This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, March 30, 2012

Sambung Coti - Permaisuri Hotel & Resort, Port Dickson



Baru hari Khamis kottt.
Silap ahh..patot aku tibai beli flight ticket balik KL hari Ahad jer.
Baru puas hati.
Ni nak mengabiskan sisa2 coti seminggu yg tinggal lagi 3 hari setengah jek.
Nak pegi umah moksu kat Puchong, dia takder pulak.
holiday ker Melaka katernyer.
Dengornyer besok baru dia balik.
So, besok jer la aku pi umah ko yer moksuuu..
Lepas touch down area pukul 1pm tu.
Papa begegas amek keta kat Tune.
1/2 jam tunggu kat tepi taxi stand tu, baru nampak bayang Papa.
Bukak bonet terus sumbat barang yg berkepuk2 tu.
adeh lemasss ler..
teringat balik Langkawi dolu2.
keta aku dah macam lori kontena angkot barang.
sarat barang ngan barang soping.
sampai seat belakang kena tutup.
sudahnya anak aku dok sebelah seat jer.
kesian kat budak kecik tu doh.
Yang paling kejam tu, kitorang boleh singgah Cameron lagi sebelum balik KL.
sengsara giler kott anak aku masa tu.
Tapi nasib baik dia tak ingat dah.
sebab dia masa tu baru 5 tahun..kui..kuii..kuii..
Okeh sambung cieta tadi.
Papa excited nak bagitau.
Papa : Maa..parking tadi kena RM100 hengget jer Maa..bolehlah kan??
6 hari tu kete park kat saner.
Aku : Oh ye ker??..baguslah..jangan lupa pulang balik lagi RM50 hengget tu yer..
(dengan muka tak malu aku mintak balik wit lebey…tensen jer Papa..)
Papa : hampehlah..
Aku : muahahahaaa….
Then terus gerak pi PD.
Since moksu takder, kita lepaklah 1 malam kat PD.
dekat jer ngan Nilai kannn.
Besok jerla masuk KL balik.
Punyerlah excited nak pegi PD.
sampai terlupa nak lunch.
Dahlah pagi tadi breakfast ala kadar jer kat Airport Bandung.
Nie nak buat2 terlupa lunch pulak.
pertengahan jalan ke PD tu baru rasa lapor.
paling kesian anak aku ler.
betul2 sangat kijam aku nie ekk.
Nasib baiklah ada cekelat mars 2/3 batang dlm kete.
Bolehlah kot alas perot.
daripada dia dok bising kat belakang lapor2…
lagi aku bingit.
Lepas tu tetiba orang kat belakang senyap.
Toleh sekejap.
Oh..tido dah..
bagus2..
kenyanglah tu makan cekelat..ngeeee..
Jejak PD dlm pukul 4.00pm gitu.
Resort yg kitorang cari tu tak jumpa2 jugak.
adehh..bila check voucher hotel, la..kat blue lagoon ker..
jauh tuuu..
kena lepaskan Teluk Kemang dulu la nie.
dari Teluk Kemang ker Blue Lagoon tu adalah dalam 30 minit (pada org luor mcm aku la..)
Sesat barat jugak ler..
sempat jugak Papa tanya kedai kat tepi jalan resort yang kitorang cari tu.
Last2 jumpa jugak.
Lepas Poly PD sikit jer.
Lagi satu, resort tu pon bukan tepi jalan.
Memang ler tak nampak.
kena masuk dalam sikit ikut kem askar..
pitam mak tau.



Permaisuri Resort Port Dickson
Sampai jer terus check in.
Badan nie dah loteh bebonar.
Amek konci terus naik lift pi tingkat 6.
Dalan hati, apalah ghupernyer bilik aku tu yer.
Kalau tak best redho jerla.
Sebab ni consider first time aku masuk resort nie.
Bukak jer pintu..terkuakkk…
erkkk..eh ye kerr…
Ooeemgee..bior betol..
besaunyer bilik nie…
jakun kejap..errkk…




Lounge suite nie aku dapat rate RM135 tru Agoda. Kalau publish rate biasa RM250










Spacious kannn...buleh  main lari2 ngan guling2 lagik..



Toilet pon spacious jugak..

Lupa plak yang aku book ari tu bilik lounge.
Tapi yg aku tau biasanya lounge takderlah besau macam nie.
eeem…okieee..puas hatilah kalau macam nie.
jengah kat tingkap, adehh..sangatlah cantek itu pemandangan.
Aleeya dah mengelitat..nak mandi swimming pool.
dari atas adalah sangat lawo nampak itu swimming pool.
lagilah dia rasa nak terjun dari tingkap bilik.
pitam mama okeh..jangan buat benda bidaah.




Scenery from window bilik aku



Bila permission tak granted,
Muker mula nak tarik sedepa bila aku kater,
Aku : kejap lagi baru mandi. Mama nak pegi laundry pi coci baju yang berkuak seminggu tu.
Papa : Papa lapor ler..
Aku : Laa..ingat tak lapor tadi..muker control jer..
Aleeya : Bila nak mandi???
Aku : Balik laundry baru mandi.
Aleeya : Alaaa…
Then terus kuorkan baju2 kotor nak bawak pi laundry.
kuor jap pi kedai laundry kat depan simpang resort.
amek ko..6kg nak basoh..melayang RM18 hengget.
cakap ngan orang kedai pagi2 besok sayer amek pukul 9.00am yer.
dia kata.."okehh!!"
Balik hotel balik.
Anak aku dah macam monyet dapat telur dalam reban (mcm monyet kat umah mak aku)
mengelitat semacam tak sabor nak mandi swimming bloody fool.
pitamlah kann.

Aku terus pegi layan dia mandi.
Papa naik bilik kengkonon nak makan maggi sebab dah lapor.
dia kata, nanti dia turun lepas makan.





Aleeya..bila dah jumpa air, paham2 jer la.
mungkin dia nak jerit "sorgaa doniaaa!!!!"
happy membuak2..
okeh..layannnn..
Dah habis berkubang bagai anak beranak.
dah kena halau ngan abang jaga kolam.
nak hujan daa..
langit dah itam berkilat.
so, dia soh semua naik atas.
well…follow jer la..
besok boleh bekubang lagi kannn.
Lepas maghrib, confirm memang kena carik tempat makan.
Perot dah tahap kebulur nak makan kambing sekor.
Cakap ngan Papa..
Aku : Pa..kita ni tak biasa ngan tempat makan PD. Joe jambul jer la.
Papa : Yer laa..dahlah tak tau nak makan kat mana..redho jer la kan kalau tak sedap ponn.
So, kitorang pon Joe Jambul carik tempat makan.
Memang banyak tempat makan tapi tak tahulah sedap ke tak.
memang confom ketat2 kena redhokan jer tekak nie.
Masa tengah drive slow2 tu ternampak satu restoran besau tepi jalan.
Kalau tak salah nama dia Nasreen Seafood. Besau giler signboard.
orang pon ramai jugak even tak full lagilah tempat tu.
teros Papa ajak makan situ.
Ingatkan nak order simple2 jer.
sekali jer bila tengok menu set macam semua best.
perot pon lapor.
so order jer la kannn.
Adehh..meriah siott makanan malam nie.
rezeki tekak.
Aku amek set dish yg complete.
maleh nap mikir nak makan aper.


Set tu ader tomyam puteh..sedap sampai nak nanges.. T___T


Ada kangkung belacan..udang oreng tepung..


Nie aku tambah..kerabu mangga


Siakap tiga rasa...huhuuu..makan sampai tak terucap..rasanyer macam nak terjun tiruk kat laut tu..
Lepas makan terus balik.
Layan nengok tv kejap.
Wi fi hampeh. Boleh problem pulak.
So, memasing layan nengok tv ngan main game jer.
Aku layan novel sedu sedan aku sampailah aku terbongkang tido.

Besoknyer,
Breakfast pada aku adalah best.
banyak variety makanan.
kalau tengok kat blog ramai yang mengkondem pasal breakfast.
Tapi nasib aku baik kot hari nie.
betembung pulak ngan ramai org gomen yg buat course kat sini.
ngan Korean people jugak yang datang melancong.
So, sure resort standby makanan sedap2 and banyak2 yer tak.
nak jaga reputation gitu.
So, adalah bagus.
Aku anak beranak makan ngan senang hati.









Lepas makan layan lagi plak budak kecik nie mandi swimming pool.
Papa pulak pi collect baju kat laundry.
balik jer muker Papa masam.
Papa kater orang laundry tak siap basuh baju lagi.
Papa bising2 soh org laundry anto hotel.
Then diorang kata..okeh....macam tak redho jer kan bunyiknyerr..


Sementara Papa layan Aleeya berkubang2 mandi pool.
Aku layan amek gambo kat tepi2 pool tu.
maleh pulak nak join kuak lentang tu...


tak sempat nak jalan2 tepi laut..future kena return lagi..

Lepas mandi pool check kat recep kalau ada orang laundry anto baju.
Yess..diorang kata ader.
So, amek baju naik atas and siap2 nak check out.
11.30am macam tu kitorang check out dan berambus gie KL pulak.

Bukak entry lepas nie.
aku nak cer pasal jenjalan KL pulak.
berantai2 cerita yerr...terkelup jari2 mak mentaipppp..gulpp..



No comments:

Post a Comment