This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, January 13, 2012

Kisah Si Tanggang

Semalam before nak balik umah sempatlah berskype ngan officemate aku nieh. 
terkeluarlah cieta hal2 blog.
Cieta pasal masak2.
Cieta pasal recipe2.
Cieta pasal makan2.
Aku ok jer cieta benda2 macam tu.
Memang feveret aku layan ceita macam tu.
Mak suker okeh.

Tengah syok2 ceita, teemerepek pulak pasal "ayat2" dlm blog aku  nie.
Yelah..niat aku tu baik jer sebenornyer.
kalau bab nak menstory aku suker ayat yg ringkas2 jer.
tapi bila dah syok mengarang ayat tu, macam biasalah..
musti terkeluar ayat2 yg confirm takder dlm kamus.
kengkadang ayat kuang ajo pon ader.
tapi aku cuba jugak kontrol..
kalau boleh taknak ada ayat yg terlalu longkang atau terlalu puaka untuk dibaca.
atas sebab2 sensisitiviti.
tapi biasalah..
aku ni bukan manusia marhain apatah lagi zuhud.
aku nie biasa2 jer.
kengkadang boleh jadi bengong.
kengkadang boleh jadi gondrong.
Tapi kalau org yg dah kenal aku, diorang redho jer terima aku seadanya.
tapi pada yg tak kenal confirm semua kata aku ni sewel takpon bangang.
Aku okeh jer.
Tak makan hati pon.

Nak dijadikan ceita, aku ni adalah jugak peminat cilik.
umornyer dlm 10 tahun la.
dengar2 dia suker baca blog aku.
mungkin blog aku nie simple.
senang nak baca.
tu yg mungkin dia suker kott.

Tapi yg tak bestnyer dia boleh mencopy ayat2 aku untuk buat karangan kat skolah.
adehhh..mak macam nak pengsan nakk!!!
rasa nak guling2 bila dapat tahu.
rasa nak nanges kuor air mata darah..

Tulah budak sekarang.
sangat naif.
memang senang terikut2.
Tapi bukan salah dia pon.
Kita nie yg jadi role model memang kena patot terlebey sedar dalam hal2 mcm ni.
Pada aku benda nie serious.
Tapi bila pandang and tanya diri sendiri,

"alamak..aku tak boleh so straight la kalau nak bercerita..ayat2 cantek pon tak pandai..
nanti kalau menulis ala2 sasterawan kang terfeeling a samad said pulak..huhuuu.."

Tu jer yg aku boleh cakap.
So, pada mak2 yg anak2 dia suker membaca blog2 menyanyah nie,
monitorlah anak anda yer.
saya tak nak bertanggungjawab atas apa2 yg deme buat..huhuu.
lagi2 kalau ada seorang pelajar yng menulis karangan dengan ayat

"Si Tanggang lupa diri tak hengat"

Adeh...tertonggeng mak!!. 



2 comments:

  1. maria berair bijik mata aku baca cerita ko.. gilerr betuii

    ReplyDelete
  2. haa..ko pon jangan giler pulak!!..aku sorang giler takperr..miamiamiahahahaa..

    ReplyDelete