This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, December 3, 2011

Melaka's Short Break

That day aku ada cakap kan..
yang aku akan update N3 shortbreak aku.
Itu pon kalau aku rajin.
Haa..sekarang rajin aku dah datang.
So, bolehlah aku update N3 aku yg tertangguh tu.


Macam yang aku cakap.
Shortbreak Melaka ni consider shortbreak berani mati.
last minit punyer planning.
giler2 punyer last minit.
Yelah...dahlah planning nak shortbreak di kala tengah musim org holiday.
lagi2 masa tu tengah coti Awal Muharaam.
Sure lagi bengong kann.
Dengan tak ada preparation langsong.
Pilih destination pulak yg hot spot punyerr..
lagi bengong ketat2..


Nak tak nak terpaksalah aku gigih mencari tempat nak tido.
homestay dah enam jahanam.
semua dah fully book.
terpaksalah carik hotel.
Biasa lepak kat Mahkota.
tapi confirm penoh.
swimming pool dia best woooo!!!!!
Jadinya terpaksalah ok hotel2 biasa jer.
oklah kan dari tak dapat langsung.
Padanlah muka aku.
Suka hati jek nak pi jalan2 tanpa ada preparation..huh!!


So, pepagi ahad tu dah giler excited.
gerak dari umah ko 6.15am macam gitulah.
konon2 nak sampai kat Wonderland before pukul 9.00am.
Nanti org dah ramai sangat.
Susah pulak kang nak carik tempat parking.
Jadinya, sampai awal2 kan senang..:)


Sampai sana tengok org dah ramai giler.
kebetulan ada pulak belia 4B ntah dari daerah melaka mana ntah wat family day pulak..
perrghhh..lagi ramai.
kusut jap kepala.
Tapi nak wat cammana.
redah jer laa kannn..


Masuk dalam tukar baju.
terus carik port yg selesa sikit.
Budak2 apa lagi.
Dah tak sabor2 dah nak terjun tirok.
suker yeeeee...
Takper..mama bagi can..pi terjun...pi terjun...


 member dah melatat giler dah nie...nak kira one..two..three..before terjon tirok!!

 Amboiii...suker yerrr....

Slide ni mild jer..tapi best jugak laa...

Dah penat slide2 kat tempat scary tu, 
semua dok main air bersantai kat tempat bebudak.
best giler ek kalau dapat release tension macam nie.
Mak budak dah seronok.
budak2 apatah lagi kann..
memang tak hengat donia punyer..

berendam sampai semua kecut2..

 nasib baik pokcu ader..boleh layankan bebudak nieh..aku ngan kak long bersantai layan perasaan main air jekk..syok ngkooo...ngeee....

Pukul 1pm macam tu kitorang pon blah dari wonderland tu.
Konon2 nak sampai hotel cepat sikit.
lagi pon cuaca masa tu dah macam tak best.
ala2 nak hujan gitu.
tulah..adalah lebih baik kitorang blah awal kann..

keluar dr kawasan MITC,
decide teros nak gi bandar hilir.
tapi Bandar hilir sure jem terok ni.
Taulah melaka kan.
kalau time public holiday ker..coti sekolah kerr..
dia punyer traffic..ya ampunnnnn!!!!
kalau sakit perot dlm kete.
boleh terberaklah jawabyer dlm kete tu.
dok dlm kete 2/3 jam nak sampai ke tempat dituju..

tapi, nasib baik kitorang dah ada experiences...
jadinya kitorang elak highway ker bandar hilir tu.
Adalah lebih baik kalau kita ikot jalan bukit katil.
boleh tengok kampung2...
tenang jer kannn..

On the way ke bandar Hilir tu,
singgah jap lunch kat restoran kat area Bukit Katil tu.
makan tak adalah seddap mana.
since semua dah kebulur tahap nak makan kambing sekor.
jadinya, senua rasa sedap jerrrr....hehehheee...

Pukul 2.30pm mcm tu kitorang sampai hotel
Hotel kitorang lepak tu kat area Melaka Raya.
dekat gak ngan dataran pahlawan tu.
kalau jalan kaki 15-20 minit jugaklah.
berpeluh ketiak..

Sampai kat hotel jer.
gedeganggg!!!!..bunyi guruh..
hujannn sudaaa....lebat pulak tu.
Jadinya kitorang lepak jer la dalam hotel.

Hotel aku lepak ni nama dia HOTEL WEILIA. Kanan kiri dia pon hotel jugak. Jgn kata kanan kiri. Depan Belakang pon hotel. Giler banyaklah hotel kat situ. Macam2 patern..macam2 kaler..harga pon not bad jugak.lah. So far bilik aku ok. Spacious jugak.Aircond sejuk giler..water heater pon ok. Air laju. Toilet bersih. Total = puas hati giler..rate bilik deluxe ni RM128. Satu katil single, satu katil double bed. Ok Kan???

Pukul 4pm macam tu.
Aku decide nak gie dataran pahlawan.
kengkonon nak carik money changer.
takder kepala agong mesia la.
kenalah tuko wit dulu.

Mak ngan Kak Long pon nak kuor jugak.
nak pegi beli barang2 sikit.
Nak beli maggi la..3 in 1 nesscafe la..milo la.
adoiii...macam kat umah pulak dah.
suka hatilah..

Malas nak jalan kaki carik money changer tu.
sebab hujan kann..
bawak kete jer..
tapi tak masuk sampai bandar hilir la..
jem giler nokkkk.
Jadi kitorang decide parking jer kat tepi2 jalan kat melaka raya tu.
Then jalan kaki sikit dalam 5 minit gitu.
So, takderlah nak trap kat jem sangat kann.

Parking kete kat tepi2 jalan nielah..then kitorang menapak gi Dataran Pahlawan.
Hujan lebat gilerr woooo....

Terus tuju dalam Mall.
carik money changer.
masuk2 jer dah nampak itu money changer..heheheee..

Tukar duit bagai.
Pastu jalan2 sikit kat dalam tu.
sempat jugaklah melabur duit beli barg dlm2 tu.
sikit jer..tak banyak pownnn...

Pukul 5 mcm tu aku balik hotel.
tak boleh jalan lelama.
sebab aku tinggal anak aku kat hotel
Pokcu jaga.
kebetulan dia tido.
kesian pulak nak kejut kannn...
bior dia tido.
Lagi pon hujan.
susah nak bawak anak merempit tengah hujan2 nieh..
ada jugak kang yg tercicir...

Sampai hotel terus kejut Aleeya.
Nak gerak pi Muara Sg Duyong pulak.
ada apa kat sana???
seafood time laa....
pegi cepat bagus sikit.
org tak ramai..senang sikit nak pilih ikan bagai.
tak adalah macam dulu.
aku kena beratur nak pilih ikan.
Giler panjang ngkooo...
kalau tak salah aku masa tu aku nombor yg ke-30..bolehh??

So, bila sampai tempat makan tu,
rasa tenang jerr..
Alhamdulillah..bolehlah aku makan dengan jiwa yg khusyuukkkk...

kat sini yang aku suker, service dia giler cepat.
dlm 15 minit mcm tu sekejap jer semua dah siap.
jadi tak adalah buang masa sangat kannn..
makan pon dengan muker yang ada sunyummmmm:)

 nasik lemak kat sini..macam biasalah..memang menusuk ke kolbu..

 Sipot sepahat masak sambal ngan sotong goreng tepong..sedap tak hengattt!!!!
kebetulan sepahat utk hari tu, yg jenis besor2...biasa makan kecik2 jerr..yg ni giler puas hati aku!!

kangkung belacan...sedap giler kangung nieh..ngan siakap 3 rasa...adoyaiii..terasa2 kat anak tekak nie lagi..

 Papa dah tak pandang kanan kiri dah..laporr yerrr...

sedap sampai menjilat jari okehh..

Alhamdulillah...selesai sudaaa....so, total damaged = RM90



No comments:

Post a Comment