This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, January 27, 2012

#Day2 - CNY@Melaka'12

Macam aku cakap before nie.
First night stay kat Weilia.
Weilia hotel ni tak provide breakfast.
Almaklum..buget hotel kan.
So redho jer la.
Nak makan breakfast kat luor malas.
So, makanlah dalam bilik jer.
rendam maggi cup kari.
Sapu roti ngan nutella.
buat air neslo panas.
Alhamdulillah..kenyang sudaa kitorang 3 beranak.
amacam?..simple kan?..hahahaaa..


Okeh..mari kiter keluor bersuka ria.
Masa tu baru pukul 9.30am.
kemas2 nak check out.
nak transfer hotel lain pulak.
alamak macam bodo jer kan nak check in awal2.
jadinya harus tuju dulu tempat lain.


Then, aku ngan Papa sepakat nak pegi Jonker Street.
Moh ler kiter..


Beli kupon parking.
parking ngam2 depan Taming Sari.
Jalan sikit jer.
Set time pulak utk 5 jam kat area Bandar Merah.
Then..move..teroskan perjalanan..


On the way nak ker Jonker Street tu, kena lalu kat Sungai Melaka nie. Sungai ni yang ader river cruise tu..masa sampai saner tu, ramai dah org dok beratur nak naik cruise. Aku tak naiklah..sebab aku dah 2 kali naik benda alah tu..malas dowh.


Pegi dulu area Jonker Street.
Emmm..timing tak ngam laa.
50% kedai2 kat situ tutup.
Yelah nak raya kann.
Takper..redho lagi.
teruskan jer perjalanan.


Gambo pintu gerbang jonker Street ni wajib amek. Menandakan aku dah sampai sini..ngeeee...


Cuaca redup jer. Suker okeh.
Sampai kat satu kedai beading shoes.
Huhuu..lawo2nyer kasut2 kat sini.
harga pon boleh tahan.
Hati macam nak beli..tapi mulot kata jangan beli.
2 kali singgah kedai tu..
last2..tak beli ponnn...tetiba terasa kedekut duit pulakk.


menggiler nengok beading shoes kat sini..


Abang beca..



nak amek jugak gambo dengan encik naga nie..

Jalan2 dah banyak sangat..so, harus singgah jap beli kopi sing sing...sedap you kopi tu.
Kopi ais lagi..masa tu tengah wat promo..actual harga secawan RM4, tapi harga promo RM2.50.

Comel tak gambo nieh...suker.

Wehh..kaki belom lengoh lagi..
aiseyyy..hebat tol kaki nie.
teros tuju Bangunan Merah.
Lepak2 jap kat situ.
Then masuk muzium ngkoo..
lama giler aku tak masuk sini.
Last aku masuk darjah 2 kott..muahahhaaa..


Then, panjat pulak bukit kat belakang tu.
Apa ntah namanya..St Paul ke aper..
sorilah yer..aku berjalan2 jer.
Manernya nak baca2 benda2 kat situ.
Kalau aku rasa menarik, aku bacalah..



Okeh anak2..inilah pokok Melaka..pokok dan daunnya macam pokok asam, buahnyer macam buah cermai..tapi besar sikitlah size buahnya dari pokok cermai tu.

Naik bukit St Paul tak hengattt!!..penat!!!!! hohh!!

Nie kat St Paul

Seniman jalanan yang tak jalan2..asik duduk jerr..

Ngadap kedai ni yg berlambak2 kat sini..tapi yang adooo..membelek tak hengat..tapi tak beli jugak..bukannya aper, aku notice..key chain2 kayu tu dari aku dlm perot mak aku sampai la nie, mcm gitulah jugak ghupernyerr..

Turun St. Paul tu, ngadap A famosa pulak. 
Woii..lamer giler tak jejak kaki kat sini.
berdiri teguh lagi A Famosa ni yerr..
Lapan ploh kali datang Melaka.
Barulah ni second time aku jejak A Famosa nieh..muakakakaaa..


Perrghhh...pose tak hengattt depan meriam..cittt..




Lepas A Famosa,
kita tengok patung2 Hang Tuah pulak yer.
Masa ni dah tahap kaki nak tercabut dah.
Cuaca pon makin panas.
Takper..tabahkan hati..teruskan berjalan.
Papa kata ni trainning jer.
untuk trip Jakarta Bandung bulan 3 nanti.
Adehhh...
Papa kata harus kena banyak berjalan..huwaaaaaaaaaa..


Nampak macam tutup jer kann..lengang jer..rupa2nya ramai orang kat dalam tu..ada ekon, sebab tu tutup litup bagai..

Muzium Istana Kesultanan Melaka


Sampai kat Muzium Istana tu.
Alhamdulillah...
air cond sudah.
Apalagi..semua melabuhkan bontot layan air cond kat dalam muzium tu.
sejuk jer..nyaman..
rasa nak terlentang tido kat situ.
kalau dah tido..sure tak bangun kang.
berkawan pulak dengan patong2 kat situ..
aishhh..tak mo..serem makk.


Patung2 kat sini pon aku notice dah lama giler.
pandai deme jaga ekk.
Last datang muzium masa aku darjah 2 ke 3..tak ingat sudaa..
skang dah 32 tahun umo aku baru datang lagi..ngeeeee
lama siotttt!!!!


Macam mana aku tengok dulu,
sama jugak macam mana aku tengok sekarang.
Yang bestnyer dah ader ekonnnn..


Lepas gie merayap area2 situ,
tengok jam dah pukul 1.30pm..adoyaiii
baru rasa lapor..
maklum tenaga dah abis bakar giler.
lunyai dah semua maggi cup ngan roti dalam perot ni.
sebab tu dah rasa lapor.
ayat sedapnyer..kalorinya semua confirm dah terbako ler..best kannnss..


Carik2 tempat makan kat area Melaka Raya tu.
Jalan kaki sikit jer depan Dataran Pahlawan.
Makk aiiii...semua restaurant penoh ngan manusia dowh.
yer la..dah time lunch kan.
Aku anak beranak tawaf area situ 2/3 kali carik tempat makan.
last2 dapat jugak..Alhamdulillah.


Macam biasa, bila dah makan area sini lagi time coti2 nie kan,
sedia jelah kepala2 agong tu lebih2 yerr.
Aku makan kat restaurant ni, betul2 muntah darah.
makan 2 potong ikan jenahak asam pedas + 2 ketul ayam goreng + set ulam + sepinggang kecik kerabu mangga = Rm40.
Mahal babasssss!!!!!
Takperrr..redho..redhoo..bayor jer la..


Pas makan terus gerak pi check in hotel.
Masa tu dah lebih kurang pukul 3pm macam tu.


Dah check in, apalagi..terlentanglah semua orang atas katil.
dah tak hengatt dah penatnyer.
perot pon dah kenyang kan..almaklum..


Pukul 5 macam tu, semua bangun tido.
mandi2 then rasa nak pegi Jusco pulak.
kengkonon nak jalan2 jer.
Sekali terjebak tengok wayang..muahahahaha.
jadinya tertengokla jugak citer Bujang Terlajak tu.
perghhh..giler ketawa tak hengatt.
kelako siott citer tu. Puas hati.
Balik hotel dalam pukul 12.30am.
Penat jangan cakap.
Dalam hati...alaa..besok dah nak balik JB.
tak bestnyerr..teremo pulak.


Sampai hotel, mandi, tukor baju and kuak lentang teross..
huwaaaaakkk..ngantokkk...zzzzzzzzzzzzz..


















No comments:

Post a Comment