This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, March 25, 2012

Bandung Trip - Day 3 12/03/12



Alarm henpon Papa dah memekak pukul 4.00pm.
Rasanya mata ni baru nak terlelap..hampeh.
terus bangun siap2.
Kejut Aleeya. Pastu Papa plak.
Pukul 5.00am turun terus checkout.
Niat di hati nak soh hotel jer callkan teksi.
Tapi deme kata, kat sini bluebird 24/7 lalu depan hotel.
Ooo..macam tu ker.
So, kitorang terus kuor tunggu teksi.
Tunggu kejap 2/3 minit macam tu teksi pon datang.
Senang giler dok hotel nie..(dalam hati aku la..)
Bila pepagi mcm nie, jalan lengang jer.
So Teksi tu sampai cepat jer kat Gambir Station tu.
Charge pon murah.
Sebab laju kan.
Tak sampai Rph10k pon..senang cer RM3 laa..
murah kannnn…suker mak!
Sampai Gambir lepak2.
Papa lak pi amek gambo Monas.
kengkonon gmabo utk suasana malam..acehhhh.. 
nampak la jugak menyala2 emasnyer..hehhee..


wuuuuu...silaunyerrrr......


peace yooo...gua punyer ketapi kena tunggu kat atas okeh..
Train kitorang sampai dalam pukul 5.35am mcm tu la.
Rasanya aku tak jakun la.
sebab kecik2 dulu aku dah puas naik ketapi dari KL-JB, JB-KL.
Ni haa..bapak budak ngan anak budak ni memang confom jakun.
Tak pernah naik train ngkoo..
So, aku yg berotak geliga nielah yang merancang segala itenery trip termasuk naik train nie.
Giler genius kann???



 Tunggu ketapi sampai..

So, coach executive ni memang selesalah.
Siap ada steward stewardess lagi.
bantal pon ada wat tido…syiokkk!!!





Train gerak punctual giler mengalahkan AAsia.
5.55am memang gerak terosssss..
Mata aku tak ngantuk lagi.
So layan novel kejap.
Anak aku mcm biasa.
memang tak boleh kena air cond.
otomatik akan terus tido…aiseyyy..
Papa dah standby ngan camera.
sebab aku dah pesan yang pemandangan kat luar sepanjang ke bandung tersangatlah cantik.
so rugi kalau tak snap gambo.






Jejak Tanah Bandung pukul 9.00am.
Seperti yang diberitahu dan dirancang.
Aku ni buat muka confident terus keluar train cari entrance keluar.
konon nak carik hotel la.
Confident2 pon tanya jugak orang2 kat situ.
Dan macam biasa, dengan otak lembab geografi nie,
mike2 mengarah keluar pintu barat..masuk pintu selatan..
adehhh..pitam lagi.
keluar punyer keluar sekali tersalah pintu daaaa..
sepatutnya Hotel Kenangan aku tu 100m jer dari bandung station tu..
tetiba jer boleh jadi 500m..hampehh kannn???
Silap keluar pintu terus jadi sesat barat…choyyyyy



 Penat okeh menapak... 

Yahoo!!! dah nampak hotel!!!
Leganya bila dah nampak Hotel Kenangan tu..
Pukul 10am macam tu barulah sampai hotel.
Penatnyer menyeret bag yang berat nieh.
Tobat lenkali nak katam dulu geografi before datang indonesia nie.


Check in dulu...
Nasib baik bilik dah ready.
Bolehlah terus check in.
cerita hotel ni nanti aku cerita detail kat entry lain yer.
Masuk bilik letak barang, then terus keluar balik.
Jom Pasar Baru!!!
Sorga membeli belah!!!



 jalan dan jalan lagi.....


sedey tol nengok tangga buluh nieh...nie consider tangga orang TNB kat saner tau..macam langit ngan bumi compare to tangga orang TNB sini...
Jalan kaki jer pegi Pasar Baru nieh.
5/10 minit sampai. Dekat giler ngkooo.
Suksess strategi aku dok kat Hotel Kenangan tu.
Mak sangat2 suker!!
Sampai Pasar Baru, terus cari makan dulu.
Pi naik foodcourt terus order makan dekat tempat biasa yg kitorang pernah makan.



Dulu makan macam murah jer..tapi hari tu makan macam mencekik darah pulak...lenkali takmo makan kat sini lagi..

Lepas makan terus terjah carik barang2 yg dah list.
Amboii..belek2 kertas, banyak barang kengkawan jer.
So, terus carik SUCIJAYA dulu.
jumpa jugak kat lantai 2.

Aku rekomen korang beli kat sini...Sucijaya Lantai 2...web dier..http://www.sucijaya.com



 pstttt....nampak tak makcik kat sebelah aku tu...Papa kata muker dia menakutkan..bonjol sana sini macam pakai botox..

Aku tak lepak kat Sucijaya lama, since aku dah ada listing kain yg aku nak.
So, aku just bagi jer listing tu kat orang kedai so depa carik. Senang kan?
Tak nak buang masa, aku terus gerak carik barang Papa.

Papa nie macam pelik sikit.
Ada ker nak beli tengkolok batik wak joko buat souviner…adehh..
ntah apa2 ntah.
last2 tak jadi beli..sebab benda tu mahal.
satu tengkolok rege Rph30k..tawar2 pon dapat Rph18k=RM6.
Nak beli 12 ketul…rasa macam membazir pulak.
last2 tak beli.
Masa berjalan2 tu ternampak banyak bedsheet comforter yg lawa2.
pi riki2 harga. Murah kotttt..
cotton thread yg bagus pulak tu.
So, belilah 2..satu queen satu single Aleeya punya.
Dapatlah pulak harga murah macam tu kat Mesia kan??
Aleeya punyer single Rph120k= RM40 (kalau kat mesia ni RM140)
Aku punyer queen Rph180k=RM60 (kalau kat mesia RM180)
rasa nak angkot semua balik Mesia jer..murah sampai nak wat mak nangess!!! 


Then terus patah balik pegi Sucijaya tengok kain aku yg order tadi.
Ooo..okeh semua dah siap.
Semua sekali lebih 20 pasang.
patah gak tangan nak bawak balik menapak ke hotel.
last2 aku soh orang kedai hantar kat hotel.
Deme kata okeh, malam kang dia hantar.
Aku senyum jer…



Nie separuh jer okey..ada lagi yang on the way tengah carik lagi..gara2 beli kain2 nie, aku kena topup lagi 25kg luggage...so total luggage aku beli ngan AA 60kg.....huhuhuuu..... 






Nasib baiklah budak busuk nie tak membebel boring ngan penat..layan jerla mama dia niehh..
Last misi, carik barang kawen SIL aku ngan opismate aku.
kedainya kat lantai dasar.
berpusing2 nak carik.
At last jumpa jugak kedai barang kawen.
kebetulan orang kedai tengah membungkus utk orang kawen kat Bali,
nampak cantek and sweet jer. Kaler feveret aku. Pink youu..
so, aku terus tanya regenya.
Kira puyer kira complete tu baru Rph6k=RM2 jer ngkooo..
aku kira..gedebak gedebuk siap luggage jatuh seketul RM2.50..murah kotttt…
apalagi terus orderla…malas dah aku nak pikir lagi.
order 200pcs siap print nama, kotak ngan riben lagi..
Oooo..mak sangat suker dan senang hati…ketawa guling2…
Dia kata hari rabu siap, petang dia hantar hotel..
Oooo…mak suker lagi double2….


Beli barang2 kawen tu kat sini..DINAR ACCESSORIES...GROSIR & ECERAN
nak carik kedai nie senang jer..asal korang masuk jer pintu utama Pasar Baru, sebelah pintu tu ader tangga turun bawah (lantai dasar)..korang turun jer ikut situ..kedai nie betul2 sebelah tangga yg korang turun tu..

Setel jer semua, terus gerak balik hotel.
Jalan punyer jalan…eehhhh..dah sampai hotel rupernyer..
letak barang and terus keluar balik.
Mana pulak nak pegi???
carik bluebird pegi Trans Studio laaaaa…mari berjimba!!!!!




Sampai Trans Studio, meter bluebird tunjuk Rph28k=RM10..murah siottt..
terus masuk dalam, tengok lampu2 jer dah excited.
Beli ticket teross.
Memang otak yang bergeliga ni jugaklah yg rancang semua.
pegi weekdays.ticket murah.
orang pon tak ramai, tak payah nak beratur panjang2.
Bole main 2/3 kali lagi.
Genius kann????


aku jer kott yang beli ticket time tu...dalam hati takder orang ker kat TS hari nieh.. 

Rasa2 kalau duit terlebey tu belilah VIP Ticket access ...so, tak payahlah nak beratur panjang2..tapi kalau pegi time2 macam aku, tak payah kottt..
VIP Ticket Rph200k = Rm60




 Sekali jer bila dah masuk dalam...ramai jugak orangggg...langgar bahu ngan orang Mesia pon ader...yang aku perasan, 50%  kat dalam tu adalah orang Mesia...ngehhh..ngehhh..ngehhh...




 paling syiokk dalam ini 4D Marvell...tak boleh luper kena pijak ngan Incredible Hulk..melolong aku menjerit..
Tengok 4D Marvell sampai 2 kali okeh..sekali masa baru sampai..sekali lagi masa dah nak balik..syiokkkk gilerrr siottt!!!! 











  Aleeya main dinosor terbang2 nie ngan Papa 2 kali...



 Budak nielah yang paling gumbira ria sekali...98% games kat dalam tu semua dia boleh main...ada certain game yang dia suker tu main sampai 2 /3 kali....layannnnn...

Masuk dalam nie pukul 4.00pm.
keluar pukul 8.30pm.
oklah kott..
main kat dalam tu pon puas.
sebab tak berebut2 ngan orang.
Agaknyer kalau datang weekend mesti jejak satu hari.
lepas puas berjimba, cariklah pulak tempat makan.
Teros masuk entrance sebelah.
Bandung SuperMall kalau tak salah.
Teros carik tempat makan.
Tekak nak makan nasik, terjumpa plak Restauran Sunda.
Tak tahulah aku ni lapor ker aper.
Tapi yg aku sure, sedap giler kott makan kat situ.
Murah pulak tu.
tempat makan dah macam hotel 5 bintang.
Kalau kat Mesia dapat pulak makan harga macam nie.
kalu kat sini, dah serupa macam orang kaya daaaa…
Lepas makan terus balik.
Dah tak singgah2 dah.
Menapak sikit ke depan tunggu bluebird.
sampai hotel pukul 10pm macam tu.
penat jangan cakap.
puas hati gila.
Balik mandi2 terus zzzzzz…..





2 comments:

  1. Assalamualaikum...saya terjumpa blog u semasa tengah carik2 info pasal hotel kenangan. mmg nak duduk sana masa pergi bandung nanti.. sambil tu dok berfikir2, nak ke transtudio ke tidak..tp bila nmpk mcm best aja ni..mungkin nak pegikla kot..;)

    ReplyDelete
  2. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    web apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete