This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, February 20, 2012

Tersadai

Entah kenapa..lepas Papa start enjin kete,
masuk gear belakang, try nak reverse.
mak aihh..awat macam berat nao kete nie nak gerak.
Confirm..giler melampau berat.
Aku pon dah mengelatat.
panas tuh..
dahlah tadi explorace carik kete.
kengkonon nak tala muker depan ekon.
yang adoo...


Tapi serious, aku ngan Papa memang giler pelik ngan kete nie.
bila kete dah tegak.
Masuk gear satu..adehhh.
Awat niehh???
giler macam cipan.
gerak macam dalam kete ader lapan ploh orang.
beratttttt...


Papa : naper kete nieh??
Aku : Aahlahh..naper ekk??
Aleeya : merajuk kottt!!!!


Bila dah keluar kawasan bukit layang2.
Aku rasa lega sikit.
sebab kete dah dok atas jalan tar,
compare to atas tanah yg gelembung2 tadi.
siksa tol nak gerak.


Huhh..sekali jer, atas jalan tar pon samer.
kejap2 enjin kete mati.
Papa terus bukak hazard lamp.
adoyai...awat buat perangai.
dah nak masuk 7 tahun pakai kete tak penah wat perangai nieh.
bila start balik enjin kete, masuk gear..
serupa itu sipot babi gerak laaa...
jawabnyer..berderet kete kat belakang,
terpaksa jadi lembab macam sipot babi jugak.
perghhh..sure giler hangin kete2 kat belakang tu..muahahahaaa...


Dalam hati tak abis2 doa.
mintak2 sempatlah sampai umah.
kete makin tersenggut2 mcm nak abih minyak.
tapi bila nengok minyak banyak lagilah pulak.
sekali jer dah lepas traffic light..tetiba kuor lambang enjin kat sebelah meter tu.
madafakaaaa...what happen?????


Dan akhirnyaaaaa...
terberhentilah kete aku tu di tepi jalannn..
tulah kesudahannya..
tersadai sudahhhh...


Papa dah mengelatat.
tarik break..terus bukak bonet depan.
Ntah apa yg dia gode2.
Papa kata mungkin plug..
tapi dia dah check2 semua, confirm okeh!!
apalagi yg tak betul??


Sian papa..terbongkok2 carik barang tersembunyi..macam treasure hunt gitu..muahahhaaa..


Terus tepon Pozie my BIL.
Papa soh Pozie check kalau ader2 bengkel yg bukak.
nasib baik Pozie ader..selamatt..


Tunggu2..si Pozie tak sampai2.
biar betik.
mana mamat nieh.
Hujan dah turun dah nieh.
takkan nak menebeng tepi jalan jer (even masa tu dok dlm kete)
dahlah panas..ekon takder.
benci okehh!!
dugaan betul laa..


1 jam lepas tu Pozie sampai dengan mekanik bengkel.
diorang check2 kete Papa and terus kata.
"kena bawak pegi bengkel laa"
Papa okeh jer..
then diorang berdua terus pegi bengkel ngan kete yg tersenggut2.
Giler kelakor mcm kete mr bean dah ghopernyerr.


Masa nie orang bengkel dah sampai..hujan dah lebat giler..


Aku?
apalagi, soh itu Pozie anto aku ngan Aleeya balik umah la.
takkanlah nak menebeng kat bengkel pulak.
Apa aku boleh buat kann??
badan dah panas..penat semacam..
dapat melingkorr kat umah memang giler best.


Balik umah mandi.
layan jap cieta bujang telajak.
masuk nie dah 3 kali aku nengok.
still nak ketawa lagi..bingai tol lawaks.
putus urat perot tau ketawa2 niehh.


Dah ketawa banyak2 lapor plak perut.
masuk dapur, geledahlah apa yang ada.
Nampak tepung.
Apalagi..godak2lah itu tepung.
campur ikan bilis bawang bagai, godak nak jadikan jemput2.
Ada marii....


Hujan2 macam nie, tak dapat ubi rebus pon takper..jemput2 pon okeh jekk..


So, layanlah tekak ngan jemput2 ngan teh panas.
Tak boleh blah okehh.
makan tak hengattt!!


Dekat2 maghrib gitu.
Papa balik. Pozie anto.


Papa : Abihlah maa..bengkel tak boleh buatlah kete tu. System dah lock semua.
Aku : Naper pulak??
Papa : Sebab dah touch banyak sangat, system autolock laa..
Aku : Abih tu??
Papa : Kena anto perodualah sayang..sana kena bukak system.
Aku : La..macam tu sekali ker??
Papa : Mintak2 tak teruklah..jangan kata kena tukor enjin sudaa..takot betul!


Then lepas dah borak sikit2.
Papa kuor balik ngan Pozie.
Katanya nak pegi amek kete balik kat bengkel nak anto kat perodua.


kesian pulak aku nengok dua beradik nieh.
berlari ke sana sini. Muker dah penat giler.


Dalam 1 jam macam tu.
tetiba terdengar bunyik kete depan umah.
Aiik...macam pernah ku dengar bunyi itu.
Apekahh???


Sekali jer ternampak muka Papa depan pintu.


Papa : Ma..kete dah ok. Giler kelakor laa..
Aku : Apernyerr..
Papa : tau tak apa problem kete tu?..bengkel pon tak boleh setel. Poyo ahh..
Aku : kenaper??
Papa : Masa lepas park kat tepi perodua tu, tetiba hati tergerak nak check lagi. Tongeng punyer tonggeng, pegang sane..pegang sini, tetiba tangan pozie kena karen. Biasa kalau ada karen tu tandanya kete tu takder masalah. 
Aku : Laa..lepas tu??
Papa : Pozie jengok2..sekali jer ternampak wire terjuntai..Pozie cakap, cuba kita sambung wire tu..apalagi..kitorang pon menggodelah wire tu..terus start enjin kete..sekali boleh startlah..muahahhaaa..
Aku : Hahahaaa...
Papa : rupa2nyer..wire tercabut jerr..punyerlah huru hara..macam kena apa jerr..


Wire tercabut???
kannnnsssss....
tulah kisohnyerr..
kete boleh start tapi tak boleh remm..
berat macam angkot bapak gajah..
lembab macam sipoott babi.
wire jer angkaranyerr.
hampeh kann???















































No comments:

Post a Comment