This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, March 26, 2012

Bandung Trip - Day 4 13/03/12



Hari nie tak payah kocoh2 lagi.
hari ni ngan besok full day ngan supir.
So tak payah lagi nak kejar2 bluebird ker..nak patah2 kaki ker..
semua dah tak yah..

So, pepagi dah breakfast.
Barulah nampak muka2 orang yg dok nginap kat hotel tu.
Semua orang Mesia okay.
Consider Hotel Kenangan nie memang femes la dikalangan orang Mesia.
First sebab murah, second sebab dekat Pasar Baru.
begitulah ceritanya.
Makan punyer makan rupa2nya Pak Supir dah sampai kat lobby.
Laaa..kupikirkan Pak Angga..rupanya orang lain yg dihantarin.
Supir aku hari tu pak Anto.
Hensem..segak..
tengok macam baru 37 tahun..
sekali dah 50 tahun daaa…nampak muda kott muker dia.
First tempat yang kitorang nak Pak Anto hantar ialah ke Tangkuban perahu.
Dolu2 masa first time datang sini, tak sempat nak gi melawat gunung berapi  ni.
La ni barulah nak merasa.
jakun jer rasanya ngkooo.


Kanan kiri banyak pokok2 tinggi...dah start nak sejuk dah..Pak Anto kata lagi 1/2 jam sampai Tangkuban tu..
Pak Anto kata tak jauh..sekitar 40km.
konon2 macam dari PG ker JB la gitu.
Since benda tu naik ke tempat tinggi jadinya lambat sikitlah sampai.
45 minit ke 1 jam gitu..
nasib baik la masa pegi tu weekdays.
awal pagi pulak tu.
so, jalan adalah sangat cantekkk.Takder macet2.
Suker mak okeh.
Pukul 9.00am dah sampai puncak Tangkuban Perahu.
Tengok dati dalam kete..eemmm..ok jekk..cantekkk tempat nie..
sekali jer, bila dah bukak pintu kete.
Mak oiiiii…sejuknyerrrr!!!!!!
Since masa tu pon pagi lagi kann.
Angin pon punyerlah kuat.
Abih semua topi terbang2.
Perghhh..giler sejuk la weiii..











Orang2 kat situ kata kawah Ratu nie, kawah yang paling besor kat sini..consider mak segala kawahlah kottt....







 Saya suker gambo nie..sebab nampak langit biru2..



 Sian Papa..gambo dia takderlah banyak maner...muker kitorang jer yg banyak menebeng kat dalam camera tu...tulah padahnyer kalau sibok sangat nak jadi potograperr..



 Nie kat area gerai2 jual souviner..pandai2 iduplah nak bargain yerr..


 Dan akhirnya..terjebak membeli jacket baru kaler pink..sebenornyer atas dasar prihatin dan kesian nengok anak aku nie yang mengigil2 kesejukan..setakat jaket jeans barbie yang dia pakai tu apalah sangat nak menahan sejuk..aku pon tak sangka pulak yang Tangkuban nie sejuk sampai tahap nie sekali..sekali jer lupa plak, yang aku ni sampai pepagi lepas subuh gajah..mustilah sejuk kannnn...tapi takper..aku suker jaket tu..ngan kaler pink feveret aku. Harga pon tak mahal maner..Rph50k jekk = RM15..murah giler kannn..tu pon lepas insiden tawar menawar laa...



Sibuk sangatlah dier ngan baju baru tu...puuiiii..:p
Sana sini bergambo tak hengat.
kabus tak banyak sangatlah.
tapi still sejuk.
bau belerang pon tak berapa kuat.
Mungkin yang kuat tu kat Kawah Domas.
Setakat Kawah Ratu apalah sangat kann.




Mokcik nie ntah apa dia cakap pon aku tak tahu..

Dalam 2 jam kat situ, kitorang pon rasa nak balik.
sejuk bukan main.
kalau hujan macam mana agaknyer ek.
sejuk beku kottt.

Ehh..ehh..tengok gambo lagilah yer..



 She is the one..my deeply sweetheart..




 My darling..

Angga and Pak Anto my super duper tour guide..
Paling kesian bila ada visitor yg tak tahu tempat nie sejuk.
naik atas sehelai sepinggang ngan tshirt jer.
mana yang menggigil tak hengat.
jawabnyer semua beli jacket kat gerai2 kat situ.
yang paling best,
yang pakai suor pendek pangkal paha pon ader.
adehh…betul2 kulit kayu..kulit biawak..kalis sejuk betul.
Balik dari Tangkuban Perahu tu singgah jap kat kebun teh.
sajer je nak begambo2..
Pak Anto layan jerr..













Pak Anto sabor jer tunggu dalam kete...senyum lagi..hehhee..

