This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, March 30, 2012

Sambung Coti - Permaisuri Hotel & Resort, Port Dickson



Baru hari Khamis kottt.
Silap ahh..patot aku tibai beli flight ticket balik KL hari Ahad jer.
Baru puas hati.
Ni nak mengabiskan sisa2 coti seminggu yg tinggal lagi 3 hari setengah jek.
Nak pegi umah moksu kat Puchong, dia takder pulak.
holiday ker Melaka katernyer.
Dengornyer besok baru dia balik.
So, besok jer la aku pi umah ko yer moksuuu..
Lepas touch down area pukul 1pm tu.
Papa begegas amek keta kat Tune.
1/2 jam tunggu kat tepi taxi stand tu, baru nampak bayang Papa.
Bukak bonet terus sumbat barang yg berkepuk2 tu.
adeh lemasss ler..
teringat balik Langkawi dolu2.
keta aku dah macam lori kontena angkot barang.
sarat barang ngan barang soping.
sampai seat belakang kena tutup.
sudahnya anak aku dok sebelah seat jer.
kesian kat budak kecik tu doh.
Yang paling kejam tu, kitorang boleh singgah Cameron lagi sebelum balik KL.
sengsara giler kott anak aku masa tu.
Tapi nasib baik dia tak ingat dah.
sebab dia masa tu baru 5 tahun..kui..kuii..kuii..
Okeh sambung cieta tadi.
Papa excited nak bagitau.
Papa : Maa..parking tadi kena RM100 hengget jer Maa..bolehlah kan??
6 hari tu kete park kat saner.
Aku : Oh ye ker??..baguslah..jangan lupa pulang balik lagi RM50 hengget tu yer..
(dengan muka tak malu aku mintak balik wit lebey…tensen jer Papa..)
Papa : hampehlah..
Aku : muahahahaaa….
Then terus gerak pi PD.
Since moksu takder, kita lepaklah 1 malam kat PD.
dekat jer ngan Nilai kannn.
Besok jerla masuk KL balik.
Punyerlah excited nak pegi PD.
sampai terlupa nak lunch.
Dahlah pagi tadi breakfast ala kadar jer kat Airport Bandung.
Nie nak buat2 terlupa lunch pulak.
pertengahan jalan ke PD tu baru rasa lapor.
paling kesian anak aku ler.
betul2 sangat kijam aku nie ekk.
Nasib baiklah ada cekelat mars 2/3 batang dlm kete.
Bolehlah kot alas perot.
daripada dia dok bising kat belakang lapor2…
lagi aku bingit.
Lepas tu tetiba orang kat belakang senyap.
Toleh sekejap.
Oh..tido dah..
bagus2..
kenyanglah tu makan cekelat..ngeeee..
Jejak PD dlm pukul 4.00pm gitu.
Resort yg kitorang cari tu tak jumpa2 jugak.
adehh..bila check voucher hotel, la..kat blue lagoon ker..
jauh tuuu..
kena lepaskan Teluk Kemang dulu la nie.
dari Teluk Kemang ker Blue Lagoon tu adalah dalam 30 minit (pada org luor mcm aku la..)
Sesat barat jugak ler..
sempat jugak Papa tanya kedai kat tepi jalan resort yang kitorang cari tu.
Last2 jumpa jugak.
Lepas Poly PD sikit jer.
Lagi satu, resort tu pon bukan tepi jalan.
Memang ler tak nampak.
kena masuk dalam sikit ikut kem askar..
pitam mak tau.



Permaisuri Resort Port Dickson
Sampai jer terus check in.
Badan nie dah loteh bebonar.
Amek konci terus naik lift pi tingkat 6.
Dalan hati, apalah ghupernyer bilik aku tu yer.
Kalau tak best redho jerla.
Sebab ni consider first time aku masuk resort nie.
Bukak jer pintu..terkuakkk…
erkkk..eh ye kerr…
Ooeemgee..bior betol..
besaunyer bilik nie…
jakun kejap..errkk…




Lounge suite nie aku dapat rate RM135 tru Agoda. Kalau publish rate biasa RM250










Spacious kannn...buleh  main lari2 ngan guling2 lagik..



Toilet pon spacious jugak..

Lupa plak yang aku book ari tu bilik lounge.
Tapi yg aku tau biasanya lounge takderlah besau macam nie.
eeem…okieee..puas hatilah kalau macam nie.
jengah kat tingkap, adehh..sangatlah cantek itu pemandangan.
Aleeya dah mengelitat..nak mandi swimming pool.
dari atas adalah sangat lawo nampak itu swimming pool.
lagilah dia rasa nak terjun dari tingkap bilik.
pitam mama okeh..jangan buat benda bidaah.




Scenery from window bilik aku



Bila permission tak granted,
Muker mula nak tarik sedepa bila aku kater,
Aku : kejap lagi baru mandi. Mama nak pegi laundry pi coci baju yang berkuak seminggu tu.
Papa : Papa lapor ler..
Aku : Laa..ingat tak lapor tadi..muker control jer..
Aleeya : Bila nak mandi???
Aku : Balik laundry baru mandi.
Aleeya : Alaaa…
Then terus kuorkan baju2 kotor nak bawak pi laundry.
kuor jap pi kedai laundry kat depan simpang resort.
amek ko..6kg nak basoh..melayang RM18 hengget.
cakap ngan orang kedai pagi2 besok sayer amek pukul 9.00am yer.
dia kata.."okehh!!"
Balik hotel balik.
Anak aku dah macam monyet dapat telur dalam reban (mcm monyet kat umah mak aku)
mengelitat semacam tak sabor nak mandi swimming bloody fool.
pitamlah kann.

Aku terus pegi layan dia mandi.
Papa naik bilik kengkonon nak makan maggi sebab dah lapor.
dia kata, nanti dia turun lepas makan.





Aleeya..bila dah jumpa air, paham2 jer la.
mungkin dia nak jerit "sorgaa doniaaa!!!!"
happy membuak2..
okeh..layannnn..
Dah habis berkubang bagai anak beranak.
dah kena halau ngan abang jaga kolam.
nak hujan daa..
langit dah itam berkilat.
so, dia soh semua naik atas.
well…follow jer la..
besok boleh bekubang lagi kannn.
Lepas maghrib, confirm memang kena carik tempat makan.
Perot dah tahap kebulur nak makan kambing sekor.
Cakap ngan Papa..
Aku : Pa..kita ni tak biasa ngan tempat makan PD. Joe jambul jer la.
Papa : Yer laa..dahlah tak tau nak makan kat mana..redho jer la kan kalau tak sedap ponn.
So, kitorang pon Joe Jambul carik tempat makan.
Memang banyak tempat makan tapi tak tahulah sedap ke tak.
memang confom ketat2 kena redhokan jer tekak nie.
Masa tengah drive slow2 tu ternampak satu restoran besau tepi jalan.
Kalau tak salah nama dia Nasreen Seafood. Besau giler signboard.
orang pon ramai jugak even tak full lagilah tempat tu.
teros Papa ajak makan situ.
Ingatkan nak order simple2 jer.
sekali jer bila tengok menu set macam semua best.
perot pon lapor.
so order jer la kannn.
Adehh..meriah siott makanan malam nie.
rezeki tekak.
Aku amek set dish yg complete.
maleh nap mikir nak makan aper.


Set tu ader tomyam puteh..sedap sampai nak nanges.. T___T


Ada kangkung belacan..udang oreng tepung..


Nie aku tambah..kerabu mangga


Siakap tiga rasa...huhuuu..makan sampai tak terucap..rasanyer macam nak terjun tiruk kat laut tu..
Lepas makan terus balik.
Layan nengok tv kejap.
Wi fi hampeh. Boleh problem pulak.
So, memasing layan nengok tv ngan main game jer.
Aku layan novel sedu sedan aku sampailah aku terbongkang tido.

Besoknyer,
Breakfast pada aku adalah best.
banyak variety makanan.
kalau tengok kat blog ramai yang mengkondem pasal breakfast.
Tapi nasib aku baik kot hari nie.
betembung pulak ngan ramai org gomen yg buat course kat sini.
ngan Korean people jugak yang datang melancong.
So, sure resort standby makanan sedap2 and banyak2 yer tak.
nak jaga reputation gitu.
So, adalah bagus.
Aku anak beranak makan ngan senang hati.









Lepas makan layan lagi plak budak kecik nie mandi swimming pool.
Papa pulak pi collect baju kat laundry.
balik jer muker Papa masam.
Papa kater orang laundry tak siap basuh baju lagi.
Papa bising2 soh org laundry anto hotel.
Then diorang kata..okeh....macam tak redho jer kan bunyiknyerr..


Sementara Papa layan Aleeya berkubang2 mandi pool.
Aku layan amek gambo kat tepi2 pool tu.
maleh pulak nak join kuak lentang tu...


tak sempat nak jalan2 tepi laut..future kena return lagi..

Lepas mandi pool check kat recep kalau ada orang laundry anto baju.
Yess..diorang kata ader.
So, amek baju naik atas and siap2 nak check out.
11.30am macam tu kitorang check out dan berambus gie KL pulak.

Bukak entry lepas nie.
aku nak cer pasal jenjalan KL pulak.
berantai2 cerita yerr...terkelup jari2 mak mentaipppp..gulpp..



Monday, March 26, 2012

Bandung Trip - Day 5 14/03/12



Hari nie semua decide nak kuor awal.
Sebab itenery hari ni nak pegi Kawah Puteh.
Dulu dah pegi..nie nak pegi lagi.
kenapa?
Sebab aku rasa tempat tu cantek.
Rugi kalau tak pergi.
Papa pon kata dia nak amek gambi landscape kat saner.
So layannn..
Pak Anto mcm biasa.
very the punctual.
Ngam2 7.30 dia sampei.
Suker okeh. Supir macam nielah yg jadik feveret. 
memang recommend gila2 lah..
Kawah Puteh tu area Ciwidey.
lebih kurang 3 jam gitu nak sampai saner.
Since kitorang gerak awal, sure sampai pon awal la kan.
Sepanjang perjalanan ke sana tak boleh tido.
Sebab pemandangan dia tersangatlah cantek.
Dengan suasana kampung la..sawah padi la..
tanah kat area situ subur sangat.
mungkin sebab tanah gunung berapi kot.
sampai bila deme bercucuk tanam, confirm jadi punyer.
tak boleh ada tanah kosong sikit.
even sekangkang kera depan umah pon boleh tanam padi.
Takpon tanam pokok carrot..takpon kubis bunga…takpon stoberi..takponn..takponn..takponnn...





Consider pemandangannya lagi lawa la kalau nak compare ngan cameron tu.
Cameron banyak tanam dalam kebun2 yg dah komersial.
Tapi kalau kat area Ciwidey nie..semua boleh nampak depan mata.
cara menanam pon still manual.
pakai cangkul bagai. Tu yang nampak best.
So, rasanya kalau tak tengok benda2 tu rasa rugi sangat.
Jejak kaki kat area Kawah Puteh tu dalam pukul 10.00am mcm tu la..
nampak berkabus sangat.
angin pon kuat giler.
Takot gak nak kuor kete masa tu.
tengok orang pon tak ramai lagi.
Kang kalau kuor lambat2 kang, ramai pulak orang datang nanti.
dah susah nak begambo pulak.
So, kuor jer la.


Aleeya kater...sejukkk mamaaaaa.......
Ya ampunn tok nenekk..
sejuk sampai ke tulang.
Masa dulu yg sampai tengah hari pon dah sejuk.
lagilah yang sampai pagi nie.
redho jer la ngan jaket yg poyo nieh.
Aleeya jer untung sebab jacket dia power.
Yang jenis main salji punyer.
Tak rugi kott beli kat Tangkuban semalam.
Sejuk yang amattttt…


walaupon sekadar posing yang dirancang..tapi serious, memang sejuk gilerrr...
Papa sampai gigil2 tangan nak amek gambo.
tangan siap lekit2 sebab kabus.
konon2 nak pakai tripod. Yang adoo..
Angin kuat giler sampai nak terbang camera nga tripod gajah tu.
So, papa takot.
enam jahanam kang camera tu.


penat jer kuorkan tripod..berapa keping jer yang jadi..itupon pakai remote control..pastu menggelabah selamatkan camera takot terbang sebab angin tersangatlah kuat...kuasa tuhan..






 macam Winter Sonata jer kann...



 gambor nie ngan ada 2/3 keping jer yang berjaya guna tripod ngan remote...susah betul nak amek gambor family..nak bagi orang lain amekkan, macam tak pecaya pulak..







member dah boring dah..sebab sakit perut..hehheee...
Satu jam jugak kat area kawah tu.
Tak boleh lama.
Sebab tekak dah mula kesat.kering.
So, harus naik atas cepat2.
nanti pengsan kang.
Before kita gerak tempat lain, jom layan dulu gambo2 yang sempat sayer snap..

Keindahan Ciptaan Allah.









Masuk dalam kete terus ajak Pak Anto balik.
Since masa tu dah nak dekat tengah hari, terus ajak Pak Anto gie lunch.

Mula2 ingatkan nak gi makan kat Saung Andir tempat makan yang kitorang pernah makan dulu2.
Tapi tetiba ternampak tempat makan lain yang cantek jugak.
Pon ada sawah padi.
Pak Anto kata tempat makan tu sedap.
so, apalah salahnya mencuba kannn..

Restoran Sindang Reret, kalau korang balik dari Kawah Puteh..dia belah kanan jalan.


 Syok borak2 lepak kat sini...

Strawberry juice lagik..

 Nie air Papa..nama pon dah bombastik..Princess Karawang...hebat kan nama dierr...

 Gurame terbang..tapi musykil la..bukan terbang nie..tapi terjongket..

nie ayam bako..kiter bako..kiter bako.. 

Yang nie gado2 versi dah direbus dan digaul sekali ngan kuah kacangnya.

 gado2 versi mentah, so-so jer...tapi aku notice gado2 yang aku makan kat Bali hari tu 10 kali lebih sedap..

Kangkung goreng belacan. tapi tak nampak dan tak rasa belacan pon.


  amek ngkoo..sampai tak muat meje..

 Papa sorang jer makan nasik timbel.

Pak Anto yang ganteng...saper2 nak guna khidmat dia boleh call or sms +6281313866450 

 Nie pemandangan sawah padi kat belakang restauran nie...kelass kannn..

Bila dah kekenyangan memanglah susah nak bangun kann..
Tapi kena bangun jugak since banyak lagi ni aktiviti nak buat.
lepas bayor semua, tak terus balik..
singgah jap kampung Pak Anto, on the way turun ke bandar Bandung tu.
Still kat area Ciwidey lagi la..
Nama kampung nie, Kg. Cikalong....

 Pak Anto kata, dia beli tanah nie untuk masa depan..since dia pon tak duduk sini, dia bina satu rumah untuk disewakan..sebulan Rph 450k = RM150 jer..
nampak tak Pak Anto yang tengah duduk berangan tu...dia kejenya perati jer kitorang yang menjakun main2 kat sawah padi dier..Untung Pak Anto ada rumah yang comel dan sebidang tanah sawah..




 Gigih betul nak turun ke sawah padi  nieh..





Cantik kann...nie pemandangan belakang umah Pak Anto...heaven betul....speechless..




Anak aku jakun betul bila aku tunjuk nasik yang dia makan hari2.. 

Lepas dah bergelumang ngan sawah padi..acehhh..macam kita pulak yang menuai kannn..
terus ajak Pak Anto balik..
lambat2 kang tak sempat lak nak pegi Dago kang..
Dahlah nak balik bandar jauh amat.
tu blom kalau macet lagi..

Jom soping ang berjimba kat Jl Dago!!!!



  Sampai gak kat Grande nieh lepas dah puas tido dalam kete..




Sori..aku kalau dah soping..memang tak pandang belakang dah..


Singgah Matahari Mall kengkonon nak carik kasut sport..


 Aku memang berangan lama nak datang kat Bali Heaven nieh..bila dah masuk dalam nie, memang betul2 rasa macam kat Bali...huuuuu...rindu sudah itu Bali..macam nak kena return lagi jerr...memang heaven ngkooo...tempat nie baru bukak, dalam tahun lepas la..dalam satu kawasan ada factory outlet, restauran, club yang boleh dengor life band lagi..and yang paling best ada spa sekali kat situ... terbaekkkk!!!!!

 Lepas dah soping bagai, boleh ler gie spa yer kat UBUD MASSAGE FAMILY SPA @ BALI HEAVEN.
Since dah malam, tak bolehlah nak wat spa sampai 4 jam macam kat Bali dulu..cukuplah 2 jam jer...





 Budak pompuan nielah yang paling happy setiap kali pegi spa..
rugi sket sebab tak dapat discount utk budak kecik nie..

 Okeh..boleh pilih yer nak yang mana satu..

 Nyaman jer dalam nieh..buat massage ngan lulur sebilik ngan anak aku..Papa pulak ngan Pak Anto..
Malam tu kitorang belanja Pak Anto Spa massage..credit untuk dia sebab sabor melayan kerenah kitorang sepanjang 2 hari nieh...



Lepas massage minum air halia pulak..

Lepas wat spa...Papa ajak minum..
mula2 tu ingatkan nak minum kat club sebelah Spa tu jer.
sambil2 tu bolehlah dengor life band.
tapi air yang Papa nak si juice alpukat tu takder pulak.
So, terpaksalah tanya Pak Anto kat mana lagi tempat yang boleh pi minum2..

Actually, kebanyakkan kedai dah tutup start pukul 9pm.

yang ader kelab2 jer.
Tapi nasib baik ader Pak Anto,
for the last time, dia bawak kitorang minum kat tempat yang kitorang tak pernah pegi lagi...
best wooo tempat tu!!!




Happening giler kat PASKAL FOOD MARKET nieh..tak sangka Bandung ada tempat makan best macam nieh..apa yang korang nak semua ader.1001 macam jenis makanan & minuman seluruh donia ada kat sini...roti canai, nasik lemak bagai pon ader tau...oohhh...sorga tekak....

sampai sini tak tahu nak makan aper..sebab dah banyak sangat makanan..last2 Pak Anto rekemen makan benda nieh..nama dier Baso Tahu Tulen Tegallega...perghhh..giler panjang nama dier..
tapi serious sedap weyyyy...tahu tu dia kukus pastu adalah lagi macam bahan2 lain yang dikukus jugak..pastu makan ngan kicap ngan sambal kacang..terbaekkk....makan sampai nak nanges!!!!

Nie lagi satu...jangan korang pandang benda nie kecik..size dia adalah sebesar satu buku roti size gardenia tu...beso okeh..boleh makan 6 orang..apa benda nieh???
Ini adalah spesies roti bakar yang dibakar atas bara arang yang ala2 tempat bakor satay tu...huhuuuu...sangat superb okey rasanyerr..tak sama langsung yang macam kita bakar pakai toaster tu takpon pakai sandwich maker..takpon lebih dasat lagi masak atas kuali...lagi2 dalam tu intinya peanut butter ngan strawberry jem yang ditabur coklat urai...best kannn????? boleh nanges guling2 masa makan benda nieh..

lepas hajat Papa nak minum choc alpukat sebelum balik mesia..aku pon samer..strawberry juice all the way...sedap siott!!!

Lepas dah minum makan bergossip bagai,
rasanya better balik la..
takmo singgah maner2 lagi..
terus ajak Pak Anto soh hanto kat hotel.
banyak lagi keje menunggu.
mana nak mengemas barang2 yang berpukal2 lagi.
tak tahulah nak adjust macam mana nanti.
maleh nak mikir.
biorlah Papa brain storming sket.
even barang2 tu semua 90% adalah barang2 aku...ngeeee....

Habis sudah trip Jakarta-Bandung tahun nie.

Besok flight pukul 10am balik Mesia.
pukul 5 dah kena bangun. Nak check out lagi.
dah janji ngan Pak Anto nak gie airport kul 6.00am.

Eemmm...sangat sedey nak tinggalkan Bandung.....huwaaaaaaaa.....:(