This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, March 26, 2012

Bandung Trip - Day 5 14/03/12



Hari nie semua decide nak kuor awal.
Sebab itenery hari ni nak pegi Kawah Puteh.
Dulu dah pegi..nie nak pegi lagi.
kenapa?
Sebab aku rasa tempat tu cantek.
Rugi kalau tak pergi.
Papa pon kata dia nak amek gambi landscape kat saner.
So layannn..
Pak Anto mcm biasa.
very the punctual.
Ngam2 7.30 dia sampei.
Suker okeh. Supir macam nielah yg jadik feveret. 
memang recommend gila2 lah..
Kawah Puteh tu area Ciwidey.
lebih kurang 3 jam gitu nak sampai saner.
Since kitorang gerak awal, sure sampai pon awal la kan.
Sepanjang perjalanan ke sana tak boleh tido.
Sebab pemandangan dia tersangatlah cantek.
Dengan suasana kampung la..sawah padi la..
tanah kat area situ subur sangat.
mungkin sebab tanah gunung berapi kot.
sampai bila deme bercucuk tanam, confirm jadi punyer.
tak boleh ada tanah kosong sikit.
even sekangkang kera depan umah pon boleh tanam padi.
Takpon tanam pokok carrot..takpon kubis bunga…takpon stoberi..takponn..takponn..takponnn...





Consider pemandangannya lagi lawa la kalau nak compare ngan cameron tu.
Cameron banyak tanam dalam kebun2 yg dah komersial.
Tapi kalau kat area Ciwidey nie..semua boleh nampak depan mata.
cara menanam pon still manual.
pakai cangkul bagai. Tu yang nampak best.
So, rasanya kalau tak tengok benda2 tu rasa rugi sangat.
Jejak kaki kat area Kawah Puteh tu dalam pukul 10.00am mcm tu la..
nampak berkabus sangat.
angin pon kuat giler.
Takot gak nak kuor kete masa tu.
tengok orang pon tak ramai lagi.
Kang kalau kuor lambat2 kang, ramai pulak orang datang nanti.
dah susah nak begambo pulak.
So, kuor jer la.


Aleeya kater...sejukkk mamaaaaa.......
Ya ampunn tok nenekk..
sejuk sampai ke tulang.
Masa dulu yg sampai tengah hari pon dah sejuk.
lagilah yang sampai pagi nie.
redho jer la ngan jaket yg poyo nieh.
Aleeya jer untung sebab jacket dia power.
Yang jenis main salji punyer.
Tak rugi kott beli kat Tangkuban semalam.
Sejuk yang amattttt…


walaupon sekadar posing yang dirancang..tapi serious, memang sejuk gilerrr...
Papa sampai gigil2 tangan nak amek gambo.
tangan siap lekit2 sebab kabus.
konon2 nak pakai tripod. Yang adoo..
Angin kuat giler sampai nak terbang camera nga tripod gajah tu.
So, papa takot.
enam jahanam kang camera tu.


penat jer kuorkan tripod..berapa keping jer yang jadi..itupon pakai remote control..pastu menggelabah selamatkan camera takot terbang sebab angin tersangatlah kuat...kuasa tuhan..






 macam Winter Sonata jer kann...



 gambor nie ngan ada 2/3 keping jer yang berjaya guna tripod ngan remote...susah betul nak amek gambor family..nak bagi orang lain amekkan, macam tak pecaya pulak..







member dah boring dah..sebab sakit perut..hehheee...
Satu jam jugak kat area kawah tu.
Tak boleh lama.
Sebab tekak dah mula kesat.kering.
So, harus naik atas cepat2.
nanti pengsan kang.
Before kita gerak tempat lain, jom layan dulu gambo2 yang sempat sayer snap..

Keindahan Ciptaan Allah.









Masuk dalam kete terus ajak Pak Anto balik.
Since masa tu dah nak dekat tengah hari, terus ajak Pak Anto gie lunch.

Mula2 ingatkan nak gi makan kat Saung Andir tempat makan yang kitorang pernah makan dulu2.
Tapi tetiba ternampak tempat makan lain yang cantek jugak.
Pon ada sawah padi.
Pak Anto kata tempat makan tu sedap.
so, apalah salahnya mencuba kannn..

Restoran Sindang Reret, kalau korang balik dari Kawah Puteh..dia belah kanan jalan.


 Syok borak2 lepak kat sini...

Strawberry juice lagik..

 Nie air Papa..nama pon dah bombastik..Princess Karawang...hebat kan nama dierr...

 Gurame terbang..tapi musykil la..bukan terbang nie..tapi terjongket..

nie ayam bako..kiter bako..kiter bako.. 

Yang nie gado2 versi dah direbus dan digaul sekali ngan kuah kacangnya.

 gado2 versi mentah, so-so jer...tapi aku notice gado2 yang aku makan kat Bali hari tu 10 kali lebih sedap..

Kangkung goreng belacan. tapi tak nampak dan tak rasa belacan pon.


  amek ngkoo..sampai tak muat meje..

 Papa sorang jer makan nasik timbel.

Pak Anto yang ganteng...saper2 nak guna khidmat dia boleh call or sms +6281313866450 

 Nie pemandangan sawah padi kat belakang restauran nie...kelass kannn..

Bila dah kekenyangan memanglah susah nak bangun kann..
Tapi kena bangun jugak since banyak lagi ni aktiviti nak buat.
lepas bayor semua, tak terus balik..
singgah jap kampung Pak Anto, on the way turun ke bandar Bandung tu.
Still kat area Ciwidey lagi la..
Nama kampung nie, Kg. Cikalong....

 Pak Anto kata, dia beli tanah nie untuk masa depan..since dia pon tak duduk sini, dia bina satu rumah untuk disewakan..sebulan Rph 450k = RM150 jer..
nampak tak Pak Anto yang tengah duduk berangan tu...dia kejenya perati jer kitorang yang menjakun main2 kat sawah padi dier..Untung Pak Anto ada rumah yang comel dan sebidang tanah sawah..




 Gigih betul nak turun ke sawah padi  nieh..





Cantik kann...nie pemandangan belakang umah Pak Anto...heaven betul....speechless..




Anak aku jakun betul bila aku tunjuk nasik yang dia makan hari2.. 

Lepas dah bergelumang ngan sawah padi..acehhh..macam kita pulak yang menuai kannn..
terus ajak Pak Anto balik..
lambat2 kang tak sempat lak nak pegi Dago kang..
Dahlah nak balik bandar jauh amat.
tu blom kalau macet lagi..

Jom soping ang berjimba kat Jl Dago!!!!



  Sampai gak kat Grande nieh lepas dah puas tido dalam kete..




Sori..aku kalau dah soping..memang tak pandang belakang dah..


Singgah Matahari Mall kengkonon nak carik kasut sport..


 Aku memang berangan lama nak datang kat Bali Heaven nieh..bila dah masuk dalam nie, memang betul2 rasa macam kat Bali...huuuuu...rindu sudah itu Bali..macam nak kena return lagi jerr...memang heaven ngkooo...tempat nie baru bukak, dalam tahun lepas la..dalam satu kawasan ada factory outlet, restauran, club yang boleh dengor life band lagi..and yang paling best ada spa sekali kat situ... terbaekkkk!!!!!

 Lepas dah soping bagai, boleh ler gie spa yer kat UBUD MASSAGE FAMILY SPA @ BALI HEAVEN.
Since dah malam, tak bolehlah nak wat spa sampai 4 jam macam kat Bali dulu..cukuplah 2 jam jer...





 Budak pompuan nielah yang paling happy setiap kali pegi spa..
rugi sket sebab tak dapat discount utk budak kecik nie..

 Okeh..boleh pilih yer nak yang mana satu..

 Nyaman jer dalam nieh..buat massage ngan lulur sebilik ngan anak aku..Papa pulak ngan Pak Anto..
Malam tu kitorang belanja Pak Anto Spa massage..credit untuk dia sebab sabor melayan kerenah kitorang sepanjang 2 hari nieh...



Lepas massage minum air halia pulak..

Lepas wat spa...Papa ajak minum..
mula2 tu ingatkan nak minum kat club sebelah Spa tu jer.
sambil2 tu bolehlah dengor life band.
tapi air yang Papa nak si juice alpukat tu takder pulak.
So, terpaksalah tanya Pak Anto kat mana lagi tempat yang boleh pi minum2..

Actually, kebanyakkan kedai dah tutup start pukul 9pm.

yang ader kelab2 jer.
Tapi nasib baik ader Pak Anto,
for the last time, dia bawak kitorang minum kat tempat yang kitorang tak pernah pegi lagi...
best wooo tempat tu!!!




Happening giler kat PASKAL FOOD MARKET nieh..tak sangka Bandung ada tempat makan best macam nieh..apa yang korang nak semua ader.1001 macam jenis makanan & minuman seluruh donia ada kat sini...roti canai, nasik lemak bagai pon ader tau...oohhh...sorga tekak....

sampai sini tak tahu nak makan aper..sebab dah banyak sangat makanan..last2 Pak Anto rekemen makan benda nieh..nama dier Baso Tahu Tulen Tegallega...perghhh..giler panjang nama dier..
tapi serious sedap weyyyy...tahu tu dia kukus pastu adalah lagi macam bahan2 lain yang dikukus jugak..pastu makan ngan kicap ngan sambal kacang..terbaekkk....makan sampai nak nanges!!!!

Nie lagi satu...jangan korang pandang benda nie kecik..size dia adalah sebesar satu buku roti size gardenia tu...beso okeh..boleh makan 6 orang..apa benda nieh???
Ini adalah spesies roti bakar yang dibakar atas bara arang yang ala2 tempat bakor satay tu...huhuuuu...sangat superb okey rasanyerr..tak sama langsung yang macam kita bakar pakai toaster tu takpon pakai sandwich maker..takpon lebih dasat lagi masak atas kuali...lagi2 dalam tu intinya peanut butter ngan strawberry jem yang ditabur coklat urai...best kannn????? boleh nanges guling2 masa makan benda nieh..

lepas hajat Papa nak minum choc alpukat sebelum balik mesia..aku pon samer..strawberry juice all the way...sedap siott!!!

Lepas dah minum makan bergossip bagai,
rasanya better balik la..
takmo singgah maner2 lagi..
terus ajak Pak Anto soh hanto kat hotel.
banyak lagi keje menunggu.
mana nak mengemas barang2 yang berpukal2 lagi.
tak tahulah nak adjust macam mana nanti.
maleh nak mikir.
biorlah Papa brain storming sket.
even barang2 tu semua 90% adalah barang2 aku...ngeeee....

Habis sudah trip Jakarta-Bandung tahun nie.

Besok flight pukul 10am balik Mesia.
pukul 5 dah kena bangun. Nak check out lagi.
dah janji ngan Pak Anto nak gie airport kul 6.00am.

Eemmm...sangat sedey nak tinggalkan Bandung.....huwaaaaaaaa.....:(












15 comments:

  1. Waa....hari tu pergi tak sempat nak gi Kawah Putih sebab layan geng mak cik-makcik tu yg sakan nak bershopping. nampak best jer Food market tu..next time kena pergi lagi ni...

    ReplyDelete
  2. best nyer...! teringin nk pergi jugak ~ ^^

    ReplyDelete
  3. bestnya. makanan pun sedap sedap!!! wah!

    ReplyDelete
  4. Kak Chah ~ memang ken apegi kawah puteh tu..
    Alynn ~ tunggu AA promo baru pegi..kalau tak rugi jer wit..gie shopping lagi best..heeeehhe
    Cik Tikah ~ kannnnnss..tak rugi mencuba makanan kat saner..

    ReplyDelete
  5. salam, nak tanya rate spa dekat bali heaven ni, berminat nak buat spa masa bercuti ke bandung bln dpn, thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak salah masa buat spa tu dalam 2 jam tapi tak sampai seratus la (duit kita)..dia banyak pakej..tapi since masa tu dah malam and masa pon suntuk so amek yg 2 jam jer la..tapi serious, lepas massage tu, badan yg lenguh2 lepas penat berjalan tu terus elok ngan segar..memang bestt!!!

      Delete
  6. salam..brp caj bayaran gune khidmat pak anto 1 hari ye?

    ReplyDelete
  7. Yuppp..same question to ask...Brape rate khidmat pak anto utk 1 hari.
    Tq....-titie-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rate kat bandung sekarang ni average Rph400k/day via avanza..so, pak anto pon samalah Rph400k/day.

      Delete
  8. 5 6 HARI PUNYA TRIP,BRAPE HABIS BELANJA MCM HOTEL TRANSPORT NGN PAK ANTO PNYA SERVIS?..KALAU BUAT TRIP CMNI RASENYA LG JIMAT KOT. BETUL TAK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau itenery buat sendiri..hotel sendiri..makan sendiri..supir amek sendiri..memang comfom jimat compare ngan amek package..sebab apa yg nak dibuat semua ikut poket ngan masa sendiri..consider holiday 'holiday ni aku yg punyer, suka hati aku nak buat apa"..baru boleh enjoy..sbb tak terikat ngan mana2 terma..kannn?

      Delete
  9. Salam kakak, best la pergi bandung, berapa ye harga pak anto charge untuk jalan jalan bandung 3 hari tu?

    Silakan lawat blog saya http:/shimashimy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga sekarang tak taulah Shima..kena contact Pak Anto sendiri..ngeee..

      Delete
  10. Love reading your blog sis.. Sungguh teruja.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ewahhh....hopefully bole dijadikan panduan..ngeee:)

      Delete