Pastu pegi maner?
Biasa orang2 kalau balik dari Tangkuban musti singgah Kampung Daun pi makan..
Tapi aku tak kott..
dulu2 dah pegi..maleh nak pegi lagi..
So, terus pegi Rumah Mode.
Tak terus shopping, tapi pi soru dulu.
Pi makan kat Java Bean Café.
mak aihhh..tengok menu semua sedap wehhhh..
so, mengorder tak hengat.
heyyy..dah siap makan bila tengok bil tak mahal mana ponn..
oklah..just nice..sedap pon sedapp.


Okeh..mama order dulu yerr..

 Budak nie memang tak senonoh..duduk pon ala2 macam kat umah jer..geram tol..

 Mama punyer air, hot jasmin tea..Aleeya, manjang strawberry juice..air Papa, caffe latte yg meletop2 rasanya kat tekak..sedap menggilerr..

  hari nie mama nak makan ala2 vegie jekk..nasik ngan capcai jekk..tapi serious sedap menangess!!

 Papa punyer dish..nasik ngan sup buntut..emm..sedap niehh!!

 Extra dish..nasik ngan Iga bakar (daging bakar rasa manis2 sket)..sedap jugakk!!

 Aleeya..sirloin steak..makan tak abis..pastu Papa yang abiskan..aishhhh..

 Budak busuk..suka buat muker macam nie kalau kena marah!!

 Gambo nie Aleeya yang amek. Dia yg soh aku pose macam tu..rupa2nyer lepas amek gambo tu, dia ketawa kuat2..."Hahahahahaaa...kesian mama..muker takot sebab kena patok ngan burung...hahahahaa.."...hampeh kan budak tu...sabor jer..

Jom masuk Rumah Mode..shopping!!!

Lepas tu, apalagi..sesi mengabiskan duit la..
memborong tshirt Guess, Ck ngan Hugo Boss.
beli blouse Burberry ngan Esprit lagi.
Wuiiii..suker makkk!!!!



 Okeh..pilih2..CK ader..Hugo Boss ader..Guess ader..Ralph Lauren ader..Esprit bagai..adehh..pitam...

Masuk dalam  nie mula2 aku terjah tempat wallet dia.
Dulu aku beli wallet Guess aku kat sini.
Pure leather. Murah giler ngkoo.
Tapi nasib tak baik..dah abis stok pulak..
wuuu..sedey siot..
Jadinya beli benda2 lain je lah..

Tetiba rasa...eh lamanya pulak aku kat sini,
Dah sudahh…tak boleh jadi nie..
banyak tempat nak pegi lagi nie weh.
takkan nak perabis wit kat sini.
so, mohlah kita beredar.


 Okeh..bayor dulu..




 Tempat wajib amek gambo derr..

Singgah jap kat jalan apa ntah.
Papa ajak Pak Anto carik barang second.
Dia saja nak carik barang lense camera yang 'rare' punyer.
Best jugak jalan2 area situ.
rata2 semua kawan Pak Anto.
Almaklum..orang lama kann.

Jalan punyer jalan nasib baik dapat jugak satu lense rare.
tak ingat apa pulak berapa mm punyer lense.
tapi consider nikon punyer yg ala2 portrait punyer la.
suker giler papa.
sebab benda tu murah.
Rph400k jek = RM130.
Senyum tak sudah encik Mohamad Razikin.
tak sabor la tu nak tunjuk kat team photography dier..hohh!!!


Sabor jer layan Papa kat sini...Pak Anto senyum jek siap makan kacang lagi...


Okeh..comfom..Papa beli lense bokeh power niehh..

Pastu ajak Pak Anto gie BEC - Bandung Electrical Centre.
Saja nak jenjalan.
mak aihhh…Low Yat bandung nie.
Pitam2…
Lama2 takut sakit hati lebih2..teros ajak papa balik jer.
masa tu pon dah pukul 6.00pm.
Teros gerak gie Terminal Tas kat Jalan Riau.
Papa pulak memborong wallet kat situ.
Pon samerlah..
kengkawan pesannnnnnn…
tapi serious murah kat situ.
Dulu2 Papa dah beli kat situ.
Tu yang return lagi tu.
Original leather okey!!!
Dapatlah sambor 5/6 ketul wallet.
Papa belikan aku Braun Buffel.
Eeemmm..suker..:)

Pastu rasa macam dah penat sangat.
Nak pegi makan pon dah tak larat.
Last2 tapau McD jer.

Sampai otel terus mandi, makan2..
layan2 cieta Indon kat Tv jap..pastu tak tahu pukyul berapa aku tetido.
mimpi kawah puteh untuk besok..zzzzzzzz....












1 comment: