This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, March 24, 2012

Jakarta Trip - Day 2 11/03/12


Malam tadi Papa set alarm pukul 5.30am (kalau kat mesia dah 6.30am)
Even 5.30am, tapi donia kat luar dah terang benderang dah.
Serupa macam pukul 8.00am.
Macam biasa, akulah manusia pertama yg dalam bilik tu yg kena mandi dulu.
Lepas tu baru Aleeya.
And bapak dia pulak confomlah org yg last kan.
Macam gitulah seterusnya.
Macam mana kat Mesia, kat Indon pon lagu gitu jugak.
Turun breakfast pukul 7.00am.
Gila pagi kan??
Tapi excited punya pasal.
Pukul 7.00am pon rasa macam pukul 10.00am.
Breakfast menu mcm biasalah..nasi goreng ngan telur manjang.
takpelah..rezeki tekak.
makan jerla kann..Alhamdulillah.
Bukan dok hotel 5 star pon kalau nak lebey2…cittt..



makan kenyang2..kejap lagi nak mengerah kederat tak hengat nieh!!!
Lepas makan teros gerak carik teksi bluebird.
Sebenornya tak payah carik pon.
depan hotel dah berlambak teksi..hehheee..
Tempat pertama kitorang nak terjah ialah Gambir Station.
Nak beli ticket pegi Bandung besok cheqq…
So harus pegi pagi sebab nak beli ticket yang paling pagi besok.
Consider ticket subuh anak gajah.
Tak sampai lima minit sampai kat Gambir Station.
Dekat giler ngan hotel aku tu.
Sengaja jer carik hotel dekat2 bior tak buang masa.
Terus carik kaunter tanya ticket.
Sekali mbak kaunter kata aku kena pegi kaunter barat. 
Adehh..aku bab2 geografi ni memang fail.
kat indon ni manjang utara la..selatan la..barat..kutub utara bagai..
manalah aku tahu.
Jadinya, sepanjang jalan tu kitorang dok bertanya mana arah barat kaunter tu.
Giler bengong jer rasanya.
last2 jumpa jugak.
terus beli 3 ticket.
punyerlah belagak beli yang paling mahal sekali…acehhhh…
executive suite ngkooo..
rege pon takderlah mahal sangat..Rph80k = RM27 jekk.
boleh sangatlah..3 jam tu nak dok dalam tu..
nanti aku cerita detail eh dalam entry yang lain.
Bukan apa..untuk kesenangan korang jugak wat revision later2 nanti.


 ayakk..papa zoom tak nampak pulak route train tu..


okeh..beli ticket dulu.
Okeh. Lepas dah siap semua, kitorang pon gerak gi Monas.
Monas tu apa??
Monas tu mercu tanda Jakarta.
Macamlah KL ngan Menara KL ngan KLCC..
Senang cer, saper dah amek gambo ngan Monas,
Maknanya dah betul la tu korang dah jejak bumi Jakarta…gituu..
Menara Monas tu muncungnya ada emas ntah berapa karat ntah.
Rasa2 tak cukup duit boleh panjat Monas tu pastu kikislah emas tu jual kilo..hehheee..






Suka tengok area Monas nie..
ramai orang Jakarta bersantai2.
mana yang main basikal..jogging la..main bola la..
consider pusat rekreasi orang Jakarta laa.
Then, kat tepi2 tu pon ada orang jual2.
Serious best la tengok gelagat orang2 Jakarta kat sini.



 aku perasan unit2 beruniform kat sini semua uniformya body fit...kena yang badannya yang ganteng...waduhhhhh!!!!!


 cer tengok abang yang kat depan sekali tu...sasa kan badan dier..auwww...


 meriah kannn???


 Upin Ipin pon ader okey kat Jakarta nieh..


 Cer teka apa Papa buat kat sini???



 Papa tunggu turn masuk toilet..nielah toilet bergerak yg best giler..Papa kata sejuk, siap ader air cond lagi okeyy..


