This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, November 16, 2011

Choc Moist Cake...Bakar punyerrr..ngeeee...


Tadi kat opis tetiba tekak nie teringin sangat nak makan kek coklat.
Rasanya baru minggu lepas aku buat 4 bijik kek coklat.
2 untuk besday kek anak aku..tapi lain2 recipe laa..
2 lagi utk mak mertua aku..
Tapi, dlm 4 bijik tu..tak teringin pulak nak merasanyerr..
mungkin dah muak bau coklat kottt..
tetiba hari ni lain pulak..
anak tekak nie mengelatat nak makan kek coklat nie.
Jadinya terpaksalah buat rajin2 dok dapur nak buat kek ni..


Yang bestnya bila kek dah siap, dah letak ganache bagai,
tak sabor2 aku terus potong.
konon2 nak makanlah kann..
tapi tetiba dengan magiknya aku tak teringin pulak nak gigit kek tu..
kenapa ntah...
rasa macam pening lalat pulak dgn bau coklat tu..


Jadinya, yg bersemangat makan encik Papa aku laa..
tak abis2 cakap..huuuu..sedaplah mama!
aku syak ada doploh kali dia cakap sedappp..
entah aku pon tak sure..
yg aku tau aku cuma jamah jer kek tu tadi..
tak tahu nak cakap apa..sedap ke..tak sedap ke...
Yg sohihnya aku betul2 puas hati kali nie,
sebab aku nampak kek aku tu betul2 gebu, lembut and moist...
sangat suker okkk!!!



Bahan-bahan :

Kek nie size dia 8 inci..berat lebih kurang 1kg++..

2 biji telur - aku hentam gred B jer...tu jer ada kat dapur..huhuhuu..
1 cawan minyak masak 
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
1 tsp esen vanilla - aku tak letak pownn..dah abiss stok..
1 1/2 cawan susu segar segar coklat 
2 tsp soda bikarbonat - aku letak 1/2 tsp jerr..takut rasa gas ngan pahit..
1 tsp baking powder - ni pon aku letak 1/2 tsp jerr..
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

Topping - coklat ganache

1 bar coklat masakan
1 kotak kecik whipping cream - yg 200ml

Cara buat :
  1. Pukul telur sampai kembang
  2. kemudian masukkan gula kaster ngan gula perang. Pastu pukul lagi.
  3. masukkan minyak masak.
  4. Ayak tepung, koko,soda bikarbonat and baking powder - masukkan dalam adunan tadi dan gaul sebati.
  5. masukkan susu segar coklat dan gaul lagi sampai rata.
  6. Masuk dlm tray and dah boleh bakar. Aku punyer oven 150 degree bakar lebih kurang 1 jam atau sampai masak. Korang punyer oven temperature aku tak tahu...ngeeee...
  7. Topping pulak..panaskan dulu whipping cream..dah buih sikit2 terus masukkan coklat dan tutup api. Kacau coklat ngan whipping cream tu sampai betul2 sebati and cantekk...
  8. biar sejuk sikit..agak2 dah sederhana pekat bolehlah tuang atas kek tadi..yeeehaaaa!!! dah siap!!!






No comments:

Post a Comment