This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, February 3, 2012

Jalan kaki dari melaka ker JB.

Pepagi bangun tido kengkonon nak cerita mimpi aku malam tadi kat Papa.
Tengok2 jer papa tido lagi.
Takperlah..mandi dulu.
Jap lagi beru cerita pasal mimpi tu.

Lepas mandi tu nampak Papa dah bangun.
terus aku excited nak cerita.

Aku : Pa..nak dengar mimpi mama tak?
Papa : Apernyer??

Aku pon mula start cerita.

Papa nak tau.
Mama mimpi giler bodo punyer.
tapi biasalah. Bab2 mimpi nie biasa tak logik kan?
tapi bila dah mimpi tu rasa real jer la..

Yg mama ingat, masa tu kita ader family day kat melaka.
Ramailah yg ader masa tu.
Consider family day belah abahlah.
Ada Cik Zizah n family.
Ada Cik Zaki and family.
Cik Umat bagai..
ramailah...

Masa tu sampai kat satu tempat mandi2.
boleh bekubang bagai laa.
Tempat tu elok  jer ada swimming pool beso.
swimming pool pusing2.
ada slide bagai.
nampak syiok laa..
tapi yg pasti bukan kat Wonderland atau pon A Famosa waterworld.
tempat tu ala2 macam kat Wetworld batu pahat jer.
Tapi oklah tempat tu..
semua macam happy jer nak terjun tiruk kat situ.

So memasing kena bayor sendiri la.
yang mama ingat kena bayor dalam 30 mcm tu lah satu kepala.
tapi yg bestnyer bukan bayor dlm RM.
Tapi dalam SGD youuu.
Masa tu tak terpikir benda tu logik ke tak.
Yerlaa..dlm mimpi kan..
So, semua decide nak bayor sendirilah.Nice.

Nak dijadikan cerita.
Mama ngan kak long takder wit SGD.
Semua wit dlam kete.
Bodo kan boleh simpan wallet duit bagai dalam kete?..heheee..
So ajak Kak Long gie tempat parking kete.

kebetulan barang2, beg ngan duit bagai aku  simpan dlm kete abah.
so aku ajaklah kak long pi amek duit ngan baju ganti kat dlm kete tu.
aku : jom amek duit.
K.long : malas ahh..jauh kot.
aku : apernyer jauh. Kete abah kat tempat parking tu jer. 15 minit jer kot jalan kaki.
K.long : tau..tapi malas nieh.
aku : haa..takder wit SGD kang tak boleh mandi plak kat swimming pool ni.
perghh..jauh giler kan kalau kena jalan sampai 15 minit.
tapi kalau dalam mimpi semua logik jer.
Lepas dah pujuk2 kak long pon mengalah.
dia kata okeylah..
then kitorang pon terus berjalan pi ke parking kete tu.
jalan punyer jalan terjumpa org jual baju. 
Baju tu diorang sangkut panjang2 berbaris2. 
aku ngan kak long redah jer kat lorong2 baju2 tu.
aikk..sekali jer, dah masuk jalan dalam tu..tetiba jalan mati pulak.
terpaksalah patah balik belakang.
giler aper ek baju panjang2 gantung kat sini?
Bila dah berjalan tu rasanya apasal mcm jauh sangat?
bukan tempat parking tu dekat ker?
Tapi apa yg aku giler confirm tetiba aku ternampak umah mak long aku.
Aiikk..jauhnyer aku jalan.
Dari Melaka boleh sampai Johor.
menarikkss..
Arrghhh..ada aku kesah.
yang penting misi aku nak amek duit ngan baju dlm kete tercapai.
Aku langkah lopak2 kat tepi umah mak long.
susur jalan belakang umah dia yg banyak tanah gambut.
tanah itam2 lecak2.
lembik pulak tu.
jalan terus susur parit.
Tetiba ternampak umah mak kempas.
aikk..mcm mana boleh sampai umah mak pulak?
tapi yg pelik umah tu tak ruper rumah mak.
tapi ruper umah cik sanan kat kangkar.
kat tepi umah tu  nampak kete kelisa kak long.
ehh..kete ni kan dah jual lama.
apasal park kat sini.
yang best tu kat ekzos belakang tu, aku nampak banyak minyak meleleh keluor.
still logik la kann. Dlm mimpi tu hehheee..
aku cakap dlm hati.
mamposlah..abih kete kak long.
minyak dah abis.sure kete tak boleh setat.
Then aku terus ketuk pintu umah.
encik toyota bukak pintu.
tetiba ternampak boboi yg naik walker tengah sibuk menyondol bakul kain.
perghhh..giler laju boboi drift naik walker.
pastu tangan dia kepak langgar2 semua barang kat dalam uma tu.
Bila nampak adik aku encik toyota tu terus aku tanya.

Aku : Rul..mana kete abah? Angah nak amek duit nie.
En.Toyota : eh bukan korang pegi melaka ker?
Aku : memang la dari sana nie. Angah ngan Kak Long jalan kaki dari melaka ni carik kete abah.
En. Toyota : Kete abah kat depan tu..bawah pokok.
K.Long : Abah tadi kan parking kete kat parking lot. Apasal tetiba ada depan umah pulak?
Perrghhh..panjang gila kan cerita aku.
tapi tu la mimpi aku.
sorilah ceita tu takder klimaks.
sebab tetiba aku terjaga then macam org mabuk terus tengok henpon.
Aku : Papa!! Dah pukul 6.35am...bangun cepatt!!

Adehhh...bangun lambat lagi hari niehh!!!




No comments:

Post a Comment