This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, February 20, 2012

Ketupat lelayang..

Terbang ker layang2 beso tu?
kan hujan..
Last jumaat tu dah ribut puting beliung bagai.
Aku yg dok dalam ofis ni pon terkujat2.
Mana taknyer, dengan hujan yg selebat2 tidak.
guruh petir lagi. Kilat berpinau2.


Sekilas nengok kat luor tingkap ofis,
sekonyong2 ternampak pokok2 besau luor pagor semua dah
menunduk ke bumi..
mak aiii..giler punyer power ribut.
first time kott tengok benda tu semua.
Giler scary.


Otak masa tu memang ler teringat pasal festival layang2 tu.
International okeh.
bukan main2 punyer.
Tapi bila dah hujan manjang mcm ni mana pulak itu layang2 nak terbang kann??
Madafakaa..betul2 dugaan.
ngan org2 yg berniaga kat sana lagi.


Nak dijadikan cerita,
masa balik dari keje terus singgah pasor malam.
nampak jugaklah sana sini kanopi2 gerai tu terbongkang2.
patah riok semuanyer.
Perghhh...penangan ribut tadi la nieh.


Aku pon ala2 wartawan2 part time mulalah nak kepoh.
interview sikit jer kott.
tu pon interview kakak yang jual mee soto.


Aku : Kak..abih semua terbongkang.
Kakak soto : Aaahh..kelam kelibut tadi. Ribut kuat kann..
Aku : Yelah kak..saya kat ofis tadi pon samer. Ramai ker kena?
Kakak soto : ramai jugak. tadi diorang datang awal. habih semua brg nak jual besepai.
Aku : eee...kesianyerr.
Kakak soto : tu belum yg kena petir lagi.
Aku : Ada ker??
Kakak soto : Aderr..tapi takderlah sampai terbakar..cuma badan dia kebas2 jer.macam kena karen..
Aku : Astaghfirullah..kesian la..
Kakak soto : Iyerrr..nasib baik masa tu akak tak bukak gerai lagi. Lambat seminit jerr.
Aku : ye ker kak..nasib baik ekk..


Tulah sikit2 soalan kepoh aku..hehheee..


Sambung balik cieta layang2..


Last year sampai 3 kali aku pi jengah bukit layang2 tu.
Berejam2 mengabiskan masa kat saner.
This year yg adooo..
Semalam aku pegi, boleh dikiralah jam aku menebeng kat saner.
Sampai pukul 1.00pm, balik pukul 3.00pm..boleh???
2 jam jer kottt..kuii..kuii..kuii..


Aku nak pegi pon berkira2 okeh.
memandangkan cuaca yg ala2 tak sesuai gitu.
dengan lecak2 lagi.
macam tak koser kann??


Tapi, memandangkan tak nak menghampakan anak aku tu.
Bawaklah jugak ke sana.
Even 2 jam jer..muahahahaaa..


Sampai saner, nengok semua layang2 melepek lagi kat bumi.
angin takder..kuasa Allah..
semua tak nak terbang.
Dahlah petang ni sure hujan.
Confirm la lagi tak naik...sodehh.


Tapi aku okeh jer.
Ko nak naik ker tak nak naik aku tak kesah.
Yg penting aku boleh makan ketupat ngan kari ayam..hehee.
Macam biasa, bila datang pesta layang2 ni,
adalah wajib pi makan ketupat.
well, aku  sememangnyer hantu ketupat tahap dewa.
Bukan yg instant..tapi yg original daun kelapa okeh.
So, entry aku kali nie lagi banyak pic ketupat dari pic layang2.
suker???


Cuma yang tak bestnyer.
Gerai yg jual ketupat tu punyerlah berlumpur.
Lecak gaban...melekit2..
Hujan kannn..
tapi demi ketupat aku sanggup pijak itu2 lecak.
Sampai aku pon kena sound ngan anak aku.



Aleeya : Mama..boleh tak awak jangan bawak saya pijak tempat lembik2 ni.
Kaki saya kotor okeh. Saya tak sukaa!!!
Aku : Ayooo..tak boleh kotor sikit kaaa??? nak makan ketupat laa..





gerai ketupat yg confirm memang aku singgah..hehheee..


rasa nak nanges nengok ini ketupat...bukan senang nak makan ketupat daun yg masa selamat hari raya jer boleh jumper..



Malas tau nak layan anak2 zaman sekarang nieh.
Aku dulu puas bergelumang ngan lumpur.
Tak geli poonn.
tapi tu masa pegi camp ngan xpdc masa zaman belajo2 dulu la.
kalau main lumpur depan Mak Eton ko nak kena???
cubaaa...cubaaa...tak jumpa jumaat minggu depan kang!!




auwww....


budak nakal..

Ini pinggan Papa yer...licin ketat2 sebab ketupat tu lauknyer dagin kambin..tak bole blahh!!!

Lepas makan ketupat rasa nak terus balik.
menyampah pulak tengok layang2 yg tak naik2 tu.
adalah lagi bagus aku balik umah.
Boleh baring2 ker..buat kek red velvet yg tertangguh tu ker.
kalaoke2 kerr..
hohhh..banyak benda boleh buat.




dari dlm gerai ketupat tu pon dah boleh cuci2 mata nengok lelayang nie tersadai manjang atas tanah....sodehhh!!!


On the way nak ke car park tu.
tengok kanan kiri kedai semua dah start nak lelong2.
air dah murah..dari 2 hengget dah jadi singgit.
tudung pon dah murah2..dari 25 hengget jadi 15 hengget.
semua dok takot seba kejap lagi confirm hujan.
langit itam sudaaa..
since, hari tu pon last day kan.
Baik perabihkan apa jer barang yg ader..kononnyerr..


Aku??
Shopping??
Tak kott..
Tak terasa nak keluar kepala agong plak.
Entah..mungkin tak berkenan sangat kottt.
Takper..yg penting wit aku selamat..ngeeeee....


Bila sampai kat area car park jer.
macam biasa.
macam tahun lepas jugaklah.
punyerlah melilau menggaban carik kete.
Sesat barat.
kete kat situ dah berjuta2.
Pitam nak carik.
Pandang kanan kiri semua mcama samer jer.
Bodo kann.
Last2 bila dah  mcm nak tetonggeng,
barulah nampak itu bontot JJK 2677.
Hampehh..penat giler kotttt.


Masuk dalam kete.
Papa start engin then terus bukak ekon.
Ekon mcm segan2 nak idop.
Erkkk...kenaperr???
panas dah niehh...


tiba-tiba......jeng..jengg..jengg...


Bersambung yer di entry yg lain.
penat sudaa jari2ku menaip...kwangg..kwangg...kwang..



















No comments:

Post a Comment