This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, March 22, 2012

Jakarta Trip - Day 1 10/03/12

Checking...checkinggg...
wahhhh..nasib baik tak bersawang blog aku nieh.
Even aku tak menjengah ada gak hamba2 yg sudi lagi amek berat blog aku ni.
Toce...toce...
Moga2 ada yang bermanfaat untuk dikongsi.
kalau tak banyak pon, sikit pon dah kira okey kann.

Okeh.
Aku dah ada semangat nie nak mengupdate cerita.
Since coti sekolah pon dah berlalu.
kang lagi lambat, lagi basi kang cerita aku nieh..
tak suker okeh.Not nice.

Macam yang aku cerita before2 nieh.
Planning holiday adalah aku buat since last year.
kaw2 punyer itenery aku buat.
Alhamdulillah..
bila itenery dah superb, jadiknyer holiday aku pon smooth and double superb la kann.
berkat pengalaman dolu2.
Tak sesia aku brain storming sengsorang.

Jom start story mory.

Aku gerak dari umah dalam pukul 7.30am mcm tu lah.
Muker dah semangat giler.
Anak aku apatah lagi.
tido tak payah dikejut.
Dah bangun sendiri and terus mandi.
kalau time sekolah...hampeh...berbuih mulut ni kejut bangun tido.

On the way kat highway tu,
tetiba Papa rasa tak sedap hati.
terus stop kat Petronas petrol pump.
Rupanya2 tayar kurang angin.
Ok, fine.
Pi isi angin.
Tetiba Papa macam terkujat2.

Papa : Ma..abislah..
Aku : Naper Pa???
Papa : Tayar kena cucuk besi laa..patot pon angin kurang. malam tadi elok jer.
Aku : Nak carik kedai tayar banyak tak bukak lagi ni.Pagi lagi kott.
Papa : Tulah..takpelah, jalan pelan2..kita berenti jer kat mana2 nanti area pukul 10am nanti.
Aku : Okeh!!

Then, kitorang pon teruskanlah perjalanan.
Papa bawak kete slow jer.
Ngam2 area 10am mcm tu, kitorang sampai Air Keroh.
So, masuk jap tol teros tuju area area MITC.
Adehhh..semua kedai still tutup.
Takper. Gerak gi area Seri Negeri pulak.
Alhamdulillah...ada jugak kedai tayar.
Soh abang tayar check.
Sekali jer, abang tayar cakap..

Abang Tayar : Ni bukan besi cucuk bang..
Papa : Abih tu?..
Abang tayar : Plat besi jer..menepek. Tapi tak cucuk laa..
Papa : La..ye ker...ngeri betul aku. Aku nak jalan jauh nie.
Abang Tayar : Ok nieh..tak ada apa2 lahhh..
Papa : Oklah bro..terima kasihlah!!

Then kitorang teros gerak.
Tuju teros Nilai.
Hati rasa lega sangat2.
So, barulah memasing boleh berbual and ketawa2.
Kalau tak muka semua ketat jerr...muahahahahhaaa...

Sampai itu LCCT lebih kurang 12.30pm mcm tu la..
Papa dropkan kitorang anak beranak ngan luggage bagai.
Then, dia terus gie carik parking kat Tune Hotel.
Aku  masuk dalam terus lepak2 sementara tunggu Papa sampai.
Dalam hati mintak2lah ada parking.
Kalau tak terpaksalah parking kat LCCT nie.

sesi melepak..sementara nak tunggu Papa cari parking kat Tune.

Dalam 1/2 jam macam tu, Papa sampai.
Adalah bagus untuk carik  tempat makan.
Perot dah lapor giler.
Kengkonon nak makan nasik.
Tapi malaslah pulak nak berjalan gie foodcourt yg jauh tu.
jadinya makan jerlah marrybrown.
Satu hal lagi nak carik tempat.
Punyerlah ramai umat.
Haiiii...saborlah hati...

mengisi perut yang sejak pagi tak isi2..eh yer kerr...bukan ke tadi makan karipap 5 hengget tempah ngan kak anne semalam?

Lepas makan teros check in.
Gie kiosk AA register.
Senang sikit.
Malas nak berangkot2 beg ke sana sini.
bila semua dah check in, bolehlah aku menebeng ke sana sini kannn.

Gi kaunter jap..rasa macam nak topup luggage laaa..


Seperti biasa...flight adalah delay.
pukul 4.00pm okeh.
Giler kentang. Sabor jerlah.
memandangkan aku nak pi bercoti, adalah bagus redho jer.
Barulah hati ada tenang.

Biasalah..bila dah menunggu kat international point tu.
Mulalah rasa muka nak tegang..nak ketat..
yer la...nak tido tak bole..nak baring tak bole..
jawabnyer..duduk jerlah melebor bontot.
Papa main intenet.
Aleeya main game.
Aku baca novel.
hohh!!!sangat tak interesting.
Lagi 2 jam nak fly nieh.
Tapi rasa macam doploh empat jam nak tunggu..aiseyyyyy..

Touch down Terminal 3 Jakarta Airport pukul 6.00pm.
First impression.
Wahhhhh!!!!!!!...lawanya airport baru dia.
lain sangat yang macam 2 tahun lepas.
Dolu2 lawa jugak..tapi tak selawa yang nielah.
Serba sebi urban gitu. Suker okeh.



Airport baru okeh...comel and cantik jer..


Sampai kat luar, terkujat lagi!!!
wahhhh...amannya...tak takotnyerrr...
dah takder dah ulat2 yg kacau nak tolong angkat beglah.
mana yg offer transportlah..taxilah..
Nie..confom ketat2 giler clean punyer..
lain betul la...
excited kejap.
Tapi nasib tak baik sangat.
Pak supirnyer kok nggak datang2 lagi???
ngapainnn???

Muker dah ketat..sms Pak Rahman nggak sampei2 lagi.. 



calling2...sms2..ooo...kat tol lagi..
ok takper...tunggu jerr..

1/2 jam macam tu Pak Supir yang namanya pak Rahman datang.
100 kali mintak maaf sebab lambat.
adehh... kesian pulak aku kat dia.
Siap offer nak tunggu aku pegi makan lagi kat restauran.
dalam hati aku..baiknya Pak Rahman nie...

Sampai kat hotel dalam 40 minit macam tu la..
keta banyak kat jalan.
tapi takderlah macet sangat. Ok2 jer.
Lepas turun beg bagai, lagi sekali Pak Rahman mintak maaf.
Alamakkk...agaknya sampai bulan raya ni kot baru dia berenti mintak maaf.
Emm..macam tulah..orang indonesia..
tu yang aku suka sangat.
rendah diri..friendly..hormat and respect orang..suker okeh!

Kitorang lepak kat sini..consider 3 hari 2 malam la...aku dapat rate Agoda RM130 instead of publish rate RM160.

Check in..simpan barang and terus turun cari tempat makan.
Terjumpa restauran ni.
Sebaris ngan hotel.
Macam best jer.
Dalam hati, mintak2 okehlah makan kat sini.
jangan besok cerry berry sudah...erkkkk.
Kalau korang nak tahu, cerry berry tulah benda yang paling menakutkan kalau kat Jakarta nieh.

Actually dah nampak dari dalam kete tadi, Pak Rahman dah offer nak tunggu kitorang dinner kat situ..tapi kitorang cakap tak payahlah pak Rahman, kitorang pegi sendiri...hehee..


Dinner simple jekk...nasi goreng indonesia, gurame sweet sour and kailan oyster sauce..

Lepas makan tak terpikir pon nak kemana2.
Sebab badan rasa dah penat kann.
Tapi before tu singgah jap kat circle k (kalau kat sini 7E)
beli shower and cekelat2.
sekali jer itu Aleeya ternampak Slurpee.
Sibuk jugak nakkkkk..
Kalau tak perabih duit mama memang tak senang yerrr..aishhhh..
malam2 minum slurpee...

On the way jalan kaki balik hotel tu,
nampaklah kemeriahan Jalan Sabang tu.
kete punyalah banyak.
Gerai2 tepi jalan.
Punyalah ramai umat.
Lupa pulak besok Sunday.
So, memang malam liburanlah yer...
suka hati..mak ok jerr...

Balik hotel, mandi2...tengok tv..and tetiba entah bila boleh terzzzzzzzzz.....

 On the way balik hotel nampak ini orang tengah balut ini budak..kat Indon jer boleh nampak benda2 cam gini...kat mesia kang ada jugak kena tangkap nanti..
hazabnyer budak nieh..jadi pocong sudaaa...




















1 comment:

  1. Askum..sory kacao kt blog ni..nak tanye mane u dapt contact no supir kat jakarta tu yek?Saye cari dlam tenet ni supir smue dari bandung..jadi ratenye mahal la skit..bleh bgi info tak pasal supir2 ni?

    ReplyDelete