This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 6, 2012

Hotel Kenangan, Bandung



Jom review pasal Hotel Kenangan.
Hotel nie aku lepak 3 malam jer,
since aku dah lepak 2 malam kat Jakarta the night before.
Suka lepak hotel nie sebab area dia tak berapa nak busy sangat.
calm and cozy jek.
Hotel ni tak berapa besor bangunannya.
condition sangatlah memuaskan hati.
Even hotel ni comel tapi bersih dan selesalah..
Type of bilik pon ader macam2.
bilik supir ada.
Standard aircond ader..standard kipas pon ader..
yang aku punyer deluxe aircond.
Lagi satu yang best pasal hotel nie,
rate dia tersangatlah murah.
sesuai sangat untuk orang2 macam aku nie.
yerlah..adalah bagus priority duit buat utk shopping,
compare to bayar hotel mahal2 kann??
since korang bukannya lepak kat dalam hotel tu sepanjang hari kan?
kalau macam aku..pagi pukul 8am dah kuor..
malam buta kang baru balik..
Best thing about this Kenangan Hotel :
  • Rate adalah murah
Rph260,000 = RM90 deluxe room (weekday)
Rph275,000 = RM95 deluxe room (weekend)
semua inclusive tax ngan breakfast for two.
  • Dekat dengan Pasar Baru jalan kaki 5-10 minit jer
  • Dekat jugak ngan Station Bandung, jalan kaki pon 5-10 minit
  • Senang dapat angkutan ngan taxi kat depan hotel.
Area2 situ pon banyak jugak hotel lain..
Macam Hotel Guntur, Swiss, Vue..tapi yg ni rata2 mahal la rate dia..
Jom nengok gambor.


Comel jer kan hotel nie..hotel nie consider wanted jugak, especially orang Mesia. Kena book cepat2 kalau tak fully booked nanti.  Kenapa orang Mesia feveret hotel ni? sebab dia dekat dengan Pasar Baru. pastu dia murah..ngeeee...


 
Lobby and reception area pon simple and comel jer..almaklomm..hotel bajet jer derr..

Aku booked tru email jer senang. Takder wit deposit pon. Base on trust laaa..
tapi 2/3 hari before nak pegi aku confomkan balik ngan hotel pasal bilik aku. 





 Nie bilik aku..cukuplah utk 3 beranak..bilik deluxe katil king size..ada tv, ada mini fridge..boleh sangat2lah ngan nilai yang aku bayor tu..

 Pic ni taken up masa subuh2 pukul 5.15am..sangat sejuk okeh..
 Okeh..siap2 masuk barang dalam kete nak pegi airport..

So. korang decide la nak stay sini ke idok..
aku bagi idea jer..since aku dah lepak sini kann?
by then, saper2 nak ke Bandung..selamat berlibur yaaa!!!

Kalau korang nak email, boleh email/contact kat :

info@kenanganhotel.com

Natalie Anita
Kenangan Hotel
Jl. Kebon Sirih no.4
Telp. +62 (22) 4213244/4235284/4236156
Fax. +62 (22) 4213243
Bandung 40117 Indonesia









30 comments:

  1. sis,nak tanye if nak g jalan2 ke sana..supir tu ade kt area hotel ke?then rate dorg bp tok 1 hari?

    ReplyDelete
  2. Dik, supir tu datang ikut time yg kita dah request. Kalau kita nak pukul 7.00am, time tulah yg dia datang. Biasa flexible la..so far supir yang akak amek ni very the punctual one compare to supir yg akak pernah amek 2 tahun dulu. Sekarang nie rate dia kalau untuk avanza Rph400k satu hari =)

    ReplyDelete
  3. salam, kiranya akak tempah thru email jer... bayar kat sana... ermmm.... bagus jugakkan

    ReplyDelete
  4. aahh..betul..tempah jer tru email..sampai sana baru bayar..best kan?? =)

    ReplyDelete
  5. kak maria...kita dah email...dah 2 hari...tapi tak ada reply pon..mcm mana yew...nak call sana...line tepon rumah tak leh buat IDD call plak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kena sabor sikit..bagilah 2/3 hari..manalah tau orang tu mc kann???(ayat sedap hati)..insya allah, nanti dia reply la tu..

      Delete
  6. y ni ade pemandu pelancong x? y boleh bawak kite g jln2 y mne y kite nk g?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat bandung tu boleh amek tour guide...cakap jer nak pegi mana nanti dia bawakan...:)

      Delete
  7. Salam kak.....ms book tru emel tu akk bgtau trus ke nk bilik ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer dik..terus cakap jer nak bilik apa..standard ker..deluxe ker..nak bagus masuk web tu dulu utk check type of bilik..:)

      Delete
    2. Nak tanya Maria hotel ni berapa tingkat? Ada lif x? Maklumlah org tua sakit kaki.

      Delete
    3. Hotel ni 3 tingkat jer..tapi takder lift sebab rendah sangat..hihiii..kat bawah ada bilik jugak tapi tak sure bilik apa, mungkin standard room..yg atas2 bilik deluxe.

      Delete
  8. sis, from hotel ni boleh jalan kaki je ke pi pasar baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dik..cuba baca story akak kat atas tu betul2..

      Delete
  9. Hi sis! nk tnya, akak pergi airport pukul 5.15 am tu, untuk flight pukul berapa? saya akan stay kt kenangan hotel (bcoz of ur review hehehe) and my flight ticket will be at 8.30am. agak2 pukul berapa perlu gerak dari hotel? how long does it take from hotel to airport? they offer airport transfer kan..so bley jer mtk they prepare for us ke?? thx sis!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik..tak salah akak masa tu flight pukul 8am..sebenarnya gerak lambat pon boleh..sebab airport tu dekat jer ngan hotel..dlm 15 minit gitu..akak suka standby awal kat airport takmo kelam kabut gitu, boleh lepak2 and breakfast bagai...lambat2 nanti kena berator panjang masa check in nanti..
      Kalau flight u pukul 8.30, gerak dari hotel pukul 6.30 pon boleh..pegi airport naik teksi jer dik..kat depan2 hotel tu banyak teksi tunggu..sebab situ ada 2/3 ketol lagi hotel..

      Delete
  10. Salam.nak tanya.kalu kita sampai aport jakarta terus nak g bandung by train.bli tiket on de spot.rsanya ada kosong x? Ke train dia sllu pnuh.ingat nk ambik train yg jam 10pg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...tak sure la kalau macam tu..tapi kalau pagi sure ada kot..jarang la ketapi dia penoh sebab yang kita naik tu executive coach..:)

      Delete
  11. salam sis,boleh sajeskan lain2 budget hotel berdekatan hotel kenanga tak?if sis tahu!!email saya:sakinahsamsu@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  13. salam kak..senang x nak cari tempat makan area hotel ni??
    and kalau nak g cibaduyut dari hotel ni naik nagkut dekat x kak??
    plan nye sy nak g xnk amik tour guide..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer...jln kaki gi area kedai2 kat pasar baru tu..situ byk kedai mkn..

      Delete
  14. saya baru bc blog akak.
    mmg tgh planning nk menginap di hotel kenangan.
    sebab point utama PASAR BARU.dh xpayah hire supir dh.
    huhuhu..
    mmg teksi bluebird ade depan hotel ke?
    hotel ni ade airport transfer kan?
    sbb flight balik saya pukul 8.so kalau nak mintak hotel hantarkan kene bayar x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain..blue bird or pesaka taxi tu banyak jer depan hotel..situ memang area2 hotel..tak sure pulak hotel ada airport transfer ke tak..tapi akak advice naik taxi jer la..murah jer...

      Delete
  15. Askm Kakak ku,

    Akan ke Sana Bulan Depan dengan family seramai 8 orang untuk 5 malam. 3 Malam stay kat Bandung and then gerak ke Jakarta (Return Flight dari Jakarta). Nak tips sikit seperti berikut :-
    1) Saya arrive Airport Bandung jam +/-12.30 mlm. Apa kenderaan yang di advise untuk ke Hotel waktu tgh mlm cmni
    2) Target nak stay Hotel Kenangan ni, tp mcm full je, Selain dari Hotel ni, apa lagi hotel lain yang rate reasonable, comfort dan senang ke mana-mana (kalau boleh walking distance)
    3) Selain dari Pasar Baru, Boleh ke jalan kaki ke area Dago yang ada FOS bagai tu?
    4) Selain dari Pasar Baru & Dago, apa lagi tempat best yang "must go" kt Bandung?
    5) Perlu ke sewa kenderaan (dgn Driver) on daily basis teksi ataupun jalan kaki je ke mana-mana untuk ke sekitar City Centre i.e Pasar Baru dan Dago,
    6) Dari Bandung ke Jakarta, better naik train atau sewa kereta

    Sekian, terima kasih Kakak ku.

    Rizal, KL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rizal adikku..apa kata rizal add wechat kakakmu ini..Id - Mariahoney79..bole la kita sembang2..naik pening lak kakakmu ini nak mereply semua soalan2 dia atas...hehehee
      ataupon sila email akak, nanti akak forward no whatsapp..oke??

      Delete
    2. Oraittt. Added. TQ

      Delete
  16. Salam akak nak tanya.. toliet bersih tak? Sebb ada review kata air panasnya x function, jap panas. Jap tak. Pastu kotor. Reply idura99@yahoo.com. terima kasih sudi balas,

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa time akak tu ok jer..skarang nie tak taulah macam mana,,

      Delete
  17. salam sis...boleh bg no watssp kat email sy...nak tya psl k bandung...email sy fazila1278@yahoo.com

    ReplyDelete