Pakcik nie ngan makcik nie buta..dia menyanyi sambil berjalan minta derma..benda2 macam nie lumrah kat kota Jakarta..Tapi serious, suara pakcik nie sedap giler ngkooo..


masa tengah lepak2 nampak budak pompuan ni panjat pagar nak masuk dlm kawasan monas nielah..giler kentang kannn???
Lama gak kitorang lepak kat Monas ni.
Cuaca pon ala2 redup jer.
Sesuai bebeno berjalan2 .
Kat luar Monas tu ada pasar pagi.
Best jugak kat situ.
Consider abislah jugak pasar pagi kat Monas tu kitorang pusing.
Tak beli apa ponnn.
Yang dapat beli Cuma spek si Aleeya. 
Spek mainan jekk..murah jer kottt... Rph10k jekk..


 banyak jugak spek mata bebudak nieh..rambang mata jugak nak memilih..

Lepas dah abis pusing pasar pagi tu, terus ajak Papa gi Pasar Tanah Abang.
Sebenornya aku pon tak pernah pegi Tanah Abang tu.
redah jerlah labuu..
Papa nak naik bluebird..aku pulak nak naik bajaj yang mcm tuttuuutt tu..
last2 kitorang naik bajaj.
Supir bajaj tu charge Rph17k = RM6..tak tahulah murah ke mahal..
tapi kalau tengok destination yg agak2 15 minit perjalanan tu, rasanya berbaloi kottt..ngehhhh…


 Bajaj banyak bersepah kat luar Monas nie..hati2 jangan kena tipu..pandai2lah bargain yerr.. 


comel jer kannn...naik moto yg ala2 ruper kete cacat.. 

Tanah Abang Blok A
Tiba kat Tanah Abang, tak tahu nak terjah blok yang mana satu.
Hentam jerlah..
Dengar kata shopping kat sini best macam kat Pasar Baru Bandung.
Jom kita tengok apa yang ada..



 Tak dinafikanlah baju2 kat sini memang lawa giler and up to date compare to Pasar Baru Bandung tu...tapi naik menyampah pulak kalau semuanya tak boleh ditawar..sombong pulak tu orang2 kedai ...benci..
Emmm…lebih kurang macam Pasar Baru jer..
Tapi boringlah kat sini.
Bargain sikit jer dah tarik muka..mengada2..
Kengkonon semua harga dah pass…cittt…
baik aku shopping kat Pasar Baru Bandung tu 10 kali pon puas hati.
Dah meronda2 dlm 30 minit kat dalam tu,
mula dah rasa boring.
terus carik jalan keluar.
Jalan2 kat pasar kat luar tepi jalan ni lagi best.
Boleh bargain lagi.
jadinya syoklah aku memborong tudung kannn…



Beli kat luar lagi best...psttt...budak yg jual tudung nie muka hensem jugak..mata coklat you...macam orang belanda jekk..sepuas2 nak cakap loghat Mesia ngan aku..



Budak muka kusut tunggu mama shopping tudung lama sangat..kahkahkahhhh..

Bila cuaca dah makin panas, ajak Papa pegi tempat lain.
Mula2 tak sure jugak..
Tapi last2 kitorang decide gie Mangga 2 jek.
kat situ pon banyak tempat jalan2.
Jalan ke depan sikit, terus tunggu teksi bluebird.
Ada sikit bosan nak tunggu teksi nie. Sebab jalan macet giler.
tunggu dalam 10 minit macam tu  barulah nampak batang idung bluebird. 
legaaa noo…sejuk sket ngan air cond dalam tu..


 Sementara nak tunggu teksi tu..ternampak satu family yang tinggal kat bawah pokok hanya berbumbungkan plastik..sedih sangat aku tengok..cuba tengok anak2 dia...kesian kan?..tak ada kebersihan..keselesaan apatah lagi..kalau hujan macam mana agaknya..? masa tu memang rasa syukur sangat sebab aku diberi rezeki yang murah berbanding orang yang dalam kesusahan..Alhamdulillah..betul2 pengalaman berharga aku..bercuti atau melancong bukan hanya untuk bersukaria, tapi belajarlah dari apa yang kita pandang dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang..

Pantang ada kereta lalu..Papa musti snap gambo..hahahaaa..


Dalam 1/2 jam jugaklah perjalanan nak ke Mangga 2 tu dari Tanah Abang.
pakai meter Bluebird charge Rph27k = RM9..murah kann????
Kat Mangga 2 ni kepala dah berpusing lagi.
mana pulak mall yg aku nak terjah dulu.
Kanan kiri semua mall nieh.
last2 kitorang masuk dulu kat Mall yang namanya aku pon tak tahu.
Tapi kat situ bersepah barang handphone ngan camera.
Apalagi..mata Papa dah naik juling.
Dia rasa nak hempas badan ngan nangis guling2 kat situ.
Mall tu ala2 Lowyat la kalau kat KL..tapi dia lagi besorr..bertingkat2..
perghhh…pitam mak.



Satu Mall nie penuh ngan barang2 camera ngan komputer...nanges!!!

Papa mula nak menggatal survey barang2 dslr dia.
Kedai memang la banyak giler. Sampai kaki ni dah tak tergamak dah nak melangkah.
Sampai aku tanya Papa.."Pa..semua kedai nak kena masuk ker???"
Papa pon dah nak pitam
Tak abis2 cakap..kenapalah JB takder mcm nieh…


 Lunch kat A&W jekk.. 

Makk aii..dagu aku..benci tol nengok!!!



Aleeya suka sangat ngan patung mascot restauran jepun nieh..kepala patung tu manjang gerak2..nama dia pon comel..Hoka Hoka Bento..cute kan???

Last2 bila dah puas pusing, kitorang terus gerak pi tempat lain.
Mangga 2 Pasar pagi pulak..
Mak aii..umat manusia..ramai giler nokk..
arghhh..aku tak kuasa.
Terus cari tempat tuju.
Aku nak tengok barang kawen SIL aku ngan opismate aku.
Survey2 punyer survey..tak berkenan pulak,
Takderlah pulak barang yang aku nak..
mahal pulak tu.
Last2..kitorang cuci mata jer la.
Tak beli satu apa ponnn..
Takper..yang penting aku dah sampai sini.
betul kata kak Chah..bukan best sangat pon Mangga 2 nie…
Jam baru pukul 2pm.
Papa tanya lagi.."ok nak pegi mana lagi??"
Then aku terus suggest balik hotel la..
jalan2 area situ jer..
Since aku punyer hotel pon memang betul2 tengah bandar.
dekat Thamrin City..so, better jalan kat sana kann..

So, amek Bluebird lagi, teros gie jenjalan dekat mall dekat2 ngan Hotel.
First mall kitorang singgah kat Grand Indonesia.
Jalan jer la..bukan nak menyopping ponn.
mahal kottt barang2 kat situ.
almost branded item…CK la..Feragamore la..LV laa..
ko mampooo???

 
kat Grand Indonesia...hanya mampoo bergambo ngan label jek...huhuhuuu...

Dah bersakan gambo..pi pindah kat Mall sebelah pulak.
Aku pon lupa nama dia apa.
Tapi yg aku conform ada Hard Rock la kat situ.
Gambo lagi2…
naik tegang dah muka nie asik nak sonyum manjang bila pandang camera…hohh!!!





Kaki dah macam nak tercabut..
Kalau boleh cabut, aku letak tas bahu then pikul jer senang.
Serious kaki memang penat giler..
Lepas Grand Indonesia pegi Plaza Senayan pulak..
Semua tu sebelah2..
Pastu nak balik malas nak naik teksi,
so pakat menapak dari Grnad Indonesia tu pegi Sarinah Mall pulak.
perghhh…giler kannn...


  muker sengih jer kannn...kaki tu sakit dah tahap kritikal dah sebenornyer..




lengang jer jalan kat Jakarta nieh...untuk weekend jer la..kalau hari biasa..ya ampunnnn..

Sebenornya takderlah jauh mana jalan kaki tu..
dalam 150 meter mcm tu la..
tapi bila kaki dah sakit.
rasanya mcm 300km..aikkk..macam sama pulak jarak jauh JB ngan KL..
bidaah betul..


Sarinah Mall
Kat Sarinah tu pon pusing2 jer..
Nak melepaskan lelah kitorang gi foodcourt dia minum2.
lepak2 jap..gossip2..discuss2 apa nak buat malam ni..apa nak buat besok..
dah hilang penat, baru gerak balik hotel.


  terjumpa teh tarik kat sini....memanglah kena order kannn..

pening ker Paa...kui..kuii..kuii
Sarinah Mall ni dekat ngan hotel aku.
nak tak nak memang aku kena singgah mall nie.
Masa carik jalan keluar..macam biasalah kann..
semua bagi arahan pintu sebelah baratlah..sebelah utaralah..
adoiii..pitam lagi makkk…
Bila dah jumpa pintu keluar, terus lintas jalan.
Opposite Sarinah Mall tu ada lagi satu Mall.
Lotus Mall namanya.
kaki ni even dah sakit pon sempat lagi nak melangkah ke situ.
Jawabnyer terlaburlah duit kat situ.
Since kebetulan ada sales kan.
Belilah jugak perfume.
Murah giler ngkooo…
Bila dah murah kena beli 2 la kann..meriahhh!!
Masa bayor tu..dapat voucher lagi.
Shopping cekelatlah dengan itu voucher.
muntah cekelat lepas nieh.
Pastu terus balik.
Dah tak pandang belakang lagi.
Susur celah2 bedah belakang Lotus Mall tu.
Dalam 5 minit jalan dah sampai hotel…Alhamdulillah…
dekat jer kotttt..


Sampai jugak hotel akhirnya selepas berhempas pulas menapak...experience betul okeh..
Masa tu jam baru pukul 5.30pm.
Tapi dah nak gelap dah..
better sampai hotel dulu kann.
dahlah kitorang nie dari tadi kejenya menapak jer.
Bila dah jejak lobby hotel tu..mak aihhh..leganya..
terus naik bilik, dah tak pandang kanan kiri..


yeahh..dah sampai bilik..!!!
So, malam tu kitorang decide makan kat cafe hotel jek.
kengkonon nak makan kat restaurant kat luar.
tapi memasing muka dah ketat kepenatan.
Mama okey jerr..lagi mama suker..
tak payah nak menapak lagi..hehheee…
Malam before tido layan jap fesbuk..jengah2 blog..
baca novel sikit..baru tido..
Papa plak sibok mengemas.
Besok pukul 4.00am dah nak bangun.
pukul 5.00am nak check out.
train gie Bandung pukul 5.55am.
Adehhh…..dah terasa penat untuk besok…







10 comments:

  1. beb, bestnya gi holiday.. aku nak pi USS yang sejengkal ngan rumah mak aku tu pun tak lepas2 lagi..

    ReplyDelete
  2. jangan kata ko yg dok KL tu tak lepas gie USS..aku yg consider menetap JB nie pon tak sempat ke sana..manjang nak carik hari coti weekdays, tak nak beratur panjang kat sana..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  4. Jalan-Jalan Kluar Kota, Lewati Desa2

    ReplyDelete
  5. bestnya baca blog akak ni....gelak sakan baca...sempoi kak....I loike

    ReplyDelete
  6. best trip..
    pakarholiday Bandung

    2nd floor
    Jalan Terusan Jakarta no 378 kav 49
    Kota Bandung
    Tlp +6288218357412 , Mobile +6281224413595
    WhatsApp : +6287821738686
    Email : infopakarholiday@gmail.com
    Website : www.pakarholiday.com

    ReplyDelete
  7. Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

    Call : +6282214441280
    +6282216270779

    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779

    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

    Call : +6282214441280
    +6282216270779

    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779

    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete