
Discuss2 hal esok.
Kengkonon aku nak short break kejap esok.
berambus gie melakeee.
last minit punyer planning.
Giler terpusing kepala aku mikir nak dok maner.
Bukak mudah.com cariks homestay.
Perghh..bengong tahap gaung.
semua fully book.
naik penat tangan menelepon tuan tanah kedaong.
last2 tak dapat jugekk.
rasa nak nangess..:(


Last2 terpaksalah cariks hotel.
Aku kalau boleh nak elak dok hotel ni.
tapi nak wat camner terpaksalah jugak kann..
redah Agoda carik hotel.
empff..banyak rupanya hotel kosong lagi.
aku pon teroslah membooking.
dapat jugaklah tempat tido.
kalau tak tido dlm ketelah gamaknyer.


Discuss gak aktiviti apa nak buat kat sana.
Entahhh..malas nak pikir.
Yg aku tau aku nak lari jauh dari Jb nie.
bosan sudaaa..
kat sana nanti baru pikir apa nak buat..


So, rasanya balik ni, aku nak menebeng kejap kat Tesco.
nak beli air mineral ngan jajan bagai.
voucher pon ader lagi..
shopping sesikit..bolehlah kott..


Ok..aku nak chow dulu.
kalau aku rajin, aku updatelah short break aku tu.
kalau aku rajinlah kannn...


Ok. Ta-ta..

Sunday, November 20, 2011

::LAZY SATURDAY SUNDAY::

Masuk hari ni 2 hari aku tak jejak tanah depan umah tu.
maknanya 2 harilah aku berkurung dalam umah.
Semua gara-gara tak ada org nak layan aku buat aktiviti luar.

Macam biasa, saturday sunday Papa ada kelas.
Tulah aku kena perintah berkurung.
nak jalan2 pon mcm tak syok.
Papa tak ada tak best..

Anak aku lagilah kesian.
Gila boring ok!
merengek ajak pegi rumah Wan (rumah nenek dia lerr, mak aku ler tu)
Konon dah lama tak pegi sana.
yelahh...kalau kira masuk hari ni,
dah 2 minggu aku tak balik sana.
Tapi nak wat mcm mana kan?
Papa takder..saper nak bawak pegi saner??

Jadinya samalah ngan hari ni.
Boring Sunday.
Start pukul 9 aku dah masuk dapur.
Malas nak wat brekpes.
Terus masak lunch.
So decide wat laksa asam jer.
simple ngan senang.
Siap masak terus makan ngan anak aku.
rasa sedap pulak.
dah lama tak makan benda masam2 ni.

Dekat2 pukul satu mcm tu.
dengar bunyik kete papa kat luar.
Ehhh..Papa dah balik?
cepat pulak abis kelas hari ni?
Dalam hati, ajak jalan best jugak.

Pukul 1.30 pm mcm tu, ak naik atas.
konon2 nak bermalas2 la sambil tengok tv.
golek2 sekali atas katil.
sekali tertido laa...

Tengah syok2 tido tetiba Aleeya kejut.
"Mama..mama..bangun!..cepat baca..ada org bagi sms"
Adoii...dgn muka kelat2 tonyoh2 mata, aku gigih nak baca sms tu.
saper nie????
rasa pelik laa...
sampai 3 kali aku baca.
adoyaiii...naperr nie???
tau tak saper bagi??

 *


*


*

*


*




Tulah sms anak aku.
Boleh plak dia main sms2 ngan aku.
Aku kat atas..dia kat bawah..
tulah kejenyer kalau dah tak tau nak buat apa.
geram tak???
nak marah ader..sebab kacau aku tido..
nak ketawa pon ader..
kesian jugak bila pikir2.
yelah..dah 2 hari kan dok kat umah..ngehh..ngehhh..ngehh..

Aku ntah macam mana, lepas baca sms tu,
terus tak bole sambung tido.
so aku layan nengok tv jer la.

Dari atas aku dengar bunyik tv bukan main kuat lagi.
dalam hati berkata2 jugak.
jgn percaya ngan bunyik bising tu.
tu maknanya 2 org anak beranak tu tengah tido tebongkang kat bawah.

Lepas mandi aku terus turun.
confirm!!..sohihh!!
kan aku dah cakap.
memang diorang tido punyer.
tv punyerlah kuat volume..
ntah apa2 ntah diorang ni.

Sekarang ni, masa aku tengah buat n3 ni dah pukul 7pm.
jawabnyer memang tak keluar jugaklah hari ni.
habis dah 2 hari aku dok dlm umah ni.
besok confirm jejak tanah.]
sebab nak pegi keje kan?
tapi satu hari jer keje.
Tuesday cuti lagi sebab besday sultan johor.

So, aku rasa nak kena plan utk Tuesday nie.
tak nak aku rentung boring dok dalam umah .
Tapi bila pikir2..
apa nak buat ek??

Wednesday, November 16, 2011

Choc Moist Cake...Bakar punyerrr..ngeeee...


Tadi kat opis tetiba tekak nie teringin sangat nak makan kek coklat.
Rasanya baru minggu lepas aku buat 4 bijik kek coklat.
2 untuk besday kek anak aku..tapi lain2 recipe laa..
2 lagi utk mak mertua aku..
Tapi, dlm 4 bijik tu..tak teringin pulak nak merasanyerr..
mungkin dah muak bau coklat kottt..
tetiba hari ni lain pulak..
anak tekak nie mengelatat nak makan kek coklat nie.
Jadinya terpaksalah buat rajin2 dok dapur nak buat kek ni..


Yang bestnya bila kek dah siap, dah letak ganache bagai,
tak sabor2 aku terus potong.
konon2 nak makanlah kann..
tapi tetiba dengan magiknya aku tak teringin pulak nak gigit kek tu..
kenapa ntah...
rasa macam pening lalat pulak dgn bau coklat tu..


Jadinya, yg bersemangat makan encik Papa aku laa..
tak abis2 cakap..huuuu..sedaplah mama!
aku syak ada doploh kali dia cakap sedappp..
entah aku pon tak sure..
yg aku tau aku cuma jamah jer kek tu tadi..
tak tahu nak cakap apa..sedap ke..tak sedap ke...
Yg sohihnya aku betul2 puas hati kali nie,
sebab aku nampak kek aku tu betul2 gebu, lembut and moist...
sangat suker okkk!!!



Bahan-bahan :

Kek nie size dia 8 inci..berat lebih kurang 1kg++..

2 biji telur - aku hentam gred B jer...tu jer ada kat dapur..huhuhuu..
1 cawan minyak masak 
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
1 tsp esen vanilla - aku tak letak pownn..dah abiss stok..
1 1/2 cawan susu segar segar coklat 
2 tsp soda bikarbonat - aku letak 1/2 tsp jerr..takut rasa gas ngan pahit..
1 tsp baking powder - ni pon aku letak 1/2 tsp jerr..
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

Topping - coklat ganache

1 bar coklat masakan
1 kotak kecik whipping cream - yg 200ml

Cara buat :
  1. Pukul telur sampai kembang
  2. kemudian masukkan gula kaster ngan gula perang. Pastu pukul lagi.
  3. masukkan minyak masak.
  4. Ayak tepung, koko,soda bikarbonat and baking powder - masukkan dalam adunan tadi dan gaul sebati.
  5. masukkan susu segar coklat dan gaul lagi sampai rata.
  6. Masuk dlm tray and dah boleh bakar. Aku punyer oven 150 degree bakar lebih kurang 1 jam atau sampai masak. Korang punyer oven temperature aku tak tahu...ngeeee...
  7. Topping pulak..panaskan dulu whipping cream..dah buih sikit2 terus masukkan coklat dan tutup api. Kacau coklat ngan whipping cream tu sampai betul2 sebati and cantekk...
  8. biar sejuk sikit..agak2 dah sederhana pekat bolehlah tuang atas kek tadi..yeeehaaaa!!! dah siap!!!






Tuesday, November 15, 2011

Bila Angry Bird bermarajalelaaaa....

Since Angry bird tengah meletop2..
aku tak berapa layan sangat anak aku
bila mana dia merengek2 soh belikan itu ini..
sticker la..colouring book la..pencil laa...
semua nak yg ada tag angry bird..

Tapi ada dia kesahh???
aku tak layan brg2 macam tu pon,
dia pandai beli sendiri kat sekolah..
duit sekolah aku bagi utk beli makanan,
dia sibok wat pi shopping barang angry bird..

Everyday ader jer barang angry bird baru dia beli..
semalam dah beli buku nota kecik..katanya rege 50sen..
hari ni pulak beli pencil tekan2..
tup2 2 hari lepas tu, nampak pulak file besor gambor angry bird..
amboii...shopping yerrr..???

Dah lama2 tu aku tengok belambak pulak barang2 tu dlm beg skolah dia.
semua kaler2 merah.
jangan kata angry bird tu dah mengamuk dalam beg sekolah..
mama pon dah nak start mengamuk dalam rumah..
tengok saner sini kaler merah2...hohh!!!

Jadinya, masa besday dia hari tu
aku ngan encik papa belikan hadiah pakej kat dia.
bukan pakej tioman..bukan pakej bandung.
yg sohihnyer pakej angry bird..

Si Aleeya memang gembira tak terkata.
Mulanya dia ingat aku tak belikan dia hadiah apa2..
tapi bila dia dapat satu kotak besar..
dia dah sengih panjang..
bila bukak kotak tu pulak,
lagilah double2 sengih kannn....
semua benda yg dia nak ada kat dalm kotak tu.

Benda apa yg aku ngan Papa beli?
mcm2 lerr..
tshirt ader..
sling bag ader..
wallet ader..
coin case ader..
note book..
stickerss..
banyak lerr...

Pak Lang pon boleh bagi pencil case pulak..
lagilah dia suker..
Auntie Long pon bagi Sasha pencil case jugak..
tak payah tunggu tahun depan bukak skolah baru.
last Monday start skolah tu dia dah rasmi bawak gi skolah dah..

Last barang angry bird Aleeya dapat is casing pasport.
cumel jekk..
kaler merah..
tu Papa yang beli..dia boleh berkenan pulak ngan benda tu..adoyaiii...




Tahun depan punyer theme??
entahlah...tak boleh imagine lagi..
tunggu jerla..musim kaler aper dlm beg skolah tu..huhuuuhuu...




Saturday, November 12, 2011

Aleeya Besday Party 8yrs

This year decide buat kat KFC.
Since Aleeya memang lah maniac ayam..especially KFC.
So, buat jer la kat situ.

Buat kecik2 jer.
Untuk family member. 
Dah lama tak makan ramai2 kat luar mcm nie.
Kecoh...bising...
walaupon kitorang tak ler ramai maner.
Tapi dah huru hara dah.

Book kat sini pon dah lambat dah.
jadinya si KFC ni pon tak sempat prepare apa2 utk party nie.
But it's ok.
Aku ok jer..
asalkan semua smooth..dah syukur Alhamdulillah...

 Ada pulak si encik ayam nie kat sini...



 baca doa dulu.....aminnnn...



 blew the candles...



 Caca...senyum tak hengat...






 Boboi Harith yg sangat cumell.......

 Sesi makan and gosip2...ngeeee...

Nasib baik malam tu Boboi baik jer...tapi ada jugak bau2 nak buat perangai...nak tido sudaa...

Anyway thanks pada semua yg sudi datang yer..
Mak..Abah..Adik..
Kak Long..Erin..Caca..
Erul..Zila..Boboi Harith..
Pozie...Dila...Amni...

Kalau ada rezeki kita makan2 lagi ramai2 macam ni yerr..ngeee....:)







Angry Bird Theme Cake for Aleeya

For the first time aku try to deco birthday cake for my 8yrs little doter.
Try luck jerr..
dalam hati cakap.."mamposlah aku kalau kek ni tak jadi.."
kek of course laa..biasalah jugak buat.
But in terms of decorating ni, mcm scary sikit lerr.
I ni takderlah sekreatif mana youuu..
main hentam jerr..
the outcome ultimately so happening..i guess laa...muahahahaaa...

Balik keje terus masak2 utk dinner.
lepas makan bagai, baru start prepare barang nak mix the cake.
Almost 9pm baru aku start membaking.
Nie kalau nak wat deco confirm sampai subuh gajah baru siap nie.

jadinya aku decide malam nie buat kek.
Besok balik keje aku wat deco pulak.
Gitulah yerr..
orang bekerja kannn..
masanya nak menggodam personal matter..malam jer la...sob..sobb..sobb..


 Pala hotak naik pening nak memikir apa bendalah yg aku nak conteng atas kek nie...

 Dengan skill yg ada yg ala2 suam jer..aku try ler mendeco...dekat2 pukul 12am baru siap.
rasa nak nanges buat...bilalah nak siap nie??..

 Kek nie aku buat utk Aleeya yg dah lama request angry bird theme untuk celebrate ngan kawan2 kat nursery. So, pagi2 hantar kek pegi nursery. Balik sekolah agama pengasuh dia layanlah potong kek ngan nyanyi2 lagu hepi besday sambil tiup lilin...sukalah tu...





Lepas semua hal kek2 ngan party nursery dah settle,
Buat lagi utk satu kek utk family's celebrating pulak.
yg ni lain sikit keknya.
Konon2 nak buat simple2 jer.
Masa dah tak ada.
Malam tu aku kena bakar kek ngan deco sekali.
Aku kena kuatkan semangat giler2.
Kalau tak aku rela lomor cream tu kat muker aku...huhuhuuu...


 Simple jer kotttt...sebab tu satu malam boleh buat 2 keje..bakar ngan deco....
penat giler tak hengattt!!!!!

 Abaikanlah yg senget2 tu...tu tak bermakna tangan aku tak dibedong masa kecik2 dulu...

 Oklah kan???..sendiri buat sendiri puas hati....


Aleeya kata patong2 angry bird tu untuk dia satu..kak Long Erin satu ngan Caca satu...




Thursday, November 10, 2011

Cerita 8 tahun dulu...

Hari ni 10 November 2011.
Birthday anak aku. 8 Tahun dah dia..
Tahun depan dah 9 tahun pulak.
Waaa...cepatnyer masa berlalu.


Reverse balik 8 tahun dulu.
Aku deliverkan budak pompuan nie masa bulan puasa.
Tapi dihujung2 tunggu hari tu,
aku gagahkan jugak berpuasa.
Sampailah tetiba keluar lendir merah.
Takderlah banyak mana, sikit jer.
Dalam hati.."tanda orang nak beranak ker"..heheeee..
Kebetulan masa tu dok umah mak.
Jadinya, dari dalam toilet aku dah jerit2 panggil nama mak.
Mak kata "aahh..tu tanda tu..dah2..pegi batalkan puasa.."
Adoyaii...malasnya nak bukak puasa.
Aku dah puasa sampai pukul 2pm dah ni...huhuhuu...


Lepas adengan tu, aku still tak rasa apa2 lagi.
tapi bila jam tu pukul 3pm.
Pinggang aku dah sakit. Berdenyut2.
Yang aku ingat masa tu aku menahan sakit yg sekejap2 datang.
Sambil buat kuih raya tolong arwah Mak Itam (My late beloved Auntie)
Adoiii...sakitnya cucuk2 pinggang aku.
Pukul 4pm, aku dah tak tahan.
Teros call Papa kat ofis soh balik.
Mak pulak masa tu sibok kat dapur masak utk buka puasa.


Aku teros masuk bilik rasa mcm nak guling2 atas katil.
Sakit Ya ampunn..


Pukul 5pm, Papa sampai umah.
Aku dah tak sabor nak pegi hospital dah.
Tapi mak soh aku makan dulu.
Dia kata nanti tak ada tenaga kalau tak makan.


Jadinya, petang tu aku makan la.
Mak dah suruh kan...
Tapi serius..aku memang dah tak ada hawa nak makan.
Tapi aku paksa diri, menggigihkan jugak tekak ni untuk telan nasik.
Tapi nak buat macam mana kan.
Tak ada hawa pon aku still boleh habiskan nasik sepinggan.
Ayam 2 ketul ngan kentang 2 ketul.
Mak ari tu masak ayam lemak cili api.
consider lauk feveret aku tu..
Pastu mak soh minum air susu.
Aku minum lagi satu gelas susu segar.
Perot aku ketat menegang giler.
Tegang sebab nak beranak ngan tegang sebab kekeyangan..ngeee...


Lepas makan teros siap2 naik kete pi hospital.
Dalam kete aku tibai lagi 7/8 biji buah kurma.
Dalam nak layan2 perot ngan pinggang yg sakit tu,
ada baiknya makan buah kurma.
sambil tu mulut ni tak abis2 doa, biar semua selamat.


6.30pm mcm tu aku sampai kat spital.
terus masuk bilik saringan.
Doktor check pastu cakap "bukaan dah 4cm yer.."
Apa tu???
mula2 tak paham..maklum anak sulung..
pastu barulah doktor terangkan.
kelakar giler rasa..


That time jugak doktor pecahkan water bag aku.
Apa aku rasa?
tak rasa apa2..cuma aku rasa mcm ada benda terbocor.
Dah kena pakai pad lagi..kang basah pulak kang suor dalam aku.


Naik wheelchair, teros nurse2 anto aku kat wad bersalin.
tapi tak buleh masuk labor room lagik.
aku lepak kat katil aku sambil tengok muka2 mak orang kat situ.
Ada yg tengah pegang baby.
Ada yg tengah pegang perut. Tunggu masa mcm aku kot.


Papa tak boleh tunggu kat ward tu.
So dia pegi tenteramkan diri dlm kete kat tempat parking.
Tak tahulah dah buka puasa ke belum.
Aku pon tak sempat tanya tadi...kesian Papa..
Tapi aku rasa dia lagi tambah2 takde hawa nak makan...ngeee...


Aku kat ward dah menahan sakit jer.
Boring2..aku bangun..aku merayap kat area ward tu.
Bila sakit datang, aku berenti..
peganglah apa2 yg patot.
Katil ker, dinding ker...sambil tu pegang perut tahan sakit..haiiii...
berjalan sajer kejanya.
Malas sebenornyer nak layan sakit tu.
buat aku tak selesa.
tu yang aku kulur kilir tu..


dalam pukul 9pm macam tu, aku rasa perut sakit lain macam.
terus cakap kat nurse.
Nurse kata aku kena masuk labor room.
aku kata "ok!"..konon jer kann mcm tak takot..hehehee..


Then nurse panggil Papa kat kete soh masuk labor room temankan aku.
Dia soh Papa nengok aku, mana tau bila2 aku boleh bersalin kan..


Aku nampak muka Papa jer aku macam nak nangis.
tak tahulah kenapa.
tapi masa tu memang rasa sebak ada..sedih ada..pilu ada..
Huhuhuu...sangat sedeyy ok..


Nasib baik Papa ada.
Bersyukur sangat2.
Masa aku tengah mengeluh2 tahan sakit, dia yg tenangkan aku.
Tangan dia tak lepas2 pegang tangan aku.
sambil tu pujuk2 aku.
"sabar sayang.."
"tahan sikit..."
"sabar.."


Tapi aku tahu, Papa pon risau yg amat bila nengok aku.
sebab masa tu aku dah tak keruan dah.
Dalam labor room tu baru 1 jam..tapi aku dah rasa macam doploh hari dok dalam tu.
huwaaaa.....


Sekejap2 Papa panggil nurse.
"Isteri saya dah nak bersalin dah.."
Nurse cakap "belum lagi..baru 8cm.."


Adoi...rasa nak tooottt jer nurse tu.
Aku tak boleh tahan.
Sakit dah menggila.
Nurse tu selamba jer keluar dari labor room tu.


Aku geram, sambil menahan sakit nieh..
aku teran sekuat2 hati.
Aku cakap dlm hati.."baby, kalau kamu nak keluar..keluarlah..mama dah tak tahan lagi.."
Giler2 aku teran sorang2...
sakit dah takder.
Tinggal sakit pinggang jer.


Papa tengok aku lain macam.
terus panggil nurse.
Nurse masuk, then terus cakap..
"naikkan kaki..dah nampak kepala dah!!.."


Aku dah tak pedulik..
berapa org keliling aku pon aku  dah tak ingat dah.
Yang aku tahu diorang soh tarik nafas and PUSHHHHH..
Aku ikut jer apa diorang soh buat..


Alhamdulillah...berbaloi ngan kePUSHHan aku tu..
Anak aku pon selamat keluar.
masa tu lagi 5 minit pukul 12am..
kalau lambat sikit dapat tarikh 11-11.
tapi takpe..rezeki Allah.
cepat ke lambat, aku tetap gembira dan bersyukur.
Bila tengok anak aku, rasa sebak lagi.
Comel..cantik..sempurna..Alhamdulillah sangat2..
Allah maha berkuasa.


Tulah zuriat aku yg pertama.
8 tahun dulu...
Aku bersyukur sangat dengan kehadiran dia dalam dunia aku ngan Papa.
Harta yg bernilai buat aku dunia akhirat.
Thank you Allah.


Hari ni dia dah 8 tahun.
Dari start 01-11 dia dah mengira hari.
Tak abis2 bercerita dgn kawan2, hepi besday dia tak lama lagi.
Suka sangat dia..


Aku suka bila tengok dia ceria macam tu.
So, aku decide this year birthday dia buat Angry Bird theme.
kenapa??
sebab anak aku sangat maniac dengan burung marah itu.
Sampai kekadang pon aku boleh naik marah..hohh!!


So, last night aku siapkan bithday cake dia.
First time aku buat..hentam sajalah..
lepas dah siap tu, sibok pulak membungkus hadiah dia.
Segala2 is Angry Bird..sampai kapala hotak aku pon feningg.


Pagi tadi hantar kek pegi taska.
Dia kata nak celebrate ngan kawan2 kat taska.
Ok..i dont mind...boleh jerr..
Nanti mama buat satu lagi kek utk kita celebrate satu family esok yerr..


InsyaAllah, kalau tak ada aral, besok celebrate kecil2 lan ngan family aku.
tak sabor pulak rasanya..


Buat anak aku, Aleeya..
Mama ngan Papa sayang sangat kat awak.
Sayang banyak2..ketat2..
Semoga anak mama diberikan kesihatan yg baik.
Panjang umur.
Dilindungi Allah.
Jadi anak yg cerdik dan pandai.
jadi anak yg solehah yerr...
love you..muahhhhh!!!!!




 Aleeya - 7 mths

 Aleeya - 2 1/2 yrs

Aleeya - 3 yrs 

Aleeya - 6 yrs 

Aleeya - 7 yrs


Aleeya - 8 yrs

Friday, November 4, 2011

Sambal Goreng Mak Eton


Sambal goreng ni memang makanan wajib aku sekeluarga kalau time raya.
Mak mertua aku suka sangat kalau dapat makan sambal goreng yg aku masak ni.
Dia kata, kalau dia yg buat musti tak jadi.
Sambal goreng dia musti kering kontang.
Yang aku punyer dia suker sebab ada basah2 sikit.

Kalau aku ngan Kak Long aku, kitorang ratah sesajer jer sambal goreng ni.
Ada certain sambal goreng orang letak kacang panjang.
Tapi aku tak suka pulak letak kacang2 bagai tu.
Dia buat sambal goreng tak tahan lama.
Sambal goreng ni, kalau tak abis, kita boleh hangatkan dia dan dia boleh tahan sampai seminggu ok.
Itu pon kalau tak letak kacang laa..
Kalau letak kacang, cukup 2 hari jer la nyawa dier..



Bahan-bahan.

a) Rencah

1 senduk cili kering blender
4 biji bawang merah - blender
3 biji bawang puteh - blender
1 batang serai - blender
1 inci halia - blender
1 inci lengkuas - blender
2 biji bawang besar - mayang
1/2 batang serai - mayang halus
10 biji cili hijau api - hiris
2 biji cili  merah besar - hiris
2 sudu air asam
3/4 cawan santan
kicap manis secukupnya
garam/gula

b) Isi sambal goreng

5 keping tauhu basah - potong kecil dan goreng
5 keping tempe - potong kecil dan goreng
3 biji kentang - potong kecil nipis2 dan goreng
300gm hati/pedal ayam - direbus dan dipotong kecil
300gm paru - rebus+goreng dan dipotong kecil
300gm udang basah
3 papan petai - petai belah 2
tauhu kering - rendam
soo hoon - rendam

Cara masak.

1. Tumis semua bahan blender. Bila dah garing sikit masukkan bawang, cili dan serai hiris. Kacau sebati.
2. Masukkan air asam dan santan. Kacau lagi.
3. Masukkan bahan2 isi sambal goreng- tempe ,tauhu ..bla...bla..blaa...Kacau sebati.
4. Masukkan garam/gula ikut suka tekak korang.
5. Last sekali masukkan kicap, kacau sebati dan sampai sambal goreng masak. Kalau suka kaler gelap,  letak banyak sikit kicap tu. Kalau tak pon ala kadar jer. Bior sambal goreng tu rupanya ada kaler merah2 ngan itam2 sikit.
6. Dah siap! bolehlah makan ngan nasik atau ketupat.